Wednesday, August 22, 2012

have you ever think.

Assalamualaikum.

Something makes me cried in the car today. one of my relative just passed away few days before raya. i  don't really know him since we're just "bau-bau bacang". He left one widow and 9 sons. few days before he died, he said to his wife :

Arwah : ingat x berapa lama dah kita bersama?
Wife    : 45 tahun dah..
Arwah : sy.. kalau boleh taknak berpisah dengan awak..
Wife    : isk abg ni.. tak pernah terfikir nak berpisah dengan awak..
Arwah : iye.. hurm..

then they hug each other..

next few days he died.

semasa arwah meninggal dia masih sihat dan dia hanya pening dalam 10 minit, kemudian pergi menghadap ilahi sambil kepalanya bersandar di pangkuan isterinya.

kesembilan anak-anak lelakinya memgambil tanggungjawab memandikan, kafan,sembahyang jenazah, usung jenazah, letakkan jenazah di liang lahad. betapa beruntungnya arwah memiliki 9 anak lelaki yang kesemuanya tahu tanggungjawab sebagai anak2. Tidak perlu ukur kejayaan seorang ayah itu berdasarkan tahap pendidikan anak-anaknya. tapi ukurlah melalui keperibadian anak-anak dan pengetahuan mereka terhadap tanggungjawab mereka sebagai anak-anak.

saya kemudiannya terfikir.

sudah cukup sempurnakah tanggungjawab sy sebagai anak? adakah sy telah menjalankan tanggungjawab sy sebagai anak perempuan dengan betul?

beruntungnya lahir sebagai wanita, dosa pahalanya sentiasa ditanggung orang kesayangan. sebelum bernikah, dosa pahalanya ditanggung oleh ayahnya. apabila bernikah, dosa pahalanya ditanggung oleh suaminya.

kalau difikirkan.. tak sanggup sy tarik abah kesayangan ke neraka disebabkan dosa-dosa yang sy lakukan. Ya Allah.. harap2 taubat sy diterima Allah. 

hmm. 

sebenarnya nak update entry pasal raya. tapi sy rasa perkongsian ini lebih berbaloi. later sy update :)

till then, take care and selamat hari raya semua. maaf sekiranya ada tersilap bicara sehingga menyinggung mana-mana pihak. from the bottom of my heart, i'm truly sorry :')

Wednesday, August 15, 2012

simple hijab tutorial.

Assalamualaikum :)

In case you guys need some ideas on how to wear your tudung during hari raya, here's something for you to try :) thanks to AnnasEaskey bagi pinjam camera hebak utk buat video ini. kalaulah sy ade DSLR sehebat itu :')





Sy guna shawl saiz extra besar. material chiffon silk macam tu. i guess material apa2 pun boleh asalkan warna plain so that bila pakai necklace besar gedabak, nampak just nice. if you wanna go for something very outstanding and different, mungkin boleh pakai dgn colourful shawl or striking colour. for me, personally.. i prefer pastel colour :) 

how bout you? :D

Teratai Ibunda Catering, too good to be true :)

Assalamualaikum :)

Tak lama lagi dah nak raya. Korang dah buat persiapan untuk hari raya nanti? Kalau bab baju tu, agak-agak sayalah.. Confirm dah beli awal-awal kan? Hehe.. Tahun ni korang ada buat open house? If ada.. Why not you guys try dengan Teratai Ibunda Catering. Teratai Ibunda Catering ni sebenarnya dah lama bertapak di sekitar kuala lumpur dan selangor, since 2007.

