Friday, August 27, 2010

quick update!

assalamualaikum n hye!
minggu ni dan minggu depan amat2 lah
menguji kesabaran.
penuh dengan kuiz, test, presentation.
huuu.. harap sangat dpt balik awaaal dan rest dirumah.
sepuas-puasnya.
dpt golek2 atas katil sendiri kat kuantan.
dgn comforter yg tebal, aircond full.
fuhh.. dpt guling2 macam singa lautt.
wahhh. bestnyeee.



test geography. terima kasih kerana sgt senang.
huaaaah.

tp nasib baik kuiz mandarin dpt full mark.
alhamdulillah ;)
*sila berdoa agar test geography sy punye marks ok ye.
cepaaat! ;p



n thanx to my housemates.
mereka penyeri sewaktu stress.
makanya, stress tuh tidak sgt terasa.
*oh jumpe my fren di ikea smalam, hye muaz! ;p

esok sy akan ke selangor.
ada community service di sana dgn penduduk kampung.
hope it will be fun.
although i know, most of the peeps mcm tanak pergi.
tp, sbb lepas ni dah mmg takda benda yg sy boleh consider fun
cz penuh dgn test sume.. so, anggap la benda ni sbg satu keseronokan.
i hate to say this, but. i mean it. ;)
housieee, jgn perli i okk!
ahah.
oh ini magazine dara.com bulan september.
gemuk kan?
huhu.
ok dah. tu je.
*malu.


till then, bye2 ;)

Friday, August 20, 2010

sambil bace belog dapat hadiah. asiikkk!


assalamualaikum n hye to all ;)
tgk la pic kte kat atas tuh.
comey kan? kan?
*sile angguk dan setuju.
haha. poyo ;p

ok sebenarnya hari ni sy nak mengisytiharkan satu contest!
wahh. baru ade blog da na buat contest kann.
tp tak mengapa, let us proceed ;)

sy sebenarnya sgt tertarik melihat gadis2 memakai hijab.
macam sy pernah tulis sebelum ni, wearing hijab bukanlah satu paksaan.
tp anugerah.
isn't it wonderful? ;)
jd.. dikesempatan ini sy nak sangat2 lihat foto2 anda berhijab.
contest ini terbahagi kpd 2 kategori :
kategori A : kpd gadis yg sememangnya berhijab.
kategori B : kpd gadis tidak berhijab *sgt digalakkan utk join ;)


apa yang perlu anda lakukan?
-senang saja! snap gamba arnab. eh silap type.
snap gamba anda memakai hijab dan sertakan maklumat ini sekali :
1. kategori
2. nama penuh dan nickname
3. lengkapkan slogan ini. pilih salah satu -
*i love wearing hijab because..
*islam is..

hantarkan foto2 anda di alamat ini :
phatynsuehannah@yahoo.co.uk
sebelum 30/8/2010.

note to all : gambar bukan dikira berdasarkan banyak mana mekap yang anda
tampalkan dimuka, ataupun lilitan tudung paling latest.
tapi berdasarkan quality yang anda mahu tonjolkan dalam gambar itu
sebagai seorang gadis muslimah ;)
happy. freedom. enthusiasm.
apa2 aja ;)

hadiah?
aumm. aummm. aummm.
*ok tak faham kenapa perlu buat bunyi mcm singa tgh puasa.
it's a hijab!
currently, it's one of the latest style of hijab. i assume.
ala2 macam yuna pakai.
u can wear it as a hijab, ataupun utk tutup bdn bile class terlampau sejuk.
ataupun rasa menggigil masa tonton wayang.
it's a cotton based. oh ya, ini selendang ye rakan2.
dan disebabkan sy mau bagi kamu extra happy..
inner tudung also will be given as well ;)
winners will have the chance to choose their own colour
of inner n selendang.
seronok kann. kann.
seyes kalau sy ta buat contest ni,
sy na join!

inner lycra. my all time fave ;)


comes wif variety of colours. seriously, snap a pic n sent to my mail dear!

sebarang pertanyaan sila mengadu terus ke comment yah.
happy snapping pictures!
wohoo.
;D

*disamping ambil2 gambar tu, muhasabah diri kenapa in the first place
Dia menyuruh kita berhijab. Subhanallah ;)

Monday, August 16, 2010

teladan.

