Monday, January 30, 2012

plant endorphine :D

Assalamualaikum.

I was so stress today since there's so much work to do. intern pun dah nak start! Stress yang amat sgt nye. Tssk. So i googled things that can make people happy.Dalam banyak2 perkara, i was attracted to this one thing : plant endorphine.Wuhuu. Apekah plant endorphine itu? Apekah? Apekah?Tak pasal2 haku stress balik ni sbb tak tahu apekah makhluk itu.Ok2. Utk mengelakkan daripada lebih stress, i read about it.

N it’s really interesting!

Tp sebelum tu, kene tahu beberapa perkara dulu. Endorphine itself is actually a hormone. Dalam badan kita byk hormone dan setiap hormone tu ada fungsi2 mereka yg tertentu. As for endorphine, it’s a happy hormone!

Yeay! Selain buat kite happy, hormon ni jugak berfungsi utk melegakan kesakitan. For example, muscle pain. Dgn adanya endorphin nih dlm badan kita, ianya dpt mengurangkan stress kpd kulit. Tapi it will happen kalau kita rangsang pengeluaran endorphin ni dgn sebetulnya lah. So mcm mana na merangsang endorphin ni keluar dgn banyaknye bak air terjun yg turun mencurah2 ke daun keladi? Err. Motif? Anyways, back to our discussion (ecewah ;p), banyak je benda2 yg kita boleh buat utk rangsang endorphin nih kuar. For instance, pegi bersenam dekat tasik titiwangsa 3 kali seminggu, berlari bertempiaran kat atas treadmill, dan juga makan cokelat Cadbury sehingga boleh sendawa mcm sponge bob. Scary. (-_-) well, u get the idea lah kan. Bersenam, keluarkan peluh, eating chocolate (yeay!) blh menyebabkan endorphin keluar dan korang rasa happy tersangatnye . wink. But please, don’t take morfin okeng? No, no, no. Cannot take lah. Me hatechu if u take that muffinnn.

Well, i’m done with endorphine. So what’s plant endorphine? Adekah ianya sejenis pokok dan kite blh tanam dibelakang rumah utk dibuat ulam ketika makan nasi dgn ikan goreng time lunch n dinner? The answer is yes! Aaa. Maksud sy, iye ianya adelah sejenis tumbuhan. Tp takdelah smpai nak buat ulam. Things that u shoud know about this plant endorphine :

· Sejenis tumbuhan yang boleh merangsang hormone endorphin dalam kulit dan mencetuskan happy feet. Silap, happy mood.

· Plant endorphin adalah sejenis tumbuhan yang diekstrak dari beri kering yang dipetik dari Chaste Tree.

· Ditemui oleh sekumpulan penyelidik dari Switzerland n tumbuhan ni byk ada di Mediterranean n asia..

· Tumbuhan ini sering digunakan sebagai ubatan tradisional untuk merawat kesakitan biasa.

· Melalui kajian yang telah dijalankan, tumbuhan ini mempunyai endorphin.

· Endorphin yang fungsi nya sama seperti hormone endorphin di dalam badan manusia.

· Dengan formulasi yang betul, plant endorphin juga dapat memberikan mood gembira kepada lapisan kulit luar (epidermis). Kaedah ini mampu mengurangkan stress kepada kulit.

· Dalam masa yang sama. Plant endorphin ini juga dapat menggembiraan kulit lantas mengurangkan kedutan atau garisan halus pada kulit.

I wonder. Kalaulah sy boleh dpt plant endorphine nih. Kulit nih blh menyanyi2 sbb kegembiraan. Ok tp tu scary lah pulak. Hmm. Kalau agak2 dpt jumpe plant endorphine nih silalah inform sy ye. Berminat sgt dahhh. Well, in the meantime i have to jog n drink a lot of water. Kesihatan sgt penting ye rakan2. Tak jage kesihatan nanti stress. Bile stress cepat sakit. Bile sakit tak blh buat kerja2 berat. Nanti tak pasal2, kene gangguan emosi ke ape kan. Mintak jauh la kan. Tssk.