Sy ni sebenarnya kalau bab makan.. Mmg kena try sendiri. Baru boleh cakap sedap ke tak. Kalau tak macam cakap kosong la dak. Ehe. Dan sebenarnya (ala-ala lagu yuna uolls), sy mmg pernah rasa masakan catering ni. Akhir tahun lepas ada wedding yg tersangatlah romantis bertemakan moroccon blue, n catering Teratai Ibunda ni lah yang bertanggungjawab memasak semua makanan tu. Ya Allah.. Sedap sangat makanan dia! Memang sesuai sangat dgn moto mereka, "kepuasan anda, kebanggaan kami". Makanan dia tersangatlah cukup rasa dan sangat presentable. Sy ni jarang kalau pergi kenduri kawin makan banyak2, ye la.. Segan kata orang :p. Tp masa kenduri kali ni.. Sy tgk mmg ramai org pergi 2nd n 3rd round. So apalagi.. Sy pun join la memeriahkan majlis. Hehe.

makanan catering bertaraf hotel lima bintang dengan harga berpatutan. sape taknak tipu letteww.


did you know, u can make ur own menu n they will provide it for you? :')

cun kan? :')



Jadi kepada anda semua yang nak buat open house atau kenduri sempena pertunangan ke, kawin, baby shower, etc.. di area kl, selangor dan sekitarnya bolehlah mencuba juadah yang super sedap ini di teratai ibunda catering.

something you should know about TIC :

  • Mereka menguruskan sebanyak 3 kantin dan kekal hingga sekarang (since 2000 untill now).
  • Mempunyai rekod bersih dengan Kementerian Kesihatan Malaysia dan Kementerian Pendidikan Malaysia
  • Menerima anugerah Kantin Terbaik dan Terbersih bagi peringkat negeri Selangor
  • Dan setakat ini, sudah berjaya mengurus dan mengendalikan lebih drpd 100 majlis keraian dan majlis formal sejak ditubuhkan
  • Tukang masak TIC ni sangat berpengalaman dan pernah berkhidmat utk Sultan Brunei for 5 years tahuu. :')
  • Merupakan panel catering untuk Kementerian Pendidikan dan PDRM.
  • Jumlah majlis perkahwinan yg pernah dikendalikan sudah menjangkaui lebih 150 majlis.

Frankly, makanan mereka memang sedap. you guys should book them on your big day! sebarang pertanyaan dan tempahan bolehlah hubungi mereka di facebook (klik di siniiii), blog (terataibundacatering.blogspot.com), ataupun boleh terus call mereka 013-3362311 (Aizat) atau 013-3642105 (Anis).

p/s- personally i love their kambing golek! dgn black pepper sauce n some other side dishes.. ahh.. sedapnye :')

selamat berpuasa people :D

Thursday, August 9, 2012

Lebaran X : Vivadea (teaser)

Assalamualaikum.

ai nak bagi teaser je dulu ;p currently sedang berlawan dengan demam yang cuba menggugat kesihatanku. doakan kite cepat sihat ye! 

nah untuk tatapan korang :) 


tudung super cantik dari Vivadea :)

banyak nak tulis. tapi.. terlalu tak larat. Insya-Allah.. once i'm fit, definately will continue writing, soon.

p/s- dah masuk 10 malam terakhir Ramadhan. marilah kita rebut segala ganjaran yang Allah s.w.t sudah sediakan bagi mereka yang mencarinya. Moga2 kita semua termasuk dalam golongan yang beruntung. Aminn.

Tuesday, August 7, 2012

Scarf Sweethoney (SSH).

Assalamualaikum :)


Awak2 semua dah beli tudung raya? kalau tak beli lagi, harus serbu cepat-cepat kedai online Scarfsweethoney (SSH) sebab tudung2 mereka sangat cantik! owner SSH ni Nadia dan Bieyha sangatlah kreatif since based memang lulusan seni reka fesyen. Based on my observation, tudung2 SSH ni unik dan praktikal. unik di sini bukanlah unik pelik tu, tapi unik sebab susah nak dapat dekat tempat lain. SSH provide banyak jenis tudung. yang menariknya, mereka juga sediakan tutorial untuk tudung2 yang mereka jual! baik tau SSH ni, concern dgn customer. ye lah, selalu kalau beli tudung tengok model pakai cantik, bila dah beli terbelit2 pakai sendiri dah tak comel macam model tudung yang kite tgk tu :(
tetapi jangan risau dengan SSH! kalau korang ke website mereka, ada lebih 70 tutorial tudung dah yang mereka upload. haa, dah nak apa lagi? tinggal beli je :D

Jom kita tengok antara koleksi tudung-tudung mereka :

ADHIAA




Tudung ADHIAA ni unik sebab kita tak perlu pakai inner since bahagian depan and belakang dah labuh.  just ikat dekat bahagian belakang and u're done! nak lagi style boleh gunakan kreativiti anda sendiri :)

meh ai tunjuk tutorial ADHIAA ni, superb! :


see. cantik dan mudah je kan?


