Saturday, July 31, 2010

ship that last forever.

assalamualaikum and hye there ;)
guess what, i'm in kuantan!
will spend my precious moment untill sunday.
wink2.

i'm not in the mood to write actually, (coz it's kinda late which i prefer to watch moviessss)
but still, i wanna put some of the pics taken from my hp.
*gedik. ;p
it's what i've did this week :

1) celebrated Niks' 21st birthday!
venue : upin ipin boutique cafe, sec 7 shah alam.
me n some of the x-MPP of uitm jengka had a small gathering,
n we had fun!
eventhough it's not for long,
but still, we had fun that night.
seriously guys, we need to arrange for
next event!
this time, no proposal ;p


*liwau n zulhilmi

*zul n pesa.

*the birthday cakee! ;)


*the girls. 3 of them are some of the peeps that i respect ;)

*me, nad, nik n ummi
friends. sampai mati ;)



2) nite out wif housiee ;)
venue : sunway pyramid
me, hanna, fatin n mira were actually planning to
watch inception which turns out, SOLD OUT.
so, it was like. oh-my-god-i-really-wanna-see-this-
how-could-pyramid-do-this..blablabla ;p
but no worries, we do have fun. hihi.
n thanks to ammar for being our bodyguard that nite.
huhu.










3) library the so-called-my 2nd home.
venue: faculty library, uitm shah alam.
doing nothing, just spending some time
in library with classmates reading some magazines while
waiting for the next class.
which the class is cancel.
wUu.
*dugaan hidup.



till then, nite all!
salam ;)

Monday, July 26, 2010

kisah ;)

jom2, hari ni kita dengar satu cerita nak? kawan2.. hari ni nifsu syaaban. sudah baca yaasin? jom kita pertingkatkan amalan kita, ye lah suda buku baru kan.. ;)

cerita

“Ini adalah cerita benar yang telah diceritakan oleh pelajar-pelajar Malaysia di Arab Saudi.. Peristiwa ini baru saja berlaku dan disahkan benar oleh Ustaz Halim Naser….penceramah bebas yang amat terkemuka di Malaysia ..Ceritanya begini.. Pada suatu hari di musim haji yang lepas, pelajar Malaysia yang sama-sama menunaikan haji telah mengikut seorang arab untuk mengebumikan mayat seorang yang meninggal dunia pada musim haji. Makam tersebut terletak di Ma’la…. tempat pengebumian para jemaah haji yang meninggal dunia di Mekah….

Cara yang mereka kebumikan mayat ialah dengan cara meninggalkan mayat dalam lubang yang disediakan dan menutupnya untuk kira-kira lapan bulan. selepas lapan bulan, lubang itu akan dibuka semula untuk mengebumikan mayat yang baru.

Pada hari tersebut, apabila satu lubang dibuka untuk mengebumikan mayat yang baru, orang arab tersebut bertempiaran lari kerana dia nampak mayat sedang bersila, bukan tidur seperti kebiasaannya. Penuntut Malaysia ini memberanikan diri merangkak ke dalam kubur tersebut untuk melihat dengan lebih jelas.

Hasilnya dia mendapati memang mayat tersebut sedang bersila dan mayat tersebut sedang membaca Al Quran, dan Al Quran tersebut memang yang asli. Selepas dilihat seterusnya. ayat Quran yang terbuka ialah Surah Yasin. Satu lagi perkara ialah mayat tersebut tidak reput dan kain yang membalutinya juga tidak reput. Yang reput hanyalah kapas yang diletakkan di antara mayat dengan kain kapan (kain ehram).
Setelah dibuat kajian, rupa-rupanya mayat tersebut ialah mayat seorang negro yang kerjanya ialah membersihkan Baitullah daripada tumpahan air zam-zam. Kerjanya tiada lain selain daripada membersihkan Baitullah jika ada tumpahan air zam-zam.

