Thursday, December 30, 2010

reasons.

Rasulullah SAW bersabda :

"tidak akan masuk syurga sebelum kamu beriman, dan tidak dapat dikatakan beriman sebelum kamu saling mencintai antara satu dengan yang lain. mahukah kamu saya tunjukkan tentang sesuatu yang kalau kamu kerjakan tentu kamu akan saling mencintai? iaitu sebar luaskan salam diantara kamu."

(HR. Muslim)


maka, assalamualaikum ;)



tahu kenapa sy nak belajar bersungguh-sungguh?




supaya sy dpt kumpul duit banyak. banyak.banyak.
kerja sedap.sedap.
hidup bersama si dea tersayang.
n have our own kids.
Aminn.

berdoalah.
sesungguhnya Allah itu sentiasa mendengar doa para hambaNya.
;)

Wednesday, December 29, 2010

sambungan ar-rawsha ;)

semalam punya gambar.
biar gambar bercakap.
*translate sebijik2 dr omputih.
sob.sob.

sebelum shoot :

warning! gambar sy kelihatan superr putih disebabkan flash.
diingatkan, makeup ini utk shoot saja.
mana2 yg ckp sy kuat mekap tu, mmg lah.
dah nama pun shoot. kene la ikut theme.
n it's work baby.
kalau tak faham jugak,
masuk darjah satu balik ;p
*nada sgt memerli disitu. bukan. bukan utk kalian yg baik2 ni.
utk org tertentu yg tibe2 terasa peluh2 menitik. sob.sob.


sy rasa sy macam patung dah. ahah.

thanks kak nurul for such a pretty makeup!

maaf kak um, sy ter'interframe. uhuk2.


shoot :









sekian.
selamat malam ;)

p/s- hari ni emosi sgt. tak tahu kenapa. rasanya kalau tgk macam2 aznil pun
boleh menangis. entah ape yg nak emosi pun tak tahuu. maaf kalau
ade yg terkena tempiasnya. sob. sob.


Tuesday, December 28, 2010

that three special someone ;)

assalamualaikum ;)

entry kali ni sebenarnya dah lama sy nak buat.
tp tak terbuat buat.
uhuk.
maafin gue ya neng.
lagi kabut disini.

anyways, entry kali ni berkenaan
dengan 3 orang yang saya tersangat2 mahu jumpaa.
that's y i put it as, that three special someone ;)
jangan risauuu. sy bukannye mahu jumpe tyra banks ke,
presiden argentina atau fabregas.
3 org ini logik, dan saya harap.
that one day i could spend time with them ;))

siapakah mereka?


1) Aqilah aminn


been knowing her since ages! but never had a chance to meet
in reality. n sgt sayang sekali, masa form 4 dea pindah sekolah lain,
which sy pindah ke sekolah lama dea. sayang kan? ;(

aqilah is a very friendly person. eventhough sy tak pernah jumpa dea
secara depan2, tp entahlah. sy rasa macam sy boleh cerita semua benda kat dia.
it feels so comfortable with her without knowing why.
i guess she has her own 'aura'. wink.

kite harap dapat jumpe awak.
sgt3.
hee ;)


2) sis mardhia


kak mardhia ni sgt2 la baik.
bile kami bercakap dlm phone, sy rasa macam mahu manjaaa sgt2 dgn dia.
perasaan macam kalian cerita masalah dekat yr own sister.
u know.. that kind of feeling..
that's y sy anggap kak mardhia macam my own sister.
eventhough taklah selalu contact, but doesn't mean she's not important.
in fact, she is :')

she's getting married soon n i hope i can be there.
to see my sister getting tied with someone she's really love ;)

i love u kak!


