Tuesday, July 31, 2012

Notification regarding sales.

Assalamualaikum :)

hi there,
order for sabun beras n innerneck sudah ditutup.
as for naturactor, 
last day order adalah pada hari rabu
yakni esok hari (1/8/2012).
pihak kami mungkin akan mengambil sedikit masa
untuk membalas email2 customers kesayangan
disebabkan tahap kewarasan internet yang diluar jangkaan.
tetapi jangan risau, 
segala email order untuk naturactor yg dihantar sehingga
1/8/2012 akan diterima, cuma mungkin mengambil
masa untuk membalasnya.

segala kesulitan amat dikesali,
tetapi customers tetap di hati,
*ayat kempen pilihanraya 2036.

sekian :)

Friday, July 27, 2012

Recipe : Char kuey tiaw sedap omnomnom

Assalamualaikum :)

harini nak share dgn awaks2 semua recipe char kuey tiaw
sedap! untuk pengetahuan anda semua, sy adalah peminat tegar 
kuey tiaw di mali's corner di area setapak itu. dalam seminggu
harus 2-3 kali ke sana. kenapalah tak pernah bosan. whyyy? whyy? :')

jadinya sebab masa bulan puasa masa lebih banyak dihabiskan
di kuantan, haruslah sedikit meroyan dalam sepi gituu.
sebabnya, tak dpt mali's punya char kuey tiaw.
tssk.

so i came to a conclusion..
buat sendiri je lah.
lolz.

i can't believe i can cook char kuey tiaw mcm kat kedai tu.
u know, with the kuah2 and the eggs, prawn, kerang..
sedap sangat!
harini sy nak ajar awaks2 buat paste utk masakan ini.
paste ni boleh simpan dlm peti sejuk if kita buat byk2.
so bila dah nak berbuka, baru masak char kuey tiaw like a pro
di pasar malam itu sambil berbunyi2 kuali wok ;p
umi pun request 2 kali masa bulan puasa ni tahu :')
jadi marilah rakan2, kita sama2 membanteras jenayah cetak rompak!
hmm. (-_-')

jom tengok resepi!
oh btw, thanks to myresepi. hasil campuran 2-3 resepi
maka jadilah resepi ini :)

bahan-bahan :

untuk paste* :
10-12 ekor udang sederhana saiz
250 ml air
4-5 ulas bawang putih ( ditumbuk tp jgn dibiar halus)
6sb sos tiram
3sk kicap pekat
3sb kicap manis
1/2sk maggi seasoning
1 kiub pati ikan bilis
1sk garam
2sk gula

untuk mee* :

3/4 paket sederhana kuey tiaw 
1 sb cili mesin/ cili boh
kerang (ikut suka banyak mana)
taugeh dan kucai
2 biji telur

cara-caranya :

untuk paste :
1. bersihkan udang. tapi jangan dibuang kepala dan kulitnya.
rebus udang dgn 250ml air td. bila udang dah kemerahan (hampir masak), angkat
udang dan toskan airnya. air rebusan jangan buang. 
2. campurkan semua bahan utk paste tadi dengan air rebusan udang tu. reneh sehingga
jadi paste yang agak pekat. matikan api dan biarkan paste sejuk.
if taknak masak lagi, blh letak dlm fridge.

untuk mee :
1. tumis cili mesin hingga garing. masukkan 8sb paste tadi. masukkan udang
yang direbus tadi dan kerang. since char kuey tiaw agak berkuah, masukkan 3/4 cawan 
air.
2. bila air dah mendidih, masukkan kuey tiaw, kucai, taugeh dan kacau rata.
pecahkan telur dan kacau cepat2. 
tips : masa ni bolehlah letak lagi 1-2sb paste td.
3. dah kacau like ahkak/ahbang pasar malam yg pro,
bolehlah tutup api dan angkat. 
4. siappp!

ihsan google, sendiri punya tak sempat nak capture. sobs.



tips :
1. gunakan kuali wok. rasa dia lebih feel. dan lebih sedap (yg ni org kate;p)
2. make sure masa nak masak kuey tiaw ni,
api paling kuat dan panas yang amat sgt.
3. masak char kuey tiaw ni sekejap shj, around 4-5 mins,
so mmg kena api kuat.
4. nak sedap, makan dgn cili jeruk (potong
cili, masukkan cuka, dan gula).