Jika tiada tumpahan , dia kan duduk di satu sudut Baitullah dan membaca Surah Yasin. Itulah kelebihanya bagi orang yang berbakti ke jalan Allah… Inilah yang membuatkan saya semakin berkobar-kobar untuk mengunjungi Baitullah… .
Selepas peristiwa itu, lubang kubur itu pun di patri dan ditandakan agar tiada mayat lagi yang akan dikebumikan di situ….. ” sumber renungan kita. Inilah bukti akan janji-janji Allah pada hambaNya yang taat dan ikhlas bekerja keranaNya.


mungkin cerita ni takde kene mengena dengan nifsu syaaban, tapi fokusnya tetap sama, beribadatlah ke jalan Allah.. pasti, Allah akan memberi ganjaran pada kamu semua ;)

Friday, July 23, 2010

deep down inside.

assalamualaikum cikgu! (dengan nada ketua darjah mase darjah 1)
*duduk.
terima kaaasihh cikgu!
*lemah paru2 sebab menggunakan banyak tenaga utk menjerit td.
lalu ambil inhaler. lega.

hari ini dalam sejarah.
eh silap.
hari ini hari jumaat.
asal tulis mcm clumsy saja hari ni?
nggak mengapa lah kan.
sy mmg begini pun. ;p

minggu ini super busy. from last week sy tak cukup tdo.
sampai housemate sy ckp,
"i tatau la bile u tdo fatin".
haaa. bukti tuh sy ta cukup tdo.
*padahal time org tdo sy tgk vampire diaries. tehee. ;p
eh tp sy mmg byk keje la.
serius.
lagi busy sebab kene handle buat event for my subject,
personal development.
suke hati koranggg jek ekk,
mentang2 ex-mpp, korang buli akuh.
tssk.
tp tidak mengapa, asalkan semua take part,
i'll be more than happy ;)

mm. sy letih. sibuk. tak cukup rehat.
last week class suda bermula.
weekend pula diisi dengan perkara2 sampingan.
jumaat- hari itu sy ade presentation ya. da la sorang2 di hadapan classmates
yang baru. segan ohh. tp overall, lec smpai ta tanya soalan apa2 dan angguk setuju
dgn explanation sy. *suka hati ;p selesai present,
bergegas ke padang kawad dimana baby j diparkir dan
heading ke karangkraf utk shoot Dara.com.

*nak tgk gambar lain sila beli Dara.com edisi raya ye. ;p

lepas siap semua, sy ke tempat parking dgn muka
ceria sambil lompat2 macam dalam cerita sound of music.
tp nyanyian dan aksi lompat2 itu tergendala apabila
lihat baby j telah disekat oleh kereta lain.
gulp.
terus call kak ima, wartawan Dara.com. mengadu.
dia email kan kpd semua staff, harap ada yg empunya kereta membacanya.
sambil2 itu, tanpa tidak mahu menggugat emosi agar lebih teruk,
sy panaskan enjin. nyanyi2. sengih sorang2.
kemudian.
sesi camwhore bermula.haha. ;p
*hambik kau. tade keje lain dah ke dea neh. oh my.

*stok muka ayu. jangan terpedaya ye rakan2. ;p

*sila bagi semua credit card andaaa-versi pukau tak jadi.
sbb tak pernah berhasil. sedih. tssk.



*stering di bibirku. lagu baru by fatinsuhana.

