Thursday, October 28, 2010

when a girl talks about a man and love.

assalamualaikum ;)

hari ni kalau sy nak cakap perihal cinta boleh?
bukanlah jiwang, tp. hati wanita.. tiba2 rasa nak berkongsi.
wink.
ok hari ini tiada diskriminasi lelaki atau perempuan.
kite share mau?

si gadis, g mana mahu flame kan the love :

1 : ingat masa mula2 kenal, msg2 yang si dea hantar.
2 : why you choose him instead of other guys.
3 : cook for him. list what type of food he likes to eat n try to cook for him.
4 : make cards for him. HANDMADE with the words came from your HEART.
5 : don't make things routine. it will make both feeling bored.
6 : try do sweet things together. such as : lumba 'fear factor' di sushi king(sape mkn byk skali. haha), pesta makan durian kt kedai tepi jalan smpai perut buncit tak ingat, discover masjid2 yang cantik bersama then boleh sembahyang sunat disana, jogging bersama + lumbe lari pecut 100m. ;p
7 : let him know everything about you. jgn cover. jgn tipu.
8 : support him in things that he loves to do. example, minat kereta. ambil tahu
kereta mcm mana, ciri2 nye, sbb apa kereta tu blh attract dea.
9 : try to understand him. cth bile bergaduh, cuba bayangkan if u're in his shoes.
kalau sbb yg korang bergaduh tuh logik utk buat dea marah. minta maaf.
as simple as that kan. ;)


lelaki.. gmana utk elakkan gadis yg kamu in love merajuk +
kecil hati + cari lain + ade skandal lain dan akan in love dengan kamu sgt3 :

1 : masa tgh keluar berdua, text her. example : "i love you", " you look perfect to me",
"i can't stop smiling ;) "
2 : girl DO love surprises. ex- ckp yg kamu tak sihat. then kemudian ketuk pintu rumah dea.
mmg lompat2 la kan. hihi.
3 : tell her how much u love her.
4 : sing to her. if u dare enough, in public ;)
5 : talk about future plan of you and her. *this part can only do when u are
truly serious with her.
6 : stare at her n look how pretty she is compare to other girl.
7 : be a better person. be more hardworking in study or work,
be good wif family. girls care about this so much.
when u changed to be a better person, she'll know that
you are serious with her.

hee. sume2 ini adalah berdasarkan pemerhatian
dan pengalaman sy yg tak seberapa ni.
just wanna share with you guys.
lastly, do hear this song ok.
sy sudah angau dgn lagu ini.
haih.
wake up fatin! wake up!
haha.

anyway, enjoy ;)




apa khabar, orang kampungg

assalamualaikum..~
hye sume!
fuhh. serius rase macam dah lame sgt tak update belog.
final okkk, kalau on9 pun hanye sempat di fb. sorry2 ;)

tajuk entry takde kene mengena pun.
teringat lagu allahyarham sudirman.
apa khabar org kampung..
ok pastu dah tak igt dah.
huhu.

anyway, alhamdulillah..
paper geography td boleh buat..
seriously, i'm relieved.
coz the day before the final,
sy buat keje gile. *as always la kan, budak ta berapa nak betul kot. ;p
gile di sini bukan lah bermaksud sy bermain batu seremban di tengah2
federal highway time pukul 5.30ptg,
ataupun buat survey dari rumah ke rumah di pusat komersil ini.
sy pergi shooting utk novel terbitan alaf 21.
"Doa Terakhir" name novel itu,
jalan cerita agak menarik, i'm going to buy the novel!
n u too ok?
*haha. ok promote. tergedik jap. sorrrrryy ;p






seriously, kru alaf 21 sgt2 sporting!
i love working with them.
lain kali boleh la berurusan lagi ye.;)

rakan2. sile sokong arsenal malam ni ye.
sape sokong new castle sy sekeh korang.
ade pahammm?
haha.
till then,
nite!

Friday, October 22, 2010

ummph.

i'm starting to feel :

emotional
don't want to eat anything
scared
can't sleep

aih.
final.

*currently, would love to be in a quiet place. take me there someone?

