Sunday, June 27, 2010

grow up girlfriends ;)

salam n hye sume!
how was yr weekend?
mine. just. duduk di ruma saje.
ye lah. next weekend suda di shah alam.
will miss kuantan so much.
haih.

btw, last friday sy dan rakan2 skola lower form tlh
buat mini reunion.
geng2 kteorang je la. ehe.
rumah dekat je pon padahal masing2 neh.
tp na jumpe, alahai.
mengalahkan pm.
tssk.
at last, rindu sukma yang menusuk kalbu tuh
telah pon dilepaskann.
aumm~
sume org pn sy cubit sbb geraaaaammm.
ehhe.
sorry la sayaamm2 kuhh..
akuh mmg suke cubit2 oram nehh.
;p

sy, fazreen dan ain dtg lmbat.
sbb. sy tade kete. kete g servis.
makanya tunggu fazreen balik keje
pukul 5 lebey.
uhu.
segan pulak mase smpai2, kteorg ta bwk ape2.
eh2. lupe2. sy bwk senduk ngn air masak.
haha.
tp ye la, segan coz org laen siap bwk cocktail,
roti sardin, sume2 lah.
aaa.. next reunion kte pakat planning molep la ye?
wink.

ape yang sy suke pasal rakan2 sy yang ini..
mereka neh antara kwn2 sy yg buat sy
ade inspiration utk pakai tudung.
betul. tak tipu.
lagi pulak, kami sume bdak2 yg amek arab.
makanya.. lagi kuat lah instinct sy utk pakai tudung at that time ;)
n now.. alhamdulillah.. all of us. still.
happy wearing hijab.
n yeah. i'm proud of it! ;))

some of the pics taken :






ok ini pula video ttg cara2 pakai tudung.
mengikut yg sy slalu pkai la.
aha.
sy tatau if cara sy laen ke, atau sama.
itu semua kebetulan.
n ikut kesesuaian saye.
makanya. jika kamu semua rasa sesuai,
boleh la cuba ;)

*sy da dpt laptop baru! jd tak perlu letak hp sy di atas kamus
thesaurus lagi, sbb laptop ini da ade webcam. ;p
padahal orang laen da lame ade webcam. haha.
ini namenye excited terlebih ye rakan2.
dah2. cukup2 lah memerli sy.
lihat video pule ye :
;p

video

esok hari isnin.
maka, marilah kita mulakan hari esok dgn efektif dan produktif!
:D
*ok fine. need to wake up early. tssk.


Friday, June 25, 2010

beruntungnya menjadi seorang wanita.. ;)

untung tau jadi wanita ni.. ta percaya? baca di bawah;)

1.Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali,

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki soleh,


3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang jahat,


4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil,


5. Wanita yang memberi minum susu dada kepada anaknya akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.


6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah didalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.


7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.


8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.


9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.


10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.


11.Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.


12.Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.


13.Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.


14.Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.


15.Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada sianghari.


16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.


17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.


18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin,dia akan dikira sebagai mati syahid.


19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.


20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.


21. Jika wanita memberi susu dadanya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.


22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.


23. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.


24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.


mudah betul kan perempuan.. maka, bersyukurlah kite ye. ahah..

*tips : sebelum masuk ke rumah.. amalkan baca auzubillah himinasshaitonnurajim.

utk apa? sbb.. jika kita masuk rumah tanpa baca ini, ada satu syaitan yg mmg tugas dea

utk membuat kacir rumah tangga. jadi.. amal2 kan la ea ;)

*bagi wanita yg sudah berkahwin.. mengaji selepas sembahyang tahajjud amat bererti.

kerana suami tidak akan memandang wanita lain selain kita.

dea akan menganggap.. kitalah wanita yang paling cantik dea pernah lihat.

wahh.. hebat kan. Allah lah yang menetapkan semua rasa,

maka beriman lah padaNya..


sebenarnya.. byk lagi yang sy na kongsi.

tapi slow2 la ye.

tulis semua segedabak kat sini,

penat pulak korang na bace.

huhu!

apa2 pun.. jom kita bersyukur!