balik2 sudah letih.
mlm pergi rumah cousin hana,
kami pergi dengar ceramah agama.
ustaz itu best!
kami belajar mengenai salasilah keluarga nabi Muhammad s.a.w.
sungguh seronok sbb banyak info2 baru yg sy dapat.
walaupun yg dtg kebanyakannya org2 yg lebih berusia,
still. i love going to these kind of place.
majlis ilmu org kata ;)
Insya-Allah bulan puasa nanti event tu akan start dr after asar-
ceramah-berbuka-maghrib jemaah-isyak-tarawikh.
;)

hari sabtu dan ahad kami ada program di uitm.
program pembangunan pelajar (PPP).
sgt meletihkan. fun lah jugak.
tp letih. uhu.
hari ahad nasib baik event habis awal.
sekitar pukul 1 t/hari.
balik rumah, kemudian bersiap ke putrajaya.
shoot bersama annas easkey.
kamu tak kenal dia?
baik search annas easkey full cepaaat!
gambar2 dia mmg superb tau.
n he himself is a very humble person.
sy dah anggap mcm abg sendiri dah pun.
wink.
sy bukan berseorangan, sy ditemani gadis gigih bekerja
dan mempunyai butik sendiri, qoma ;)
qoma sgt cantik hari itu.
*jatuh cinta. ;)

*terima kasih annnas ;))

minggu ini? perancangannya banyak.
just wait n see lah kot.
but i'm goin back to kl after this.
walaupun tiada sesiapa di rumah kl.
still, it's my second home.
*thinking of going back to kuantan next week.
hopefully there's nothing written in my planner for next weekend.
hopefully!

ok ini cerita lain pula.
ini bukan confession atau apa2.
cumanya hati sy terasa makin sayang padaNya.
makin cinta padaNya.
dan.. sy tak sanggup kalau2 Dia terluka
disebabkan sy tidak patuh padanya..
ya Allah..
things that i've tried not to do now is
wearing legging.
i know it sounds sensitive since it's kinda trend for
nowadays.
but. enough is enough for me.
less is more.
sy tak kata sy nak bertudung labuh sekarang.
sy tak kata sy nak berbaju kurung sentiasa, sekarang,
sy tidak mahu drastik.
sy mahu semua ini lahir dari hati.
sama seperti mana sy memakai tudung.
ianya bukan paksaan. tapi anugerah.
dan sy hanya manusia biasa.
kalau-kalaulah lepas ni sy semakin teruk, *nauzubillah.
nasihat lah sy.
betul, sy tak marah.
sy bukan orang seperti itu.
kamu nasihat-sy dengar-sy fahami-sy kaji-biar masa tentukan.
tp kalau mahu beri nasihat,
sy harap, kata2 yg digunakan perlulah baik2.
sopan. dan boleh menggalakkan kita utk berubah.
jika tidak, sy membayangkan kamu seperti orang2 yang tidak berpelajaran.
saja mahu mengutuk dan mencari kelemahan manusia lain.
muhasabah diri sendiri. itu lebih penting;)

ok lah rakan2. sy mahu sambung tonton vampire diaries.
lepas tu tido. tehee. ;p
ahhh.. seronoknye weekeennndddd!

Thursday, July 15, 2010

kedai kopi.

assalamualaikum n hye!
maaf ye rakan2.. dah lame sungguh tak update blog ini.
pilu jugak rase kadang2.
tp apakan daya, class sudah mula sesak.
*padahal class byk cancel je pun. tssk.
ok2. banyak sebab sy tak update.
1. sabtu lepas keluar bersuka ria bersama tikah dan leena.
mula2 igt nak pergi makan dekat area rumah sewa sy saje.
tp meleret2. lihat! sy hanye memakai tudung indon yang super malas
tanpa apa2 mekap. ok tipu. pkai bedak maybelline sikit.

syahdu lihat pic ini sbb muka sgt innocent. ;p

kemudian pada malamnya sambut birthday nadrah ku sayang
di kedai kopi, shah alam.
jauh tau masing2. sy dan wafi = shah alam,
pa'an = ampang kot?
nadrah = sunway
farah = bangi
tp jarak bukan penghalangnya.
kami semua kuantanese.
jadi friendship kami kuat ;)
wink.
malam itu seronok! sbb ade cake secret recipe
tajaan incik bos besar, pa'an.
makanan juge pa'an belanja.
maka bergembiralah kami semua
menari2 di dalam salji kebahagiaan.
hui. jiwangnye bahasa.
*tgk jam. oh patut la. 1:57am. ngingau.

sila lihat gambar2 di bawah utk menambahkan
rasa jeles ;p :

*bersame birthday girl, nadrah ;)


*cantik kan tempat neh. tp banyak katak. grr.