Thursday, October 21, 2010

top 10 list :

assalamualaikum..~

10 facts about me.
*curi dr nadia nye blog. hehe. ;p

1. i'm a very determined person when it comes to
something that i really want. kalau sy mahu itu, sy akan dapatkan juga.
no matter what it costs, i still want it. makin lama menda ni
makin kuat dalam diri sy. i don't know whether it's a good thing or not,
but as long as i want a good thing, then tak jadi masalah lah kan.
ehe.

2. setia. rasanya memang ramai dah tahu sy mcm ni.
kalau sy suka satu benda, mmg akan stick dengan yang tu je.
hp, fav jeans, fav person ;p, fav colour.. n much more

3. byk jenis handwritting. sy sampai skang tak pasti macam mana
tulisan sy yg sebenar. wuu. kalau rajin, tulisan sy tulisan sambung.
tp kalau cam tahap malas2 sikit tulisan senget ke kanan. kalau nak cepat,
tulisan senget ke kiri(tulisan neh kalau buat notes, sy cepat hafal. idky. aha),
kalau pen tu agak2 cambest tulisan tegak.
aaa. tgk, tgk! kan da konfius!

4. i love to cook. tp taktau la sedap ke tak kan. haha.
sy suka cuba resepi baru, resepi org2 kampung, aunty2 yg buat kek..
sume2 la. n kalau sy bosan, sy akan usha myresepi.com n save
resepi2 yg best ntuk buat bile balik kuantan. sgt best !

5. sy jenis yang kurang tidur during weekdays n oversleep during weekend.
kurang tdo makne nye sgt kurang. lebih tido maknenye sangaaat lebih.
;p

6. sensitive. yang kadang2. tak bertempat. di tempat2 awam seperti klcc ke,
mid valley ke. mane2 je. sy boleh menangis smpai org sekeliling tgk.
hambik kau.
so jgn bg sy emosi.
or else sy jd cam budak kecik ilang mak dan ayah.
*wuu. kasi warning awal2 ;p

7. sy suka lihat si dea. rasa macam.. haih.
*tersenyum ;)
ok ai malu.
nexttt!

8. sy prefer tangga dari lif. sbb bagi sy lif sgt merimaskan n macam-
hoi-takde-udare-sesak-nafas-help-me-help-me!
lebih2 lagi lepas tgk final destination dan juge devil yg melibatkan lif.

9. sy mudah excited. apa2 je sy rasa excited. ajak g pasar malam : waaaa..
nakkkk!, ai dapat offer kat sini : huwaaaa.. congratsss yuu!,
rumah tu cantik : lawanyeeee..!! berdebar2 ok tgk!
betul. sy pun taktau kenapa sy slalu excited.
tp, dgn cara begini lah, sy cepat happy ;)

10. sy selalu rasa semua perempuan cantik.
macam lagu kat blog sy sebelum ni,
cantik luar, cantik dalam ;)
kalau mereka biasa2 saja fizikal.. mesti dalaman
mereka cantik sgt2.
dan sebaliknya.
so bile sy panggil anda si cantik, mmg betul.
it's true.
that u're pretty for me ;)

ok lah da lewat.
esok ade presentation for research.
pagi2 blh bgn awal utk study.
wish me luck rakan2!
nite2 peeps !

Wednesday, October 20, 2010

the front door cat.

assalamualaikum~
kalian sume. jika anda rase comel,
silelah klik dibawah ini.
design baju by kawanku
kami-tak-gile-cume-sengal,
incik azri. ahaha.
take a look first, mane tau jatuh cinta pandang pertama.
wink ;)


