Wednesday, January 23, 2013

umrah.

Assalamualaikum and hi,

will be leaving any minutes from now for umrah. doakan sy selamat pergi dan kembali. memang, dah lama hati ni terasa rindu dengan suasana di sana. terkadang bila baca quran, tak sedar airmata blh mengalir.. kerana rindu pada Maha Pencipta,Allah S.W.t dan Nabi Muhammad S.A.W

sy akan doakan pembaca2 blog ini murah rezeki, panjang umur dan sentiasa berada dalam lindunganNya, Insha-Allah!

btw, sebelum itu.. feel free to like my BFS fanpage which i made new. sebab takut orang terkeliru dengan nama sendiri :) more shawls and clothes will come so soon. so stay tune and keep on supporting BFS . Syukran :)




buat mereka yang bertanya bagaimana untuk memakai tudung/shawl bersaiz besar. wink. sampai di sini saja.. semoga bertemu kembali. take care people, jaga diri dan orang tersayang ye? :)

Monday, January 21, 2013

love bonito.

Assalamualaikum and hi people :)

I’ve always love pretty things. Tak kiralah bunga ke, kucing ke, bedsheet ke.. anything! Lebih2 lagi kalau baju. Haih.. baju ni kira perkara yang selalu dibeli sebab banyak sgt yang pwetty mwetty. My style is more into feminine rasanya sbb sentiasa nak pakai skirt, dress, soft n pastel colou, etc.

So last week i browse some online shopping. Actually saje bosan2 nak cuci mata. Tapinya.. end up i bought several clothes! Huu.. nasib baik bila sampai2 tu, dapat sekali dgn shopping beg dey all. Super happy! Oh btw, lupa nak bgtahu, i bought zhe clothes at lovebonito.com. it is actually an online shopping base in Singapore. Tapi since it is FREE DELIVERY until end of January, ai dah jadi kurang sihat jap. Ibarat hingus kuar tak henti2 sebab terkedu free delivery. Ni bukan mesia, ni kat s’pore! N the clothes.. hishh.. betul2 menggugat iman..

love bonito punya website tersangatlah semart. and hampir semua baju2 dia, rasa macam nak beli. tapi tahaaan je lah hati dan nurani ini. uhuks. and you guys should also like their facebook fanpage tauu. sebabnya dey all selalu buat giveaway. faham tak giveaway yang bagi baju la, voucher la. siapa yang taknak kannn :')

Since i’m wearing hijab, haruslah pandai memilih baju yang dapat cover apa yang patut. Kalau model pakai dress saje2, kite pakai dengan palazzo or maxi skirt. Terus cantik dan feminine!

Frankly, i love the quality of the dresses.. ok taknak cakap beli berapa banyak sbb macam berhelai2 jugak nanti korang marah. Tapi.. ambil opportunity kot! It’s free delivery until end of January, lepas tu dah kena bayar postage. So alang2 beli ni, baik beli banyak terus. *prinsip hidup*



Silamat tahun baru cinee.

ignore cara pose itu. sila lihat baju ye rakan2.
 Nah, ai tunjuk jugaklah some of the baju yang ai beli ye. I really love these two dresses! Oh btw the long dress punya code warna is periwinkle! How cute is that dearies ;) since i want to cover my aurah, u might not see some other details. Here, let me show you with the help of my headless friend, Miss Manne. Hihi.




I knowwww..  the metal beading is really nice! Super like! 




This periwinkle colour and its design made me feel like flyingggg. Zhe material so soft, double lining which will make the colour looks solid and its design is super feminine! I’m in love with bonito :’)
Well this is my idea wearing this goddness dress!




Haih. korang. Sila beli kat lovebonito.com. baju2 tu dey all produce sendiri makanya korang susah nak jumpa kat tempat lain. Best tau jadi unik2 ni. Ai suke. Ihi. So girls, lets! ;)

Saturday, January 19, 2013

Blogger and social media awards.

Assalamualaikum n hi :)

i was blog walking just now and suddenly i found my name in the list for Favourite lifestyle category for World blogger and social media awards. Ya Allah.. biar betul! whoever nominate my blog.. terima kasih daun keladi :'). 


                                         
to be frank, sy segan bila nampak nama blog ada di situ walaupun tahu peluang menang hampir2 tipis. huhu. there are so many bloggers that i adore in the list! sis maghia, fatin liyana, shea, pen merah, and the list goes on.. so you see, berdebar2 bila nama tu sebaris dengan mereka. ihiks.

if you think my blog is good and should win this (amboih), you can always vote for me since kalau nak menang kena orang vote everyday. lemah ni. lemah. tahap kalau tulis password strength tu tahap super weak dah. sobs. tu kalau takde orang vote. if there are, which is i know it is from you guys.. terima kasih sy ucapkan!

i don't have anything to offer.. but one thing i know, writing will always be part of me i.e, zhe blog. so Insha-Allah will always write good things in this blog. to vote me, simply click here :)



thank you and have a nice weekend everyone!

