Monday, November 28, 2011

my two adorable angels.

Assalamualaikum :)

cuti2 ni korang buat ape ye kat rumah?
hari ni sy sgt malas. tak masak pun.
melepak seorang diri di old town sambil online dan lunch
adelah sangat membosankan.
tolonglah jangan ikut moral value sy pada hari ini.
esok sy berjanji sy akan berubah menjadi lebih baik.
tssk.


anyways, sy sebenarnya rinduuu dgn anak2 buah kesayangan.
damia n umar.
walaupun mereka demanding, kuat makan, kuat nangis dan
kuat bodek, tapi mereka sangatlahhh comel!
korang tak rase ke budak2 ni comel?
rasa macam nak kawin esk, sbb nak ade anak cepat2.
heh.
gatal.


ok let me introduce u to my super demanding ever damia!


damia tak suke ayam. tapi kene pakse ngan org kat situ,
kononnye ayam tu jinak. last2 mia kene cakar ngn ayam tu.
sobs.

she's 5 years old but gaya dea mcm orang besar.
tersangatlah bijak, everyday harus mengadap ipad untuk
search resepi2 utk buat kek princess.
then kalau sy balik kuantan, dea akan paksa sy buat
biskut bear lah, kek princess la, choc lollipop la, etc.
but yea, we have the same passion.
cooking!
kalau sy masak di dapur dari t/hari smpai petang,
damia akan teman, sampai terbaring2 kat atas lantai.
ahaha.. comel kot :)

n yeah, she loves to eat tooooo.
kalau balik kuantan sy suke bwk damia berjalan2.
bajet macam bwk anak sight seeing. ;p
mia suke sushi, same like me.
so sy biasanya akan bwk dea ke sushi king
n kiteorg akan bertanding sape mkn lagi banyak.
trust me, dea pernah beat sy ok.
that day, dea kalah.
sy makan 5 pinggan, n dea 3 pinggan.
end up dea nanges on the spot.
wuuu. terpakse la sy belanje dea A LOT OF CHOCOLATES
utk bg dea stop nangis.
gula2 dea tak makan, chocolate je ok.
aha.

then i had this cute lil' baby boo, Umar.
umar baru stahun lebih.
dea cakap sgt banyak, tp in russian.
no one knows ape yg dea cakap.
tapi kami iyekan aje kalau dea cakap ape2.
comel sangaaaaat bile dea dok cakap2 tu tahu.
rase mcm na cubit pipi dea yg mcm apam tuu.


umar suke berjalan2 juge.
pantang nampak orang pakai tudung, cepat je bodek nak ikut.
geram betul dgn budak kecik tuuu!

haihs.
i miss them.
wish i could be in kuantan right now
n hug both of them.

should call damia.
bye!


Saturday, November 26, 2011

harus ambil peluang ini. oh my!

Assalamualaikum :)

first of all, sy ingin mengucapkan salam Maal Hijrah kepada semua
umat Islam. Alhamdulillah.. syukur kita masih lagi dapat bernafas
pada hari ini dgn izin-Nya. Ajal maut di tangan Allah..
in case of anything, would u guys please forgive me if i've done
anything wrong?
apa2 yang korang buat yang melibatkan sy.. sy dah lama maafkan.
hilang beban tahu, bila kita memaafkan org. hati rasa lebih tenang :)

anyways, nak cite ni. uhuks.

pernah nampak keratan akhbar tu?
kalau nak baca lebih lanjut boleh kelik sini.
terima kasih sangat2 kpd kak Bintu, Kak Etty n Abg Taufiq
sbb bg peluang yg sangaaaat2 berharga ni.
segan kot masa tgk muka seniri dalam paper that day,
tapi segan2 pun senyum jugak la. hehe ;p

personally, sy teramat amatlah suka dengan makeup
kak Etty Garib ni.
this is her FB n Blog.
kalau tgk kak Etty punye hasil makeup mmg
puas hati sangat2. she's one of the makeup artist
that i adore. kire she's one of my fave MUA lah. hehe.
harituh kak Etty makeup sy ala2 natural mcm bobbi brown nye style.
ditambah pulak husband kak Etty, abg Taufiq ni ade studio seniri yg super awesome,
cukup lengkap semuanya!
hasil gambar jd awesome jugak walaupun sy takde lah hebat mana.
huu.
tak caye? seeeeeee :


i know. it's really nice kan?

