Wednesday, June 27, 2012

Recipe : Express fruity rainbow cake

Assalamualaikum :)

seperti yg dijanjikan berminggu2 yang lepas (nampak sangat malasnye. tssk),
makanya sy mengistiharkan hari ini hari menguploadkan resepi rainbow cake
utk org pemalas dan ketidak adaan masa sebab pukul 6 baru balik kije
dan pukul 9 dah nak celebrate birthday abah.
serius terkejar2 macam running man masa buat cake ni sebab konon
nak tunjuk effort buat kek berlapis2 dan nampak maha susah,
padahal mudah aje. hehe :)

sebab masa hari tu sy mengejar masa,
makanya utk cake sy gunakan butter cake mix sahaja.
usually untuk cake normal, ada 2 choice. samada 
utk gunakan butter cake mix or sponge cake mix.
tapi sy lebih sukakan cake yg moist, jd sy gunakan butter cake mix.
if korang tak terkejar, boleh buat cake sendiri shj sbb kalau buat cake
sendiri biasanya akan tahan lebih lama berbanding mix :)

presentation harus menarik ye sbb birthday big boss. hehe.
bahan2 :

butter cake mix
lemon zest n pewarna kuning telur
perisa oren sunquick n pewarna oren
perisa strawberry n pewarna merah
perisa keladi n pewarna ungu
pandan paste n pewarna hijau
perisa blueberry n pewarna biru
white chocolate bar
ladyfingers biscuits (for decoration)

cara-cara :

1. masukkan butter cake mix dalam mixer beserta
beberapa bahan yg telah ditulis dlm instruction packaging.
sy prefer beli mix cake ni dekat kedai kek daripada beli dekat supermarket.
sebabnya lebih murah dan sedap. 
2. dah siap, bahagikan adunan td kedalam 6 mangkuk yg sama saiz.
3. setiap mangkuk td, letakkan perisa dan pewarna yg berbeza :
mangkuk 1 : perisa oren sunquick dan pewarna oren
mangkuk 2 : lemon zest dan pewarna kuning telur
mangkuk 3 : perisa strawberry dan pewarna merah
mangkuk 4 : perisa keladi dan pewarna ungu
mangkuk 5 : pandan paste dan pewarna hijau
mangkuk 6 : perisa blueberry dan pewarna biru
satiap satu mangkuk tu, letakkan 2 sudu teh perisa dan 1 sudu teh pewarna.
tp sy suggest korang try la rasa sikit once dah gaul2 tu sebab kadang2,
some brand rasa dia kuat. letak sedikit dah cukup. some brand kena letak lebih sedikit.
so ikut taste korang :)
4. dah bahagikan semua tu, masukkan dalam loyang.
pastikan loyang sama saiz utk semua 6 adunan ni. letakkan butter
di sekeliling loyang utk mengelakkan cake melekat pada loyang.
macam sy, sy cuma ada 3 loyang bulat yg sama saiz. jadi buat
berperingkat-peringkat.
tips dan amaran : kalau korang guna 2 kali loyang tu, pastikan lepas
dah bakar cake yg pertama, basuh loyang tu dulu dan sejukkan seketika.
baru masukkan adunan yg lain dan bakar. ni utk mengelakkan
adunan tu 'terkejut' n masak kat luar tp kat dalam tak masak. ada fahamm?
5. bila dah masak kesemua nya, biarkan cake2 tu sejuk. sementara 
tunggu cake tu sejuk, kita start buat double boiling utk white chocolate bar.
6. biasanya utk rainbow cake, org akan gunakan cream cheese frosting. tp sbb 
kat rumah kebetulan ada white chocolate aje, makanya sy gunakan white chocolate ni.
lebih mudah dan tak perlu letak brg2 lain. sy gunakan brand, le bourne.
a bit expensive than beryls, tp worth to buy dan tersangatlah sedapnye!
7. bila white chocolate dah cair, lapiskan kek tadi satu persatu
dengan white chocolate. kiranya, kek-chocolate-kek-chocolate...
sampai la habis. once dah habis layerkan satu persatu, tutup atas dan keliling
cake tadi dgn lebihan white chocolate tu.
pastikan buat cepat2 ye sbb white chocolate ni akan mengeras nanti. 
8. letakkan deco disekeliling cake, boleh gunakan creativity korang.
boleh gunakan chocolate rice, coffee powder, biscuits, sliced fruits n macam2!
sy gunakan biscuits n sbb nak bagi biscuits tu hold the cake,
sy ikat dgn kain ribbon. so kononnya bila nak potong kek kene
bukak ribbon tu (ala2 rasmi event gituuu). hee.
9. siappp!

