Thursday, March 31, 2011

jom teman saya satu hari ini.

assalamualaikum!

hye2! name sy fatinsuhana.
hari ni sy nak bawak awak2 sume jalan2 ngn sy
pada hari kuliah. (selasa baru2 ni)


dari kiri : shaf, zati n dzatil.

pagi2 haruslah alas perut dahulu!
disebabkan kelas ustaz habis awal, makanya sy
dan classmates ke hakim seksyen 7.
aumm.
nasi lemak mmg dah jadi feveret kat sini.
tp sbb perut masih kenyanggg,

makan roti telur dgn kuah kari pun sedaaap :)
*yes, it's not healthy. uh.

ok dah habis makan!
jom2 kite balik uitm semula!
kelas en. syed ashrene dah nak startt.

ninie peneman setia a.k.a bestiee :)

where is encik ashrene??

oh. there he is. kelas paling sempoi. paling awal habis dalam mase 40 mins je.
but still, dea mengajar.
bagus betul. hehe.

dah habis kelas banking, singgah mymydin kejap.
mahu beli barang untuk masak malam ni.
since ninie tidur kat rumah sy mlm ni,
i cook for 2. eh okay, mira sayang skali :)

lauk bujang : gulai ayam, tempe masak bilis, kailan chinese style.
thanks to mira n ninie sbb time balik rumah baru sedar minyak dah nak abes.
n mereka sanggup kuar smule ntk beli minyak.
panas tahuu shah alamm ni.
it's an effort! :')

lepas dinner, kami sume pegi uitm smule.
ade event di dewan agong. *dewan baruuu :)

zati n mas :)


seee. seee. sy terujaaa sebab dewan agong ni besar!
lepas ni konvo mmg syiok lah ;)

oh btw, ape sy buat di sini?
iye. sy participate dlm menulis jawi.
lenguh jugak la tangan.
tp best juge sbb ramai orang n dah lame tak practise jawi.

iye, tulisan jawi sy mcm budak2.
so sad.
tp tak apelah, asalkan sy siap!
ahah.

event habis pukul 11:30 macam tu.
balik2 dah mengantuk.
sambil gossip2 ngn ninie sambil tutup mata.
last2 mulut gerak2 tapi dah tidur.
nasib baik tak mengingau.
huhu.

ok lah. till then.
esok sy balik kuantan lagi.
can't wait!
take care guys :)

Saturday, March 26, 2011

home is where the heart is.

assalamualaikum :)

sy di rumah tercintaaa di kuantan. it feels so good to be home.
puas :)
but i know, i can't be childish anymore.
balik rumah tidur lewat, bangun lambat,
makan served, etc, etc.
balik rumah hanya untuk weekend sgt sekejap.
so i need to make my 'balik-kampung' trip as efficient as possible.
*muke berharap jadi miracle. uhuk.

btw, semalam balik kuantan dah last flight dah pun.
sampai kuantan pukul 11 malam.
n i can't sleep. nak dekat pukul 4 baru lah terlelap.
n oh, tadi saje check blood pressure.
sungguh menghampakan sbb smpai sekarang takde perubahan.
bawah 50, atas 100.
agak2 bilelah miracle boleh terjadi dekat tekanan darah sy ni?
takpe lah, be positive.
selame ni mmg dah mcm tu.
takde ape2 pun.
cuak je lebih. heh ;p

n tadi takde keje.
semua orang pun busy ngn keje masing2.
my lil' sis pulak ade sekolah ganti hari ni, n ptg
ade tuisyen.
tinggal me n my mum.
n cik ngah yg dtg smalam:)
i was so bored that i came out with an idea to take
picture of area that i always be when i'm at homee.
excluding my room lah kan. ahah.


firstly, haruslah dapur! fave place ever!
kat sini lah boleh bake semua cakes, cupcakes, triffle n etc.
buat nasi ayam ke, nasi lemak ke..
n try resepi baru sampai tgh malam.
kadang2 kene tunggu semua tido sbb takut dey all mara
asyik buat keje kat dapur.
huaaa. i just love kitchen!
dah kawin nanti dapur haruslah paling cantik n lengkap!
tiba2 excited. eheh.

verandah. ke beranda? tssk.
rumah sy byk beranda tp kat sini kire my fave la.
sbb dea gelap tp cerah. aaa.
ayat berbelit di situ.
kiranya, kalau org tgk dari luar mcm gelap,
but once kita kat situ, cerah aja.
biasanya sy bace paper kat sini sambil stalk org lalu lalang depan rumah.
;p

selalu kat sini time petang2.
tp tu dulu. sekarang kurang dah sbb bile petang je dok kat beranda.
n sy mmg trauma sket bile duduk kat kawasan berumput n dekat dgn kolam.
coz sy takut katak.
i mean it okay.
seriouslyyy.