http://azrihafiz.blogspot.com/2010/10/pre-order-baju-android.html

haa, neh na cter sumthing nehh!
semalam housemates sy pegi kuar makan.
tp sy tak ikut sbb keletihan + pms (oh-sakit-belakang-aku-tolong-la-weh).
masa mereka bukak pintu, tiba2 ada seekor anak kucing yang sgt2 comel.
kami semua menjerit tp dengan lain2 nada.
ahaha.
bagaimanakah itu?
hanya kami berempat yg tahu.
ok dah tersasar.
anyway. sy menjerit sbb sgt2 gembira dan teruja.
ya Allah! tak dapat nak ungkap mcm mana perasaan time tuh.
sy memang asyik teringat kucing kat rumah, n now
there's a cat in front of my door ;)
so my housie keluar, sy ambil kucing tu bwk masuk umah. hehe.
jgn mara yang! u know i can't stop when it comes to cat kann ;)
basically, kucing tu mmg nak masuk rumah sy, so bile masuk
dea nmpak sgt happy. mm. hati sy sumpah bahagia time tu..
i called him baby since sume binatang pun kalau first jumpe,
sy akan panggil baby. eheh.
nasib baby baik sebab kat ruma sy ade stock tuna chunks yg ayam brand tu.
i gave him untill dea full smpai tak boleh mkn dah.
n air. laju sgt3 dea minum..
idk where's he comes from. sbb nmpak mcm sgt lapar.

after da makan macam pesta makanan tu,
i hug him n baby terus pejam mata smbil lean against me.
waaa.. comel sgt ok!
rase macam nak jerit and lompat2 sbb geram sgt.
huu.
after that, sy letak baby dekat comforter sbelah katil sy.
smbil usap2 baby yg dah tdo, sy pun tertdo skali.

then pukul brape entah, sy terbangun. baby pun terbangun.
maybe around 12.30 rasenye.
so sy bercadang nak letak dea kat luar coz risau housie tak boleh ngn cats.
masa sy bukak pintu tu, baby tgk je sy smbil duduk mengadap sy.
dea mengiau n mata dea pandang sy. it's like,
"please, i don't wanna go.. let me stay here.."
huwaaa.. sumpah mate sy pun dah berair2 smalam.
lama jugak kot kami bertentang mata.
baby nehh.. mane dea blaja psikologi nehhh.
tssk.

tp, sy kuatkan semangat jugak.
takpe, kalau baby btul2 igt kat sy, dea mesti dtg sini lagi kan.
disebabkan baby mmg taknak keluar, sy letak baby kat luar.
b4 that sempat hug dea n tatau, rase sebak mcm tak tahan nak nanges tu.
;'(
baby tak berganjak pun masa sy letak tu.
n still, mata baby tgk sy..
then sy terus tutup pintu sbb takut menangis.
ok, hanya bertahan utk 2 saat saja.
sy bukak pintu balik sbb tak tahan nak hug dea.
but guess what, baby dah takde!
sumpah mcm magic.
2 saat ok rakan2!
kire macam tutup pintu,
trus bukak balik.
oh sy memang trus pikir bukan2 la kan.
sbb area ruma sy tak pernah ade kucing pun slame ni.
n tibe2 smalam ade pulak dok depan pintu,
bile fikir logic.. mmg. haih.
taknak la fikir logic.
baby is a cat.
fullstop.

n i miss him ;'(

Tuesday, October 19, 2010

gadis selendang. ;p

assalamualaikum sume ;)
how's your day?
mine was, exhausted!
pukul 5 td sampai rumah terchenta di kuantan.
malam keluar bersuka ria bersama abg wan, kak ema dan farah.
oh mmg suke hati sebab esok pg dah nak kene balik shah alam.
khamis ade presentation.
sob. sob. sob.

sbenarnye byk je mende sy na buat kat blog ni.
review psl makeup la, vids la.
memacam2 macammm.
tetapi, apakan daya.. badan sudah tidak dapat menampung
keletihan dan juge kepenatan ini. wuu.
maaf rakan2, ada mase sy tulis ye? ;)

oh2. td sempat jugak melaram dgn selendang baru.
ehehe.
nak tau lebih lanjut boleh tgk di :
sayapunyashawl.blogspot.com

mmg cantik!
kain nye sgt2 best n yeap,
owner yg sgt2 baik ;)




dianna, the shawls are nice!
i love it, thanx ;)


Sunday, October 17, 2010

if only i have the will to stop all these..

i might not be the right person to talk about this.
but as a human,
i don't think killing a seal as a tradition/culture is
a good thing to do n that, you should proceed with it.
don't you think they're too cute to be killed?