MADIHA




Hijab MADIHA ni is actually the outer of the tudung. it is a two layer chiffon with different colour, made with high quality material. yang paling penting, tak keras. bila tudung tu lembut, barulah boleh dapat flow yang cantik. sebab kalau keras nampak 'kaku'.. kan?


RANIA




i know, memang cantik! Shawl RANIA ni diperbuat daripada material chiffon yang sangat lembut dan berkualiti. Various colors available. Apa yang menarik mengenai shawl ni, ianya based on 2 curves. lebih kurang macam bentuk rama-rama tu. and it is 2 tone. bila pakai, manis je since shawl ni menutup dada. this shawl is actually my personal fave. cantik sangat nih :')


SHAWL EXCLUSIVE ROSELLA



i love the rose! why it is called exclusive? exclusive sebab ROSELLA ni adalah hasil daripada jahitan bunganya untill terbentuknya selendang ini. so kiranya lepas ni tak perlu nak cari kerongsang yang sesuai utk tudung, beli ROSELLA dah save budget utk kerongsang mahal bunga-bunga. bila pakai pulak nampak ayu dan sopan.. siapa yang taknak kan? :) tutorial ROSELLA ni akan diupdate by SSH next week katanya. so nantikan tutorialnya ye! oh, pastikan korang beli shawl ni jugak. hehe :)

cara memakai ROSELLA adalah sangat ringkas sbb shawl ni telah dijahit pada bahagian tengah dan sedikit longgar. jika inginkan pemakaian kemas boleh pinkan, dan kemudian lilitkan ke atas kepala. bunga akan tetap di bahu. bagi yang mahukan gaya loose wear, tak perlu pin di tengah, jahitan longgar tu boleh gantikan kepada gaya ala2 Dato' ct :))

berminat?
how to contact them?
mereka sangat mesra pengguna tau! ada FB, Twitter dan website lagi.
Facebook Fanpage : http://www.facebook.com/Scarfsweethoney
Twitter : https://twitter.com/ScarfSweethoney
Website : http://www.scarfsweethoney.com/

banner pun cantik. mane aci (-_-')

apa lagi korang.. jom grab tudung-tudung SSH! :D

Monday, August 6, 2012

Lebaran X : Aneesa Amani

Assalamualaikum :)

Aneesa Amani is one of the company that gave us the responsibility to shoot in Paris. They gave us 5 hijab along with 5 beautiful dresses. at first, the owner of Aneesa Amani thought i am a tall person. sadly, i am not (-_-') and i was so afraid that the dress didn't fit me well. but it turns out to be very presentable! i just love the combination of hijab and dresses that they gave.

Most of the clothes material is cotton lycra. it gave a very beautiful flowy effect as i'm walking at the garden. During this shoot, many people looked at us with smile as if they were supporting us! hehe. ok well maybe that's only my perception. but.. i'm happy :)

i really really love Aneesa Amani dresses and jubah. i have to be honest, at first i thought it is just another common dress. but once i wear the dress, everything changes. the material makes me looks like a princess. not too tight (which i love the most) and comfortable. now this, this is the dress that every muslimah woman should have :)

come, let me show you the pictures :

in the maze :)


i love this jubah!




Annas really did a great job, so proud of him :').

If u're interested to know more about Aneesa Amani, u can click here. or just go to their shop at Jalan TAR. -no 3, lot 79, jln TAR or G03, lot 55, the life style bazaar, jln TAR, kl.