assalamualaikum rakan2 ;)
so how's yr puasa so far?
ok tak?
pada yang masih penuh berpuasa, congrats!
*sy puasa penuh lagi tauu. hee.

hari ni tiba2 rasa tergerak nak menulis mengenai
apa yang pernah terjadi pd sy.
ramai juge yang tak tahu, well i guess.
kwn2 rapat saje yang tau.
tp bila dah lama berlaku dan sy rasa sy sudah dpt menjalani
kehidupan yg biasa,
i think it's time for me to share n let past be the guidance for me n others.
Insya-Allah.

from all of my siblings, sy antara yg paling cepat sakit.
sy ade tekanan darah rendah, a bit of asthma n cepat pening2.
even kalau travel kemana2 guna kereta,
sy akan pening, nak pengsan sume.
nak cakap gedik, tak la jugak sebab dah habis macho utk tahan kuat.
tp tidak berhasil.
isk.
tp bila da selalu mcm tu, i've came out with a solution.
sampai je ke destinasi,
sy akan rehat sepenuh2nya. biar la org lain g berjalan kemana2.
sy stay.
so selepas itu i'll be okay ;)

it all starts during i was in my diploma.
or maybe, form 2?
di rumah, kejadian2 pelik mmg sudah biasa berlaku.
kami satu keluarga sudah hampir terbiasa.
tp semenjak thn lepas, ianya menjadi2.
*skip apa yg terjadi pada family members yg lain.
as for me, it all starts early this year.
bila di uitm, sy sgt3 nyenyak.
di rumah, sy seperti orang yg tiada perasaan.
sgt letih. tp tidak boleh tidur.
sepertinya, ada yang perhatikan sy sepanjang malam itu.
puas sy tidur, baca ayat2 lazim.
namun, bila mahu saja nyenyak..
dengusan sesuatu terdengar disebelah.
mungkin umi abah tak tahu, sy sampai menangis sbb
tak tahan diperlakukan begitu. sentiasa.
bila rasa dah cukup kuat utk buka mata, sy ke office abah *tujuan tak tahu kenapa.
bukak saja pintu, dengusan itu ada di dalam.
ok. tutup. wrong room.
last2, sy tidur di bilik farah.
n ya, sumtimes sy akan kejutkan umi dan abah sbb tak tahan ;(

tp at least sy bersyukur sbb di uitm sy ok.
but. last sem tidak begitu.
mungkin makhluk2 itu tidak lagi mahu menonjolkan mereka.
they end up with making me suffering in every happiness i had.
bila sy sakit dan kemudian sembuh. akan ada sakit lain.
n akan berulang sampai sy mcm rasa mahu tersungkur.
nasib keluaraga banyak bg support dan juga teman2 di uitm.
lebih2 lagi ninie, leena n aina.
thanx babe, me loves u ;)
dalam relationship pula.. terlalu banyak masalah.
n semuanya berpunca dari sy.
sy seperti benci sama si dea.
rasa mahu buang jauh2.
tp bila berzikir n beristighfar..
sy sedar.. sy sebenarnya sayangkan dia.
n dea sebenarnya terlalu banyak menolong dan
TERLALU banyak bersabar.
i'm glad he still want me, n happy with it.
ada jodoh, Insya-Allah wak.. ;)

anyway, sbb sakit2 sy tak pernah baik even sy ambil ubat doktor,
aqupunture dan lain2.
umi suggest panggil ustaz.
alhamdulillah.. lepas ustaz tuh dtg dan berubat ngn dea,
i feel a lot better.
sakit2 sudah tiada.
ustaz sempat keluarkan 3 jin dalam badan.
suasana dirumah masa tu mmg macam dlm cerita hantu.
sy rasa mcm nak peluk ummi time tuh, tp sy kene kuat.
masa lepas siap semua, sy tak rasa apa2 pun sebenarnya.
takde la rasa kuat ke, happy terlebih ke.
cuma lepas tu sy tidur.
dan bila bangun esoknya, sy tersangat2 letih.
dan lemah.
macam orang tua pun ade. wuu.
ummi ckp mungkin sbb tu, dulu sy jarang sgt3 tidur.
jarang tidur n masih bertenaga.
sbb ada benda lain dalam badan.
sumpah scary bila ummi ckp cemtuh.
tssk.