Pokonya, kita haruslah gembiraaaa dan jgn stress. Taking care of your body is your way of telling god that you appreciate it :)


have a good day people!

Sunday, January 29, 2012

Saturday, January 28, 2012

hijab tutorial using tudung bawal.

Assalamualaikum :)


Dah lama tak buat tutorial kan. currently i always wear
tudung bawal. but i twist it a bit instead of wearing the simple old ways,
i made a new way of wearing tudung bawal. i loveee hoodie.
so i made this style looks like wearing a hoodie. tehee.
segala kegedikkan dalam video ni harap diampun.
paling tak boleh blah bhgn lalang2 tu sume.
nampak sgt kaku nye. hehe.
ape2 pun, niat sy cuma mahu berkongsi idea.
kalau korang rasa sesuai, boleh pakai mcm ni jugak :)




credit to my lil' sis, farah sbb tolong makeup/touch up
and yg paling penting, jd videogirl!
thank uu dak kecik tp besar :)

take care awak2 sume!

Friday, January 27, 2012

cloud nine.

Assalamualaikum :)

it is every people's dream to have a beautiful life.
different people have different perspective on how beautiful
their life would be if their dream came true.
as for me, it is one of my dreams to have a nice, cozy yet elegant house.
a touch of modern interior design would make me happier :)

anyways, since i was a kid i always imagined that my bedroom
will look like this :


hehe. a lot of pink! super cute isn't it?
but as time goes by, i prefer something simple, minimalist,
modern n of course, elegant.
oh ya, i love large glass wall. a LOT.
i'm dying to have room like some of the pictures below :

breathtaking. enough said :')

super cozy n comfy. white colour will never gone wrong kan?

i want this. i want this. wuu.

to have that kind of bedroom need a lot of $$$.
even a simple room at ikea cost around rm10,000 (complete set).
n of course, first thing first = buy a house/condo.
weird nye bila fikir bilik je, tak fikir the whole house (-_-)

dreaming.

it is not wrong to have a lot of dreams.
as long as we plan and try to reach for it.
for me, this is what i called motivation.


goodnite people :)

Thursday, January 26, 2012

it's not about fashion, it's about choosing the right one to follow.

Assalamualaikum.

i am glad that today i've got the chance to take myself to borders
and have some good reading materials while having my
caramel macchiato frappucino. i had my interview today at
Simplysiti, mid valley for my internship and Alhamdulillah, i got the offer.
they might send me to Indonesia for some days so i can get the idea
of having business international, plus they want to market their product there.
but still, i don't know which one to choose since i also had an offer from
Petronas Dagangan Kuantan. we'll see then :)

anyways, have you ever thought about how was the fashion back then?
most of them covers the aurat. even western countries applied this.
long, loose and thick dresses were once worn by high class people in the past.
short, almost visible dresses were once worn by the slaves.
it shows the hierarchy on which level you belong to.

the past :



now :


if we could turn back the time, what are we
if the clothes that we wear symbolize in which
level of hierarchy we belong to?
the high class or the slaves?
it is all depends on you, yourself.



till then, take care people!

Wednesday, January 25, 2012

new layout.

Assalamualaikum.



finally, i've changed my layout!
it's been quite some time since i've changed the previous layout.
will do some more 'renovation' later. tehee.
let me know what's your idea or suggestion,
who knows, i'll put it in my blog :)

till then, take care people!


Monday, January 23, 2012

feeling good.

Assalamualaikum :)

for the past couple of days, i'm having soo much fun!
it feels so good to be at home, wishing that you don't have to come back
to kl for practical. *sigh.

i thought i knew kuantan this much (sambil tunjuk tangan sedepa), but then
i actually knew this much (sambil tunjuk tangan sejengkal). how sad kan?
but whatever it is, i still in love with my hometown!