*kata mereka, ini gambar family.

*so what kalau rendahhh?
emosi disitu.


*mari lawat kedai kopi!

*perut kenyang.

*gambar gedik macam wajib ada je kan. haih. ;p

*sy sendiri ta faham kenape sy perlu
sedut mee itu terlalu kuat dan bersemangat.

*happy 21st birthday Nadrahhh!!

mm. banyak je lagi cerita mau tulis2.
tapi mata dah tak tertahan.
makanya, izinkan sy utk tidur ye.
mekasehhh!

gudnite semua, sweetdreams ;)

Thursday, July 8, 2010

promosi. hee..~

ehem2. hari ini mau buat promosi. ceh.
sapa2 yang memerlukan khidmat persembahan.
boleh la usha vids sy ini.
*ok sumpah tak malu. n tak tahu pun apa motif sy tulis entry kali ni.
ok serius.
utk dinner faculty ke, events ke..
Insya-Allah.
boleh dibawa berunding. ;)
dibawah ini adalah vids di palace of golden horses.
it's for UM students punya dinner.
thanx a lot! ;)



dan ini pula vids dari jantung hati sy.
he's a very talented person, i could say.
he made the song n the lyrics.
n he sang it too.
byk lagi lagu2 dea. cuma ta direkod lagi.
lagu ini basically mengingatkan kita pada Pencipta.
sy terus jatuh hati dengan lirik2 nya.
n it reminds me how i love Allah so much.
more than anyone could imagine.
*teary.

ok2. mari layan ;)



kalau nak pakej kami berdua pun boleh.
hehe.
ok gediknye fatin.
jantung hati dea tak tahu menahu pun ni.
*habis akuh kene bahan pasneh. aaa.

till then,
daa!

Wednesday, July 7, 2010

uitm. baby j n me.


salam n hye to all!
pejam celik, dah hari rabu dah kan.
time flies~
haih.
ok2. hari ini bukan untuk beremo-emo ye.
hari ni mau cerita pasal sy dan uitm shah alam dan
juge baby j ;p

hari isnin macam biasa2 student baru buat.
pergi bilik kp, tgk jadual kelas,
tgk sapa PA and fotostat mini transkrip.
pukul 11 lebih dah balik ruma.
tehee.

hari selasa pergi jumpa PA, Pn. Herwina.
serius dia sgt2 anggun.
lawanya.. ;)
masa pergi ke bilik dia, dia mcm terkejut lihat nama sy.
"hari ni saja da byk fatin sy jumpe"
"miss, kwn sy nih pun fatin gak. fatin fasihah. hee. "
she's just. makin' omaigod face.
;p



ok now let me introduce u to my housemates!
they're my friends back in Jengka.
makanya, tiada masalah lah kan.
sumpah mereka sgt gila orangnya.
penat nak gelak2 same mereka.
ahaha ;p
ini mira. she's from wangsa maju. she's the only housemates
yg ambil transport. jadi jadual kami tidak samaa. tp takpe, she's
a survivor. huhu. n yeah, suka blurr. blurr yg sgt comeeell.
hehe.

ini pule fatin fasihah. slalu confuse whether orang panggil sy
atau dia. huu. also from wangsa maju. kekasih hati mira la ni.
since dari jengka lagi mesti bersame2. ahah. she's nice. but ya,
otai juge. haha

n this is hanna. she from subang. the most talkative among
all of us. banyak je cerita kalau lepak ngn dia.
fun to be with, n a very nice girl ;)
*hanaa, i puji u neh. haha ;p

n ini adelah bilik sy ye rakan2.
walaupun simple, tp sy sudah syg bilik ini.
n ya, i love the house too ;)


bilik hana, mira n fatin ta diambil. lagi.
living pon tak lagi.
later2 lah ye. amik pun gune camera phone saja.
ahah.