taken from : www.asij.ac.jp
Harp seals are beautiful as pups. It is the beauty that turns them in. Hunters kill many white coats each year. In the 1998 Canadian hunt 282,070 seals were killed. In Greenland 400,000 are estimated dead. And in the North Atlantic 500,000. There is a strong protest against the killing of harp seals. The people find whitecoats and dye the fur. The fur is thus ruined, but the whitecoats are saved. Still, there is a great demand for Harp seals. There are many reasons as harp seals are producive animals. Harp seal oil is a clear, colorless oil with no odor and mostly used for cooking. The guts can be used for sewing. Certain parts of male harp seals are sold to the Asian aphrodisiac market. Leather, fur and meat are used. In Russia, they dye the pure white pelts black and sell as hats. How do people get the stuff? Inhumanely. In a certain hunt there is video evidence of the seals being skinned, cut open, dragged with hooks while still alive.




critics argue that baby seals, alone on the ice after being nursed by their mother
for their first 12days, are being shot and bludgeoned to meet humankind's
vain demand for fur.

i cried.
because i don't know in what ways i can help them.
i hope, one day.. all of this will stop.
guys.. come and pray that it will end, very soon.
please ?
:'(

mumbling.

assalamualaikum sume ;)
hye2 guys!

mm. actually sy di t'gannu!
hee. having my short vacation di sini bersame family.
smalam kami ke awana kijal.
n pagi td gerak ke kuala t'gannu.
now dekat primula hotel.
sume2 pun dekat pantai.
umi claim nak dok kat ngn pantai.
so here we are.
enjoying our short vacation ;)
*tp klaka ohh, kul 8 lebih td umi ajak g jln2 dekat pantai.
sy tertdo kat sofa.
bgn2 je terus terhuyung hayang.
dgn ta mandi dan gosok gigi je,
trus kuar.
sgt selekeh. selebet.
tp takpe, happy aje pun.
wink.


ummph.. final start 27th ni.
n i'm scared ;(
please DO wish for the best for me.
i really need it.
hopefully dapat score for my 3rd sem degree ni.

ok sekarang sgt2 tak puas hati
sebab berat naik mendadak.
terima kasih kepada org2 sekeliling sbb
sumbat makanan byk2 kpd sy.
huaaaaaaaa.
any healthy tips guys?
berat bdn sy kalau naik,
akan naik kt peha trus,
makanya drumstick kalah ayam gergasi.
sgt menyedihkan.
rasa macam nak baca buku,
insaflah wahai rakan.
ok takde pun buku tajuk tu.
wutever.
layan je emosi gile ku ini.

ok lah korang.
nak teman damia tgk disney channel.
damia siap nyanyi2 lagi.
walaupun tak paham,
sy tetap ingin menyertai koir dea.
haha.
till then,
ttyl!



salam;)

Tuesday, October 12, 2010

last week of study ;)

it's 3.49am n i'm almost asleep actually.
just finished doing my assignments n i'm quite
relieved that i'm done wif Geography assignment n
burned Mandarin Cd.
what a relieved!

*tgk la sape yg teman sy buat esaimen! eli n belly!
hihi. eli si gajah milik ninie, belly milik gue.
hanna n mira punye katak okkk, fatin f pulak cow.
cumill ;)

*oh ini time mahu blakon Mandarin di kl. lrt, klcc sume
tempat yg ramai kteorg nak pergi kan. buat2 hebat konon
pandai ckp mandarin. ehehe. but ya, we do have fun that day kan sayangs? ;)
harus diingat mase tuh sy demammm. tudung pun bukan main serabut lagi.
mewakili tuan punye tudung yg sgt serabut dgn hingus yg sentiase meleleh.
wuu.