Friday, January 18, 2013

several things that i saw this week.

Assalamualaikum and hi people :)

betul lah orang kata, di setiap kekurangan atau perkara yang kita kurang suka, terselit kebaikan. frankly, last few years i don't really fancy my home area in kl. i love the house and the neighbours but not the area. maybe because some people told me it is a black area plus dengan orang negro tiba2 ada, plus emosi tak terkawal dan berimaginasi jenayah2 yang lagi pelik. jadinya, sy sentiasa tak berapa nak ambil kisah keadaan sekitar. kuar rumah, start kereta and off to work/meeting client/ etc. 

my home is near to school so it is quite packed whenever the students have finished their classes. but i love to see them. suka tgk gelagat orang. ahah. anyways, that is not what i want to tell  you about. last few days as i drove back home, and it is quite late at night. masa dekat simpang rumah nampak this one kid still pakai baju sekolah and naik motor ayah dia. mula2 macam nak marah kenapa ayah dia bawak slow sangat. bila makin dekat.. rasa bersalah sangat2 sebab i just noticed yang motor tu motor untuk orang cacat. and the son, really love his dad because he hugged his dad so tight that i can see his dad is smiling. mungkin korang tak rasa, tapi as a very sensitive person.. i take that as a lesson.. seorang ayah walaupun tak sempurna, dia tetap menjalankan kewajipan dia sebagai ketua keluarga dan melindungi anak2 nya. well yeah, i cried dalam kereta. lembut sangat hati i ni kan?

the next day, i was so lazy  to drive my car sebab taknak mengharungi jemm. penyelesaian terbaik, naik lrt since tempat yang nak pergi dekat dgn stesen lrt. after dah settle semua kerja, sy pun balik semula using lrt. so masa dalam lrt tu, there's just me, indian lady around 40, lonely school girl, another school girl with her parent. i sat at the corner when i saw this indian lady asking several questions to the lonely chinese girl. looking at her physical, i must say she's around 8-9 years old. the indian lady is very worry about this girl since she went to school alone everyday, using lrt. and she is just a small kid.  then i looked at the other school girl with her parent. eventhough her parent might not fetch her using car from school, but they do their best to accompany her. both of them is there for her, not like the other girl. i felt so sad and it turns out to be depressed. i take that as a lesson.. be grateful for what you have. other people might not have it eventhough you might think it is very basic. bersyukurlah.

another case happened yesterday. i didn't eat anything untill it was 6pm since i have lots of work and meeting people. just had my coffee and plain water during the conversation. so around 5, thanks to mueiz, he accompanied me to have my early dinner. while we had our dinner, i saw him looking several times at this one family. i don't see anything weird, in my mind maybe he misses his family or he wants his own family. haha, ok not funny. so when we already finished with the food, he drove me back home. in the car, dia keluarkan  kertas parking dan bg pada saya. then he asked me to read the handwriting written at the back of the receipt. terkejut jugak lah, ni order makanan ni. apasal ada air bandung nasi lemak semua ni. i was puzzled, then i asked him why and what is this. he said the family that i saw him looking several times, both husband and wife bisu. so masa nak order makanan tu they had trouble with the sign language and they ask for a pen and paper. mungkin orang kat situ tak berapa faham, so mueiz gave them a pen and since he himself doesn't have a paper, he just gave his parking ticket to write down the order. in the car, he told me how lucky the couple are sebabnya kurangnya dosa mereka cakap perkara2 yang tak perlu. mengumpat orang, mencarut, etc. mungkin ada, tapi i bet tak sebanyak orang seperti kita.. betapa kekurangan seseorang itu sebenanya untuk menjaga dia daripada perkara2 yang tidak elok.. maka, bersyukurlah dengan apa yang kita ada dan gunakan kelebihan itu seeloknya.

in the end, i should be thankful to have a home in kl. certain people have to rent every month and deal with strangers. i need to be thankful. sometimes, surroundings could trigger you to think deeply about you, yourself. Alhamdulillah. Thank you Allah for what you gave to me. salam jumaat semua :)

Thursday, January 17, 2013

bfs basic signature.