selamat mencuba :)

Sunday, July 22, 2012

sale : my 3 basic things! (innerneck, naturactor and susu beras)

Assalamualaikum and hi everyone!

so how's your puasa so far? 
ok ke ko? tehehe.
perbanyakkan aktiviti yg bermanfaat ye korang,
for sure nanti tak terasa letih dan cepat je time berbuka :)

sebenarnya hari ni nak reveal kan 3 basic things yang sy guna setiap hari.
dan currently i'm selling those 3 items! :D
orang selalu tanya macam mana nak dapatkan kulit halus, mulus gittuew kan.
sebelum ni sy gunakan byk jugak la produk2 lain.
ada yang terlampau byk chemicals, ada yang terlalu mahal.
so rasa macam susahnyee nak maintain pakai brg2 ni semua. haihs.

then i found this.
1. sabun susu beras.
(OUT OF STOCK)

murah. semulajadi. kulit halus macam baby. no more jerawats.
i think ramai je tahu pasal sabun susu beras ni.
it is originated from thailand. no wonder org thai
kulit lawa n flawless :')
since ramai sangat tanya, nah, i jual terus kat blog ni. 
habis cerita. tehehe.
tapi stok ni terhad ye sebab sy beli utk diri sendiri dan ada lebih.
so siapa cepat dia dapat :)

dulu kulit sy ok, cuma macam.. kenapa samaa je.
you know, perasaan macam takde perubahan apa2 kat kulit tu.
then bila dah start pakai sabun beras,
kulit rasa lebih lembut and kurang naik white head semua tu :')
sabun ni juga digunakan utk mencerahkan kulit, so kiranya
complete package la kan.
been using sabun susu beras since early this year :)
i love my skin now :')

 code : ZheSabunBeras 
price : RM9 (not including postage)


second.

2. Naturactor.
yeap, naturactor is back!

you know i've been using naturactor since ages kan.
sebabnya naturactor ni sangat2 lah mesra pelanggan.
eh? macam customer service pulak kan uolls.
sy guna kod 151 sbb warna tu memang sesuai dgn sy
dan sesuai to most of the normal malay skin.
kalau yg betul2 putih, then boleh guna kod 141 :)

i'm really sorry since ramai yang order haritu tapi tidak berkesempatan.
sy buka order seasonal sbb ada hal2 lain yg perlu difokuskan.
but now, korang dah boleh order semula! yeay!



satu ni boleh tahan almost setahun even kalau pakai almost everyday. jimat tahu :')
kepada yang berminat utk membeli naturactor,
sila baca ini dahulu ya.
detail untuk naturactor ada diterangkan kat dalam tu.
order naturactor dibuka selama 2 minggu sahaja.
to be exact, untill 4/8/2012 (Saturday)
first batch akan di post pada 30/7
dan second batch akan di post pada 6/8.


naturactor memang awesome. brand lain masih tidak dpt memikat sy ;p
code : ZheNaturactor
price : RM44 (foundation)
                RM50 (loose powder)
*price excluding postage

last but not least,

3. FS signature innerneck
(OUT OF STOCK)

note : innerneck ni dah dijual melebihi 150 helai!
ramai yang beli sekali, order 2-3 kali.
why? sebab material kain ni sedap sangaat.
it is Italy Cotton.
kain ni super soft, ringan dan yang penting
buat kita tak sakit kepala.
kalau ada yang selalu migrain dan tak yakin nak 
pakai innerneck bagai sebab takut sakit kepala,
here's your basic innerneck!
kalau dah okay dengan yang ni, 
boleh lah try dengan inner from other places :)

even kalau mak kita nak pakai pun boleh 
sebab kadang2 mak2 ni suka pakai tudung sarung je kan.
inner ni selain utk basic pakai shawl, boleh juga dipakai
sebagai anak tudung masa pakai telekung sembahyang.
selesa sangat :)
saiz nya, free size. menutup leher tapi tak menutup dada.