tempat ikan2 abah.
his fave place after went back from work :)

pondok ni kami satu family panggil wakaf mempelam.
coz ade pokok mempelam sebelah pondok ni, n umi asal
dari wakaf mempelam, t'gannu :)
usually weekend kami akan lunch kat sini anak-beranak.
lauk2 simple je : ikan singgang, sambal belacam, budu, ikan goreng,
sayur air/sayur goreng kampung n ulam.
pehhh.. walaupun sgt2 simple, tp inilah favourite kami semua.
stakat 2 kali tambah tu, normal!
ahah.

aaa. pondok ni sy jarang masuk.
actually it's a room.
sape agak2 balik lewat boleh la tidur sini.
kat dalam lengkap utk sebuah bilik.
dulu abah buat utk store, tp sbb nmpak comel
kiteorang buat bilik.
dah nampak macam rumah kampung dah pun.
boleh sambut raye kat rumah ni.
huhu.

did i told u that our family is a cat lover?
semuaaa suka kucing.
ni adelah rumah kucing kteorang.
i can spend half an hour-one hour inside their house.
bosan2 lepak sini la, ye lah, 13 ekor kucing.
mmg happening kot :)

n oh, sepanjang sy snap2 gambar td sy ditemani oleh
lily. she's a bangle. abg wan beli dia time kat australia.
sumpah gedik, tp baik.
tgk, nak amek gamba pun bajet superstar konon2 tak tengok camera.
uh, puhless la lily!

till then guys,
esok sudah balik ke shah alam semula.
final is just around the corner.
risauu. risauu.

bye then!

Thursday, March 24, 2011

rupa itu bonus atau satu ujian?

assalamualaikum.

sy tak pernah suka orang yang suka buat assumption awal2.
kiranya seperti, first impression.
tak adil bukan?
walaupun anda rasa naluri anda mmg sentiasa betul,
kita harus tahu.. setiap manusia itu berbeza.

as a business student, i've learned about physical characteristic of leader.
tang tuh pun sy tak berapa setuju.
must be tall, always smile, bla..bla..
Tuhan ciptakan setiap insan itu berbeza.
malahan, kembar juga berbeza sifat mereka.
jadi, adakah seseorang yang rendah, hitam, rambut kerinting negro
itu jahat?
begitu mudah untuk manusia menilai.

kalau sekalipun kita tak suka fizikal seseorang,
mind your own business.
tak perlulah sampai heboh2 kan kepada orang lain
tentang seseorang itu.
budak kat kelas td.. dahi dia jendul betul!
*gelak2 gedik sambil rasa paling hot/hensem.
budak yang dikata jendul itu pula sentiasa beranggapan baik terhadap kita.
evil betul kan.

tak cantik dimata kita tak semestinya buruk dimata yang lain.
fikirlah, secantik-cantik lisa surihani pun ada yang kata dia biasa2 saja.
meaning, different people hav different peception towards someone.
yang cantik, kagumlah dengan ciptaan Allah.
yang kurang cantik dimata kita, ingat, mereka mungkin ada
kelebihan lain yang kamu mungkin tak tahu.
kelebihan itu adalah kecantikan mereka.

sy rasa isu sebegini mmg takkan ada penghujungnya.
yang pasti, muhasabah diri.
pada saya, setiap orang punya kelebihan masing2.
usahlah fikir yang rupa itu bonus.
rupa juga boleh menjadi ujian dari Allah s.w.t.
segala yang ada hanya pinjaman.
kita sebagai manusia hanyalah diberi tanggungjawab untuk menjaga
dan menguruskannya.
jadi, tiada apa yang perlu dibanggakan pada mereka2 itu.

teruskan mencintai diri anda sendiri.

dan pada yang suka menilai.
teruskanlah.
dan kalau apa yang kamu kutuk itu nanti terjadi pada zuriat kamu,
apa yang akan kamu lakukan?


fikir2kan.
maaflah kalau ada yang terasa.
tapi ini random dan sy mmg tak suka org yg menilai.
it hurts to some people.

gudnite :)

you and me.

assalamualaikum.




coz he's just perfectly suits me.

