Saturday, December 31, 2011

will miss you.

Assalamualaikum :)

this will be the last post for 2011.
somehow, i know i'm going to miss 2011
so much. there are too many things that happened,
that apparently, changed my life.

a muslim poet named Rumi had once said,

"you were born with wings, why prefer to crawl through life?"

so i've made my decision to move my life as it is.
when we think positively, there's nothing that we can fear of.
except Him.
and the best thing about having Allah by our side,
is that he will always listen to our prayers.

"There's never a NO. Allah always have 3 replies to our prayers.
Yes. Yes. But not now.. i have better plan for you."

He knows what's the best for us. so, keep on praying.
:)

btw, next week sy dah start final.
so yea, cuak sbb ni last semester belajar.
huah.

pagi2 ambil ni. baru semangat nak belajaarr :D

sy study kat coffee shop smpai pukul 3. org kat situ dah tgk
sy mcm ape dah sbb muke khusyuk tgh hafal
dgn berspek tebal. sobs.

after that sy give up, dan terus ke the mall kat ngn pwtc tu
ntk beli groceries. walaupun thn ni sy tak bersama family
utk meraikan tahun baru, it doesn't mean that i need to feel
bad about it. so i prepared myself a nice dinner.
just me. and me.
*ok now i realized, it sounds weird. sobs.


i made spaghetti bolognese n strawberry cheesecake.
Alhamdulillah.. kenyang :)

ok lah, harus tdo sekarang supaya esok
blh bangun dan study dgn jayanya.
oh btw, i'm 23 this year.
rase mcm adult sgt dah.
(-_-)

till then,
Happy New Year People!
:D

Wednesday, December 28, 2011

it just came out.

Assalamualaikum.




walaupun jauh terasa dekat,
lihat purnama sering bermadah,
kalau hati sudah terikat,
bintang gugur tidak ku gundah.



ku beri kasih, jiwa dan raga,
agar terubat jiwa yang sepi,
ku kira dengannmu hingga ke syurga,
andai akhlak dijaga rapi.




kunyala pelita apinya cinta,
marak kemilau ibarat setanggi,
walau ditabur emas berjuta,
hati juga dipandang tinggi.



sincerely,
fatinsuhana.

Tuesday, December 27, 2011

Citra Wanita.

Assalamualaikum.

nak share something ni.
ehe.


terkejut tahu bila bukak paper mingguan utusan last sunday.
i'm no 8, Alhamdulillah.
ok dah cukup. nak sambung study.
bye!

Sunday, December 25, 2011

recipe : spaghetti mamak style.

Assalamualaikum.

have u ever tried eating something which is
a combination of several countries recipe?
say, salmon masak asam pedas that kind of thing.
wuhuu.
mula2 rasa cam pelik. tp, bile dah 2-3 kali makan,
sedap juge rupenye.

i was so hungry just now so i tried to find something to cook.
unfortunately, i only have spaghetti.
so ok lah, i decided to make half french n half malay punye recipe.
n it's delicious!
definately will be my current fave.
i only take less than 20 mins to prepare this recipe.
mudah. cepat. senang.
mmg bagus betul utk org yg malas mcm sy neh. huhu.

so here it is :

Spaghetti Mamak Style


bahan2 :

spaghetti (i'm using san remo's brand)
perencah nasi goreng kampung (liquid)
1 biji telur
1 biji bwg besar
2 helai daun limau purut
4 biji cili padi (sy suke pedas, blh kurangkan if nak mild)
italian herbs (i'm using Mcormick)
lemon

cara2 :
1. rebus spaghetti (letak 1 sudu kecil minyak, utk elak
spaghetti melekat) sehingga lembut. tos dan ketepikan.
2. panaskan minyak. masukkan bwg, cili padi n daun limau purut yg tlh dipotong,
tumis sehingga naik bau.
3. masukkan perencah dan spaghetti. gaul sehingga rata.
4. pecahkan telur dan kacau.
5. tutup api n masukkan sedikit italian herbs.
6. perahkan sedikit lemon.
7. siapp!

selamat mencuba korang :)

Wednesday, December 21, 2011

why personality?