close up hasil makeup kak Etty :


it's very natural, which is why i love her touch so much!
kak Etty ni sgt2 la berbakat dalam bidang makeup ni.
nak buat theme apa2 pun, dia boleh buatkan.
tak caye g serbu fb kak etty ye. aha.

sebenarnya, disebabkan sy rasa gabungan kak etty(makeup) n
abg Taufiq (photog n studio owner) tersangatlah mantap.. i've request something
from them.. for u guys!
it's a studio photoshoot session+makeup worth rm350.
tapi. tapi.
if u guys state, "Fatin Suhana's reader",
korang boleh dpt session ni for only rm99!
iyeeee. ini seriuss!
ok tolong jgn menangis sekarang sbb nanti
nasi menjadi bubur. kalau betul2 berminat,
sila serbu FB the Scope Studio dan gtau anda
adelah readers blog sy.
nescaya, promotion rm99 adalah milik korang.
weehuu!
promosi ini adalah sehingga akhir Februari 2012.

stakat yang sy tanye ni,
berduyun dah nak tempah. sbb terlampau murah,
n both of them ni professional. my opinion,
sape2 yg nak try shoot suke2 boleh try mase ni coz makeup pun dah provide.
tak payah susah2 cari makeup artis dah.
senang hidup. ahah.

so ape lagi,
grab this opportunity!
susah tau nak dapat offer macam ni,
sy buat ni sbb korang sgt ohsem n yea,
coz u're my readers :)

till then, take care!

Tuesday, November 22, 2011

pantai remis with classies.

Assalamualaikum :)

hari sabtu lepas sy ke pantai remis dgn rakan2 kelas.
kami picnic sambil men bola, kacau kucing dan kura2.
err. kura2 tu tikah yang bawak sbb dea bela.
sy tukang tengok dan jerit je sbb sy takut tengok kepala
dea kuar masuk dari shell tu. tssk.

pantai ni tak lah besar sgt. teluk chempedak di kuantan
lagi melekat di hati. uhu. but still, when u're here.. mana2 pantai pun bolehh :)

with anis n ninie, housemates kesayangan. hanna n fatin fasihah tak
dapat dtg sbb masing2 ada hal. it's okay bebeh, later kite satu rumah pegi
picnic kat sini or pantai morib ke kan :)

makanan mmg paling banyak di dunie! sampai sume orang tapau bwk balik.
masalahnye sume makanan pun sedap2. nasi lemak, rendang, bread pudding,
sandwiches, sardine ring, muffins, meehun.. byk lagi.. serius banyak.
mula2 ingatkan makanan tak cukup, nasib baik lah makanan ada lebih.
boleh bwk balik makan di rumah. aha.

classmates yg ohsem yg datang memeriahkan majlis. huhu.

macam picnic kat pulau pun ade ;p

:)

kami balik around 1pm. ammar, ninie n nuar
naik kete skali ngn sy. after kat pantai remis, kami berempat ke mcd puncak alam
utk buat assignment yg kene submit next weeek.
sampai rumah kl around 5 mcm tu. mengantuk dan super letihsss.
but yea, i had fun :)

btw, hari jumaat b4 g panta remis tu sy shoot ngn tv9 for
safiyya. kak JJ yang makeup kan. n hari ahad sy ade
shoot for my frens new product. both gune khidmat kak JJ.
nak tgk hasil sentuhan kak JJ?
here :



