Saturday, October 29, 2011

things that heal me everytime i'm stress.

Assalamualaikum :)

being the first daughter in my family is a tough job.
harus menjadi lebih dewasa (which is i'm totally not), mature dan matang.
ok fine, sume pun maksudnye same. (-_-)

tapi dalam banyak2 keje sbagai kakak dan anak perempuan sulung,
keje yg paling best bg sy adalah memasak.
dua perkara yg anda harus tahu tentang sy : obses dgn memandu dan memasak.
yg memandu tu next entry pulak sy cite ;p
anyways, cooking is somehow one of my therapy if i have any problems.
makin stress hidup sy, makin byk sy masak.
sbb tu housemates suke kalau sy stress, sbb sy akan masak tak henti ;p

teringat masa kecik2 dulu. masa tu umur baru 14thn tp ummi
slalu impress herself yg masa 15thn dea dah masak lauk sume
for the family. lepas slalu kene perli2 mcm tu, i give uppp.
ok la. ok laaaa. sy masuk dapur n buat lawatan keliling dapur
dgn harapan terus pandai masak.
tapi jawapannya haruslah menghampakan.
pernah satu masa dulu, umi nak ajar masak lauk. jadi dia masukkan
bawang mesin dlm minyak panas n suh sy tunggu smpai naik bau. lepas
naik bau, umi suh sy masuk cili.
sbb mmg dah tak pandai masak, sy bukan tunggu smpai naik bau.
sy tunggu sampai hangus! ahahaha.
by the time dah hangus, sy jadi cuak gilee dan tindakan refleks
sy adelah masukkan air masak secawan dlm kuali tu.
bapak ah. mmg kene hentam yg teramat sgt lah time tu.
nasib baik umi tak pengsan tgk kejadian yg sungguh memalukan itu,
huah.


but after that, sy rasa mcm sgt tercabar sbb sy tgk umi
hari2 blh masak. sedap pulak tu. dah la dia byk keje,
tp kalau request nak mkn ngarut2 pun dia blh buat. kirenye tak perlu
tunggu esk kalau hari ni rasa nak nasi ayam ke, masak lemak cili padi ke.
kagum tahu tak?

so after that, sy mmg berusaha gigih utk belajar memasak.
setiap kali memasak slalu je kene marah sbb ade mende tak kene.
ye lah, umur baru 15-16thn.. ape lah sgt yg sy tau.
kadang2 tension jugak sbb sume yg sy buat, sume tak kene.
rasa mcm nak berlari keliling rumah je time tu.
tp lama2, daripada stress masak, sy jadi jatuh cinta dgn memasak.
bila masuk dapur rasa macam, mata bersinar2 n tgk stok makanan.
dari situ blh tgk, kalau bhn A cmpur B n C blh masak apa sume.
seronok bila ada perasaan mcm tu!

n sy dah tau taktik kalau taknak kene marah ngn ummi
bile masak.
masak time tgh2 malam sbb time tu sume pun dah tdo ;p
yes, sy sanggup bgn pukul 2 pagi semata2 na try masak.
mmg sengal. tp masa tu je sy blh cuba masak apa2 yg sy nak
tanpa halangan.
kalau menjadi, esoknye blh bwk g skolah.
kalau tak jadi, buang terus. sobs.

my mum n farah adalah pengkritik tegar bile sy balik rumah.
tp best sbb sy jenis yg tak puas ati slagi dey all asyik kutuk je.
contohnye, kalau lauk A tu masa mula2 farah ckp tak best langsung,
sy akan usahakan n buat byk2 kali smpai dea cakap, mm, ok la.
tahu tak, ok la tu maknenye sedap sbb farah sgt ego. haha ;p

tp apa2 pun, i never love doing things like i love to cook.
lagi2 kalau dapur best n cukup kelengkapan semua.
it simply gives me satisfaction.

bila kita dah slalu masak, nanti akan byk
perkara yg kita akan remind ourself utk jadikan
makanan tu lebih best. kire macam tips utk diri sendiri.
as for me, this is random ok :

1. if nak buat jemput or cekodok, guna air suam utk gaul the
ingredients tu sume. jgn guna air panas atau air sejuk. ni
utk jadikan jemput tu lembut n gebu.

2. nak tumis sambal, biar masak atas api tu lama2.
sambal akan tahan lebih lama n lebih sedap.

3. kalau masak daging n nak bg daging tu lembut tak liat,
masa rebus letak daun nangka 2-3 helai.

