Friday, May 31, 2013

Mum's pure love

Assalamualaikum and hi :)

suke tak my new cover photo? :)
You guys like my Facebook cover photo? You can do the same as well, siap boleh contribute to charity lagi! :D Nak tau cemane? Jemputla sambung baca. :)

Sesiapa yang masih mempunyai ibu, harus dan wajib bersyukur sebab tanpa ibu.. susah untuk kita belajar sesetengah perkara yang buku tak boleh nak ajar. cara2 hormat orang, adab di meja makan, adab bila berjumpa dengan orang.. banyak lah.

Dulu, sy ni tersangatlah over pampered. sabar je lah. bayangkan kalau pegi sekolah time darjah 1-3 tu.. everyday kena style rambut lain2. tak boleh sama. kalau bibik buat style sama macam semalam, terus call umi kat office sambil nangis2. kire macam bibik dah abuse dengan membuat style rambut yang sama. then masa di sekolah, kalau ade budak laki kacau kate nak kawin, pun nangis g public phone skolah telefon umi. HAHA. ya Allah melampau sangat perangai kite ni dulu. tapi.. itulah.. umi sanggup datang, umi sanggup tunggu hari2 kat sekolah kat luar kelas selama 3 bulan masa darjah satu (sebab dulu cikgu garang. lolz), umi sanggup buat apa sahaja.. and that's why bila sekarang ni apa sahaja yang umi nak.. i will do my best to fulfill it. sebab umi dah banyak berjasa dan tahan dengan karenah anak dia yang over :')
still looks yound walaupun dah 55 dan ada 2 cucu :D 
kasih ibu hingga ke syurga. have you heard the quotes before? so true kan? mum will always be the best among the best. she will know everything about us eventhough we didn't said anything. my umi dulu selalu komen time i masak.ni masa dah start jadi matured lah kan. masak je lah apa2, mesti komen pedas2 punya. kadang2 nak nangis pun ada. haha. tapi u get it lah, mum memang macam tu. so i ni pulak jenis cepat tak puas hati kalau org komen pasal masakan i. terus keep on masak sampai umi cakap, ok. OK je pun dah tinggi nilainya tau! sebab kadang2 dia taknak lah puji sangat kan.. kang masak mende tu je. lolz.

anyways, sebenarnya nak cakap pasal ibu.. tapi dah lari ke topik masak pulak. normal lah pateng ni melencong bila menulis. kalau cakap depan2 lagi lah, esok je lah jumpa tajuk utama. haih.

kepada semua ibu, marilah join contest ni! :


haa.. nama contest ni adalah Mom's Pure Love. any mother with baby (below 3 years old) are invited to join this contest. by the way, i'll show you how to join this contest and you SHOULD join it because it is really easy.

firstly, select your cover photo template. there are 4 designs, so u can choose the one that suits u and your baby :D




step kedua, bila dah pilih layout gambar tu.. boleh pilih gambar untuk diupload. part ni memang kritikal sebab banyak sangat gambar yang nak kena pilih! berpeluh2 ni tahuu.



step ketiga, add a caption untuk gambar2 yang kita dah letak tadi supaya nampak feelin2 keibuan di situu. eh tapi it depends dengan kreativiti korang tau :) 



last sekali.. dah siap! senang dan cepat!

bila buat collage macam ni teringat ummi :')
  
in short, what participants should do : they can create pretty Facebook cover pictures for FREE to display moments of pure love with their baby and to celebrate the love of motherhood. then, u can invite other mothers as well to use this app. for every 10 new users to the app, Comfort will donate RM5 in cash to those who have never had the chance to experience mother's love. so sweet and fair kan? :)

yang part RM5 tu.. i just can't hold it. sebabnya.. bayangkanlah.. kita dok main2 guna apps ni dan ajak lagi 10 orang utk guna apps ni.. tanpa kita mengeluarkan duit, kita sebenarnya telah donate RM5 cash kepada mereka yang kurang bernasib baik. sambil menunjukkan kasih sayang kite pada anak, sambil bersedekah. this is really nice. please, join this okay?  

