Sunday, April 29, 2012

sale : Naturactor and me.

Assalamualaikum!

awak2 semua sihat? 
sy seperti biasa, sihat dan semakin menyihat. eh?
harus bersenam dgn lebih rancak.
nasib baik Petronas sgt memahami since setiap hari rabu n jumaat ada
kelas senaman selama sejam. best sgt2! release suma stress kat kepala n dada ni :')


ehem. hari ni sebenarnya nak bukak order naturactor semula.
silalah excited rakan2!hee.
sy mmg sgt2 sukakan naturactor ni sebab banyak sgt kelebihannya.
i've read in some blogs telling that  it is quite heavy. well actually, it depends on
how much quantity we use. kalau guna banyak mmg lah tebal dan muka ni,
kalau pakai apa2 makeup pun, kalau tebal, senang jadi kusam dan naik jerawat (bg
kulit berminyak) dan wrinkles (bg kulit kering).

sy guna naturactor dah dekat 2 tahun sebenarnya and so far, it's the best.
dengan harga yg berpatutan boleh tahan setahun (depends kalau pakai banyak mana),
bila pakai muka kurang naik jerawat n for me, personally, naturactor ni tak tebal langsung.
cuma sebab foundation ni terlalu bagus, guna sedikit dah boleh hilang parut2 jerawat tu.
maybe that's why orang kata tebal. 

macam mana sy pakai naturactor ni?

sy pakai sikit sahaja. lepas basuh muka dan pakai toner,
sy akan pakai moisturizer. lepas tu ambil naturactor dan tap menggunakan jari/brush/span di
bahagian dahi, pipi kiri dan kanan, dagu dan hidung. disebabkan kulit sy ni jenis combination, bila sy pakai
naturactor sahaja, kulit muka ni nampak kering. makanya sy tambah sedikiiit sahaja maybelline
angelfit liquid utk balance kan proses meratakan foundation di muka bagi mengelakkan muka kelihatan bertompok. btw, kalau kulit kering dinasihatkan pakai foundation liquid supaya kulit nampak lebih smooth.
but disebabkan naturactor tiada dlm bentuk liquid tetapi ianya sgt bagus, jd sy sarankan 
kita campur dgn mana2 foundation liquid utk dpt hasil yang ohsem dan menarik juga kulit ala2
edit photoshop :')

so here it is :

Naturactor MEIKO. (ini kilang di china, bukan di jepun. tapi dari syarikat yang sama :D)
silalah faham bahawasanya naturactor ni byk sgt versi tak original.
korang boleh search kat internet version yg tak ori dan lihat sendiri perbezaannya.
sy hanya menjual produk ORIGINAL.
kalau ada yg jual murah sgt, better check dulu before beli.
bukan apa, kulit kita ni kena jaga betul2. kena sayang.
sanggup ke nak bagi muka kita pakai produk yang tak original? :')
tssk.

NATURACTOR FOUNDATION - RM44 
(not including postage, RM6 per postage. tak kira beli berapa byk. wink)
  






KOD PILIHAN NATURACTOR :

130 : for very fair skin -pinky tone
140 : for chinese skin -pink undertone
141 : for chinese & fair malay skin - yellow undertone
150 : for dark malay and indian
151 : for medium skin - yellow undertone, easy to match with chinese & malay skin
152 : for malay skin - yellow undertone
153 [ dark brown] -yellow undertone
161 [yellow] : corrector for reddish skin
171 [green] : corrector for reddish skin
181 [white] : highlight

and don't worry, sy juga ada NATURACTOR LOOSE POWDER :)
ada 2 code : 41 and 51. 
basically, 41 warnanya macam foundation code 141 (light) dan
51 warnanya seperti foundation code 151 ( a bit darker than 41).
price : RM50 
(not including postage, RM6 per postage. tak kira beli berapa byk. wink)
normal price : RM 55 to RM 60.

for those who wants to buy both the foundation n loose powder,
there will be discountsss :D
instead of RM 94, you just have to pay for RM90!