kalau agak2 berminat nak gune khidmat kak JJ,
u can contact her via her fb, hereeeee :)

anyways, masa g picnic harituh sy buat sandwich.
tp gune resepi sendiri n i called it, bluebell sandwich.
tau. tau. gediks skit. but who cares? ;p

it's good for those who is in diet n
nak gantikan this sandwich instead of nasi lemak n roti canai.
wuhuu. sounds familiar? ;p




ingredients :

roti apa2 brand (i prefer gardenia)
butter
tomatoes
tuna chunks in water (i prefer gune ayam brand)
mayonnaise
green apple
lemon
salad
bluberries

how to :

1. toast kan roti ngn butter. ketepikan.
2. cut apples, lemon, tomatoes into slices.
3. ambil slices apple td n perahkan lemon juice kat atas dea.
1 apple = half lemon. kire macam marinate kan skejap
apple td. then letak dlm peti skejap.
4. ambil tuna chunks, buang airnya n mix tuna
tu dgn mayonnaise. sukatan ikut suke.
5. ok now ambil roti yg dah toast td,
first layer untill last :
roti--> tuna mayo --> salad--> tomatoes-->
green apple --> blueberries --> roti.
6. siappppp!

sy tak tahu lah penerimaan korang, but i really love this sandwich
since i love tuna n rasa masam2 lemon tu sedapp. ehe.
ok lah, let me know kalau korang dah buat n ur response towards it yea?

thank you,
have a good day rakan2! :)

Thursday, November 17, 2011

take time.

Assalamualaikum :)

just finished my shooting for safiyya tv9. i'm so grateful to them
for giving me opportunities to do a messy style hijab tutorial,
same like i did on youtube previously.
i was nervous, but at the same time excited for
it was my first time giving a tutorial in front of cameraman.
like helloooo, biasa kat depan webcam dalam bilik sorang2 je kot. ;p
anyways, dah lepas pun.
what can i say.. Alhamdulillah :)


life has been quite hectic for me.
studies, shooting, personal.. everything.
i thank to Allah for giving me strength to handle all this.
i hope He will always be by my side since i know,
in any ways, He'll help us if we find Him. always.



i know, sometimes in some stages of life there
will be challenges that we might think, impossible for us to
keep calm. but in any circumstances, just remember..
if we want something, we will work for it to happen.
don't rush. take time and think.

other than that, just keep smiling.

"a strong woman is the one who is able
to smile this morning like she wasn't
crying last night."

take care people!

p/s - i wish puncak alam hav coffee shops. i need it like, everyday. sigh.

Monday, November 14, 2011

heartache.

Assalamualaikum.




terkadang ku keliru dgn jalan ini.
benarkah ini jalannya.
ditaburi hari-hari yang seakan mimpi,
buat ku berfikir.
adakah selamanya begini?

hati oh hati,
ku tahu kau sudah sarat.
tp sarat dengan apakah?
dengan perasaan syg pada jalan lama,
atau inginkan jalan yg baru itu?

fikirlah sebaiknya.
kerana mana2 jalan pun yg dipilih,
yg berbaki akan terluka.


entah lah.

Saturday, November 12, 2011

perfect event comes from perfect food.

Assalamualaikum :)

ok lah. title kat entry tu mcm hiperbola sket.
tapi it's one of the big contributor for a perfect event.
i went to a wedding yesterday n it's simply amazing!
the theme is modern moroccon with
a theme colour : summer blue.
i just wanna look as simple as i can, so i wore
summer blue abaya with tudung bawal. simple enough kan? ;p

btw, entry ni bukan mengenai fashion. it's about the setting of the event.
majlis smalam sbenarnya akad nikah dan makan2.
she invited around 600 guests.
she planned almost a year for this event. n yeap,
it's very systematic n smooth event.


macam dalam fairy tale dah :')


b4 akad nikah. serius cantik tempat akad nikah ni. *berangan.