Tuesday, March 22, 2011

dreams.

assalamualaikum :)

esok ade test CTU.
b4 sambung study smule, tgn semacam gatai na menaipp.
eheh.
*padahal takut esok testt. ape lah yg akuh tgh buat niiii.
ok skejap je, pasni sambung study balik!

btw,
dara.com edisi 106 april dah keluarr.
silelah beli ye rakan2.
main fokus kali ni,
semakin lama bercinta semakin jauh.
adekah ianya benaaar?
haruslah beli!
dan sebab musabab utama nyaa..
i'm in it!
eheh.

*silelah pukul sy dgn batang mancis. adeih.

senang je nak cam sy.
yg rendah2 tu lah. ahah.

n alhamdulillah..
sy terpilih untuk tvc/iklan tv :)
tp rendah diri jugak ni sbb bergandingan dgn 2 dewi remaja.
i'm really excited!
but i don't know if i can play the role (which is i REALLY don't know how).
doakan sy boleh buat ye nanti..
i think i don't have enough confident.
ya Allah.. be brave fatin!

ape2 pun,
test CTU esok.
tak payah nak excited sgt lah.
jawab test tu dulu.
gulp.
k fine,
sambung study.
gudnite!

Sunday, March 20, 2011

another day.

assalamualaikum :)

just came back from desa sri hartamas.
shoot utk asylla collections :)
malas tulis lagi. sy vlog aje lah.
;p





video

behind the scene nye pics :






p/s : lepas ni seboleh-bolehnya hanya mahu shoot yg benar2 tutup aurat.
hopefully. Aminn. moga dipermudahkan.

selamat malam kalian :)

Friday, March 18, 2011

OPKIM.

assalamualaikum :)

seperti yang sy telah gtau dulu,
minggu lepas sy ke OPKIM.
3 hari 2 malam.
opkim ni kurang lebih seperti khidmat masyarakat.
semua budak2 bisnes sem 4 wajib pegi OPKIM (kalau tak, repeat).
n kami telah ditempatkan di certain2 kawasan.
lain kelas, lain kawasan.
ada yg dapat di wangsa maju, banting, damansara etc.
n my class.. dapat shah alam!
sumpah dekat. ehehe.

pelajar2 kelas lain bertolak petang.
tp kelas kami bertolak pukul 8mlm.
dah name pun dekat kan.
kami ke bangunan UMNO utk diberi mak dan ayah angkat masing2.
berdebar kot time tuuuu.


me n my bestie, ninie dpt mama n ayah angkat!
mama Toh Puan, so kami sgt2 menjaga adab time kat rumah dia.
nak bercakap pun rase serba salah.
eheh. mcm over lak rase.
to biasalah kan. malu2. hee.

the next day kami ade senamrobik dan
sukaneka.
seriously, makcik yang dok senamrobik kat depan
stage tu langsung tak penat n maintain je!
kiteorang kat bawah ni dah ternganga2 dah cari
oksigen lebih.
kagum ngn aunty yg umurnye da 50++.
:)

then kami ade sukaneka!



name dea rahana! sgt comels!
she helped me with the-so-called-balloon-games.
mase sy dukung dea sambil lari macam
singe laut kat sarkas, dea boleh gelak2 comel.
ahaha. suke kot tgk budak2 ketawa mcm tu..
hilang jap stress :)


iye, sy yg kanan yg pendek tu.

housemates n bestie :)


musical chair pun boleh tahan gak la.
pic kat atas time sy ngn ninie berebut kerusi.
disebabkan terlalu bangge,
next round after that sy terkeluar sebab
ade akak yg sgt fokus men game ni sampai sy pun
hampir terjatuh di kerusi itu.
jd sy pun merelakan diri utk keluarr.
takut na berebut dah.
;p

some of the pics wif classmates :) :





cik han ngn cik fadddd!



my mek :)

malam tu mama n ayah bawak sy n ninie
makan di seksyen 13. name tempat tu tupai-tupai.
steamboat yg sgt best!
dah nak pindah puncak alam baru tahu ade tempat
steamboat yg sgt best di shah alam.
rakan2 silelahhh makan di tupai2 okayy.
per person rm25.
eat all u want!
dr nasi, spaghetti, steamboat yg sgt banyaaak, aiskrim,
pencuci mulut, air yg best2..
sumelah!
nanti korang g kay :)

esoknye kami mengecat!


macam menyuruh org dah nampak. aha.



n ni time kat rumah mak n ayah angkat kat seksyen 9.
rumah mereka cantik.
n they were nice to us.
thanks mama n ayah!
ada masa kami datang lagi :))

kalau malas taip..

assalamualaikum.



video

tata :)

Thursday, March 17, 2011

when there is too much, i just don't know what to write.

assalamualaikum.

some things are better left unsaid.
too much things happened.
the good n the bad.

dan sekarang, sedang mengalami fasa demam.
isu bumper majalah Dara.com benar2 mencabar.
12 gaya tudung terus. boleh buat buku dah pun.
nasib baik wartawan kak ima sgt baik :)

hope things will get better soon.
my health n the situation.
haruslah bersabar dan bertahan.
good things happen for those who waits :)

ok lah.
mahu tidur.
malam kalian :)

Sunday, March 13, 2011

no time.

assalamualaikum.