berminat?
sila hantarkan nama penuh, alamat, no telefon dan kod pilihan anda ke :
trulyaddiction@yahoo.com
sy hanya mengambil order ini seasonal. bukannya open setiap masa.
makanya, utk kali ini, anda bolehlah membuat order sehingga 
6/5/2012 (Ahad).
selepas itu order akan ditutup. motif utama sbb sy  punye naturactor dah nak habis.
jd sy bukak order so that awak2 yg nak try, sy boleh belikan sekali. ahah.


thanks for reading dearies! :D

p/s- gambar sy yang perasan duta skincare ini adalah hasil kasihan abg sy, AnnasEaskey. thank uuu for the pics :')

Sunday, April 22, 2012

simple recipes with awesome illustrations.

Assalamualaikum.

I was in the flight last Tuesday when i read an article about this.
it was featured in the Going Places magazine.
this is absolutely a great piece of motivation for girls out there (or maybe boys)
to try out simple recipe and it seems really fun and pretty!
do visit this website : Theydrawnandcook.com
They even categorized the recipes from vegetarian, cupcakes and cakes, dessert, soups and much more :D

some of the illustration recipes :



for more pretty recipes, do check them out!

btw, i made this chocolate pandan cupcakes today, with marble deco on top.
sedap :')
since the texture is very light and I made it less sugar, I ate it a lot.
usually i don't really eat what i've baked/cook.
tp yg ni skali mkn 5-6 cupcakes terus. huu. harus exercise lebih byk lepas ni.
recipe.. akan diletak apabila masa tidak mencemburui sy ( ayat syarahan ke apa nih? )
mahu tidur awal! esok kije harus bersungguh2 dan bermotivasi :D

goodnight people and have a great day onwards!

Friday, April 20, 2012

parfum.

Assalamualaikum.

some people are very particular about perfumes that they want to buy.
ada yang suka sbb packaging cantik, botol menarik, bau soft/kuat, EDP/EDT,
harga berpatutan or maybe sbb the brand itself.
as for me, sy mmg particular dgn the smell. bau nya haruslah
soft, floral with a pinch of refreshing smell,
tak terlalu strong. tapi long lasting. kirenye Eau De Parfum lah kate org.

one thing about me, i've always change my perfumes.
as much as i love the current smell, i will definately change it after
the bottle gets empty. and now.. my current perfume dah habis!
boleh tolong suggestkan perfume apa yang best?

these are some of the perfumes that i've used before,
did you know each of these perfumes give me different characteristic?
kire macam bau tu menjadikan mood sy lain sikit. aha ;p


Femme by Hugo Boss : my fav! bau sgt soft tp nampak matured n elegant. hmm.
i wonder perfume tu boleh nampak matured (-_-')

Guess : yg ni best sbb bau ni buat sy aktif tapi rasa macam ala2 princess.
iye, sy tahu. ironi disitu.

Midnight Fantasy by Britney Spears : ok ini je perfume yg sy beli 2 kali. sbbnya,
bau yg sgt3 tahan lama! jimat sangat sbb pakai sikit tahan smpai ke malam.
n bau ini buat sy rasa mysterious n bila study, buat sy tersenyum sorang2. eh?


F for Ferragamo by Salvatore Ferragamo : bli masa jln sorang2 di kota london. disebabkan tamak haloba dan
takde org yang menasihati, sy beli 3 terus since masa awal2 kuar tu ada 3 design n smell.
untuk umi, abah n sy. tp mungkin Allah mahu mengajar sy, balik2 mesia
sy terus tak blh pakai perfume ni. rasa pening n nak muntah. last2 bagi umi. pengajaran,
jgnlah tamak. org tamak selalu rugi. huah.

Coco Mademoiselle by Chanel : mm.. umi yang bagi masa dia ke paris. bau ok2 aja (-_-)

Attimo by Salvatore Ferragamo : the BEST. enough said. currently guna yg ni tapi dah habis.
sedihnye. :(

Miss Dior by Christian Dior : sweeeet sgt. rase macam nak ckp anyonyonyo! tehehe ;p


Too Feminine by Aigner : name pun dah too feminine kan. ihik. antara my fave jugak.
bau soft n sweet. tp tak brape nak tahan lama.