Thank you :)

Lebaran X : Online Hijab Boutique (OHB)

Assalamualaikum :)

Hi there! so how's your Ramadhan so far? can't believe we only have about 2 weeks for fasting, and then.. it's hari raya! hehe. ok back to the topic. today i will introduce you to another fast growing hijab company, Online Hijab E-Boutique also known as OHB. i've always love their tudung since i love to see the model, Amirah Filzah. she's too pretty you know! so when Annas said that one of the company that will be part of the project is OHB, i can't stop smiling :)


for this shoot, me and Annas decided to shoot at The Louvre and Pont des Arts area. The Louvre is actually my favorite place in Paris. maybe because i am a museum and history lover, so it gives me extra endorphin while posing in front of the camera ;p

Pont Des Arts is a pedestrian bridge in Paris which crosses the Seine river. Louvre and Pont Des Arts is just nearby to each other. what i like about Pont Des Arts is that, they have this :

full of padlocks!
Most of the couples who came here will put the padlock as above image, write their name (some might also put their anniversary date, or any romantic quotes, etc) and let it be there, forever. they say, it is a romantic tradition in Paris. if i have the opportunity to go here again after I've got married, i'll definitely go her with my spouse.hehe. your opinion?


in love with this tudung since they have laces :)

what I like about OHB, they have varieties of colours! and all of them is very beautiful. mustard, purple, soft pink, magenta, moroccon blue.. haih. why everything have to be so lawa? (-_-')

grey tudung with nice beaded for extra style.
i love the material. its Lycra is so soft yet stretchable. very comfortable i could say since it doesn't give me headache at all (i've always have headache whenever i wear inner or hijab that does not suits me, maybe the material or too tight). pretty colours, comfortable, affordable price.. what else do you guys want? :)



beautiful pink blazer, credit goes to Pearl by Eisya Syakira :)



if u're interested to see more hijab from OHB, kindly visit their FB page here, or their website here. or you can straight away go to their boutique at Plaza Damas, jln Sri Hartamas. hurry up guys before it is too late! :)

Sunday, August 5, 2012

Premium beautiful :)

Assalamualaikum :)

Have you heard about Premium Beautiful (PB)? if pernah, good then. if tak pernah.. like seriously girl? hot selling items kot nih! takpe2.. meh sy cerita mengenai kebaikan PB ni. First of all, what is PB? PB ni sebenarnya adalah korset untuk para wanita yg bercadang mahu mencantikkan badan. PB ni bukan sahaja korset semata-mata, ianya 70% untuk kesihatan dalaman dan luaran, 30% untuk kecantikan. 

yang untuk kecantikan tu fahamlah sebab korset. tapi untuk kesihatan tu.. macam mana?

PB membantu melancarkan perjalanan darah dan meningkatkan kadar metabolisma dalam badan. the best part is, warranty nya adalah WARRANTY SEUMUR HIDUP! meaning, kalau ada rosak ke, koyak ke.. boleh hantar pergi baiki n yeap, it's FREE.

untuk pengetahuan korang, sy sendiri pun pakai PB. bukan baru2 pakai, dah nak dekat setahun jugaklah pakai PB ni. hasilnya mmg sgt2 puas hati.memang tak rugi kalau korang nak melabur untuk beli PB ni, sebabnya boleh pakai sampai bila-bila pun. dah namanya warranty seumur hidup, gunakan sebaik mungkin lah opportunity tu. hehe.

sy sangat tertarik dengan satu info mengenai PB ni. it says, 

Burn 150 Kcal
walking (36mins)
shopping (40 mins)
house cleaning (34 mins)
tennis (33 mins)
dancing (43 mins)
skipping (18 mins)
bowling (23 mins)
climbing stairs (15 mins)

but wearing premium beautiful for 1 hour
will burn..

900 Kcal (calories)!

cubalah bayangkan kalau korang pakai PB ni sambil berjalan ke, memasak, hang out, fuhh.. berapa banyak boleh hilang kalori :')

some of the benefits wearing PB during fasting months :

1. fast weight loss.
-our bodies will automatically seek a source of energy in the body that is fat during fasting, happened when energy is in declined. that is why usually when fasting, the weight will be reduced untill (on average) 4kg. according to study, if wearing PB during fasting the blood flows become smoother, the weight loss is more efficient from 5kg to 10kg!