in love dgn deco sume ni. huahh.



pengantin pompuan siap berpurdah that nite. super cantik!


perkenalkan akak yg bertanggungjawab for the catering n
deco sume!
malam tu mmg makan besar. siap ada roast lamb 4 ekor tahu!
2 pinggan sy makan. hehe.
apa yg best nye, catering teratai ibunda ni boleh sediakan
menu mengikut citarasa korang. kirenye kalau
korang taknak mkn nasi putih +lauk2 biasa+etc,
u can always ask them to suit your taste n preferences.
tp jgnlah smpai mintak buat chinese cuisine ke, japanese ke apa.
cumanya, yg jarang dibuat, tapi tak pelik. aha.

here's the menu for yesterday :

meja for dessert. tempting sgt kot! nak menangis tengok.
ada cupcakes, blueberry cheesetarts, chocolate fountain, macarons, kuih muih.
n banyaaaaaak lagi. teruja tak? ahah.

western food sgt sedap. rasa macam makan kat hotel sbb
semua cukup rasa. really nice. first time mkn kenduri kawen yg
quality makanan very the excellent u olls. :')

seriously kambing ni terbaik. dgn sos black pepper nye.. ya Allah..
tension betul sbb sedap sgt. teruja tgk org kat situ potong2
daging kambing to slices dari seekor kambing yg besar ituu.



b4 balik tu ambil macarons sbb dah tak larat nak mkn kat situ.
n bile makan td.. tak faham kenapa macarons dea pun sedap!
semuaaa sedap! macam mane niiiii. seriously, if sy nak buat event apa2
sy akan contact teratai ibunda ni.
catering around kl, selangor, partly perak n melaka.
u guys boleh contact mereka di facebook, here!

ok. sekarang mengidam nak kambing guling tu lagi.
mane lah nak cari.
adeih.
okbai.

Thursday, November 10, 2011

recipe : carrot cake with hazelnut frosting.

Assalamualaikum :)

buat 2 biji smalam n habis tak smpai 2 hari!
so soft n less in sugar.
perfect for breakfast n high tea :)

resepi sy ambil dari joy of baking.
tapi dah di'renovate'kan mengikut suke hati sy. ;p



ingredients :

120gm pecan/walnut
340gm raw carrot (dlm 3 carrot)
260gm all purpose flour
1 teaspoon baking soda
1 1/2 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon salt
2 teaspoon cinnamon powder
4 large eggs
230gm granulated white sugar
200ml vegetable/ canola oil
2 teaspoon rose extract (perisa ros)

hazelnut frosting ingredients :

57gm unsalted butter (prefer brand buttercup)
227gm philadelphia cream cheese (make sure softkan gune room temperature)
180-200gm powdered/icing sugar. sifted
1 teaspoon vanilla extract
some lemon zest
50gm hazelnut (chopped into small bits)

how to :

1. panaskan oven kpd 160C.

2. toast walnut/ pecan sampai naik bau. agak2 da wangi,
biarkan sejuk. then potong halus2.

3. peel n finely grate the carrots.

4. in a separate bowl, masukkan flour, baking soda, baking
powder, salt n ground cinnamon. *ayak sume2 neh kecuali garam.
then kacau gune sudu so mixture ni sebati.

5. in bowl of electric mixer, beat the egg untill frothy(around 1 min).
then masukkan gula sedikit demi sedikit. beat smpai nampak
adunan jadi thick n light coloured (around 5 mins). masukkan minyak n
perisa ros. slowly, masukkan sedikit demi sedikit
flour mixture yg kite dok kacau2 kat bowl lain td tu.
bile dah sebati, masukkan carrot n walnut/pecan yg kite dah
potong kecik2 td tu.