Assalamualaikum.

dah lama tak update blog. rinduu. tapi tak berkesempatan nak menulis,
sibuk dengan assignments, presentations, tests sume. minggu ni dah last
week untuk study. lepas ni dah study week, final, then practical. pastu habis degree.
macam tak caye je budak kecik ni da na habis blaja.
harap segalanya dipermudahkan.. Aminnn!

ok lah. sebenarnya hari ni nak discuss dgn korang about this one topic.
it's about personality. how far can personality influence our success.
can personality alone lead the success. n how to enhance good personality
in ourself. susah ke senang eh sebenarnye? *rase mcm diri ni motivator pulak. eheh ;p
apa yang sy nak kongsi ni semuanya based on my reading thru some books,
people's experience n the practicality to use it for most of the people :)

so sebenarnya mcm mana nak ada personaliti yang ohsem lagi hebat sampai
orang tengok pun meremang bulu roma?
heh. tu hiperbola. sobs.
but yea, mcm mana sebenarnya nak ada personaliti yang hebat n make
people respect us? coz once people respect you, it means they trust you.
and trust, is not something u can easily get. u have to work hard for it.
first of all, what u need is focus. focus on what u want and u know
that thing would benefits u later on.

tapi macam mana nak fokus?

ok here's the thing. list down what are your current responsible
and things that u like, that u want to do.
for instance, i'm a student but in the same time i do like modelling and
doing business online.
*i know my drawing sgt menyedihkan. but u get the idea kan? :)

so based on the picture above (rase cam jawab soklan exam plak), it shows
that eventhough we have a lot of things to do, and sumenye penting,
we HAVE to identify which one of 'em all is our priority.
modelling n on9 business tu penting lah jugak, sbb tu minat kan.
tapi study tu mmg tak boleh nak dialihkan kemana2.
lagipun, yang tu lah nanti akan menjamin masa depan kite kan :)
don't concentrate on too much unrelated things coz we might end up
not focus on things that we should give our priority on. to make our life
even better n tak hilang fokus, apart from study try to find other things
that you want to focus. n it should be something that u like and love.
u will enjoy doing it. kalau dah suke edit gambar ke, memancing ke.
buat je. serius. tapi fokus lah.
jgn hangat2 tahi ayam je okeng? ahah.

second is perseverance in personality.
this is actually more important than genius, talent or even high education.
once u have the perseverance, u have nothing to worry about.
passion tu penting. coz without passion, u will not enjoy things
that you do and it might only last in a short period.
even kalau makan takde passion pun, kita akan rasa
makanan kita tu so-so je. takde lah sedap mana.
cube kalau org bg fave food kita, mmg tak hengat dunie
kite makan kan. sbb kita minat. n we have passion for the food.
*asal la bg contoh mkanan. uhu.

but how to persevere?

do things that u know u're good at and doing more and more of it!
did you know that the more you do, the easier it becomes?
yeap! sbbnye, dalam otak kita ni ade baaaaanyak sgt neuron.
neuron ni bentuk dea mcm berudu sket. so once kita buat kerja,
neuron ni akan bersambung thru litar-alike antara satu sama lain.
for instance, belajar masak.
masa mula2 nak belajar masak, neuron ni punyelah susah nak
bersambung sbb tak familiar dgn pergerakan kita.
but bile kite dah selalu buat, neuron2 ni akan cepat je bersambung antara satu sama lain.
sbb litar tuh dah ada myelin, yg mempercepatkan proses
neuron2 ni bersambung.
sbb tu kalau kite tgk chef yg hebat2, dey all wat keje cepat je.
takde la fikir na masukkan ingredients apa pulak lepas tu.
tapi apa2 pun, chef2 tu sume start mcm kita jugak.
slowww jugak mula2. but as long as we have the passion,
and consistent on what we do,
Insya-Allah, u can be whatever u want :)

third, social skills.
yg nih paling penting di alam semesta.
aa. sume pun penting. tapi social skills ni kira add-on lah
kalau sapa2 ada.
sometimes, social skills perlu kita belajar dari org.
tak semestinya org tak tegur kita, kite ni dah ok.
to enhance our personality, we have to enhance our social skills.
kalau dlm business, kite kene ade our own core competencies.
we need to have something to makes us different and unique from others.
tak perlu lah gaya ala2 lady gaga pun, since our attitude shows
our personality.
appearance, just keep it simple yet elegant.
u will never goes wrong with that, trust me :)
some social skills that i've learnt :

1. always have that positive look. (smile). we never knew
people that will greet us. mana tahu dea nak ambil keje ke,
peluang business ke.
2. when other people talk, listen n focus. don't play
with your phone. *pantang betul org mcm neh.
3. sometimes, agree with people's opinion. kadang2 mungkin kita
rasa idea dey all tak sama dengan kita, but why not just agree with it
if kalau argue pun tak kemana. example : kite salesman nak argue
ngn customer. mmg tak dpt jual barang la. sobs.
4. be patient. jangan nampak gopoh sangat. sbb nampak
macam tak prepare. so keep calm, n smile :)

banyak lagi actually, tapi nanti2 lah sy tulis lagi.
nak sambung buat assignment pulak. dlm planner dah
nak sampai limit dah ni utk tulis belog ;p

btw, thanks to part3 retail students UITM Shah Alam coz
jemput sy utk bg talk that day.
sumpah gugup tp alhamdulillah.
ingatkan skejap je ckp, last2 sejam lebih tak berhenti ckp.
sorry! n u guys mmg awesome!
siap nyanyi lagu happy birthday n bg cake with candles.
huaaa.. terharu tahu :')







thank you :)

till then, have a nice day people!