checklist ape yg kene submit this week! *this week dah last week study ;)

selasa - none.
rabu - submit CD Mandarin, ujian mendengar 2 Mandarin, test 2 Int. Business
khamis - presentation Research, presentation Geography, submit Geog assignment.
jumaat -none


ada yg da siap, ada yg otw. tp Insya-Allah.. i can handle this..
Aminn ;)

ouh2.. harituh sy da buat presentation BEL sy.
i talked about eating healthy food.
n sy buat my own home made sandwiches that day,
bg satu class!
but sorry coz ada yg tak dapat, i thought cukup.
uhu.
after habis present tuh, lecturer cakap kat sy,
"seriously delicious. sumpah sedap"
"awak boleh jual ni, mcm starbucks punye sandwich dah"
wow.. mase tuh rase sgt.. teruja!
sbb lecturer tuh jarang puji students dea.
so sy rasa sgt2 terharu.
my housemates pun suke the sandwich, mereka mkn sgt laju.
sy bahagia. ;)
*sy rasa puas hati bila org mkn makanan sy. rasa puas. ehes.
btw, sandwich itu biasa saja, cume some of the ingredients tukar sikit.
sy letak salad, tomatoes, tuna+mayo/ egg +mayo+white pepper, cucumber, green apple marinated with
fresh lemon. lemon tuh bg buang sume fat due to mayonnaise.
so, jd neutral balik la kan.
mudah. cepat. sedap. sihat.
ceh. promote pulak kan ;pp

btw, korang pernah terpikir tak yg 5 thn akan datang korang akan cemane,
n 10thn pulak cemane. kalau sy lah.. :

berkahwin dan mempunyai anak yg comell ;)

ok byk je lagi yg melibatkan karrier dan benda2 lain.
gambar di atas adelah salah satunye.
ehe. gatai naa na kawen!
final tuh igt!
wuu.

ok la.
na tdo dulu. da pukul 4 dah.
class kul 10:30pagi.
off to bed guys!
nite!

salam~

Sunday, October 3, 2010

raja sehari yang tak berapa nak raja.


assalamualaikum..


terima kaseh kepada mereka yg sudi hadir
ke majlis sy jumaat malam lepas.
even sy buat kecik2, harapnye ia berkekalan.. ;)
muehehehe!
dah. dah.
geli plak tulis cemtuh.
mm. harituh sy ada shoot utk kak JJ. for her boutique.
i thought hanya makeup muke saje.
smpai2.. rupa2nya kedai kawen!
*yesZaa!
bile kak JJ mtk tukar baju pengantin mmg happy
rase cam nak lompat keliling kedai kak JJ 7 kali.
mm. tapi. kena la jd dewasa kan.
so. sy tersenyum ala2 gadis ayu dalam tv tuh.
tgh tukar baju dok tersegih sorang2 tgk diri sendiri kat cermin.
ehes. ;p





this would be the last shoot before i'm having my final.
dahh. cukupp. cukuup.
tak tahu letih ke fatin?
sehari 4-5hours sleep dah cukup ntuk jadikan
sy hyperactive.
jd sbenarnye sy mmg takde masalah kalau nak drive kesana-kesini.
ecewah. ;p
tp ye la. i love driving. kawan2 sume pun tahu sy suke drive.
kalau di kuantan mereka ckp sy bwk formula 1.
the guys pun takut naik kereta ngn sy.
haha. sorry korangg..
tapinye sebab sy blaja bwk keta dgn both of my brothers.
mereka mmg tersangat2 lajuuuu la kan.
bygkan, tol gambang-kl hanya 58minutes.
haaa. cube korang pikir skit kalau dey all neh ajar adik mereka
bwk kete.
"tekan je minyak tuh. smpai tak boleh tekan"
"tak mati ke?"
"tekan je. then u'll know how to handle it"
*gulp.
haha. tp serius. mereka guru paling best n the bestt i would ever get ;)



*pic neh b4 balik. dah tukar baju seniri dah pun.
then from gombak off to shah alam ;)


mm. timetable final da kuar.
takut sebenarnya.
starts on 27th which is geography.
then 31th n 1st. takde gappp for research and personal development!!
then 7th Nov which is international business.
n lasty 14th Nov, Quality.

makanya. sy harus bersedia dari sekarang.
doakan sy perform dgn sebaik-baiknya.
Insya-Allah..
goodluck to me!
dan juge pada students2 yg bakal menghadapi
final tak lama lagi..
sama2lah kita bertarung sehingga kudrat yang terakhir.
ganbatte ne!