6. bila dah masukkan carrot n walnut tu, tak perlu guna electric mixer dah.
gaul gune spatula just to make sure sume sebati.
then masukkan dlm loyang. *make sure loyang
tu sapu butter utk bg adunan kek tak melekat :)
then masukkan dlm oven. biarkan about 25-30mins.
*loyang jgn tebal sgt, nanti cake tak masak kat tengah.
besar takpe, jgn tebal sgt.

7. bila dah masak, biarkan sejuk. then baru potong,
bukakan kek dari loyang.

8. frosting : in bowl of electric mixer, beat cream cheese n butter (low speed).
bila dah sebati, masukkan gula n continue beat with low speed
untill smooth. then masukkan lemon zest, vanilla extract n hazelnut chunks.
siap!

till then, kalau ada nak tanya apa2. just leave me a comment ya.
thank you n selamat mencuba :)

Tuesday, November 8, 2011

enough.

Assalamualaikum.

it's nice to see people makes a video for u.







but when it's too much, i don't think i'll love it.
to you-know-who-you-are, thanks but this is more than enough.
hope there's no more after this.
but hey, i do love the video. takde marah2 ke ape.
i just need my own privacy.

thank you :)

Monday, November 7, 2011

my raya.

Assalamualaikum :)

walaupun raya dah lepas, still, selamat hari raya Aidiladha people :)
how's your raya?
sy kat kuantan ni biasa2 aja. sebenarnya sy baru tahu
yg culture beraya Aidiladha di pantai timur ni lain dari negeri2 lain.
err. well. if i'm not mistaken la.
if di sini, kami tak banyak ziarah2 rumah org.
rutinnye, selepas solat raya kami semua balik rumah n makan2.
lepas tu tukar baju n for guys, bersiap utk sembelih binatang korban.
while ntuk perempuan, kami akan masjid gak, gotong royong utk masak
ramai2.
pagi tu buat nasi lemak utk bagi tenaga kami semua bekerja.
lepas semua dah makan, buat lauk utk lunch pulak sementara
yg laki korban binatang n lapah2 semua.
mmg letih, tapi best! sbb buat ramai2. ahah.

n after dah selesai semua, kami pun balik rumah.
n seperti biasalah kan, online fb.
rase cam pelik gak la knape time raya Aidiladha org2
sume pakai baju lawa2 giler, beraya rumah org, mcm
raya Aildilfitri.
coz sy tak pernah mcm tu. wuu. ayat cam sedih je. ;p
of course la pakai baju kurung gak, but raya korban biasanya
mmg di surau aja n tak berziarah. just knew that negeri2 lain
mmg akan ziarah semua. bestnyee. rase mcm nak join je. ahah.
tapi takpe, mana2 negeri pun best. there's no place like home :)

btw, currently sy sedang bercuti! seminggu okayy.
time kasih kepada uitm sbb bagi cuti midsem!
i really need a break since last 2 weeks byk assignment, tests semua.
hoping that i can get back to uitm with a new spirit!

till then people, gambar raya takde. sbb dok sibuk kupas mempelam,
bwg bagai. ahah.
catch ya later! :)

Tuesday, November 1, 2011

over or starting over.

Assalamualaikum.
Ya Allah, Aku memohon sesuatu yang baik daripada engkau menurut Ilmu engkau, dan
aku memohon dari Engkau limpah kelimpahan engkau yang Maha Agung. Sesungguhnya
engaku sahajalah yang Maha Berkuasa dan aku tidak mempunyai apa-apa pengetahuan.
Engkau yang mengetahui Perkara yang ghaib. ya Allah, jika pada pengetahuanMu
perkara ini baik bagiku baik didunia dan diakhirat, teguhkanlah ia bagi ku,
mudahkanlah bagiku, dan berkati ia bagi. Dan jika pada pengetahuanMu ia adalah
sesuatu perkara yang buruk untukKu dan juga agamaku, kehidupanku dan
kesudahanku, maka jauhilahKu daripadanya, dan pergantikanlah kepadaku apa yang
baik, dan redhakan aku dengannya'"(HR Bukhari)