but now, alhamdulillah..
i think i'm good.
thank god to Allah ;)
n kepada sesiapa yg berhasrat mahu 'hantar'
apa2 yg tidak patut kepada org lain,
fikirlah.
what do u feel when it happens to yr family members.
or maybe yr future wife, kids.
jgn berfikiran kolot.
i hate to say this. but. sayangilah bangsa kita sendiri.
bangsa melayu.
jgn disebabkan rasa iri hati, cemburu,
kamu berbuat sedemikian.
itu syirik namanya.
semoga Allah mengampuni dosa kamu ;)

till then.
nite all.
*jgn lupe sahur ye. ;)

Wednesday, August 11, 2010

habit. habitual. habitat. inhabit.

assalamualaikum n hye!
firstly, sy mau mengucapkan selamat berpuasa
kpd semua umat islam.
yeay. yeay. puasa penuh, poket penuhh.
tehee.
*harapan tinggal harapn, da tua2 mane penah puasa penuh. ;p
rasa macam dah lama pulak tak tulis blog.
tp tak mengapa!
sedang berupaya utk menulis sekerap yang mungkin.
;)

pagi ni (skarang pukul 2:39pg ye) sy seperti mahu
menulis ttg habit/tentang sy.
*obses ke ape dea neh.
oh bukan, cume bila kita dah list kan.. sometimes
baru kita perasan perangai kita sebenarnya mcm mana.
ok2.
mau list!
*juga salah satu cara yg berkesan bg mereka yg susah tidur
seperti makhluk yg sedang menaip ini.
wuu.


1) suka pedas. kalau tak pedas, rela berlapar seminggu
sambil pegang banner mogok makanan tak pedas.
*hyperbola ye disituh.
tp sememangnye sukakan pedas. selagi mata ta berair smpai
ke pipi, dun ask me to stop. coz i won't.
*ceh, ayat berlagak ;p

2) tempe makanan ruji. waaaa. i love tempe! idky.
tp semenjak tinggal di shah alam jarang dpt mkn tempe.
kalau sebelum nih, kt rumah siap goreng mcm tuh saje,
mkn ntuk saje2.
ahh.. nikmatnyeee.

3) keras kepala tak hengat dunia. betul. tak tipu.
ni akan terjadi pada orang2 yang rapat sahaja.
semua akan sepakat ckp sy keras kepala.
"fatin, ambil la A, cantik kain ni"
"ok, fatin ambil B"
;p
tak pernah lagi org yg rapat ngn sy ckp sy ikutt je cakap.
huhu.
lembut di luar, keras di dalam.
ok, sungguh tiada kena mengena.

4) kucing obsesiku.
tak faham jugak kenapa makhluk berbulu tuh sangat comel.
ya Allah.. comelnyee.
even kalau kucing tepi jalan, sy akan benti. maen dulu.
kuceng kat kedai makan pun.
kawan2 ckp sy pengotor, sbb kuceng jalanan ta mandi.
tp. tp.
entah lah.
kuceng comel. tssk.

5) suke mandi air sejukk.
bila2 lah. time sejuk ke, panas ke.
mmg suka mandi air sejuk.
dulu suka paksa diri suh mandi air sejuk coz
bila mandi air panas, kite akan rase calm n tenang,
tp bile mandi air sejuk, kte akan rase awake n alert.
so, i choose cold water ;)

6) sukakan dessert.
neh sume kawan2 akan perasan tabiat sy yg satu neh.
tlg lah, jgn tunjuk kat sy kuih raye ke, kek ke, cupcakes ke.
mintak jauhhh.
sebab sy akan makan dgn sepenuh hati dan sambil.
tersengih.
housemates dulu seakan tak percaye mase mula2
tgk tabiat sy ini.
sbb. sy akan tersenyum. tersengih sorang2.
macam muke baru lepas dapat message mamat hensem
yg kite slalu usha tuh.
indah kan?
;)

7) akan lebih sensitif dgn org yang rapat.
kalau dulu sy ta kesah korang buat ape pun,
then sy tbe2 kesah, tuh maknenye sy rase
sy maken rapat ngn korang. aha.