3) safiyya ulfah

gadis cantik manis ini bagi sy almost perfect orangnya.
*nobody's perfect kan. aha.
cantik. tinggi. lemah lembut. baik. slalu tersenyum...
banyaaak lagi kalau nak suruh sy listkan.
yaya tersangat baik n sy sangat teruja sebab dia
boleh ckp kelantan n gannu dengan pekatnye.
just like me. ehe.
i'm so excited bile dapat comment2 same dea.
kiteorg slalu tdo lewat n ckp melalut2 smpai la dua2 dah
tak boleh bukak mate.
hehe. comel ;p
mcm bestie dah rase tahuu :')

met her once, she came to my house at kuantan.
suke!
n hope to meet her again.
kali ni date di kl ye sayam.
wink ;)



well, that's all.
harap2 impian sy jadi kenyataan.
ehe.
later guys!

ar-rawsha ;)

assalamualaikum ;)

hari ni sy ade photoshoot di ar-rawshah.
berdekatan bulatan pandan.
tempatnye macam istana dah sy tgk.
lawa!
kalaulah rumah sy macam tu..
*haih. taknak lah. rumah sy nak konsep
moden.

but still, it's soooo big n beautiful.

baju kali ni disponsor oleh yasalma collection.
make up by kak nurul.
*teruja kak nurul orang indera mahkota jugak.
sekampung okayy! hehe.


model ade 5 orang.
semuanya cantik2.
sy rasa sy lah yg paling rendah td.
kesian kan?
tuh la mase kecik taknak minum susu banyak2.
bile besar baru menyesal smpai golek2 jatuh katil.
*ok tipu.

mm. marilah kita menuju kejayaan.
eh silap.
eh betul lah, mmg mari menuju kejayaan.
cume. bukan itu maksud sy.
sob. sob.
*kepala dah pening baru smpai kuantan.
marilah kite lihat gambar2 yg sempat sy snap
kt phone satio sy itu.
walaupun byk betul ragamnye,
nasib baik lah camera phone ni ok.
kalau tak, mau jugak tukar ngn iphone.
*berangan.
uhuk.

bersame kak wina. muke dea ayu. bile tengok boleh tersenyum sendiri.
untung bf kak wina! oh iya, kak wina student uitm s.a juge.
student engineering ;)


ini atiqah. guess what, she's only 17! aha.
tinggi dari sy lagi. *dgn nada kesal dan teringat kisah lama
bile ummi suh minum susu, sy senyap2 pegi dapur dan
buang susu dalam sink. oh sungguh menyesal rasanya.
sob. sob.


gambar perasan sendiri harus ada lah kan. ;p


gambar dari photographer?




yang lain, coming soooooon ;p

gnite peeps!

Friday, December 24, 2010

luahan buat pertama kalinya.

assalamualaikum ;)

hari ni sy rasa macam mahu tacing2.
bukan sentuh, tp tersentuh.
alah. macam kite rase touched dgn something.
mm. korang faham ke?
atau sy sudah berbelit disini?
sob.sob.
sedih nye kalau korang tak paham.
;p

i was touched because of the readers of my blog.
thank you readers!
walaupun sy bukanlah blogger hebat seperti hanis zalikha
atau irine nadia atau fatin liyana,
tp sy terharu kerana isi hati sy,
pendapat sy,
aktiviti sy.. dpt dikongsi bersama.
i write when i feels like to.
bukan dipaksa, bukan direka dan bukan dibuat2.
makanya, bila apa yg kita tulis dari hati
kemudian ada insan yg sudi membaca..
it feels soo good ;)
noted, bukan mahu attention.
tp it's like, macam kita ada masalah lepas tu
ada org bg nasihat.
it feels good kan? ;)

terima kasih buat semua.
serius.
blog ini masih baru sebenarnya.
2/6/2010.
baru 6 bulan dan alhamdulillah..
followers setakat ini sudah 991 orang.
idk how to thank to you guys.
moga selepas ini, hidup kalian
akan dimurahkan rezeki olehNya ;)

mm. kalau apa yg sy tulis disini nampak begitu ceria.
kadangkala, hati ini sedih.
cuma dengan blog, sy dpt berceloteh.
kadangkala, hati menangis.
tp cukup. utk empunya badan yg merasa.
anda rasanya tidak perlu merasa kesedihan itu.
tp kalau lah sy ada menulis perihal sedih itu,
fahamlah. di saat itu. sy sudah tidak tertanggung.

again, thank you readers.
walaupun sy sendiri tak tahu kenapa
ramai yg membaca blog budak kecil ini..
tp sy yakin, tuhan mahu sy bertemu dengan kalian,
orang yg mengambil berat ttg seseorang.
dan itu. tak ternilai buat sy.
thanks :,)




goodnite peeps.
mimpi manis!