Alhamdulillah..

*berkat akan bertambah jika kita bersyukur..

;))


selamat hari jumaat semuaa!


Thursday, June 24, 2010

akan tiba.


"denganmu ku dilamun indah.."

ok. tiba2 rasa jiwang kan. haih.
dari tadi asyik nyanyi je.
ape kes?
tade sebab munasabah pn sebenarnya.
mungkin dari tadi dgr lagu2 cinta kan.
aww ;p

sudah2.
actually mau cerita vanyak2.
tp sudah tersangat mengantuk!
oh lupa na bgtau..
next week sy akan ke UITM Shah Alam..
alhamdulillah.. akan sambung degree international business.
ade yang tanye pasal result sy last sem.
sy dpt 3.5. ngam2 saje ye.
bukan 4flat.
jika 4flat maka kenduri 3 hari 3 mlm
di ruma sy di kuantan ini.
tehee ;p

sy tinggal di luar nanti.
di seksyen 7.
dimana? ade lah. aha.
bersama coursemate dari jengka juga.
hanna zafira, mira lezan n fatin fasihah.
hope we'll be a gud housemate!
;)

b4 sy mau tido..
rakan2.. boleh tinggalkan link belog korang?
if mahu sy link korang.. korang link sy punye blog juge ye?
tehee.
tengs tau!
appreciate it soo much ;)

malam semua!

Sunday, June 20, 2010

makeup cik fatin.

da lame actually ta pegi pasar mlm.
smalam mase tgh driving, my frens called ajak g psr mlm.
dekat rumah je pon. wahaa.
alang2 da kat luar kan. terus laa ke sana.
pecut kalah ferrari.
padahal ta sedar, gune jazz je.
alahai.

elly. azri. izzat n wafi.
thanx sbb layan karenah gile akuh.
byk sgt akuh mengidam kan.
baru kau tau azri, akuh punye nafsu makan
kalah korang sume ;p
sebenarnye akuh na beli lagiii,
laksa penang zul, ayam goreng, roti john, abc.
tp.
tp sbb mase akuh beli apam balik, ice-blended, kropok lekor
n yong tau fu.. korang da muke tkejut.
makanya. akuh batalkan niat akuh ntuk tambah
bilangan makanan.
tssk.






oh2. ini pule video psl brg make up yg sy gune.
harap maaf video ini diambil mase pukul 3pagi.
maka. muke mmg mcm org mau tido.
tp gatal na buat video.
haih.

*sgt sedih, hanye gune kamera phone
kemudian letak atas kamus thesaurus sebab
ta cukup tinggi utk nmpak my face.
sile kesian.
;(

eh2. jgn kesian la.
sile lihat video di bwh dan gelakkan sy.
err. jgn gelak la.
sile lihat brg2 yg sy gune.
mana tahu, it might suits u too ;)

*sile pakai earphone kerana suare sy yg sgt plahan
ala2 na tido gtuhh. uhu.


video

Thursday, June 17, 2010

bebelan hyper.

salam n hye to all!
sy maseh di seoul n skang dlm bilik bsame farah. she's still sleeping.
it's 3.50am n i'm as always lah kan.
mata mmg terbaik. tak tido2.
insomnia yg makin menjadi2.
haih.. mcm mane la masuk degree nanti. risau2.
huu. abg wan baru keluar td. ke shopping mall.
disini shopping mall buka ikut suke hati siape2 saje.
yang sy nampak, ada shopping mall yg buka dr pukul 12am-3pm,
10am-4am, n mcm2 la. pelik bukan?
no wonder disini orang kata, kota yg tidak pernah tidur.
mak aih. ye la, malam smalam kami balik hotel dlm pukul 2 pagi n by that time,
maseh rancak lagi orang bershopping.
n masalahnye.. orang2 korea je kot yg shopping kat mall.
sy rase macam. nak. jerit kuat2 kat tgh2 tuhhhh,
"kamu2 semuaaaaa... balik laaaaa. esok ta keje ke apeee??"
ta pon, interview mereka sorang2,
"incik rasa skarang pukul berapa?"
"agak2 la, lama lagi ke nak shopping?"
"tiap2 hari shopping sakan tak habis duit ke?"
"ta smayang subuh ke incik? tssk."