4. utk buat sambal, masa tgh tumbuk ngn lesung batu tu
letak gula skali. ni utk bg rasa pedas tu pedas yg sedap n
also colour dea akan lagi vibrant. kirenye kalau tumbuk cili
merah, warna merah tu akan enhance lebih :)

5. utk cake yg guna gelatine, masa nak dissolve gelatine tu
guna air panas/ susu panas n kacau2. lepas tu
letak dlm microwave so that gelatine tu tak
berketul2 masa kite letak dalam adunan cake.

6. don't ever put your cream cheese yg tgh frozen dalam microwave
kononnya nak cepat cair. end up cream cheese tu rosak. biarkan
cream cheese tu lembut sendiri guna room temperature.

7. utk buat sushi, nasi tu kalau nak lebih sedap jgn mix ngn cuka biasa.
letak apple vinegar.

tu je la kot yg teringat kat kepala ni skang.
sume pun based on apa yg slalu buat..
u guys ada apa2 tips utk dikongsi?
let us share! :D

lunch t/hari td sorang2. buat carbonara je since it's the simplest.


till then korang,
have a nice weekend! :D

Wednesday, October 26, 2011

sweethearts.

Assalamualaikum :)

nothing much to say but i'm very happy since
umi, abah n farah dtg kl. walaupun utk 2 hari jee,
at least lepas lah rindu di hati nih kan.

had a fine dinner at istana bambu. serius tempat nih cantik!


n i bought some recipe books, macarons n perfume for myself.
bau attimo by SF sgtlah menggoda smpai tak smpai hati kalau tak beli.
kejam betul SF, menghabiskan duit student. tssk.

ok lah, nak bace recipe book smbil mkn macarons.
take care people! :D

Monday, October 24, 2011

riadah with classmates :)

Assalamualaikum :)

hari sabtu lepas sy dan classmates sgtlah bersungguh utk beriadah.
jadi kami memilih utk ke bukit cerakah, shah alam. eh tapi dah tukar nama. bukit cahaya.
kan? masih confuse(-_-).

sebenarnya aktiviti ni adalah salah satu aktiviti2 yg perlu kami buat
in order ntuk lulus paper issue. hebat tak? nak lulus pegi beriadah.
dapat 5% for each activity. wuu. nampak sgt budak2 kelas ni
sume pemalas nak beriadah. atau mungkin ditujukan pd penulis blog ini
yg malas bersenam? tssk. dalam betul maksud aktiviti ni. *sentap sorang2.
anyways, minggu lepas group syfiq decide utk ke bkt cerakah utk beriadah
disebabkan kesedaran sivik yg melanda dirinya melihat classmates yg sgt malas
bersenam terutama fatin suhana. mungkin drumstick yg dulunya dpt di'hide'kan,
kini tidak dapat lagi bersembunyi dgn aman. makanya, aktiviti ini harus
diteruskan supaya peha menjadi lebih kecil dan selim mcm supermodel. *dlm mimpi. sobs.


since weekends sy mmg balik rumah di kl, makanya pagi2 lagi
dah drive thru mcd utk beli coffee. sementara tunggu my housie, fatin fasihah
datang, sy menikmati coffee n chicken mcmuffin dlm kete sorang2 smbil tersenyum.
sejak kebelakangan ni asyik nak coffee je. semalam tak dpt memenuhi craving, sedih satu hari.
nasib baik hari ni dapat. tssk. dah melalut dah. anyways, bile fatin dah smpai,
kami gerak sekali n terus ke bukit cerakah. yeay!


coursemates/ classmates/ housemates/ bestmates :)

cerap, zak a.k.a bf hanna n haq. makhluk paling sengal dlm kelas. ;p

with hanna masa nak tunggu bas naik ke atas. sy rase cam kerdil sgt bile sbelah hanna.
kenapalah hanna perlu tinggi. rase mcm nak pakai heels jee.

rasenye mmg kalau g mana2 pun, kami housemates mmg bersame2.
sy n ninie mmg langsung tak boleh berenggang. rase
macam nak menangis kalau takde. sungguh tak independent. sobs.


masa kat dalam rumah 4 musim. sekarang ni tgh musim luruh.
12 derajahh celciusss. bayangkan korang tgh jln naik turun bukit berpeluh2
satu baju smpai boleh perah sbb terlalu byk peluh, then dpt masuk
rumah 4 musim. fuhhh. nikmat betul tahu.