Tuesday, December 21, 2010

interview. diri sendiri.


assalamualaikum ;)

malam ni sy mmg sgt3 takde keje.
incik jantung hati sedang vacation overseas bersame family.
makanya sy kekosongon hidup sebentar.
dah promise same dea tamo nanges jadi,
sy buat video ini.
eh ni bukan video sweet lah!
korang neh, cepat je buat judgement.
sadis betul.
nih yg jadi emosi ni.
*tak pepasal lak akuh ni. sob.sob.

ehmm. sile lihat video di bawah.
segala dialog adalah spontan.
makanya mmg ayat lintang-pukang.
harap maklum. aha.
situasi : jika anda ada byk pilihan, mcm mana anda nak buat
penyelesaiannya?

1) versi omputih tak sedar diri.
memperkenalkan anne. atau nama dalam ic,
siti suriani saleha.

video


2) versi budak gannu bajet comel.
memperkenalkan, katy. atau nama
manje, tijoh.


video


3) versi normal. kot.
memperkenalkan adriana syazira.


video


korang paham tak ape yg sy cube cakap atau lebih tepat, merapu itu?
huhu.
mm. korang mesti sedih kan tgk sy yg dah macam mental, sanggup
interview diri sendiri tgh3 malam.
haha. takpe, i'm still fine ;p
kalaulah boleh undi antara 3, agak2 sape lah yg dapat undian tertinggi ek?
;p

Sunday, December 19, 2010

and the winner goes to...!

assalamualaikum ;)

hye2! maaf sbb lambat mengumumkan nama pemenang bg
contest reSEpi.
so now let me tell you who's the winner;)

kasi musik sikitttttttttttttt!!!

ehem. ehem.




n the winner goes to..





cik manis!


tahniah cik manis! respi anda sgt3 berkhasiat! dan mudah disediakan.
plus, sedap juge ;)
nak tahu apa resepi cik manis?
jom, kite zoOom!


Fish steak.

Bahan- bahan :

2 keping ikan tenggiri (ikan guna keping ke?)

2 sudu besar lada sulah

2 sudu sos ikan (optional)

Sos black pepper (sukatan ikut keperluan nak buat kuah banyak or sikit)

1 sudu kecil tepung jagung

200ml air

Garam secukup rasa

Salad

2 biji ubi kentang dibelah 4 dibalut dengan aluminium foil

Kobis putih

Kobis ungu

Lobak

Mayonis


11. Perapkan ikan dengan black pepper lada sulah, garam, sos black pepper dan sos ikan selama 5-10 min.

2. Grill kan ikan tersebut di atas pan. Setelah masak dan garing, angkat letak ke atas pinggan.

3. Ubi kentang dibalut dengan alumninium foil dan dibakar di dalam oven selama 10 minit.

4. Kobis putih, kobis ungu dan lobak dihiris halus dan digaulkan dengan mayonis.

5. Hidangkan bersama steak tadi dan siap dimakan :D


bak kata cik manis.. resepi ini healthy kerana :

Ini antara resepi berkhasiat sepanjang tempoh saya berdiet. Resepi ini mudah, cepat ringkas tetapi sedap dan memenuhi semua keperluan pemakanan manusia. Anggaran memasaknya hanya dalam 20-30 minit. Asalnya resepi ini menggunakan daging, tetapi memandangkan saya ingin berdiet, saya telah mengubah suai resepi ini dengan menggantikan protein daging kepada protein ikan. Ikan kurang berlemak dan lebih cepat dimasak. Selain itu, kaedah memasak dengan cara “grilling” sudah pastinya bebas minyak dan lebih sedap. Ubi kentang yang dibakar mewakili komponen makanan karbohidrat sebagai penyumbang tenaga manakala salad membekalkan pelbagai jenis vitamin, khasiat dan serat untuk keperluan tubuh badan dan pencernaan. Diingatkan lagi bahawa resepi ini bebas minyak yang sudah pastinya baik untuk semua pencinta makanan yang ingin berdiet.


so apa lagi guys. marilah kite cube resepi cik manis ni. to cik manis.. thanks for joining! ;)

*baru lepas buat choc cake ntuk family n anak sdare, damia. presentation yg kureng pro ;p