Thursday, February 28, 2013

sweet and pretty.

Assalamualaikum and hi :)


something sweet and pretty for you tomorrow from BFS. too pretty to handle! 

so i see you tomorrow okay? :)

visit our facebook fanpage or
wink.

Wednesday, February 27, 2013

hana's e-day.

Assalamualaikum and hi :)

Hana is actually one of my closest cousin. among us (me, hana, ainun, kak long, qayyum n solihin), hana is the first to get engaged. and of coursee, we are wayy tooo exciteddddd! faham tak sedara yang main masak2 guna api dan dapur betul2 yang bahayanya hanya tuhan yang tahu padahal masak buah cermai je pun dan paksa solihin n qayyum ambil kan. konon2 pompuan masak2. bila tak tahu nak masak apa, kami ambil kuali dan goreng pasir. ape takde keje pun tak tahu (-_-)

sedare yang sangat rapat dari kecil mandi sama2 (me, ainun and hana of coursee). tapi bila hana darjah 5 (she's 2 years older than me), dia tak bagi mandi sama dah. tiba2 rasa kecik hati dan merajuk sebab ingat hana dah taknak sedare (biase taknak kawan.lol) dan rasa dunia ini tidak adil. padahal tak sedar orang tu dah besar. sobs.

bila balik kampung akan berborak pasal lelaki yang kita usha kat sekolah. tiba2 yang pemalu kat sekolah dengan sedare jadi gedik melampau. haruslah tdo pun lewat sampai tok pun marah. oh apakah semua ini. kenapa bila dengan sedara jadi begini. salahkan mereka sebab terlalu best :')

jadi faham tak bila hana nak bertunang, ianya adalah perkara besar bagi kami. macam.. woahhh. haa, macam tu lah. kalau tak faham abaikan je. penat type woahh tu sambil buat expression. korang ni pun. haih.

dah jom layankan gambar. credit to shifa (qayyum's sweetheartttt. ngehehe) for such a lovely photo. tiba2 rasa macam nak shifa ambilkan gambar masa bertunang nanti. hiks. btw, i was so amazed by her pictures since shifa is an english teacher to be! gambar serius profesional. dah lah jarang jumpa photog perempuan :') 










some of our cousin :) where am i eh? 


hana is so pretty that day. glad that everything went well. to u my dear, all the best and cepat2 lah kawinnn! i excited sampai tadi dah pegi jackel beli kainn for ur wedding. haha! ;p





selingan jap. hee. for those who love paisley, ribbons and wide shawl. petang ni wajib ke BFS (facebook) or BFS (blog) because we're selling it! dah lah murah2. promise harga each shawl RM30 ke bawah excluding postage. yeay! see you!

Sunday, February 24, 2013

samun bersenjata.

Assalamualaikum and hi.

Since esok adalah hari bekerja, haruslah sangat busy masing2 kan. wanna share something with you guys. ini sekadar peringatan dan contoh agar korang semua ambil perhatian dan sentiasa berjaga2, terutamanya para gadis.

last 2 weeks, sy disamun oleh lebih kurang 8 lelaki. mereka menaiki 4 motor (kurang pasti motor apa). at that moment i was alone in the car. 2 of the motorcycle blocked at the back of my car. and the other two, both of them open the left and right side of my car.

yang belah kiri terus ambil handbag sy, dan yg belah kanan pegang besi sambil ugut suruh diam. i was shocked n i screamed. but nothing happened. this horrible incident took less than 1 minute. after they ran away, i drove the car and tried to chase them but most cars drove so slow and macam buat tak faham je (which i know, of course la dey all tak faham). but what makes me cried is because, there are people who saw the whole incident and they just didn't do anything.

after that, i went to police station, make a report.. and the normal procedure goes on.

so. to make it short :

ALWAYS lock your door. 
ALWAYS put your belongings in different area in the car 
(example, purse : drawer, hp : bawah seat driver/sisi, handbag : bawah seat, etc). 
ALWAYS bring protection with you. 
HON kereta nonstop bila org ceroboh
TINTED kereta.

ramai yang bagi nasihat. Alhamdulillah.. thank you for your kind advice :') i am actually a very protective person. sy sentiasa akan pastikan kereta sy ada pepper spray, pisau kecil. sentiasa letak purse dan hp berasingan dgn handbag. sentiasa pastikan kereta berkunci. sampai kalau siblings, close friends yang masuk kereta sy rasa annoyyed sebab sy suruh dey all cepat2 lock kereta, etc. tapi itulah, like what umi said.. kalau benda dah nak jadi.. memang macam tu. kadang2 orang yang sangat berjaga2 akan terkena. kadang2 orang yang careless takkan apa2. 