keluar2 rumah 4 musim terus rasa mcm nak masuk balik.
tp apakan daya, kene ade tiket. kecewa betul. (-_-)

ni kat jambatan gantung tapi mcm tak berapa nak gantung.
mule2 tengok rase mcm macho je la. bile dah kat atas tu
rupenye bergoyang jugak la lutut ni. terus rase mcm tak ohsem depan kwn2. huah.
malu ;p

kat bwh ni video yg mcm ntah apa2. tp nak tunjuk jugak kat classmates sume.
ahah.






after dah puas berjalan, bergayut, berlari2 anak dan yg sepesen dengannya,
classmate kami, han sgt bermurah hati bg nasi lemak sorang satu.
dah makan tu tibe2 ternampak pakcik jual aiskrim kampung dlm kon tu,
terus berlari2 pegi beli. sedap smpai rase taknak share dgn sape2. ;p
tp rasanya mmg lemak2 yg dah burn, tak jadi apa2 sbb makan byk terus
lepas tu. not good fatin. uh.

dah habis mkn aiskrim tu, me n fatin balik kl smula n rehat sepuasnyaaa.
konon sbb letih berjalan2 padahal byk makan je keje.
tssk.
but anyways, i love doing these kind of activities sbb classmates jd lebih rapat :)
this week my group nye turn pulak buat activity.
nak tau kiteorg buat ape, next entry! :)

till then, goodnight people!

Sunday, October 23, 2011

when people around me starts a new phase of life.

Assalamualaikum :)

dah lama betul rasanya tak update blog ni.
class dah mula rasa pack, n kinda intense since
we're going to sit for some tests next week.

anyways, from previous posts ramai yg tanya betul ke sy bertunang?
the answer is of course lah tak kan. ahah.
i still have many commitment to my family, studies, own life, etc.
actually it's my 2nd brother punye majlis.
dah 27 thn dah pun, makanya harus lah cepat2 buat majlis kan.
i'm glad that he finally enganged to someone he really in love with.


muke happy umi n abah b4 gerak g vistana. suke lettew ;p

baju kak ema cantik sgt! katanya, housemate yg jahitkan.
untunglahh dapat housemate pandai jahit. sobs.

my family :) umar mmg tak boleh berenggang ngn my mum.
manja sgt. hmm, i miss damia n umar :'(

:)

sebenarnya last week sy balik kuantan sbb ada 2 majlis.
malam tu majlis abang, b4 that sy ke majlis tunang bestfriend dari form 1, fazreen!
tak sangka sangat yg my pajelimm sudah jadi tunangan orang.
masa skolah2 dulu pajelim nih stock garang2, tp cunn.
kire akak pengawas yg garang tp cun. pergh. tergoda tak? hehe.

masa pegi majlis fazreen tu rasa cam sebak pun ada.
sbb mcm taknak bagi lepas my bestie ngn org lain.
sumpah selfish taknak kongsi org kesayangan ngn sape2.
but yea, i'm happy for her. i really am.
after the event, we talked a lot about what we've been up to
since dah lama jugak tak dpt borak2 panjang.
she gave me some good advices n i couldn't agree more about it.
thanks sayang :)

she's pretty. n taken. lolz.

kawan2 sekolah yg masih rapat hingga kini. najat suke
betul buat expression gtuh. ahah


i love u.
i love us.
may Allah will lighten anything u'll go through :)


Sunday, October 16, 2011

u guess. (teaser)

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah.. majlis semalam sudah selesai.
i'm back at kuantan tp kejap lagi sudah mahu balik ke puncak alam.
sobs.




majlis hanya utk saudara2 rapat, buat di Vistana hotel, Kuantan.

:)

nantilah, nak packing barang.
later i'll let u know moreeeee :D

take care people!

Friday, October 14, 2011

songs in my head.

Assalamualaikum :)

i'm a jazz lover. michael buble, norah jones, john stevens, etc..
they're all my all time fave singer. listening to their songs everyday
will never makes me bored. i do, somehow, listen to any genre of music.
i keep my options universal in this (well, except for hardcore music n dangdut. sobs).
but i have my own taste in music. friends called it's a lullaby songs.
i called it, rejuvenating songs.

call me old. yes, whatever you might list it is.
but i just can't help myself to fall in love with jazz n R&b songs.
they're just amazing :)
mm, since i can't sleep, well u might wanna hear some of my personal fave songs.
if u don't like, don't comment negatively.
i'm just trying to share my interest with you guys.
so, sit back, relax n chill :)












n for this, it's zee avi's new song. can't wait for other new songs!



guess i have to sleep. it's 3.39am already.
but seriously, puncak alam is really hot nowadays.
sampai nak tidur pun susah. rasa mcm nak tidur kat lantai je ni (-_-)

till then people,
have a good day :)

Wednesday, October 12, 2011

cooking and me.