 Assalamualaikum n hi :)

Alhamdulillah.. so much good things happened nowadays and one of it is the upcoming BFS basic signature hijab. i was very particular about finding the materials, the sizes and all. for most of the days, i prefer to use plain hijab but bawal seems quite see-through that i have to wear it with inner. so i came with a solution, bigger size, soft, cotton, easy to use and most of all, it is not see through :)

yes lovelies, i got my own brand tag there! heee. something that i made with heart and would like to share with people. i hope this will be a good start for me on 2013 :)

here's the sneak peek of some colours and ways of wearing it. to know more and purchase this product, kindly visit byfatinsuhana.blogspot.com or facebook fanpage tonight, 8:30pm. 




thank you! :D

Monday, January 14, 2013

zhe best price in town!

[Sponsored ads. to view current entry, please scroll down. thank you]

Assalamualaikum and hi :)

Selamat tahun baru semua! 2012 has been such a great journey for me. banyak pengalaman yang kadang2 rasa macam tak percaya, yang sy sudah melaluinya.. well, that's life. ianya mematangkan kita :) anyway, hari ni nak share dengan korang semua tentang BBW Malaysia. eceh, cakap macam ai dah 48 tahun je kije ngan BBW ni. hehe. BBW ni stands for Best Buy World. apakah BBW Malaysia ni? it is actually a one stop online shopping website that offer a variety of branded skincare, cosmetics, fragances, handbag, pouch, gifts set and much more.

ok fine. fine. ingat ni brand biase2 je ke yang mereka jual. no way okay *sambil tangan macam polis trafik cakap talk to the hand*. kebanyakannya memang popular sangat2 dan seiring dengan taste ai. bajet banyak duit, padahal nak beli perfume pun kumpul duit ikut kemampuan. oh sad. eh takpe, duit usaha sendiri lagi bermakna kan? hmm. hmm. tersasar pulak. focuss fatin! well, some of the brands yang ada dalam BBW ni SK-II, Estee Lauder, Clinique, Christian Dior, Chanel, CK, L'occitane dan banyak lagi. dengar macam mahal je kan. tapi apa yang best nya tentang BBW ni.. korang akan dapat harga murah dari retail price di luar!

for instance la, SK-II treatment essence yang harganya RM80 boleh dapat RM68 je kat BBW Malaysia. tuh belum masuk barang2 lain. perfume pun boleh sampai 30% discount. kiranya lepas ni boleh la pakai barang2 yang branded tapi dengan harga yang sangat2 mampu milik. korang jangan risau tau, kat sini barang2 dia semua 100% guarantee original/genuine. and BBW ni bukan sahaja ada di Malaysia, tapi dah beroperasi di 3 negara lain, Singapore, Hong Kong and Indonesia.

-   



terpengaruh sudah. birthday kawan2 nak beli kat sini je lah. serius banyak pilihan!

faham tak banyak nye salee. starting 1/1/2013 pun banyaaaaaak :')
ada banyak benefit bila kita shopping kat sini tau. first of all, haruslah sebab its varieties (ada from regular to sample size! so kalau customer takut2 nak cuba yang besar, boleh try beli sample size or trial set. sungguh memudahkan dan tidak membazir. good!). kat BBW ni jugak ada bahagian gift ideas. kiranya kalau nak bagi present dekat sapa2, boleh klik kat situ dulu kot2 ada yang berkenan tak payah nak susahkan diri stress duduk dekat borders atau coffee shop sambil menangis sebab tak tahu nak bagi apa dekat orang tersayang. eh melampau hiperbola tu. but, u get the point lah kan, BBW ni memudahkan hidup ummat sejagat yang tak pandai pilih hadiah. sy tujukan point ini kepada kaum lelaki. sekian.

since it is an online shop, they open 24 hours, 7 days a week with easy payment through Bank Transfer, Online Banking and Credit Card. kalau korang beli melebihi RM100, u're entitle with free delivery. aumm. i loike. Cash on delivery pun ada, tapi covered area only. Ta-Q-Bin Delivery service juga ada, with additional charges RM6 required.

kalau korang usha website ni kan, setiap produk akan ada Best Buy Points system.  korang akan received Best Buy Points bila korang buat product review on your purchased items.

what i like about BBW Malaysia ni, mereka ada Happy Hour! kalau dah nama pun happy hour, maknanya kite boleh beli best item with cheapest price that we couldn't ever ever everr imagineee *ala2 taylor swift. okbai). plus, every month, they have special promotion for loyal customer. for instance, purchase some amount and get free gift, clearance stock promotion, festival promotion, Mega Sale promotion and much more. purchase of RM5000 and above received 10% discount. meaning, get more discount with wholesale price. yeay!

i think it's time for you guys to sign up with BBW Malaysia. takda apa yang rugi. sy sendiri dah ada barang2 yang nak beli dari sini. kalau ikutkan kos, if nak keluar beli barang - duit minyak + duit beli brg takde diskaun + duit makan + duit beli ntah apa2 sebab nafsu. huu.. banyaknye duit keluar. kan senang kalau beli dekat sini. mudah, senang, cepat. amboihh, macam abam polis sangat. tssk.

meh sy ajar macam mana nak sign up, korang kene sign up tau! sbb ahkak fatin pun sign up. macam2 betul ai ni. hihi. 