yesterday, me, umi, tok n our 2 bibik had our picnic together.
kate umi dah puas lunch kat dapur rumah.
tak pasal umi tarik kami semua pegi lunch kat tepi pantai.
pantai tu namanya pantai chempaka, di tanjung lumpur.
kat sini tak ramai sgt org sbb tempat nelayan tarik bot lepas kelaut.
mmg dah jadi our spot dari dulu lagi :)




lunch mkn masakan kampung yg super sedaaap!
umi buat taugeh masak santan, ikan goreng, ikan kering, tumis ikan bilis,
sambal belacan n ulam2.
makan dgn nasi panas2 mmg menambah 2-3 kali la kan. hehe.
punyelah tak tahan lapar dan bau ikan kering, sampai tak sempat ambil gambar lauk.
tak senonoh betuls. tssk.

dah habis makan kami sume dok terbaring kat wakaf sambil menikmati angin
yg sgt2 dinginn.

muke happy kite ngn mak kite. heh.

peneman dikala berangan di tepi pantai.

kami balik around 4 mcm tu sbb sume pun malas nak balik
awal2 lepas lunch. solat zuhur pun kat atas wakaf ni je since
kiteorg mmg dah bwk kain smbahyang. n ohh, kat sini ada perigiii.
kalaulah perigi tuh ade pagar bertutup, da lame sy mandi kat situ. huhu.

n today kami ke tanjung lumpur lagi sbb ade kenduri kawin.
lepas kenduri, sy, farah, umi n abah berjalan2 tanpa arah tuju
sampai kami tersesat. good job bebeh!
tp apa yang best.. i discovered paddy field!

sgtlah jakun bile tahu kat sini ade padi.
terus keluar kete dan ambil gambar dgn pose pelik (-_-)

ni adik sy, name dia scha alyahya. *pengsan.

disamping miss c tercinta. done with puncak alam, lepas
ni miss c teman practical pulak.

farah kate abah gangster sbb botak. sy rase abah mcm
abg long kawasan. hehe ;p

nanti one day nak dtg sini lagi sbb nak tangkap ikan kat
tali air kat sini. bajet pandai je kan. huah. cabaran niii, cabarannn.

lepas kami tangkap2 gambar yg mcm pelancong-tapi-takpon,
kami ke tempat smalam semula.
Alhamdulillah, sampai2 je nelayan baru tarik bot smpai ke darat :)

sy haruslah sgt excited dalam kete dah ckp
nak beli ikan segar2. ikan segar ni rase dea manis. ehe.


haa, nampak tak gambar kat atas tu?
ada pari lang! sy tak makan pun, tapi excited
sbb that time pari tuh still hidup. rase mcm nak lompat je atas bot tu
then dok sbelah dea, tenung lama2 tanpa motif. (-_-)

we bought that pari! n beli ikan selar ngn kerisi.
balik rumah goreng ikan selar n kerisi celup tepung.
makan panas2.
huuu. terbaik tahuu. rase mcm nak menangis sbb sedap dan segar :')

hmm. banyak lagi tempat2 yang perlu di'explore kat kuantan nih,
will share with you guys if i found the places eh.
wink.

till then peeps, goodnite! :D

Sunday, January 22, 2012

Contest for kuantanese!

Assalamualaikum :)

terlebih dahulu, sy ingin mengucapkan
selamat tahun baru cina kepada rakan2 cina sy.
xinnian kuaile!

currently sy di kuantan dan sgt gembira sbb.
aaa. sbb kuantan sgt best. well u know lah,
it feels so great to be at home. :)
i'm done with my final papers n will pursue with my
practical for 4 months. can't wait!

anyways.. disebabkan sy tersangat gembira berada di kuantan,
sy mahu buat contest supaya org lain pun rasa gembira
sbb jadi org kuantan. tehehe.
nama contest ni :

myJohnKingSmile :)

wehuu. apekah itu? apekahh? kenape john king?
ok here it is,
john king adalah kedai tart yg berasal dari hong kong
yg membuka francais di serata asia.
di mesia ni korang boleh dapat di kl (pavillion n OU), penang n kuantan (ECM).
update : JohnKing ni halal ye rakan2. disahkan oleh Jakim :)

kalau di kuantan, korang boleh dapatkan johnking ni di ECM,
opposite kedai Big Apple.