*credit to shea for the lovely picture :)

need more?
visit here :)

p/s : OPKIM best! esok test! fine. later sy update ye. nite people :)

Friday, March 11, 2011

their magic touch :)

assalamualaikum :)

hari ni sy mahu reveal, antara makeup artis yang
pernah sy dimakeupkan.
seriously, kerja-kerja makeup ni bukan senang dik ooii.
it takes time n patient.
lagi2 orang macam sy ni.
kalau tang mata je.. mmg a bit problem sebab
mata sy cepat berair n terasa nak pejammm je.
sungguh sensitive.
tp nasib baiklah MUA2 semua sgt ok.
i appreciate them as much as i appreciate the photographer.
for me, MUA n photographer merupakan tulang belakang
untuk menjayakan satu2 shoot.

di sini sy listkan senarai MUA yg sgt hebat, meletops dan terbaik dari ladang!
mana tahu satu hari nanti korang perlukan
khidmat MUA?
u can choose it from here :)


*segala nama adalah berdasarkan nama facebook. so korang
boleh search nama kat fb :)


1) Hartini Hilmi.

kak tini peramah tau. dea yang tegur sy dulu sbb
time tu sy malu2 ;p
1st time dimakeup kak tini masa
birthday heliza helmi.
it's a catwalk for Yasalma collection held
by Jannah Heaven modelling agency :)

hasil makeup kak tini :




2) Norliha Bakar.

kak leha ni bg sy mmg pro dalam artistic makeup.
makeup dea sgt detail dan kemas.
makeup ni time shoot ngn SECA photographer
dekat Putrajaya.
kak leha ni tinggal kat putrajaya,
so sapa2 yg duduk area sane boleh la
dapatkan khidamt kak leha ye :)

hasil makeup kak leha :


3) nurul D'diq

kak nurul ni orang kuantan! tp dea slalu berulang ke kl
sebab suami dea mmg kerja kat kl, if tak silap.
kak nurul ni sgt2 peramah and selalu je gelak2 ngn dea.
maybe sebab orang sekampung kot.
hehe.
time makeup ni masa kat
Ar-Rawsha. ada shoot dengan Yasalma Collection.

hasil makeup kak nurul :



4) tya adnan


kak tya ni cantik orangnye. dlu buat modelling
jugak, so no wonder lah she's pretty kann :)
makeup dea pun cantik.
i love when she did smokey eyes.
cairsss.
dpt dimakeup oleh kak tya time shoot dengan
mingguan Metro n shoot di kl dgn Afal shooters.


hasil makeup kak tya :





5) Umzarul makeup

haaa.. kak um ni adelah MUA yg paling selaluuu sy jumpa.
sebabnye kak um dok kat shah alam jugak.
dea mmg sgt talented sbb tak belajar dari mana2.
n dengan kak um, sy slalu request makeup yg
ala2 smokey or natural aja.
n stakat ni, sentiasa menjadi :)
makeup ngn kak um dah byk kali,
ada yang utk catwalk di MSU, program tv
n also some shootings.

hasil makeup kak um :



6) JJ's makeover

ok sape tak kenal kak JJ memang tak uptodate lah kan.
gambar makeup dea banyak yg cantik2.
kak JJ ni asal kuantan juge.
n she's really kind.
masa first time jumpa kak JJ, it's for a her bridal shoot.
kak JJ ni ada butik pengantin tau, dekat gombak.
so kalau sape2 perlukan khidmat kak JJ, bolehla
berhubung fb :)

hasil makeup kak JJ :


7) annaseaskey

well, this is my bro lah kan! hehe. my family mmg dah anggap
annas mcm part of the family dah pun.
annas makeup mmg cantik n very the international.
sbb dah slalu sgt makeup sy, annas only take about half an hour
to makeup me.
but actually annas more to photography,
korang boleh tgk gambar2 dea di fb :)

hasil makeup annas :



apa2 boleh contact mereka terus ya.
they inspire me! :)