korang! sy suda boleh bwk kereta!
mm. memang la boleh bawak.
ape la.
i meann, suda boleh bwk di sekitar2 shah alam.
horeyyy! tepuk tangann sambil kuak lentang!
yeayyy!!
ok. sungguh seperti dugong di situ.
*insaf.

ape yang penting, semua ini sy buat bersama
baby jazz terchenta.
i love u baby j!
mmuahh! mmuahhh!
walaupun yu hitam, ai sayang yu lebih
sebab yu bawak ai pegi mana2 ai nak.
haha ;p
sy suda bole ke seksyen 2 utk makan abc sedap itu,
n yang penting, ke ikeaaa.
ahaha.
ta percaye?
tsssk.
tgk bawahhhhh!

haa, lihat! sy berada di ikea okaayy ;p

gambar stering perlu ade. tunjuk bukti sy yg drive.
haha. budget ;p

dan ini pula abc yg sy mkn di seksyen 2.
sedap2.
sgt byk bhn2 yg mereka letak dlm tuh.
for only rm3, u can get this mouth watering abc!
murah. sedap. adoi.
gemok laa lame2 kat sini.
tssk.


me love shah alam.
tp next sem, sudah confirm sy mmg pindah ke puncak alam.
aihhh. baru jatuh cinta dah ada halangan.
sedih kan?
;(

*sebenarnya sgt letih hari ini. mau tidur tp
vampire diaries ta habis tgk lagi.
dilemma.
:|


hee.
malam semua sayang2 ku!

Saturday, July 3, 2010

omelan di petang sabtu.

salam n hye to everyone!
mm. smalam sy sudah mendaftarkan diri sy di uitm shah alam.
alhamdulillah.. semuanya berjalan dengan lancar
ibarat letak minyak pelincir yang overdose gtuh kann.
selesai semua, me n the housemates semua g makan mamak
which is soo near to our house.
then my family datang n pick me up,
balik sentul. dimana sy tinggal bersendiriannn.
pernah dengar perkataan sendiri tak?
sama maksud dengan kesedihan. muram dan emosi terganggu.
umi, abah, abg safuan sume tiada.
pulang ke kuantan.
makanya sy hanya online dan tonton astro.
how sad my life kann.
tp takpe, today sy di bukit jelutong!
yeay!
sile happy dan bertepuk tangan sambil guling2
ibarat singa laut dpt bola ye rakan2.
haaa, macam tu.
betul2.
sy tinggal di rumah saudara rapaaat sy ;)
malam ini cadangnya mau ke ikea.
kemudian ke mamak, tonton bola di skrin besar.
boleh kan?
;p


esok pulang semula ke rumah sewa di ss7.
isnin, kelas bermulaaa.
isk, takutnyaaa.
takpe. sy yakin!
takkan ada lecturer yg akan bertukar menjadi hulk,
ataupun kawan2 yang mengaggap mereka paris hilton.
ataupun bradd pittss.
mm. kalau ada pun.
sy terima mereka seadanya.
;)
hoping to make more friends here.
hope so.
wink2.
sila mengerti. gambar2 tiada kena mengena dengan entry.

rakan2..
kalau di shah alam, aktiviti apa ya yg seronoks?
haha.
nampak tak budak kuantan disini sedang.
excited?
omaigod.
typical.
takpelah.
sometimes you need to be typical to feel the fun.
;p


mm. nanti next entry mau kenalkan gadis2
housemate sy yg hot2 dan cun2.
juge, rumah sewa kami yg comel itu.
tehee.
*buat muka ala2 comel tp mcm na kena tampar.
uhu.

till then,
happy weekend!

salam.