stakat sy balik kuantan ni, everyday ok
sy makan tart dey all.
ok fine, fineee. mmglah ni kedai abg kitewww.
tapi sbb dah sedap sgt. i can't resist!
my fave tart : original cookies, chocolate lava (mkn smbil menangis sbb sedap sgt),
strawberry cheese n blueberry cheese tart.
sume pun sedapppp, lebih2 lagi skarang ni ada 4 flavour baru!
u guys have to try!


jap sbenarnye sy nak buat contest kan?
ahah. ok begini :

ambil gambar anda di john king kuantan
yg sedang menikmati tart.
gambar yg paling kreatif, feeling habis, happy n attractive
akan dikira sbagai pemenang!


hantarkan gambar2 ohsem anda beserta no telefon
sebelum 27/1/2012 (jumaat) ke :
phatynsuehannah@yahoo.co.uk


pemenang akan mendapat :

if perempuan :
-1 dozen john king tart with any flavours you like.
- lunch with me at BlackCanyon/NoodleStation
OR
RM 50 cash.

if lelaki :

- 1 dozen JohnKing tart with any flavours you like.
-RM 50 cash.


so kuantanese, ape lagi..
jom join! :D

Wednesday, January 18, 2012

musik.

Assalamualaikum!

selamat pagi awak2 sume :)

hari ni nak share music best from 2 of my guy friends,
Haniff Nazrin n Affan Aizat :)

tak sangka ade kwn2 yang blh main lagu2 best dan
menepati citarasa musik ku. terharu :')
suka bener sama musik kalian!

1) by Haniff Nazrin









2) by Affan Aizat





so amacam? nak dgr lagi tgk dekat link utube korang ye.
wink.

take care people!

p/s- tgh gembira dpt voucher rm200 utk beli bukuuu. :'D

Monday, January 16, 2012

ibarat kepala melekat di dinding.

Assalamualaikum.

takde motif pun update blog ni.
tajuk entry lagi lah takde motif.
tgh study untuk paper esok yg super byk kene hafal.
otak penat. mata mengantuk. tp hati berdebar2.
ikut hati nak tido sambil study je nih.
adekahh? tssk.

maaflah merapu.
haih.

btw smalam sy g event reflection kat solaris dutamas.
sy ade date tahuu. hee.

comey betul dak irine neh.
first time jumpe n mmg sekepala n sependapat.
absolutely akan hangout ngn dak irine nih lg :)


the girls (from left) : fatheen nabila, irine, rina salleh, me, nisa kay n sakinah.
:)

will update about this event later.
jom2 sambung study!
oh btw, tahukah anda perpustakaan kuala lumpur
di dataran merdeka itu sgt best?
u guys should go there! sy baru je tahu pasal kewujudan
library itu. (-_-)

till then,
goodnite people :)

Saturday, January 14, 2012

twitter me. twitter me not.

Assalamualaikum.


sebenarnya tgh excited nak bgtau ada twitter baru.
dulu mmg dah ada, tp blh lupa pass. hebak kan?
harus mkn kismis n salmon byk2 lepas ni.
tiap2 hari buat grilled salmon with potato ke kan.
*byk betul duit na mkn salmon everyday. uh.

btw, ini link twitter sy ye : here.here.here.
kenapa sy gtau kat sini?
sbb ni je yg TRUE. yg lain tu bukan acc sy.
harap maklong.

ni pic kelmarin, shooting ngn qoma tersayang utk butik dea.



shoot with peah ahmad, gadis melayu cantik :)




ni serius tak tipu : skirt tu best yg teramat sgt.
sgt2 menepati citarasa sy!
labuh, tak jarang, tak tebal tp tak nipis, material
tak melekap pada badan, design high waist.
n tudung tuh pun best.
ini serius.

awak2 sume blh try usha fb or online shop qoma neh.
online shoppp hereee. fb hereee.


sekian, nak tdo sambil tersenyum.
mlm ni harus sambung study untuk next paper.
take care people!

Friday, January 13, 2012

always in my mind.