Rock Me by Anna Sui : dapat dari abg wan masa birthday. sgt2 lah energetic baunya.
mmg sesuai dgn nama Rock Me tu. aha.

Dolly Girl by Anna Sui : ok bau ni best. bau yang best tapi tatau nak describe
bau ape. misteri okay.

Issey Miyake : got this precious Issey Miyake from my dear Safiyya Ulfah!
rasa mcm nak menangis bile yaya bg perfume nih.thanks dear!
bau ni strong,so kalau hari tu sy perlu
menjadi seserius mungkin, i'll definately use this :)

What's ur fave perfume? mane tahu sy boleh cuba. wink.
tp sbelum tuh harus kumpul duit utk beli perfume baru sbb Attimo tinggal beberapa titis je lagiii.
tssk.

have a nice weekend! :D

Wednesday, April 18, 2012

le me as zhe panel. aww~

Assalamualaikum!

tajuk entri dah macam bahasa mandarin campur perancis pun ade. huu.
apa2 pun, first of all.. Alhamdulilllah!
petang tadi baru selesai shooting untuk rancangan talkshow Generasi Y di RTM Angkasapuri.
i was invited as one of the panel, along with abg mejahh terbang tinggi2 uolls and ustaz hadi.
tajuk yang kami kupas adalah mengenai buta hati.
apa tu buta hati? macam mana blh terjadi? like seriously ade org mcm ni lg kat atas muka bumi?
ok soklan last sekali tu over sikit. haih.
pokoknya, kalau nak tahu lebih lanjut boleh tgk talkshow ni pada hari sabtu depan, 28/4 di tv1.
sy mmg awal2 g kuar jalan2 lah, segan nak tengok. eheh.

terima kasih sangat2 pada muaz and hisham yg super best!
tanpa mereka dan kru2 rtm yang lain, serba formal la talkshow tu agaknye.
i had fun and i gained a lot of knowledge :')

mate pejam sbb terlalu menghayati ceramah ustaz. paham?

abg mejahhh mengangguk2 tanda setuju. eh?

muaz mmg happening habis! memang sesuai dia jadi pengacara untuk program2 sebegini :)

mata mengecil sbb eksaited. hmm. tapi bukan kalau eksaited mata jadi bersinar2 dan lebih
besar ke?(-_-')

pokoknya (asal suke sangat guna perkataan ni hari ni?),
marilah kita tidur sekarang memandangkan jam sudah menunjukkan pukul
1.40pagi dan esok sy harus bekerja. huu.
jangan lupa saksikan Generasi Y setiap sabtu di TV1 ye!

goodnight awaknye:)

Sunday, April 15, 2012

Birthday boy.

Assalamualaikum.

12/4 haritu birthday abg kedua sy, abg wan.
tapi memandangkan abg wan, abah dan lain2 agak sibuk pada tarikh itu,
maka kami tunda birthday celebration abg wan kepada weekend.
kami ke Hyatt Kuantan utk menjamu selera.

tapi sebelum pergi ke sana, sy sempat buat cupcakes yg super sedap!
just so you know sy adalah penggemar caramel frappucino yang amat tegar.
kalau kemana2 coffee shop mmg ini, 'the usual one'. tehee. ;p
so i've decided to turn this frappe into cuppies!
Alhamdulillah it turns out very well.
it's a bit bitter since i love triple shot.
and my family loves it too, kerana mereka juga penggemar kopi tegar.
heaven tahu bila semua kongsi minat yg sama :')

i made this caramel frappucino cupcakes with home made caramel sauce
for the filling. will put the recipe afterwards :)



how i put the filling :



i took some pictures at Hyatt. since i'm busy at the kitchen doing cupcakes,
i don't have enough time to choose nice clothes and do some makeup.
even tak pakai contact lense! mata tersangat kabur rasa macam nak langgar semua
di depan mata (-_-')

foodssss.

umi yg maintain cun melecunss dah ada 2 cucu yang nakal dan cute

damia omey omey. sushi mate dikala mahu melantak sushi di kuantan. ahah


umar yang tak boleh berenggang dengan gadget. dia pernah kejut ayah dia pukul
3 pagi sbb nak main angry bird. huu.

farah kate dia nampak matured dalam gambar ni. terus excited nak camwhore banyak2. lolz.


the siblings :)

happy 28th birthday abg wan!