tp kan, kalau anak2 perempuan mereka balik lewat ta boleh marah la kan.
contoh situasi :

*amaran : bahasa ini telah dialih kepada bahasa melayu agar kefahaman dari segi isi dan tujuan mencapai piawaian.

emak : peah, kamu tahu sekarang pukul berapa?!
peah : ye mak, sekarang pukul 5 pagi mak. kenapa?
emak : kamu tanya kenapaa?? *sambil urut dada* kamu tahu sekarang sudah pagi! kenapa balik lewat? anak dara tak elok balik lewat ke rumah faham! nanti mas kawen kurang, hantaran sikit, dan macam2 lagi. emak tak sanggup menghadapi tomahan serta cacian orang2 kampung ni peah!
peah : tapi mak.. peah..
emak : tapi apa peah! nyatakan! senaraikan! ulaskan!
peah : mak. peah kan kerja promoter dekat dotta shopping mall. mak tak nampak ke peah pakai maskot ikan buntal ni mak?
emak : oh. maaf. emak ter emo. mm. cantik maskot kamu pakai ni peah. kamu promote ikan buntal ke?
peah : *letih dan emo sbb tak suka kerja pakai maskot mcm a&w tuh* peah naik dulu ye mak. mlm esok peah kerja lagi. mak jangan marah2 pulak. tssk.

ok. ni mcm drama melayu dah. aaaaa. sebenarnye suda saket kepale. maka, kepala pun mereng suda. omaigod. harap maaf dengan bebelan yang macam. makcik itu, uhu. btw, sebentar lagi sy akan pulang ke mesia. yeay! seronok2. doakan gue ya. wink.

mm. rakan2.. anda ada suggestion utk sy buat entry pasal apa2? if u do.. just let me know ya. idea2 bernas anda amatlah sy hargai. tehee. ;)

selamat malam semue.
mimpi manis ya ;)

Saturday, June 12, 2010

shouting korea!

Assalamualaikum..!
hye2.. ;)
sy kini di koreaaa. wink.
semalam bertolak dari KLIA jam 11:30mlm.
disebabkan masa perjalanan adalah 6 jam,
makanya sy igt MAS provide la tv for each passenger.
blh la layan movies n games kan.
tp sedih, masa tgh lompat2 kegirangan masuk kapal terbang,
sy tgk tiada tv dihadapan seat!
sy tgk tpt farah, abg wan juge tiade.
muram skejap. n jadi emo.
*padahal ngantuk sbb mlm kelmarin tido pukul 5pagi.
jadi selama 6 jam itu, 5 jam sy tdo. yg lain2 makannnn.
tp ta phm kenape kalau mogok, sy perlu protes kat diri seniri.
mcm budak kecik je?
err. tp better la kan dari nanges teresak-esak sorang2
sampai kuar hingus hijau sume.
euwwww.
ok. fine. i've told u it's not me right?
*sweating.

anyways.. sampai di Incheon pukul 7 pagi td.
beza masa mesia dan korea hanyalah sejam.
mcm skang di mesia pukul 1:03 pagi, so korea 2:03 pagi.
mak aihhhhh.. lewat da kot!
tape2. td da tdo da. ehes.
haaa, korang na tau something tak..
di sini sepatutnya summer so ta la sejuk sangat.
n my bro punye kawan pn cakap kat dea,
"panas laa"
"bwk suar pendek je"
so.. kami yg pompuan pn ta bwk la baju sejuk spare kan.
sampai2. kami. err. menggigil?
huaaaaaaaaaaaaaaaa.
ok la. maybe it's not his fault.
tp disini hujan lebat sangaaat n sejuk.
tak la sejuk melampau.
tp sbb kteorang igt kat sini panas kurang lebih mcm genting.
tup tup. salah forecast.
sejuk terlebey suda.
duhh.

mmx... mata da ngantuk tapi byk je rase na membebel.
bole tak?
tehee,
*gedik.
ok la, ok la. fineee.
sy just tulis in point. rase mcm jawab exam je. tulis point. ehes.