jom amalkan doa ini selepas kita baca doa naik kenderaan ok? :)
Alhamdulillah.. sy banyak berdoa supaya sy diberikan peluang kedua untuk bertemu dengan 8 orang lelaki muda itu (anggaran lepasan SPM). entah macam mana, sy ditunjukkan jalan. siasat punya siasat tahulah sy dan beberapa kawan rapat sy bahawa mereka semua orang temerloh (nak jugak asal pahang eh. tssk). report semua dah diberikan kepada pihak polis. Polis pun terkejut macam mana dalam tak sampai seminggu kami jumpa mereka ini. tapi itulah.. berkat doa semua :) doakan mereka mendapat pengadilan yang selayaknya agar menjadi pengajaran tak semua benda yang kita mahukan ini mudah didapati (dengan mencuri). 

polis ketika ini sedang membuat pantauan bagi setiap dari mereka. Alhamdulillah.. pihak polis juga sgt banyak membantu. kiranya 8 org tu sedang diperhatikan dari segenap segi. Insha-Allah, jika semuanya tak ada masalah.. berjumpalah lagi sy dengan mereka semua. tapi kali ini, di balai polis. 

for the meantime.. sesiapa yang ada contact number sy bolehlah message sy di nombor lama. i've lost all of your number :'( thank you and take care okay? :)

Friday, February 22, 2013

BFS- Sofea square hijab.

Assalamualaikum n hi :)

new items di BFS. SOFEA square hijab. inspired by turkish ladies. material best sampai nak nangis. dok rumah pun nak pakai tudung. dah lah harga RM39 je. huah. ruginye sape tak beli.



marilah jadi ala2 orang turki yang cun melecun, pakai tudung, awning kat tudung terbentuk je. macam material kain nii. nak beli boleh usha di sini : ByFatinSuhana. okthanksbye! :D

Monday, February 18, 2013

everybody's a dreamer.

Assalamualaikum and hi :)

Back then, when i was still a teenager (grr. can't believe i'm 24 this year! i'm not adult yet okaayy. i'm adolescence ;p) i've always love design. to be specific, clothes. even after i finished my school i've registered myself at Lim Kok Wing university for industrial design. but then when i came back home my parent didn't like it. they said i should try something else. and abah suggested me to take business. Alhamdulillah.. UITM Jengka took me as one of their business student and later on, i pursued my degree in International business at UITM shah alam n puncak alam.

Those days have been very. very challenging. i learnt the good and the bad. i've tried to love the course i'm taking, involve in MPP, aiming for dean list, etc, etc.. and Alhamdulillah.. i managed to cope with things. but apart from being very busy with studies, students council, kebudayaan and other stuff.. i still took my time for design and sketching. it just happened naturally. i sketched everywhere kot! after finished the exam (at the back of ques paper. lolz), in zhe meeting (sometimes when you have nothing to say.. ;p), on the phone (untill now i still doing this!), in the car (if jamm mmg ni sah2 keje nye)..

after quite some time.. i realized that doing things that you love as your job is the best job i can ever had. so this is it :)




take care people!

p/s- video by fakhrul amin. he is awesome! :D

Saturday, February 16, 2013

date with BFS, tomorrow :)

Assalamualaikum :)

something really bad happened to me yesterday. will let you guys know later okay? masih dalam trauma :'(

anyway, BFS will update new clothes tomorrow at 12pm. we have peplum laces (for medium n large size. we prefer it to look loose on you :) ), flair skirt and also colour block dress. so yeay! see you tomorrow okay? 

psst. like BFS page on facebook! 




p/s : floral n tribal print shawls are from Qoma's boutique.


take care! 