Tuesday, December 13, 2011

colours on my birthday :)

Assalamualaikum.

semalam 12.12.2011 birthday sy.
tak percaya dah 22 thn dah budak kecik ala2 penguin
jadian ni. Alhamdulillah.. Allah masih lagi beri sy peluang utk
berbakti pada diri sendiri, keluarga dan agama.
harap2 tahun yang mendatang ni akan menjadikan
sy seorang yang lebih tabah dan cekal dalam hidup ni.
Aminnn!

btw smalam Nadia, Izzat n Wafi buat surprise.
aaa. takde la surprise mana since sy mmg na picnic ngn mereka.ehe.
tapi tak sangke mereka sgt sweet buat belon2 comel.





sampai2 padang kat tepi masjid besar shah alam tu,
dey all suruh cari mende yg paling colourful.
terlompat jugak la mase mule2 tgk ade belon banyaaaak2. hehe!


i made carbonara n goreng wedges je. izzat, wafi n nadia bawak air n carrot
cake yg super sedap. we talked a lot smalam.
kalaulah boleh sembang sampai ke pagi. ahah.



thank you dearies!
korang mmg paling awesome sbb buat hidup sy teramat indah semalam.
even tak jumpe tiap2 minggu, u guys still my priority :')

take care people!

Sunday, December 11, 2011

jekarta feat bandoeng.

Assalamualaikum.

last week sy ke jakarta n bandung bersama rakan2 kelas.
antara vacation yg paling best sy pnah pegi even bandung tu da mcm rumah
kedua sbb selalu pegi. tp sbb kali ni pegi dgn kawan2, it's so much fun :)
mm. sebenarnya ni aktiviti kelas utk subject issue.
kalaulah subject issue ada for every semester. heh ;p

kiteorg naik Airasia ke Jakarta dulu, since kalau
flight ke Bandung terus, it cost about rm1000++. if
ke Jakarta, around rm500++. tak ke jimat namenye tu haa.
disebabkan terlalu lama kat LCCT, mmg rutin sy la, makan.
syfiq sgt baik sbb blanje sy donut besar ini walaupun tahu
penguin ni baru lepas mkn spaghetti. tahu2 je da lame usha donut ni.
aha.

muke excited smpai baca buku pun tak fokus.
sebagai balasan, flight delayed. thank you.

syfiq n ammar sbgai bodyguard. eh silap. peneman.
gadis2 lain naik flight a day before us.
maybe utk shopping di jakarta agaknya. niat sy hanya
utk shopping di bandung, makanya lambat sket la pegi. lolz.

udah nyampeeeei! turun kat terminal 3, terminal ni terminal baru.
ala2 klia tapi in smaller size. cantik :)

malam tu some of us menempah risiko naik angkutan di tengah malam
n kami ke hard rock cafe, jakarta.


the lovebirds, anis n yujie :)

happy betul masing2 dpt bergambar. hehe.

lepas balik tu, lepak2 kat bilik kawan2 smpai pukul berapa ntah.
mata pun dah mamai sgt dah.

bukti muka dah sgt mengantuk tapi kawan2 tak bagi tido.
tragis.

esoknye kami ke bandung!
malas nak tulis, korang tgk gambar je la.
hehe.



feveret neh. tak tipu.










b4 balik lepak kat airport jakarta 15 jam.
sampai 3 cafe kiteorg lepak.
last but not least, starbucks :)




lepas grad kiteorg planning nak ke tempat lain pulak.
macam best pulak pegi ngn kawan2 ramai2 ni :)


overall, trip kali ni mmg best.
harus strive utk final yg dah nak dekat.
ganbatte ne!

till then,
take care people.

Thursday, December 1, 2011

coffee planet.

Assalamualaikum.

last night me n my housie went to coffee planet.
dea cam starbucks, but it's originated from UAE.
kire product org arab lah.
smalam baru buka first francais kat mesia, so sy tersangatlah teruja
sbb coffee ni mmg attract sy. guess what, smalam all coffee 50% discount!
i guess smalam i've tried 3 types of coffee.
puas hati. tehee.
kedai ni baru dibuka di laman seri, seksyen 13.
betul2 sebelah tutti frutti.




yeap.
yuna perform smalam!
in love with her new song, terukir di bintang.
silalah google lagu itu okeng.
menangis dengar.

since kdai ni uncle hana punye, so kiteorg pun dilayan
dgn hebaknye. uhuks.
dpt sandwich sedap mcm subway, carbonara, dessert for freeee.
seronok sbb hati senang :D

will definately go there again.
absolutely.

ok lah korang, tgh kemas brg ni.
will be away untill monday.
going for a vacation with friends.
doakan keselamatan sy ye!

take care awak2 sume :)