1) mula2 naik teksi dah kena tipu masa na ke Namdaemun. sepatutnya
2700 won. tp abg wan terbagi 27 000 won. omaigod. n org teksi tuh cepat2
je ambil n bawa teksi laju2. sampai skarang maseh geram lagi. tssk.
2) kami ke shopping mall disebabkan brg kat market mcm mahal.
sebab kami ta pndai bargain. haha. mmg terbaik la kan.
n sampai kat mall, it's saleeeeee!
n yea, normal price pn mcm murah dari mesia.
makanya, shopping di mall saja.
huhu.
3) kami beli t-shirt ntuk fans korea nye world cup!
shouting korea!
4) mase di mall, sy lihat kat bhgn fish n seafood sume la kan.
n dea jual sotong hidup2.
tp. sotong tu dea da bungkus siap2 dlm plastik n ikat.
so.. slow2 sotong tu akan mati sbb ta cukup oksigen.
rasa mcm mau beli semua n lepas mereka.
sumpah. sy ta sampai hati.
hmm.
5) kalau di mesia blackout kite akan ade emergency light kan.
tapi di korea, mereka ada... torchlight!
comel la.
haha.
6) first time tgk kedai LV laku mcm goreng pisang panas.
sampai kene beratur ikut turn utk masuk kedai.
n beratur tuh tanak panjang lagi kann.
byk sumgoh duit mereka.
tssk.

ok la.. mau cuba utk tido. esok maybe smbung jln2 skitar bandar.. then hari isnin baru jln jauh2.
maybe ke nami island, lotte world, begitulah.. kalau korang ade suggestion tempat mane yg best, or tempat shopping yg murah2.. do tell me ya. kerjasama anda sy dahului dgn ucapan ribuan terima kasih!

btw vids di bwh da jd fave sy!
sbenarnye iklan kat sane.
tp lagunye best la.. huu.
*sejak bile suke korea nehhh??
wutever..
layansss.
ahah ;p


Align Center♥Queen YUNA KIM♥ & LEE SEUNG GI :: KB Financial Group CF "Smile Boy " ::shouti

bye2.
wassalam ;)

Wednesday, June 9, 2010

gannu version.

salam sume!
ehem. kalu hari ni sy ckp gannu agok2 awop sume
buleh dop pahang?
dop pahang stabuk ame?
hom.. doh bia la. kite nok gop ckp gannu. ;p
sape suh dok blajo. kite kan 1 mesia.
kene la blajo base mende pom.
baru berkak hidop, amang sentose.
ye dop hau sy ckp neh ;p

ok2.
so rite now, ai want to tell yu something about me.
sy benornye teruje ngat tengop oram lain paka kanta mate.
oram putih panggil ye, contact lense.
bile paka op, rase macang nop nyanyi lagu, biru mate hitamku.
wahh. teruja sumgoh!
tapi sayam, sejuta kali sayam..
sy dop panda paka mende itu.
ye macang lembik ngat.
doh wane nop buat.
ye menguji kesobarang sy! sy angkak ye, cuci2, gosok2 siket,
acu bile nop paka, ye dop melengkung.
tssk.
mmg tuko jin kaler ija doh kalu dok main lembik2 gtu.
tp nasib baiklah ade gop penyelamat sy hok panda paka
mende tuh ke mate sy.
atikah hanunnn. i lebiu bebeh.
dea je lah hok sabor buleh cocoh mende tuh kt dalang
mate sy.
pah bile kene cocoh, kaler grey stabuk ame mate sy.
rase macang kacukan lalu.
haha ;p

hasilnye :


bukam lawo mane pom.. tp saje nop share2.
name pom sharing is caring.
*speaking di situh ye. huhu.
tapinye, sejak cuti sem ini.. tikah dop lagi berade dekak di sisi.
makanye, sy tidoklah memaka kanta mate itu.
wuu~


dakpe la..
sy sedor.. sy oram melayu. mok ayoh blake org melayu.
jadinye, mmg mate itang la.
macang pok itang na na.
err. apekahh?
hmm. ngarut doh rase.
isk.