Assalamualaikum.

tgh2 dok study untuk paper esok,
tiba2 rasa akan rindu time2 blaja ni.
i bet i can't get these awesome friends anywhere else :')









kenape sensitip ni fatinnnn.
huahh.
kbai nak sambung study.
wish me luck untuk final esok!
i've 3 more papers to go!

kepada yg tgh final, goodluck juge ye.
take care people :)

Sunday, January 8, 2012

pentipu.

Assalamualaikum.


hmm. macam2.



zaman sekarang fakers pun dah berani ugut.
ah takpelah, Allah ade.
biar Dia je yang balas.

Friday, January 6, 2012

when there is love.

Assalamualaikum.

hi awak2 sume, sihat? :)
i've done with my first paper,
n there will be another 4 papers to go.
ganbatte ne!

anyways, kalau time2 exam ni sometimes
sy rasa malas nak study. kononnye otak dah tepu sume.
jadi harus banyakkan berzikir supaya
anasir2 luar tak mengacau dengan gembira sambil
nyanyi lagu thousand years by keristinah peri itu.

my another motivation is these two people :

umi n abah, my treasure :)

---------------------------------

selalu monolog dgn diri sendiri :

kalau betullah aku syg kat umi n abah,
make them proud.
proud to have me as their child. ya Allah..
aku bersyukur sgt sbb dapat dilahirkan dalam keluarga
yg saling menyayangi. sentiasa ada tika
aku susah dan senang.
aku bersyukur sgt sbb aku dilahirkan sempurna akal dan fizikal.
tiada cacat cela, Alhamdulillah.

kalau betullah aku syg kat umi n abah,
jadilah muslimah yang sejati.
jadilah wanita yang solehah.
aku tak sanggup melihat kalau2 ibu bapaku
menanggung dosa-dosaku yg tak sepatutnya aku buat.
mereka dah banyak memberi kebahagiaan dalam hidup aku.
y should i gave them my sins then?
Nauzubillah.
biarlah apa yang mereka akan terima dariku,
amalan2 yang baik2 sahaja.
yang akan membantu mereka ke jannah.
impianku satu, destinasi percutian paling agung,
satu keluarga ke syurga, untuk selamanya.

kalau betullah aku syg kat umi n abah,
belajar lah betul2.
it's one step closer to make them happy.
n i would do anything, to make them happy.
anything.

----------------------------------

ok skang dah tak blh malas sbb nanti serba salah
dgn diri sendiri tak dpt buat family happy.
harus tido sekarang supaya esk blh bgn awal dan study dgn jayanya.
wink.




goodnite people :)

Sunday, January 1, 2012

caffeine withdrawal victim.

Assalamualaikum :)


i was so demotivated and had this unpleasant headache
today without knowing why at first.

after i took nescafe (since that's the only coffee i had at home),
n 2 pills of panadol, i feel a lot better.
i mean, i became myself again!
so i googled n it turns out that i'm having caffeine withdrawal symptoms.
tak cool lah mcm ni. :'(
i want to get rid of it, but i know i can't do it now
since i'm going to sit for my final next week.
and to detox it, i'm sure it is going to take
a lot of courage. huah.

some of the symptoms that i suffered today. :

1. Headache
-it starts behind the eyes n moves up the front of the head.
2. Sleepiness
-it's not any normal tiredness, it's like sitting up straight but still
can't keep our eyes open.
3. Irritability
- Everyone and everything gets on your last nerve. it's best
just to lock yourself in your room during this stage.
4. Lethargy
- forget about productivity at this stage because u'll be unmotivated
to do anything. *this is so true. i even cried coz i feel useless today.
surprise. surprise.
5. Depression
- Caffeine withdrawal can take away all hope for living. temporary
blues are one thing. but if you already struggle with depression this could be a
big issue. (-_-)
6. Lack of concentration
-forget about school, studying, brain surgery or jet engine repair
during this stage of withdrawal. *yea. yea.

so kepada rakan2 sekalian,
if nak consume coffee, berpada-padalah ye.
baru nak start study ni, sobs.


take care people :)