4 easy steps :

1.  Create your account. create an account by filling in your personal information. for existing customers, you may login using your e-mail address and password.

2. Using Shopping cart. browse BBW online site by categories or brands or using the search field. Add items you like to your shopping cart as you go along. You may change the quantity or remove any item at any point by clicking on cart contents.


3. Checkout. When you have finished shopping, you may proceed to checkout your items. Please note that delivery is free with purchases over RM100. Otherwise, a RM10 delivery fee will be charged. You may modify your delivery address if the address is different from your registered address. Payment method can either be Cash on Delivery (COD) or Bank Transfer (Maybank).
4. Order Confirmation. Ensure that all order information is correct and confirm your order. You will then receive an e-mail with your order details and confirmation number. Go to "My Account" and check the order history. If your new order is not showing, your order have failed. Please check your shopping cart and submit your order again. Alternatively, you may contact BBW Malaysia for assistance.





kalau korang ada apa2 yang nak tanya BBW Malaysia ni, boleh tanya thru here : 

Facebook page: Best Buy World Malaysia
Customer service: (03) 2164 3557 (Mon to Friday 9am to 6pm)
Fax no: (03) 2163 3390
            Email: info-my@bestbuy-world.com


jom, kite shopping sama2! :D

Saturday, January 12, 2013

fake account.

Assalamualaikum n Hi people :)

Dulu2 tak pernah kisah sangat pasal fake account sebab guna gambar tapi nama lain. tapi sekarang dah banyak pulak yang guna nama sy dan gambar sy sendiri. sedih laaa macam ni. tssk! ada yang siap letak link blog sy, ambil gambar2 instagram sy dan ngorat tunang orang! last2 sy dipersalahkan..

sebenarnya malas nak cerita lebih2. tapi bila difikirkan balik, kalau lah fakers itu menipu ramai orang.. tak ke teraniaya kan.. i know, some people will say that's the price that you have to pay towards things that you do. tapi come on lah, sila berfikiran waras ye. sometimes we have to stand on our own. takkan bila dah jadi sesuatu perkara, kita hanya perlu redha? try to figure out solution or any ways. not just sit there and redha dengan segala-galanya.

so here, i will let you know the link to the fake account. harap2 ianya membantu korang. kalau baik boleh tolong report. ahah.


sy jugak tak pernah ada twitter fan page. retis sangat iolls nak ade
fan page kat twitter kan. kelakar pulak rase. huhu.
ni bukan sy punya. twitter fake.

diharap sy membantu anda. sekians :)

by the way, ini adalah account2 sy yang betul. selain ini, ianya fake.


sekian, salam weekend :)

Wednesday, January 9, 2013

since ramai yang tanya..

Assalamualaikum n Hi,

i've been consuming Lamor 2 for quite some time. dulu excited sangat masa awal2 terus tulis kat blog pasal apa yang ai ambil everyday. then tiba2 senyap je kan, sorryyy! bukan sebab product tak bagus ke apa, it just that.. this product memang i betul2 ambil dengan konsisten dan sangat2 nak share secara details. so you know lah kan.. once kata nak cari masa yang betul2 free untuk tulis tentang produk yang kita guna ni.. macam banyak pulak halangan nye. sigh. sorry for that. tssk.

nak tahu pasal previous entry yang i tulis pasal lamor boleh click sini.

disebalik kekusutan meja ibarat hutan rimba, cuba teka mana Lamor2 sy? :D


masa awal2 consume this product, sekadar mencuba. besides.. taste dia sedap kan. jadi tak ada masalah  lah nak cuba. then bila habis satu kotak, baru sedar yang jerawat besar ke, kecik ke.. tak tumbuh2. i was like.. okay.. it might be good.. so sy pun order lah lagi satu kotak. i was so happy when pergi kenduri2, orang tegur my skin cantik. ihiks. bukanlah bangga.. cumanya it feels good when you don't have to work hard to make your skin looks good.