Friday, February 15, 2013

recipe : cream of mushroom soup

Assalamualaikum and hi :)

i've been a loyal mushroom soup fan since i was little. but poor me, i can only get the best mushroom soup at Bens klcc and Full House, Sunway Pyramid. apart from that, campbell will do. sigh. 

come to think of that, the price is quite expensive for a soup (for me lah). around RM8-RM10. i was in Kuantan when i first had the idea to just, made this homemade recipe. kebetulan tin campbell dah takde.-tapi mengidam-tapi malas keluar nak beli. after google some recipe and adapt it with my own taste bud yang taknak extreme sangat.. i found it is very tasty! tak perlu dah nak sedih emo sepannjang hari sebab nak mushroom soup dengan garlic bread. we can cook it by our own :D

trust me, if you love mushroom soup please try this recipe. your family will absolutely love it! hihi.

thanks to mr google. hehe.

hidangan untuk 4-5 orang

bahan-bahan :

7 biji cendawan (sy beli cendawan yg dah pack kering tu, the fresh one), dipotong memanjang
3 ulas bawang putih, dipotong halus
setengah biji bawang besar, dipotong halus
satu kiub pati ayam (i'm using maggi's brand)
suku tin susu sejat (i'm using ideal's brand)
1 sudu besar lada hitam, ditumbuk lumat
susu segar (sy tak sukat, ni untuk adjust rasa. huhu)
olive oil (for presentation)

cara-cara :

1. panaskan periuk. masukkan cendawan, bawang putih, bawang besar yang telah dipotong tadi. masak sampai bahan2 tu dah layu/lembut. jangan letak minyak tau.
2. bila dah agak2 lembut, masukkan air pati ayam (satu kiub + satu cawan air biasa). dan kacau sampai hampir2 mendidih. kemudian, tutup api.
3. masukkan bahan yang dalam periuk tadi ke dalam blender. ye rakan2, kite akan blender bahan2 ni semua! in this part it is up to you nak buat ala2 chunky ke, betul2 hancur lumat ataupun sedikit kasar. as for me, sy buat sedikit kasar supaya nampak tradisional sikit di situu. *tetibe.
4. lepas blender, masukkan semula bahan2 tadi ke dalam periuk. panaskan semula dan masukkan susu sejat, dan lada hitam. kacau rata dan masukkan susu segar dalam 2 senduk. kalau pekat sangat sup tu, tambah lagi susu.
5. kacau rata hingga mendidih. try rasa sup ni. kalau kurang masin (tapi biasanya mmg akan masin dah sbb ada mushroom) boleh letak garam sedikit. kalau pekat sangat boleh tambah susu. kalau cair sangat boleh tambah tepung gandum 1-2 sudu besar. kalau kurang rasa boleh tambah lada hitam.
6. rasa2 macam dah kat kedai tu, biarkan mendidih, siap! nanti masa nak makan, bila dah letak dalam mangkuk.. boleh letakkan sedikit olive oil. kalau tak ada tak perlu letak pun tak apa :)

selamat mencuba!

Paramore oh now.

Assalamualaikum and hi :)

i am really looking forward for this weekend since i've got myself 2 tickets to Paramore's concert! please don't jelly at me, ok? *sambil buat muka kiut tak jadi sebab dah 24 tahun.* this will be definitely something new for me. Because.. i've never been to concert all my life. haha! iye. iye. nerd sangat pateng ni. even my lil' sis dah 2 kali pegi concert. ok pateng super nerd. (-_-')

back to our discussion (do we actually have any discussion?), i don't really fancy concert. BUT, Paramore's songs have been in my life since.. EVER. i can't say no to them because deep down.. i just love paramore! my fave haruslah The Only Exception sebab lagu tu slow sikit. tapi, lagu baru pun best! 


Brick by boring brick is a must listen. and also, Now :) Paramore is one of the band that i fell for after Maroon 5. yang lain semua jazz and jazz. and yes, jazz. how plain i am. sigh.

so to make sure i'm out from being the boring me, i'm in for their concert! 


if you guys want to know more about this, simply click here for Livescape Asia. for ticketing, click here! grr, already give you guys all the links you should go.. so come on! i'm really excited to go thereee. perhaps we could meet at the concert? hihi.. c ya! :D

Wednesday, February 13, 2013

permulaan hari.

Assalamualaikum.

this week and next week schedule will be very tight. i hope i can cope with this life so soon! hihi. gonna share my daily life (which i think is appropriate and interesting lah kan.huhu) here. so after a long weekend, selamat kembali bekerja semua. let us work hard, shall we? :D

credit to my bro, AnnasEaskey and Hijabers central. 
one of my list for this week is to spend hours in borders. hope i will have enough time to sit down and read several pages of good books. faham tak perasaan tu macam perasaan nak makan makanan sedap tuu. sigh. weekend will do, maybe.

so lets! Bismillah :)

Tuesday, February 12, 2013

what i am up to.

Assalamualaikum.