Tuesday, April 10, 2012

The truth about fairytale- it doesn't exist.

Assalamualaikum.

As I am looking for the right words to describe what I feel right now, I am very sure that fairy tales don’t exist. My theory is that once you’re reached the so-called fairy tale moment, you must prepare yourself to eventually face the truths behind all those things, which are not as good as other people may see it. I know that fairy tales don’t exist in reality, but I tend to create one myself. Or maybe two. Well, maybe three? Those who understands this means that they have passed the moment and came to realize the reality. For those who has not, take this as another step in your life that you must face to make yourself more matured in manoeuvring daily life.


Take love for an example. When we were young, most of us tend to see love as having fun together: watch movies, hang out, go out for picnics, romantic dinner, but as time goes by, the way you see love will be slightly different. There will be some serious elements in the future that you need to consider, such as exchanging problems, meeting the family, buying a house, buying a car, considering whether the current work will be a burden to the marriage, and of course, being more serious about the relationship. True, these things are not easy, but insisting that it is difficult is another way of saying in your mind that ‘I am not ready!’ or ‘I am just scared to face the reality!’ Well, what is a life if you’re always staying in your comfort zone? Follow the flow of life, but in your mind, create your own fairy tale.


Another example was when I started writing my dear blog. I blogged since 2008 but at that time I kept it private. Only my close friends can read it. 2 years later, I finally decided to make a new blog which I made public. My intention at that time was to share my every day routine, what I usually do, my passion, etc. After a while, I realize that my blog serves a medium that can give useful information to readers. So I started to share things which are not only about my routine. Something new, I must say.


When I write, I tend to challenge myself to be better. Take language as example. I love Bahasa Melayu. My love towards my own language took me to levels I never dreamed I could achieve. I love pantun, puisi and cerpen. Even though my team did not make it to the national level, I won pemantun terbaik for 3 years in a row. The interesting thing is that in those 3 years, I’ve been to 3 different schools! Yeah I was a bit vulnerable during those days ;P. After a while, I said to myself that I need to challenge myself in English, so sometimes, I write in English. It was fine (although with a lot of grammatical errors here and there) because people don’t really bother to correct it. So I kept my so called positive fairy tale mood. But eventually, reality sinks in and people started saying that they don’t like the way I write in different languages. They started saying things like ‘Bahasa jiwa bangsa, kalau dah orang Melayu tulis Melayu je la’, ‘Kenape kene speaking-speaking ni, takde jati diri langsung’. Well, to be frank, how are we supposed to be a better person when we are scared of trying?

kalau manis si buah kuini,
akanku ambil bagai dituba,
kalau bahagia terukir disini,
takkan berhenti terus mencuba.
:)

goodnight people!

Saturday, April 7, 2012

My bestfriend's wedding.

Assalamualaikum.

last week kawan baik sy dari form 1 sudah berkahwin.
sgt gembira tapi sedih sebab nanti tak boleh nak culik fazreen
macam yang sy selalu buat.
lepas ni kene call pejo mintak permission untuk culik bini dia.
entah2 dia suh buat surat rasmi hantar kat dia (-_-')

fazreen sgt cantik that day!
kami satu geng semua balik ke kuantan (padahal sy mmg kat kuantan je pun. hehe),
ain dari skudai pun sanggup balik dan bangun awal pagi sebab taknak terlepas bas.
sungguh hebat pengorbanan kawan2 nih. sy juga hebat, sebab dua kali pegi jamuan.
lepas balik rumah, datang semula sebab saje nak menyibuk lagi.
rasa macam mak pengantin dah. eh silap, mak pengantin dalam
konteks ini adalah najat nasihah sebab dia sangat blur dan konon busy hari itu.
*sigh.

enjoice the picturistic! <-- kesilapan grammar maha nyata. tssk.