ramai juga yang tanya apa yang sy makan, what did i do to my skin.. etc. sy mula2 tak faham kenapa lah beberapa orang dok tanya pasal my skin. kalau setakat tanya kat gambar fb ke blog ke, tu boleh kire edit lagi kan (lolz), tapi kalau jumpa masa g pasar yang ai sendiri tak mandi lagi tapi sebab nak masak barang takde jadi pegi beli tu, boleh kire something jugak lah happen to my skin kan. hoih panjang nye. jadinya.. sy kaji lah semula.. sy hanya makan 2 supplement. VCO and LAMOR 2. vco tu khas untuk masalah2 dalaman which memang sy makan sangat2 lama. and LAMOR 2 is for my skin. macam ada seri kata orang. hewhehwhwhehwjjshk. itu bukan makian, itu macam nak puji kulit sendiri tapi segan nak taip. jadi taip je apa2 sambil tutup mata. 


muka nak tayang Lamor. huhu!

sy harap sangat sy menjawab segala pertanyaan korang mengenai apa yang sy gunakan/amalkan untuk kesejahteraan kulit. korang dah tahu rahsia sy, so korang bolehlah beli. aumm! sy tak jual LAMOR 2 ni. korang boleh order product ni di sini : Simply Bella Rossa. Insha-Allah, kalau ramai sangat yang tanye, ai jual. haha, boleh gitu? tengok lah kalau rajin. i said KALAU ok. tapi tak salah la kalau i jual product yang i guna kan.. nak motivate orang pun dari hati, sebab diri sendiri guna n banyak perubahan. Alhamdulillah.. :)

till then, take care! :)


Sunday, January 6, 2013

Because i choose to be random at times.

Assalamualaikum.

pejam celik tak sangka dah 6 Januari 2013. tahun ni kalau kira dah 24 tahun lah, walaupun 12/12/2012 harituh baru masuk 23 tahun. hihi. Happy New year guys!

2012 have been such a sweetheart to me. walaupun banyak jugalah pengalaman2 pahit yang tak jangka berlaku.. i take that as a lesson. kalau difikirkan balik, if certain bad things doesn't happen to me i couldn't meet certain people, i couldn't learn new things and most of all, i couldn't overcome my fear. Thanks to Allah, He's the best in planning everything. wink. 

Dreamer lagi suka camwhore dari ai. sekian.
i have several 'azam' for this year but i don't think i will post it here. cukuplah sekadar tontonan diri sendiri.  ahah. sebenarnya banyak benda nak tulis since dah lama sangaaaat rasanya tak menulis. i will, antara azam 2013 pun adalah lebih kerap menulis blog. semangat tak semangat nye aiii. kira ni baru muqaddimah untuk 2013 so normal la tulis sikit2 dulu khennn.


i have several random things that i wrote in my journal during my flight back to Malaysia from London. would like to share it here. it is actually a note to myself but yeah, i think it is better if i share good things with u guys too :)

Random things

1. Always talk good things about others and find ONLY good things about them. don't really mind about their flaws, because we're not perfect too.

2. Be responsible for your own life. stop complaining. stop blaming others. what happened in our life is based on what we do (our action). if bad things come, there's only 2 possibility that you need to remember : you don't pray a lot or it's a test for you so that Allah will give you better things in future.

3. Believe in yourself. you believe that you can do things that you want. you believe that if you want certain things, it will happen as long as you take action. whatever it is, have faith and believe yourself.

4. Start doing things that you love NOW.

and the list goes on..




lepas ni letak gambar dreamer je lah. suka sangat dengan camera. pantang tengok orang pegang camera, terus buat2 comel dan statik. amboi sangat.

Anyways, sy ada kerja kosong di sini. bukan sy ye, tp company ayah sy di Kuantan, Marimas Sdn Bhd. it is a construction company and we really need an accountant to replace the previous accountant which had already work with us for 17 years. kami memerlukan accountant yang mempunyai pengalaman paling kurang 2 tahun. antara syarat2 :

- diploma atau degree dalam accounting
- pengalaman bekerja minimum 2 tahun
- bonus jika tinggal di kuantan, since office kami di kuantan.

jika berminat, boleh lah ke Marimas Sdn Bhd, C-722, jln lim hoe lek, 25200 kuantan. sederet dengan Eng Hong berhadapan dengan Stadium. ataupun call office untuk keterangan lanjut : 09-5157070.



banyak pulak advertisement hari ni. tapi ni semua diri sendiri n family punye. lolz. currently i'm taking pre-order for printed audrey peplum. kalau nak tahu lebih lanjut boleh klik sini. thank you :)

have a nice day people, will keep on updating after this. happy sunday!