Assalamualaikum :)

after event Islamic Fashion Show dah settle,
sy sudah boleh beralih arah kepada passion sy yg lain,
which is cooking.
suka masak n pandai masak adalah dua perkara yg berbeza.
dalam entry ini, ianya lebih kpd suka masak. haha ;p

since hari isnin dan selasa class tak berapa pack,
blh lah masak2 for housie.

ayam masak merah, tempe n tumis kacang panjang for dinner.
ninie n mira tolong2 jugak di dapur. saaayang ah korang :)
lauk licin after that sbb sume pun lapar. ahah.

pagi td bangun awal sbelum housie2 yg lain bangun.
so i prepared nasi lemak for them.
suka bile tgk housie kenyang n happy :)

agak2 esok nak masak ape eh?
:)

Tuesday, October 11, 2011

stop being so typical.

Assalamualaikum.


Do you know the disadvantage of being strong?


it's when people know that you are strong,
they think it's okay to hurt you,
over and over again.

Sunday, October 9, 2011

finally, the event :)

Assalamualaikum :)

alhamdulillah.. event smalam berjalan dgn lancar.
well, mmg nervous sgt2 since it is a big event.
akhirnya! it's done! hehe ;p

sehari sbelum event dah sibuk ambil baju
from designers n locked dlm bilik kat dewan agong.

some of the models! suhaili, iza, farah, izni, wanda,fie..
all of them are so beautiful! thanks pretties for
contributing to this event :)

masa tgh2 event, hp pulak habis battery.
nasib baik ada walkie talkie, tp blh contact the crew
je lah. all my friends dah tak tahu kat mana
since after fashion show, ada
press conference with Berita Harian n Metro.
nasib baik last2 jumpe jugak. :')

wif my dear sis Mardhia! thank u so much sbb sudi dtg.
rase mcm nak peluk kak Mardhia lame2 kot!

press conference.


my all time favourite friends! meet the kuantanese!
terharu bile azri sanggup dtg dari penang. *mood nangis
laju2 sbb takut tak macho. sobs.

izzat too, sbb tlg jaga audio. he did a very excellent job!
n wafi, the tag is sooooo cool!
nadia the retis hots :)


with kak salma, the designer of Yasalma.
even my dress pun ditaja oleh Yasalma tauu :D


ghah n nadia. buah hati :)


dgn org yg bertanggungjawab for the music for catwalk.
it's really nice lah awak! :')

muka letih tp puas hati so far ;p

thank you so much for those who came!
sapa2 yg ada ambil gambar ngn sy, feel free to tag me
kat fb eh. or just email me :
phatynsuehannah@yahoo.co.uk
seyes gambar kat dlm camera sikit sangaaat sbb dok
sibuk kat blakang stage je. uhu.

btw, malam smalam after event ada membebel2
depan webcam. tssk. hasilnya :


video


till then, have a nice day people!

Wednesday, October 5, 2011

fashion show update + keepin up with life.

Assalamualaikum.

life has been very busy but so far, i'm still ok n not in the boiling point yet ;p
it's goin to be 3 days more for my fashion show.
if u're interested to come to my event, i'll be selling the
tickets at the main entrance door of Dewan Agong UITM Shah Alam.
some questions that i've received :
- what should i wear?
: anything formal or semi formal. the theme is black, white n red.
p/s- i would love to see girls wearing long skirt. nampak sopan.
well, just another opinion of mine :)

-i wanna go! but i don't know where to buy the tickets.
: don't worry. like what i've told u, i'll open up a small counter around the main entrance
door for you to buy the tickets. so cheer up! :D

-i'm IPTS student. should i consider as public or student to buy the ticket?
: as long as u're student, u can buy the ticket for student price. yeay! :)

any other info, u can always check the event on facebook.
here's the link :)

oh btw, the lucky 5 girls who win the free tickets, please email me
your hp number. nanti senang na jumpe bg tiket n camwhore. eh? ;p
so here they are, congrats! :D :


btw, my email : phatynsuehannah@yahoo.co.uk

Aisya
NadiaAzira
Meaw
Kuci-Kuci Caca
Safiyya Ulfah

thank u sbb sudi join my small contest. eheh :)
....................... .......... ..........................