2. detoxification
- fasting for 30days in Ramadhan, will help to generate toxin in the body through the colon, kidney, lungs lymph and skin. the detoxification is on the deepest level, which allowing hidden toxins in the blood and tissues to be dissolved or immobilized.

ada banyak lagi kebaikan PB ni, kalau berminat dan terasa nak cuba PB boleh lah contact kak Ian Sham di 017-2030635. free consultation & trial. or boleh juga melawat blog kak ian gorjes ini, just click here :)

advertise your product here :)

Assalamualaikum :)

post kali ini sy mahu dedicate kepada para pengusaha online/physical shop sekalian alam. kepada mereka yang berminat untuk mengiklankan business mereka di blog sy, kini peluang sudah ada di depan mata ;p. kepada yang pernah inbox sy, maaf sebab dulunya kurang bersedia. sekarang ai dah bersedia sepenuh hati uolls. ye lah, dah habis belajar (Alhamdulillah.. i've got deanlist :) ) dan kurang sedikit tanggungjawab tu. ehe.

macam mana you nak promote barang i ni fatin?

begini, bg setiap kedai sy akan menulis satu entry mengenai barang2 yang dijual. dan akan ada link fanpage/website kedai anda di sebelah sidebar kanan blog sy nanti. jadi tak adalah susah-susah orang nak search kedai2 best nanti :) link itu akan bertahan sehingga seminggu selepas raya :)

what i need :

your website link.
pictures of your product (as much as you want).
why people should buy the product/ the benefit.
details of the product.

harga adalah sangat berpatutan memandangkan ianya lebih murah dari apa yang sy terima untuk sponsored ad sebelum2 ini. 

jika berminat, bolehlah emailkan kepada sy product/kedai anda ke : trulyaddiction@yahoo.com

thank you :)

Saturday, August 4, 2012

Recipe : sup sayur dan ayam goreng berempah.

Assalamualaikum.

Masa bulan puasa ni, kalau di kuantan selalu pening kepala. pening sebab tak tahu nak masak apa untuk berbuka. i thought senang je, masak dan siap. tapi ye lah, lauk-lauk yang kita nak masak tu haruslah ada chemistry antara satu sama lain. kalau tak, rasanya macam tak ngam. contoh lauk2 yang ada good combination seperti, ayam/ikan masak lemak cili api + ikan kering + sambal hitam atau ikan singgang + sambal belacan kuinin/mempelam + ikan goreng, etc. ai tulis ni pun kecur air liur ;p. well, you get the idea lah kan. the better the combination, the higher amount of rice you will consume. eh? sangat tak membantu hypothesis itu. (-_-')

sebenarnya hari ni nak share 2 resepi mudah. sup sayur dan ayam berempah. resepi ambil dari buku 1 hari 1 resepi. ada tambah-tambah sikit mengikut citarasa sendiri. biasalah, lain orang lain seleranya. jom tengok resepi :)

SUP SAYUR



bahan-bahan :

bahan A
sebiji brokoli sederhana besar 
bunga kobis sederhana besar
setengah batang carrot 
garam

bahan B
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 sudu besar lada hitam ditumbuk
sedikit lada sulah
2 biji cili merah
1 kiub pati ayam/ ikan bilis 




let's do it! :

1. potong semua sayur macam gambar di atas. kemudian cuci sehingga bersih. ingat, hygiene itu penting
ye korang.

2. panaskan minyak dan tumiskan bahan B tadi sehingga wangi.

3. jika nak masukkan ayam/udang/sotong pun boleh. masukkan selepas bahan2 B tadi dah naik bau.

4. masukkan 3 cawan air dan sedikit garam. kacau dan biarkan sehingga mendidih.

5. masukkan bahan A. kacau dan tutup kuali lebih kurang 4-5minit.