nyummies :)
mmg resepi ni sesuai sgt2 utk mereka yg nak rase ohsem sbb kek nampak hebat,
tp sebenarnya hanya bermain dgn teknik.
how cool is that bebeh? 
hehe, till then..
selamat mencuba! :D

Wednesday, June 20, 2012

bonjour!


Assalamualaikum!

entry ini adalah entry sepantas kilat sebab harus
ke office dgn kadar segera. so here we go! *over je kann ;p

still remember that i've told you before about going to Paris?
it's true! Insya-Allah, segalanya akan berjalan dgn lancar.
motif sy dan AnnasEaskey ke sana adalah utk shoot baju2 dan tudung2
dari pelbagai online dan offline butik.
yg bestnya, ini khusus hari lebaran!
yeay pakai baju rayeee. tehehe.

masih ada 3 kekosongan untuk pemilik online dan offline boutique :)

rugi nih kalau tak joinnnn :D

jika berminat dan nak tahu quotation berapa,
boleh ke blog Annas since annas dah terangkan dgn lebih detail,
n if ada questions lagi dan betul2 berminat bolehlah email kan kepada,
annaseaskey@rocketmail.com


time shoot saje2 takde keje. Annas really got the talent :')

:)

jgn lengah2 tau! tarikh akhir utk join adalah 25hb, which means next week!
think deeply and make a choice.
pilihan di tangan anda :)

till then,
have a nice day people!

Wednesday, June 13, 2012

layers.

Assalamualaikum.

semalam birthday abah,
so i made 6 layer of rainbow fruity cake.
it consist of lemon, orange,strawberry, yam, pandan and blueberry flavour.
n as for the frosting, i just use white chocolate.
sedap dan mudah.
ahah

last minute deco before abah masuk. huhu

;)




tdo dulu yee,
esok kite update psl birthday boy. hee.

goodnite!

Monday, June 4, 2012

Recipe : caramel frappucino cupcakes

Assalamualaikum n hi!

maaf sangat2 sbb dah lama buat cupcakes ni,
tapi tak letak resepi.
ai bukan secret recipe okay, nak secret2 bagai.
ai freestyle je uolllssss.

hmm. gelinye. (-_-')

well, back to our discussion! (eh?),
harini nak share dgn awak2 sume resepi caramel frappucino cupcakes.
mmg dah menjadi habit kalau ke starbucks akan order air ini.
makanya sebab meroyan nak boikot starbucks katanya,
Coffee Bean atau Dr. Cafe pulak masih tidak wujud di kuantan,
haruslah makanan2 lain dijadikan caramel frappucino supaya
dapat membendung tahap kewarasan yang dibawah paras normal.

apa yang bestnya, we will make our own caramel saus!
caramel tu nanti kita akan letak di dalam cupcakes.
so bila makan, akan melting :')
*sila makan sambil menangis*
resepi asal sy dapat dari SINI
my fave kot dia nih. sbb byk recipe dia letak coffee.
tak pun expresso. haih.. i just love coffee.

Ingredients :
1-3/4 cups all purpose flour
2 cups sugar
3/4 cups cocoa powder
2 tsp baking soda
1 tsp baking powder
1 tsp salt
1 cup buttermilk
1/2 cup vegetable oil
3 large eggs (make sure in room temperature)
1 tsp vanilla extract
1 cup freshly brewed hot coffee
1 tsp espresso powder (if coffee lover blh letak, if not tak
letak pun takpe sebab rasa coffee dah kuat mcm badang. huh?)