hari jumaat neh sy nop away meta ye.. smpai 17hb.
harap maklum saim2 ku sume.
sy nop g merantau meta.
mok ayoh sy mmg suke anto sy g jaoh2.
dulu ye anto sy soram2.
g jepun la, london la.
siam ke sy.
tp harap maklum.. ye bukam halau sy.
sy tahu mok ayoh sy maseh syg sy..
huuu.
emo plop tibe2. adeh.
dop2.. kali nih sy dop g soram.
ye suh abg sy ngam adik sy teman.
wehuuu.
i loikee!
g mane? ade la.
hok dh tau, senyak je la yep.
hok dok tahu, kekg balik sy cter naa ;)

doakan sy slamat pegi dan kembali.
sekian,
assalamualaikum!
;)

Monday, June 7, 2010

benarlah. penantian satu penyeksaan.

hello sume!
hari ni letih la. sume keje pn sy buat.
*ceh, konon na mengeluh dgn nasib diri.
nasib baik petang td dapat mkn cendol pulut.
walaupun ta habis, tercapai jugak makanan
yg sy mengidam sejak sekian lamaaaa itu.
tehee.

lepas mkn disitu, sy tunggu my adik- kecik- yg- ta- berape- kecik-
sbb- dia- lg- besar- dan- tinggi- dr- saya habis buat facial.
rasenye da ckp kt dea pukul 6 sy tunggu.
alih2 pukul 6:29 baru dia siapp.
n sy tunggu dr pukul 5 lebih.
kurang lebih sejam disitu ye kawan2.

ape yg sy buat?

sila lihat di bawah ye :



10 minit pertama : muka masih happy sbb baru dpt mkn
cendol pulut. kaki pn goyang2 lagi sbb na cepatkan proses
penghadaman serta menunjukkan mood yg ceria bak suria.
*cehh.

20 minit berlalu : takpe2, beranggapan mungkin farah tgh bayar da
tu. makanya, sy siap2 betulkan tudung. jap lagi na drive da kan.
so tudung kene elok, maklumlah tudung bawal tade awning cam tudung ariani.
huhu.


30 minit berlalu : sabarrr fatinnn. kite cube berzikir atau berdoa
moga2 sy tidak bertukar menjadi seseorang yg bewarna
hijau serta mate bewarna merah. iya2. keep things positive.
breath innn.. breath outtt..
fuhhh~



40 minit berlalu : sy sudah tidak bermaya.
ibarat org tua yg tak dpt cucuk vitamin c atau botox.
atau seperti budak kecik yg balik sekolah then lepas
tu kena paksa dgn parent suruh pegi kafa tanpa rela hati.
haa, mcm tu la muka.
*mcm ade pengalaman kan. haha. err.

50 minit berlalu : huarghhh. sudah tidak tertahan. cendol pulut
td sudah lama hadam dan terlebih hadam. tp farah masih sedap2 buat
facial. hoih.
*sambil geget stereng sambil berfikir.

ok laaaa, na masuk tempat facial itu dan mengamuuukk kt kaunter
sambil cakap,
"serahkan semua brg berharga skarang! now!"
tak pn
"anaak sy hilannggg, sy rasa dia lari ke sini dan buat facial
menggunakan kad kredit sayaaa. boleh pulangkan anak sy semulaaa??"


*tp akhirnya masuk ke dlm dan senyum kt kaunter.
ambil magazine dan bace senyap2 smpai farah
keluar tersengih2.


sentap mak.
haihhh.