6. bila sayur dah mendidih, tutup api dan siap!

harap maklong, gambar dah siap takde. orang sibuk nak mengemas. hehe.
move on to next recipe,

AYAM GORENG BEREMPAH

bahan- bahan :

bahan A
5-6 ketul ayam 
1 sudu makan rempah kari
1 sudu makan lada sulah
1 sudu makan serbuk cili
sedikit daun kari
garam

bahan B (dikisar)
5 ulas bawang putih
1 inci halia
3 batang serai


let's do it! :

1. gaulkan ayam dengan semua bahan.

2. perapkan selama setengah jam.

3. panaskan minyak dengan kuantiti yang amat sangat banyak dan goreng.

4. angkat, toskan minyak dan siap!

selamat mencuba uolls :)

Friday, August 3, 2012

Lebaran X : Citraida.

Assalamualaikum :)

I was very excited during Citraida shooting. maybe because they gave us a lot of tudung bawal (which is too pretty to resist!) to shoot and i am one of thousands tudung bawal fans. what i like about Citraida, their shawl is the shawl that you can wear everyday. they have bawal (with pretty manik/beaded on top), half moon shawl, dual tone shawl (u can actually wear both sides!) and many more.

The theme, young and colourful. thanks to Rina Salleh Collection (RSC) for such a pretty candy pop dress and Old Blossom Box (OBB) for an eye-catching accesories :)

in love with this red bawal!

half moon shawl

lycra. ohh.. this lycra shawl is soo easy to wear. please, do check out their fb fanpage!

see. we can wear both sides. how cool is that? :D


:)

the price is affordable. beli borong pun boleh. so, who's going to Citraida with me? :D

p/s- i was trained by AnnasEaskey to be professional during working. he is so serious! i think my emotionless heart during that time helps me a lot. hehe. but yeah, sometimes you have to be more serious to earn more knowledge. i had fun, well after the shooting. ;p

to know more about Citraida, click here :)

till then. more updates coming :)

Lebaran X : Mazlianul Maznan

Assalamualaikum :)

For those who always fancy and admire the touch of professional designer, you might be interested to  see the design of our next client, Mazlianul Maznan. most of her design is based on 'simple yet elegant' look. well, who doesn't love being simple yet simply gorgeous in the same time? from my observation, the design is very classy and the colours are very rich. meaning to say, the colour itself represent on how high standard the brand is :)


Pont Neuf.

for MM (short form for Mazlianul Maznan), me and AnnasEaskey had choose to shoot at Pont Neuf or in English, New Bridge. well, despite of its name of new bridge, Pont Neuf was the oldest standing bridge across the river seine in Paris, France. the place really suits MM design since they have something in common, which is very classic :)

i know, the design is too beautiful :')
 If you are concern about the quality of the dress. please, do not worry. i can assure you that, the quality is as good as the well known professional designer. hurry up, MM is famous for selling fast items. so what'cha waiting for? :)

thanks to AnnasEaskey for taking beautiful pictures of the scenery and the shooting itself :)


breathtaking scenery at Pont Neuf.
for more design and other products of MM, click here.


Thursday, August 2, 2012

Lebaran X : tudung people.

Assalamualaikum :)

remember i've told you previously about  mentioning 12 companies that me and Annas shoot?
so sit back, relax and enjoy since i'm going to update about all the companies continuously every day :)

the first company that we shoot was tudung people. when i opened the magic bag (the extra large bag. called it magic bag since everything pretty are in it. :D), i found tudung people parcel first. the owner, fazrena aziz had gave us specific details on the combinations of shawls that i will be wearing on. very detail and very systematic. no wonder tudung people is a huge success :)

the shawls? oh my. too pretty! the theme for this shoot was actually more to vogue and serious. not much expression to be put on. but a lot of effort need to sacrifice. and yeah, the pictures turns out very beautiful! Alhamdulillah.. need to buy a lot of tudung people shawls after this. the quality is just. superb. and one more thing about tudung people, they concern about extra large shawl. so for those who love big and large shawls, you can click here to view their products. trust me, you won't regret! :)

come, let us see the outcome :





i love this to bits!

red riding hood maybe? ;p


beautiful view :')

see you :)
stay tune, more companies will be revealed later. have a nice day people! :D