fazreen ku sayang, semoga berbahagia
dan cepat2 menimang cahaya mata yang comels!
aunty fatin tak sabar nak bawak pegi taman main buaian.
eceh. macam senang je cakap.
hehe.
apa2 pun, tahniah awok!
dah kawin ke, belum ke, i still love you like the way i used to :')



Friday, April 6, 2012

Resepi : Pau goreng

Assalamualaikum :)

i've always love pasar malam because of its food.
i have this one habit which is listing the name of food
that i MUST buy.
to name ; apam balik, tau foo fa, yong tau fu (telur puyuh only. hehe)
and laksa penang. once i bought these items, only then
i can buy other food. if not, selamat tinggal romeo ;p
*padahal list tu pun dah membazir. hish.

anyway, i've never bought pau goreng before because
i don't really eat it. aaa, maybe pernah beli la kot.
tapi keras, takde rasa. jadi rasa macam sia2 je beli.
lepas tu trauma nak beli dah. untill one sweet day bak kata mariah carey,
i learn this super awesome recipe from my mum's friend, aunty ju.
thanks cik ju! sorry slalu dok tanye recipe je kalau cik ju dtg rumah.
takde benda lain dah agaknye akuh ni nak tanye. sobs. (-_-)

pau ni sy buat inti kacang merah. paste beli je dekat bakery, jimat masa.
kalau rajin, boleh juga buat inti sambal bilis or kelapa.
inti tu ikut pada kreativiti korang ye. apa yang penting, kulit pau goreng ni
lembut, super sedap.
p/s- buat chakoi pun boleh guna resepi ni sbb kulitnya mmg dah sedia sedap.

PAU GORENG

bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 sudu kecil maurippan (instant yeast)
3 sudu besar gula kastor
3 sudu besar marjerin (panaskan atas dapur supaya dia cair, then letakkan dlm mangkuk)
1 sudu kecil garam
1 cawan air suam (tapi kurangkan dalam 2-3 sudu besar. it should be
diantara 3/4 - 1 cawan)
4 sudu besar susu tepung
red bean paste

cara-cara :
1. dalam satu gelas, campurkan air suam + maurippan + 1 sudu besar gula kastor.
kacau dan biarkan sampai nampak buih. buih tu means yeast korang masih sihat wal'afiat.
eh tapi jangan la lama sangat tunggu buih tu sampai jadi macam buih air gas pulak. ni bukan
nak buat eksperimen biologi pun.
2. masukkan campuran air td dalam bekas untuk uli/machine bread maker. ikut korang
nak uli atau nak guna machine. sy gune mixer je tapi pastikan mixer tu pada kelajuan
minima. kire macam bawak 40km/hour. dah masukkan campuran air, masukkan semua
bahan2 tadi. biarkan mixer sebatikan bahan2 tu. or if uli, make sure uli
sehingga sebati. kalau rasa adunan terlalu lembik, tambah tepung gandum siki
t2.
3. bila dah jadi macam adunan, keluarkan dan letakkan di atas dulang yg ditabur tepung gandum.
uli2 sikit bagi rata.
4. bahagikan adunan kepada pieces kecil2. saiz ikut citarasa masing2 ye.
5. ambil adunan kecil tadi, jadikan bentuk bulat seperti bola kemudian leperkan adunan tu.
masukkan inti kacang merah dan tutup semula. buat untuk semua, untill jadi macam kat
bawah ni :

6. bila dah siap, biarkan pau2 ni rehat dan mengembang dalam 15 minit.
7. agak2 dah kembang, bolehlah goreng dengan api yang super perlahan.
sentiasa balik-balikkan supaya warna jadi sekata and cantik :)
8. siapp!:D


hope you guys love the recipe.
thanks for reading!
take care and have a nice weekend :)

Sunday, April 1, 2012

dear ladies.

Assalamualaikum.

ni kite nak kongsi something.
disebabkan malas menulis, so kite
buat vlog. aci tak? hee.


harap2 korang dapat la input2 disebalik
random things yg sy cakap tu. ;p

have a nice day and
do take care of yourself :)