8) setia akhir hayat.
rasanya.. ni lah satu benda yg sy rasa.
sy boleh akui.
ringtone zaman bila pun tak tahu.
setia ngn lagu punye pasal.
hp sony dah 4 thn gune.
maseh sayang dan setia.
*ok, satio tuh hp satu lagi ye. aha.
dan plg penting, bf ku sayang.
dari 2003.
yg ni mmg mahu setia smpai bila2.
Insya-Allah..
doakan kami ;)

tammat.

ok ini pula gambar2 yg diambil pd hari sabtu lepas.
sy ke taman tasik perdana bersame annas easkey.
hari itu ada outing ntuk photographer.
so, mmg byk la photographer di sana pd
hari sabtu lepas.
seronok. walaupun dtg lambat sbb
tak planning ke sana,
still, i had fun ;)







*during stacy's birthday party wif the designer of the dress.
sy tlg promote baju akak siti salmah.
cantik kan?
;)


*marsha tinggi dan cantik. oh jeles.


sekian, mahu tidur.
skejap lagi mahu bangun sahur.
malam semua!

Tuesday, August 3, 2010

bebelan si drumstick.

assalamualaikum.
hye semuaa!
*mood tgh tunggu kelas pkul 4, tahan mata supaya tak tidur.
mm. sy pernah britahu kamu kan
sy jarang tido?
oh. kini sudah nampak kesannya ye rakan2.
pening-pening, bdn panas.
dan yg terkini, mata sgt kabur!
ni dah pkai lense pun, tulisan kat depan maseh berganda2.
ok. that's scary.
tp. macam. tatau bile patut tido.
esok ade kuiz, makanya stay up lah mlm ni.
semalam pun tdo dlm pukul 4 pagi.
bangun awal sebab kelas pagi.
n mmg habit sy bila bangun2 je terus mandi.
kire macam bangun tido, celik2 sket, sengih sorang2 jap,
berlari sampai jatuh2 ke tandas utk mandi.
*ok tu mmg obvious tipu. ;p
tp mmg habit bgn tido, terus g mandi.
*katil ta kemas dah g mandi. badd habitt.

mm. sebenarnye disini mau kongsi2.
ke luah perasaan? err. entahlah.
korang bace je la ye. tuh pun kalau sudi ye.
ehe.

sy sendiri sebenarnye tak tahu nak jawab
soalan kalau ada yg tanye mcm mana sy boleh involve
dengan magazine, shoot semua.
tp bukan bermaksud sy tipu kalau yg bertanya tu.
jawapan itu betul, tp spesifiknya..
sy sendiri. tak tahu.
isk. isk. ironi nye.
ingat lagi masa mula2 shoot utk karangkraf
bawak heels yg utk pegi class mase kat UITM Jengka saja.
naif ye disituh. ;p
mane lah sy tahu kene pakai heels yg berplatform bagai kan.
dengan mekap yg tebal ta hengat dunie,
balik2 ruma konon perasan cute ambil2 gamba gune hp.
makanya, bila lambat basuh muka..
jerawat mula menghiasi muka.
cakap je jerawat ape nak,
siap! *bak kate mamak dekat sec 7. ;p
jadi, kepada anda2.. silalah basuh muka
sekembalinya anda ke rumah sekiranya
mekap yg overdose itu.
gunelah cleansing milk ke, milky lotion ke, baby oil ke,
utk buang semua benda alah itu.
sesungguhnya, binasalah muka anda dikemudian hari
jika tidak berbuat demikian.
kata fatin bukan nama sebenar.

mm. baru2 ini baru dapat offer.
dan ianya sgt menggembirakan hati ;)
n sabtu ini ada event. n ade yg mahu sponsor baju.
dan tiket.
seronok2.
tapi. tapi.
sy sebenarnye rendah diri.
sebab tak rasa pun sy layak utk bidang2 sebegini.
org lain kurus. tinggi. muka mix.
ahh. cun nya!
sy. err.
drumstick yg buncit. lagi rendang. muka melayu pure.
lihat, semua ciri2 pun tak dipenuhi.
aih.
*sambil cari plastik itam utk balut muka. tssk.

ok. finee. tak baik sungguh sy neh.
mcm org ta bersyukur je.
mm. alhamdulillah..
but still, will go for a diet.
i mean healthy diet.
wink2.

aaa. kenapa hari nih mcm tak confident je?
maybe sbb tak sihat kot.
naseb baik hingus tak keluar meleleh2 kat kelas td.
huu. ;p
atau mungkin pra-pms.
ahah..
*sy akan moody dan mengalami fasa rendah diri sebelum pms.
isk.

ok lah, mau bersiap ke kelas.
subject international business!
me likey.
ecewah. aha.
till then,
tata!