So i suppose to register myself at Monash University, Melbourne next week for my Masters. but after a lot of istikharah.. i found myself eager to stay here. and yes, i've already made my decision to stay and start doing business. there will always be a pro's and con's to all this. but i believe.. when your heart is definately to Allah, Insha-Allah good things will come along the way. maybe, the road that i took is not as beautiful as what i'm hoping for. but that is life. enough with beautiful fairy-tale, we have serious business to do :)



thanks to all the people that i met accidentally or not. sometimes, random people just gives us the best advice. it is up to us whether we want to take it personally, seriously or just a reminder.


it is good to know that my parent finally agreed with my decision. well u know.. sometimes parent loves you too much that they want only the best for you. and.. sometimes they might forgot to ask u, is the decision that they did makes you happy or not. so ya, finally we can agree on my decision. thanks umi and abah :)


for me, it is going to be a new life. a great one, Insha-Allah. pray for my happiness and barakah. i will pray for you too. thanks!

Monday, February 11, 2013

Essenseri.

Assalamualaikum and hi :)

last month i've been shooting for a new skincare product called Essenseri. what i like about this shoot, sebelum tu dia bagi cuba all the products dulu. kalau sesuai baru cakap. and to my surprise.. yes it is! sangat sesuai dengan my skin. ai like lah this Essenseri :')


saje je nak tunjuk kasut katenye khenn.
so let me tell you about this product. kalau korang adalah seorang yang sangat pemalas untuk guna banyak skincare seperti sy, maka silalah cuba product Essenseri ni. hanya ada pencuci muka dan serum mist. serum mist ni sebenarnya sudah bertindak sebagai moisturizer dan toner sekaligus. dah la gtuh.. spray jee.


mula2 korang cuci muka dengan pencuci muka Essenseri yang juga boleh bertindak sebagai makeup remover (ni best okay) dan spray serum mist ( sy spray 2 kali setiap kali). kemudian dap kan sedikit dgn tangan dan siap. effortless!

serum mist ni datang dengan 3 jenis kulit muka berbeza : Extra whitening, Acne reduction and Age Defying serum mist. sebelum ni sy pakai extra whitening ( iolls nak jugak muka cerah berseri khenn. hihi), tapi selepas balik umrah kulit tumbuh jerawats since terlupa nak bawak skincareee. jadi masa balik pakai Acne Reduction serum mist. to tell you the truth, that time ada 3 jerawat super besar. sbb segan rasa macam ada bom kat pipi dan dagu, sy pegi picits. huah, lagi lah melampau tahap keterukan kulit itu. 2 days je pakai, jerawat hilang. parut pun dah kurang sikit (ni takes more than 5 days lah). suka nyaa lah! at last jumpa jugak cuci muka dan serum yang mudah dan sesuai untuk orang malas jaga muka. sigh.



serum mist ni kecil je tau, tapi kuasa dia berganda2. moisturizer dalam serum mist ni sebenarnya 3 kali ganda lagi banyak berbanding produk2 yang lain. jadi korang tak perlu nak spray banyak2. memadai spray 2 atau 3 kali sahaja. muka dah start licin macam biasa (katenyee) jadi nak start pakai Extra whitening! hewhewhew.

kalau jeles sile tengok ads di bawah. lolz.


ihiks, saje je kan nak interframe. kalau nak cuba, bolehlah contact Essenseri sendiri. harga pun tersangatlah berpatutan. a must try. dan yang paling penting, buatan orang malaysia sendiri. untuk research sahaja dan makan masa setahun setengah. sy ni particular lah jugak dengan barang2 yang nak diletak di muka.. so bila jumpa so called saintis ni sendiri, i feel confident to try the product. taknak lah research 3-4 bulan, nampak okay then terus dipasarkan without knowing the consequences. biarlah memakan masa untuk membuat perkara2 yang berkualiti :)

p/s- baju dari byfatinsuhana except for the green kurung. wink.

till then, take care of your skin! :D

psst : peplum checkered labuh dah re-stock di fb byfatinsuhana. do check 'em out!


Saturday, February 9, 2013

umrah (pictures only)

Assalamualaikum and hi :)

Alhamdulillah.. it's been such a great invitation by Allah S.W.T to go for Umrah. been there with umi, abah and farah. KL-Madinah-Makkah-Jeddah-KL. banyak sangat pengalaman menarik dan cerita2 best yang dapat masa kat sana. last pegi sana masa tahun 1999. almost 14 tahun dah kot! 

currently tgh menghadapi allergic yang maha teruk. so enjoice dulu the pic, coz sometimes picture speaks louder than action :) 



















 till then, take care people :)