Sunday, June 6, 2010

makcik tempe.

salam n hye to all!

hari ni sy mau bcakap ttg saya dan tempe.
ye! tempe!
haha. ;p
eh! eh! jgn gelak laaaa. ini serius!
*dush!

ok.
senyap pun.
gud girl. gud boy.
;)
begini, kisah bermule semase sy di uitm jengka.
sy ta pernah kenal apa itu tempe.
apatah lagi utk menikmati nya.
bila tgk di kedai2 pn,
tidak bernafsu utk membeli dan makan tempe.
kerana. aaa. namanya sgt tak. komersial?
err. apelah sy ini.
agak2 kalau aiskrim sotong masak lemak, diberi name
deep blue sorbet, trus bli dan makan.
uh. salahkan marketing.
erk. tak2. salah sy. ;(

then, bile masuk uitm.. kawan2 sy suke betul makan tempe.
lebih2 lagi leena n tkah.
cam pelik la kan. makanya.. sy pn cuba.
mak ai.. from the first bite, trus jatuh cinta.
tp mase tu cover macho la kan,
"mm. sedap gak la.."
padahal mase tu mulut penuh ngn tempe
mkn banyak2 kann.
tssk.
selepas itu bermula la hari2 ku yg ceria bersama tempe sbg teman
utk lunch dan juge makan petang.
yg kawan2. mkn petang pon ngn tempe goreng.
korang dpt bayangkan tak betape obses nye sy dengan tempe?
haaa ;p
tp tu mase duduk kat blok C ngn D kat kompleks siswi la.
makcik cafe depan je buat tempe goreng petang2.
lpas tuh ta da.
sedih ;(
nasib baek makcik cafe blakang punye tempe masak berlada
dea meletup.
*kecur air liur. cepat2 amek tisu thn kat tepi mulut.
biasanya portion utk nasi dan tempe adelah same banyak.
jike nasi satu senduk, makenye tempe juge begitu.
ahh..heaven!

ok2. cakap pasal tempe mmg takkan habis nye.
ummi cakap, sy ni kalau suke makanan tu baru bersungguh2
na blaja resepi tu.
kalau tak, sy masak ikut internet je.
hehe ;p

jd, kat sini sy na kongsi resepi tempe yg sy renovate sniri.
ape2 pn, sy mmg ta masak cara lain da.
kat rumah ni lauk yg hampir wajib slepas sambal belacan
dan ikan singgang.
abah sgt suke ikan singgang.
sy sgt suke tempe.
ok, takde kene mengena pn. ehes.
*blushing.
huh. ok. nape sy blushing pn ta phm.
tade motif.
wutever.

ini dea resepi tempe itu. name pn tatau sbb main buat je kan.

ingredients :
1 paket tempe
1 -2 biji kentang
4-5 biji cili padi
1 bwg besar
halia (agak2 besar ibu jari or lebih sikit)
5 ulas bwg putih
1/2 sudu besar asam jawa (nanti letak air dlm 3 sudu besar)
*if na rasa masam lg, letal 1 sudu besar
gula
garam

cara2 :
1. potong tempe memanjang n kecil. then goreng. asingkan.
2. potong kentang td. potong dadu. goreng then asingkan.
3. potong cili padi, bwg besar, bwg putih n halia. kemudian, tumis bhn2 tuh.
4. bile agak2 bau da sedap, letak tempe n kentang yg da goreng td. gaul2 then letak air asam jawa td.
5. kacau n letak gula n garam secukup rasa.
6. siappp! ;)



ok selesai pasal masak memasak;)
ini cerita pasal semalam pule.
semalam sy ke teluk tongkang, nearby teluk chempedak.
ke sana bersama geng yg dikenali oleh kami sendiri sbg,
kami tak gile cuma sengal.
haha.
but it fits us very well. ;p
ahli2 nya, elly, nadia, farah, sy, ain gf azri, azri, wafi, izzat, paan.
syg skali smalam ta cukup ahli sbb nadrah ta dpt balik dr sunway.
nggak apa, study2! ;)

ape2 pn, smalam sgt best sbb ade barbeku sume.
the guys dtg pukul 7pg utk bakar ayam sume.
teka la kaum hawa dtg pukul berapa.
hehe.
9.30.
bhaha.
erk. takpe la.. bagus la kan.
datang2 boleh mkn terus. ;p
*kteorang masing2 prepare mknan dr ruma tau. ;)

enjoy the pics :

















proud to be kuantanese ;)