tapi harus diingat, material ni sesuai utk buat inner tu melekat di kepala,
so inner ni tak muncung tau.
kat bawah ni contoh inner yang sy pakai n jual :

yang belah kiri okay, bukan belah kanan. yang tu dah habis stock ;p

code : FS signature innerneck
price : RM30 (not including postage)
buy 3 and above get RM28 each :)

so hurry up girls!
sesiapa yang SERIUS untuk membeli
sila hantarkan kodnama penuh, alamat, no telefon anda ke :
trulyaddiction@yahoo.com

postage :
semenanjung RM6 per parcel
sabah n sarawak RM9 per parcel

i've already share my basic things,
come lets try!
who knows it might suits you well :)

Saturday, July 21, 2012

..and now you are here, Ramadhan :)

Assalamualaikum :)

Alhamdulillah.. hari ni merupakan hari pertama bagi umat Islam
di Malaysia menyambut Ramadhan. Syukur kerana kita
diberi kesempatan untuk beribadat pada bulan yang sangat2 mulia ini.
Ramadhan. sememangnya bulan yang dinantikan oleh sy.
'feel' dia lain macam sikit when it comes to this month.
i bet most of you will feel the same too right?
aktiviti tambahan pun banyak pada bulan ni,
mungkin sebab tu rasa lain sikit :)
puasa, tadarus, tarawikh,solat tgh malam, etc..
tak tahu kenapa rasa sebak sangat.
i guess i missed Ramadhan too much and
it makes me sensitive. haih.

moga Ramadhan kali ini akan memberi kita
lebih makna dalam hidup dan lebih baik
berbanding tahun2 sebelumnya.
Insya-Allah.

Antara kelebihan bulan Ramadhan :
1. Dibuka pintu syurga, ditutup pintu neraka dan syaitan dibelenggu (diikat)
2. memperoleh kebaikan apabila bersegera berbuka puasa
3. memasuki syurga melalui pintu Ar-Rayyan
4. Diampunkan dosa lampau
5. Dijarakkan wajahnya dari neraka

walaupun sy tahu sy masih tidak sempurna sebagai seorang
muslimah (in fact, jauh dari sempurna), sy cuba
untuk berubah dari semasa ke semasa. segala-galanya
bermula dari hati. jadi, marilah kita bersama2
menambahkan pahala di bulan mulia ini.
can't wait :')

till then, puasa jangan tak puasa tau!
have a nice and full of barakah day.
selamat berpuasa korang :)

Monday, July 16, 2012

Paris day 2-4 : daily routine.

Assalamualaikum :)

jom kite sambung entry mengenai Paris! First of all, 
sy ke sana adalah atas urusan kerja. makanya gambar2 takdelah
banyak sangat. dan sy sendiri sebenarnya sangat letih by the time nak ambil gambar 
guna camera sendiri sebabnya, masa tu dah ketar lutut letih. 
hanya beberapa kerat aja gambar yang ada. selebihnya ada pada camera
hebak annas. tp tu gambar shooting la uolls. hehe :)

basically ada 12 company yang hire kami.
ada tudung sahaja, ada baju sahaja. ada campur2.
kami kesana dgn bwk 1 beg besar ala2 nak duduk Paris 14 tahun. 
Emirates punya baggage tidak boleh melebihi 30kg seorang
dan kami bernasib baik walaupun beg besar itu lebih 3 kg, 
kami lepass. fuhh! Alhamdulillah..

macam mane tak 33kg, baju punyelah banyak. tgk baju2 pun dah pengsan. sobs.


tp takpe! baju2 dan tudung2 semuanya cantik tau.
will make an entry for each of the company later on.
sure korang rambang mata nantiiii. don't blame me.
blame the shop ;p


tudungpeople. one of my fave :)

Rutin harian sy dan Annas adalah, shooting sampai pengsan ataupun nyawa2 ikan.
bila dah tak larat ibarat berjalan pun tak larat dan mahu mengesot sahaja,
kami stop. balik ke hotel untuk makan since Arun dan Mirul
sangat baik tolong masakkan untuk kami :')
kami rasa macam pegi sekolah modelling, balik rumah utk makan sbb mak masak,
kemudian sambung pegi ke sekolah. anyonyo.. ;') 


Restoran Lagenda. owned by Malay. 