How to make ze cupcakes :
1. Preheat oven to 150C
2. In a medium sized bowl, whisk together flour, sugar, cocoa, baking soda,
baking powder and salt.
3. Brew the coffee and dissolve the espresso powder in the coffee
4. In the bowl of an electric mixture, beat buttermilk, oil, eggs and vanilla together
on medium speed untill well combined
5. with the mixer on slow speed, add the dry ingredients in 3 batches, mixing untill only
just incorporated
6.Add the coffee and stir until combined, scraping the bottom of the bowl with a 
rubber spatula
7. Fill cupcakes liners a little more than halfway (3/4) and bake for 15-20mins, or
untill cake tester comes out clean.

my babies :')


caramel sauce :

1/2 cup heavy cream
3tbsp butter
3tbsp light corn syrup
1-1/2 cup packed light brown sugar 
How to make 'em :
1. Combine all ingredients in a saucepan, bring to a boil, and boil briskly for few minutes,
stirring occasionally
2. Cool before placing a piping bag or plastic squeeze bottle 
3. once the cupcake are cooled, use a serrated knife to cut out a small cone-shaped chunk
from each cupcake. ( u can use ur own creativity on how to dig the cuppies if u
don't have the knife actually)
4. Fill with caramel, cover hole with slice of cake. you can top with whipped cream
and drizzle more caramel on top of that or just leave it as simple as it can be.
because we already caramel filling inside :)


how i put the filling
 selamat mencuba!
oh btw tadi baru buat cupcakes yg ala2 nutella gitu.
sedap :')
resepi, doakan sy rajin macam hari ini.
jadi bolehlah update resepi2 yg tertangguh sebelum ini.
huu.

Chocolate cupcake with hazelnut trufle top with walnut.

sorry, tukang buat kek nak interframe jap ;p
mata sebelah tiada unsur2 iluminati. harap maklum.
have a nice day people! :D

recipe : chocolate pandan cupcake

Assalamualaikum :)

dah lama tak share recipe kat blog ni kan.
harini nak share resepi dari blog masam manis yang super awesome!
i've tried baking this cupcakes few times..
and the taste.. tersangatlah sedap!
boleh menangis mak kite bile makan sebab sedap sangat.
*motif mak2 nak nangis, padahal mereka lagi senior masak. tssk.

bahan-bahan : 

250 gram mentega- cairkan dan sejukkan
250 gram gula kastor
250 gram tepung gandum, diayak
8 biji telur
1 sudu besar ovallete
4 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar chocolate emulco
1 sudu kecil pes pandan
pewarna kuning dan hijau


buat corak marble sebab malas nak deco or letak whipped cream bagai. bernas tak. bernas tak. ;p

the cupcakes :)

Cara-cara :
1. panaskan oven pada 170C
2. susun cawan kertas dalam loyang, ketepikan
3. dlm mixing bowl, masukkan tepung, gula kastor, ovallete, telur n susu pekat manis.
kacau rata dengan whisk sampai semua sebati.
4. then, putar pada high speed hingga kembang dan gebu (lebih kurang 7-8 minit)
5. tuang mentega cair dan gaul rata dgn spatula
6. bahagikan pada 3 bahagian sama banyak, satu diletak pandan paste dan pewarna hijau (kacau rata)
satu lagi diletak chocolate emulco n serbuk koko (kacau rata)
the other one, letakkan paste vanilla dan sedikit warna kuning (kacau rata)
7. sudukan cara berselang seli antara adunan pandan, kuning dan coklat (or ikut suka korang lah.aha)
8. bakar hingga masak (around 20-25 mins)
9. keluarkan kek dan siapp :)

close up sikittt.

harap2 awak2 semua bolehlah try buat cupcake ni.
certain cupcake kene buat icing or cream cheese baru sedap makan,
tp for me, chocolate pandan ni dah memang sedia sedap.
tak perlu letak apa2 dah.
worth to try.
selamat mencuba!

have a nice day people! :D