Thursday, June 3, 2010

zaman hingusan.

zaman kecik2 mmg zaman yg paling best kan?
ituh bg sy ;)
walaupun letih sebab pagi2 dah kene bangun pegi skolah,
then petang ade kafa..
still sy rasa sangat best.

tapi betullah,
zaman mase sy sekolah rendah adelah zaman
yang sangat2 vulnerable sifat sy.
mase tadika rambut sy pjg,mase tu cukup bangge sebab rambut sy hitam, panjang dan berkilat.
suke hati sorang2.
jd sifat sy mcm budak2 perempuan lain lah kan.
suke pakai gaun, men make-up mak smpai habis lpas tu kene marah,
main mak2, masak2, kawin. normal2 saje.
bile masuk darjah satu, umi potong rambut sy smpai bawah telinge.
terase macam teraniaya sbb bile tgk tv, rase rambut sy same
macam rambut abu bakar elah tu.
jd sy emo. *padahal mungkin sbb senang tak payah ikut rambut bile pegi sekolah.
tak pun sbb kene jangkit kutu. haha. erk.

mase mule2 masuk darjah satu, umi smpai kene
tunggu luar bilik darjah sebab bile sy tak nmpak umi,sy menangis. n berlarutan smpai 3 bulan.
sebab? aaa. sy takut cikgu english sy.
dea garang. mate dea besar n merah2.
bile dea masuk kelas sy dah ketar2 tangan sume.
bile dea marah sikit,
terus sy menangis.
huaaah.
cengeng tul.
sbb itulah! masuk darjah due dan seterusnye,
sy mule mengkasarkan diri sy. sy da ta pakai gaun2 tuh.
start pakai kemeje laki yg lengan pndek tu.
serius.. bile pkai rase mcm hensem.omaigod. n bile mcm tuh.. mmg nak berkawan dgn laki saje lah kan.
lepas balik kelas agama je, cabut kain sbb da pkai sluar track,
terus amik basikal.
basikal tu da mcm motor kesayangan tuh.
then panggil kawan2 laki ajak lumbe beskal smbil beli eskrem
kat kedai padang, tak pun kedai bb tu.
mmg rase puas hati bile dapat mix ngan the guys,
ganas2 sume.
tp bile men bola n kene perut or kpale,
tetap je nangis bgtau umi, azri or faizul yg buat.
tak pn, tgh dok mkn eskrem kene gigit ngn semut api.blari lompat2 nangis.
ta macho langsung.
haha ;p

tp.. sy igt lagi,
mase cuti akhir thn darjah 3,
sy masuk madrasah al wahidah skejap.
*org kuantan tau kot. sy dok di bukit skilau dulu.aha.
macam intensif gtuh.
mase tu kan da rase mcm kasar kan.
tp hati tetap je pompuan.n bile masuk2 tuh,
sy mestilah ckp ngn girls.
tp mereka senyap saje.
sy pon... pelik.
then, one of them ckp,
"suare awk mcm laki"
erk??
nak je ckp, excusee muaa?
seb baik ta pndai ckp mcm tuh lagi dulu.
huhu.
tp, lepas incident itu sy terus kaji balik diri sy.hummph.. smpai bile mau jd kakak macho.
tssk.
jdnye.. sy berubah ke arah lebih feminin.

tp.. sy rasa feminin sy mungkin terlampau drastik?
igt lagi mase 1st day masuk tuisyen kat educare indera mahkota
mase drjah 4.
oh hai tu mmg mahu start jd feminin.
no more kemeja, sluar jeans besar sume.
jdnye sy pkai..
sleeveless dan mini skirt yg hanye menutup.punggung?
oh my.itu sgt kesalahan besar.
mmg tak senang duduk!
dan iya, itu sangat memalukan.
mmg rasa mcm badut.
clown sume lah.
haih.