Malam itu abg Epul dan Ikmal culik kami dan bawa berjalan2 di kota paris.
walaupun letih dan tidak bermaya, tgk gelagat 3 jejaka yg tak cover macho langsungg
mmg kelakorrs. haha!
umur masing2 dah berapa dah pun, tp perangai.. ya Allah..
Kau Lindungilah hambamu ini.
sobs.

sy nak ambil gambar dekat sini, tp mereka ckp tempat ni spot org kencing. terus tak jadi. huah.

sume taknak ambilkan gambar untuk sy. dey all bajet sy ni laki jugak. takyah nak berlagak pompuan. jadinya, gambar gini
je la jadinye. foineee.

penat berjalan kami ke cafe dan order air sans alcool.
sans alcool tu maknanya tanpa alkohol.
yang lain, jangan berani nak order okay!


tapi sy berangan lebih sikit, tak ambil air.
i took ben n jerry nye ice-cream.
puas melantak aiskrim konon boleh habis makan seorang diri.
apalah nasib, tak habis :'(
tapi serius, sedaaaap :D



the next day, sambung shooting sampai pengsan lagi.

i forgot the name of this place, but it is similar like one place in Korea. letak kunci pada pagar :)

stop shooting jap. makan tengahari sbb "mak" masak.


we call this, nasi goreng amirul. haha ;p

dan marilah sambung shooting semula.
huhu.

senyum harus dari hati. jangan dibuat2, walaupun utk shooting. tips dari sy :)

usually after balik shooting dan membersihkan diri dan melakukan perkara2 wajib,
sy akan rehat2 sambil membaca buku di tepi balkoni.
kadang kadang sampai tertidur kat situ. hehe.
i just love the environment :)

reading books is a good therapy for me.

till then, nanti kite sambung lagi ye.
have a nice day! 
:)

Thursday, July 12, 2012

Paris day 1 : arrival :)

Assalamualaikum :)

Bonjour! tehehe.. kemainn. sejak balik dari paris kononnye nasi lemak pun tak kenal.
padahal tiap2 hari makan nasi goreng kat sane. sobs.
sy dan Annas ke Paris pada 7hb lepas using Emirates.
first time kot naik Emirates dan tersangatlah puas hati dgn layanan dari mereka.
absolutely will use Emirates again after this :')

oh btw, masa di KLIA Carl Samsudin dan girlfriendnye, Izara Aisyah turut serta dtg
bagi memeriahkan majlis. suke uolls Carl datang! tp motif suka sebenarnya sebab dapat tgk
girlfriend carl yg teramat cutee. huhu. sorry Carl ;p
note : gf Carl adalah Belle ye kawan2. tp mukanya sgt3 iras izara. sampai umi sy pun
panggil izara :')

menu yg menarik :D

seat besar since naik Airbus. harus menangis kegembiraan dan sujud syukur.

screen tv yg sgt besar dan sgt clear. movie terlampau banyak sehingga 6 jam pertama tak tdo sbb tgk movie.


Zhe menu :)

selepas 7 jam, kami transit di Dubai International Airport selama 6 jam.
memang terhangguk2 sebab time kat Malaysia dah pukul 2-3 pagi macam tu.

pekerja ramai orang asing. kekadang rasa mcm kat singapore pun ade.

we ate McDonald! satu set 21 Dirhams. dalam RM21 mcm tu.

Sampai2 di Paris kami disambut oleh abg epul yg memang menetap di Paris dan 
kawannya, Ikmal. mungkin mereka tahu kami tengah lapar, so
dia bawak kami makan di restoran india. ni gara2 annas cakap dia
nak makan beriyani. bolehh takkk pergi paris mengidam nasi beriyaniiii.
ahaha.. layankan aje. tapi serius.. memang sedap :')

lap air liur itu.

Ikmal (kiri) and abg Epul (kanan)
we booked 2 rooms at Holiday Villa Lafayette.
since hotel ni milik orang M'sia, makanya kami dapat special price punya hargaaaa.
kebetulan selepas tu berbaik2 pulak dengan chef mereka..
ehem. next entry nanti kite cite! :)

how paris look like (nearby the hotel) : 


adekah paris kelihatan seperti sy? hah?

from my window. my favourite spot :)


i just love the view :)

btw di atas adelah video suka2 masa kat sana.
ada yang lebih proper, tapi yang tu kite upload later eh.
sementara tu, layankan je lah makcik atas tu belek2 tudung dia. 
ehehe ;p

till then, nanti kite sambung day 2 dan seterusnya..
have a good day! :D