so enough with the info about the event.
currently i'm lovin my life since my housie mcm makin gila.
sedih betul dapat housemates mcm ni. ;p
hanna knows that i love kuih raya so much.
she brought here some kuih raya n i'm so thrilled!
makan macam makan famous amous punya cookies.
yes, i'm currently putting on some weight.
but. ahh. whatever. ;p
well she looks very happy when i ate kuih raya
n said she'll going to bring moreee.
yesss yesss yesss.
ahaha ;p

n oh, me n ninie are having the same problem
with our dearest fatin fasihah.
since me n ninie are like twins n we can't be separated,
so bila naik kereta, haruslah kami berdua dibelakang.
hanna will seat on the front.
the thing is, fatin is having a symptom of
drive-till-u-reach-the-sky-or not. tssk.
we're actually sitting in the car of F1.
end up, masa fatin tgh drive, kiteorg
kat blakang terpelanting ke kiri n kanan.
n guess what, balik kelas td sy siap slide lagi
smpai himpit ninie n all the books.
ahahaha. a very fun experience!
sumpah best, mcm naik roller coaster.
thank god esok my turn bwk kete. tehehe.

anis best. her mum belikan banyak brg dapur for the house.
even bawang mesin, cili boh, asam jawa, cili, etc.
i can't wait to coooooook. skarang ni kalau nak masak rasa tak berbaloi
sbb masa itu bukan emas dah, platinum, swarovski, sume lah.
makanya beli nasi campur kat gerai je.
after event ni baru jadi gadis rumah semula. ceh. ;p

mira slalu balik kelas lewat sbb kiteorg lain kos.
tp mira tetap comel bile tgk dea main game or tgk tv.
or. tv tgk dea. hehe :)

Fatin F. (that's what lecturer call her to differentiate me n her), ninie,
mira, Fatin S. n hanna :)


mm.. ok la, wanna take a short nap skejap.
have a nice day people! :D

Sunday, October 2, 2011

Islamic Fashion Show (free tickets!)

Assalamualaikum :)

it's going to be less than a week for my big event.
cuak sampai rasa taknak makan sbb takut bila makan
nanti banyak keje tak sempat siap. huaaah.

sure ada yang bertanya event apa lah agaknya kan.
actually i'm organizing Islamic Fashion Show on
8th October 2011 (Saturday), 8:30-10:30pm.
sambil ada fashion show, there will also be some
artists singing nasyid songs. yassin pun ada malam tu nanti tahu! :D
just so u know, this is a charity event.

nak tahu lebih lanjut boleh tgk event di facebook.
klik siniiii!
this is going to be so much fun! Insya-Allah moga event
ini akan berjalan dengan lancar. wink.

oh btw, disebabkan sy yg organize.. sy nak bagi free tickets to
5 early commenters!
setiap commenter dpt 1 tiket aja ya. hehe.
tiket tu sy akan bg by hand masa event tu nanti. so apa lagi,
come on girls n guys, come join the crowd!
orang2 yg ohsem harus dtg ke siniiii. tehehe.
yuk rakan2!
:D

Saturday, October 1, 2011

mari menembak.

Assalamualaikum :)

it's been a while jugak lah since the last time
i did a shoot for paper. last masa bulan puasa hari tu.
alhamdulillah, rezeki awal sem (ceh, dah 3 minggu da kot class. tssk.)
btw, shoot kali ni utk Mislily shop yg ala2 vintage gituuu.
i love their clothes! sbb ade suar yg besar2, skirts..
mmg my taste lah kan. hehe.

so tadi lepas kelas, makan2 n solat, sy ke NSTP bangsar.


bersama model n 2 akak hot mummy yg sponsor tudung.
serius oh tudung mereka lawa2!
even tudung bawal pun cantikkk. nasib baik td duit tak cukup.
kalau tak, habis dah borong tudung2 tu sume. huhu.

with fira, the model. dea PA pd Intan Ladyana okengg.
cute! mcm chinese look dah tgk fira ni. da la friendly.
senang nak mesra2 ngn fira ni. suke :)

nak balik td jamm tak hengat. rase macam na tukarkan
kete ni mcm dlm cite transformers dah. puas cari button
utk tukar my baby j. hampeh, takde. alih2, ambil gamba.
tapi hampa jugak sbb muka terlalu bengis smpai rase takut
pd diri sndiri. *yes, metafora. harap maklong (-_-)

esok harus bekerja lebih gigih utk upcomin event.
event apekah?
stay tuneeeeeed!

goodnight people :)