kemudian, day by day..
sy cuba baiki..
ta perlu seksi sebenarnya utk kelihatan feminin.
mungkin itu tanggapan sy masa kecik2 kan.tak apalah.. norma kehidupan org kate ;)

masuk darjah 6 lah paling best.
sebab ape?
ahah.. i found my best friend ;)
i have yi won, terrina, azie, mueiz, syuk, abby, saf.. n lots more.
eh asal still byk kwn laki neh?
aaa. biarkan.
yg paling rapat, azie, mueiz n syuk.
mmg berempat sentiasa.
n yeah, lots n lots of gaduh.especially with mueiz ;)
mungkin sbb dea ketua pengawas dan sy
hanye pengawas biasa..
sy dianggap kuli.
ataupun hamba abdi.
ataupun kwn utk dea tiru keje skola
sbb hari2 pn dea tiru keje sy.
ape kess wehh! ;p
n yeah, ta aci sbb dea dpt 5a, sy hanye 3a 2b.
tp tak apa.
itu zaman kecik2.sekarang masih bergaduh lg dengan dea.
sbb kini dea bukan shj best fren,
tp jantung hati sy.
*ok. jiwang disituh.
haihhh.

ok2.
kesimpulannya.. jgn la keliru dgn sifat diri anda.
just be yourself.
the one that u feel comfortable with.
bukan sbb kite protes, kite jd mcm tu.
ataupun sbb marah kite rase kite perlu jd mcm tu.atau sebab na perhatian.
atau ape2 je.
ok. da berbelit. uhh.
tp, get what i mean kan.
just, hear what your heart says.
don't be like my chilhood nye memories.
ok tp i admit. best juge.
bhahaha.
ok dah. aip! aip!
jangan tiru.


love,
fatinsuhana ;)

Wednesday, June 2, 2010

mukaddimah ;)

assalamualaikumm..;)

hye!
akhirnyaaa.. sy telah berupaya utk
membuat satu belog yg tidak private.
fuhh!
sebab sy buat belog ini? :

1) ramai yg bertanyakan utk membaca blog sy.
blog private sy sudahpon limit readers nya.
maka.. ini adalah hasilnya ;)
2) maybe blog ini lebih terbuka dan kite boleh share2
pendapat antara kita. wink ;)
3) salah satu cara utk berhubung dgn sy
selain fesbuuk.

mm.
biasenye blog awal2 neh kte tulis psl
simple profile la kot kan.
tp.. malasnye wak!
ahahaha.
ok2.
as simple n as fast as i can :

che wan fatin suhana bte che wan khalid
12/12/1989 (hadiahhhh plss)
kuantan,pahang
currently sudah pn tamat diploma di uitm jengka,
in business study.
Insya-Allah, smbung degree bln 7 nanti. wink.
obsession : clothes, pink stuff, cats, houses.
*house tuh baruu tuh. mengidam na ade ruma
seniri. tehee..~ ;p

dah la kot.
rase mcm pelik je tulis biodata.
rase cam last day darjah 6.
sume kawan2 ade buku biodata,
mtk tulis, last skali
konferm kene ade ucapan.
yg femes nye,
"study b4 u love somebody"
"kenang daku dalam doamu"
"smile always"

n bile dah tade idea,
"goodluck"
haha ;p

err.
ok lah.
harap2 sume pn puas hati dgn blog br sy
yg ta seberapa ini.
name pn small girl lg kan.
ehes.
*dush!


love,
fatinsuhana ;)

jap2, harap anda sume dpt luangkan mase
pd hr jumaat, jam 8.30mlm.
4/6/10.
di :fatinsuhana-wardrobe.blogspot.com

ade saleeee!!
preloved n new clothes ;)
ok masalahnye sy ta update lg kat tempat lain.
fesbuk pn tak lg.
wUu~
so girls.. spread the news!
thanx! ;))
;)