kalau ada yang masih ragu2 kena beli produk atau tak, u don't have to purchase anything my dear. just click here (make sure u have fb) and starts participating now! oh btw, there's no judges. winners will be awarded based on the number of friends who end up as users for the apps. so to all mothers yang banyak kawan2 or geng whatsapp ibu2 hot ke, ibu2 penyanyang ke, or anything lah.. do join! best kot sambil2 jaga anak kesayangan dapat join contest thru fb je. tak perlu beli barang ke, pergi event ke, etc. Comfort sangat2 memahami  kesibukan seorang ibu. gittew ayat i. hehe.

join okay? menang dapat hadiah best2. nak tau kene click sini


take care to all beautiful mothers :)

yuyu's surprised birthday dinner :)

Assalamualaikum and hi :)


last week birthday yuyu kesayangan, makanya ida, iena n me plan to have dinner with her tapi ala2 surprise gitu. hihi. since last year nye birthday, ida n iena dah buat plan.. so this year ida minta sy in charge. ye la.. kang yuyu tau.. tak surprise lah pulak kan.

kiteorang ajak dinner 2 days earlier, so memang yuyu tak tahu apa-apa pun. sehari sebelum tu i texted her and ask if we could meet up n have a dinner somewhere. she thought it is just me and her and the best part is.. she thought i'm having a problem.. huu.. so cepat2 je mengiyakan sebab tak tahu dah nak cakap ape kan. yuyu is such a good friend, cepat2 reply okay dengan harapan mungkin sy akan cite sume 'masalah'. tssk. sorry yuyung (-_-')

yuyu sampai awal since dia baru balik kije. sampai2 tu, jumpa yuyu dulu while ida n iena on the way ke  sana. kami ke delicious, mid valley :) bila dah jumpa yuyu, sy bwk dia ke charles n keith dulu sambil text ngn ida n iena, then prepare dgn org kat delicious minta dia bawak pavlova kesukaan yuyung, ida n iena masa semua dah sampai. penat jugak jadi undercover nih. hewhewhew.

but Alhamdulillah.. everything went well! apart from, yuyu actually ada beli buku on how to be calm   dekat kite sebab ingat i'm having a problem-which is really sweet since i loovee books- but tak sangka sampai belikan bukuu- tapi thanks sebab buku tu best sangat dan sangat2 membantu dari segi yang lain :)-, yuyu terkejut sangat sebab tiba-tiba ida n iena sampai, and lepas tu kami nyanyi happy birthday sambil pavlova sampai ke meja. wee. happy that she love our mini surprise. we know masing-masing busy sampai kadang2 hp pun entah kemana.. but, i'm glad that we tried our best to find time for us :')

jom layan gambar :

mereka bertiga hantu pavlova. order 2 ok! ahah.

from ida n iena :D

kite tak tahu nak bagi apee. harap org tu sukee :)

iena dengan birthday girl. kaklong kawasan. tehehe




what do you expect from a bunch of girls khennn. hehe
to my dearest yuyu, happy birthday! may all the love, barakah, happiness and all good things will always be with you. we love you :)

Monday, May 27, 2013

Pampered ourself at Hannah Spa.

Assalamualaikum and hi :)

last 2 weeks was my best friend's birthday, ninie. we've been knowing each other since we're 18. almost 6 years already! we've been together thru ups and downs in our diploma and degree life. so u get the idea lah kan.. i really love her and would try my best to make her happy :)

on her birthday, me, my lil sis, ninie and hanun went to Hannah Spa at Kajang to pampered ourself and also as a birthday present for ninie. hihi. although Kajang is quite far from kl, but it is worth every penny! plus, tak susah nak cari spa ni. just opposite hospital kajang. sangat sangat mudah nak cari :D


once dah sampai.. we're so amazed by the interior sebab lain dari yang lain. Hannah spa ni more to modern spa, so u won't see any balinese or traditional malay interior here. i think this would be good for people who wants something new in spa. personally, i love the concept not because i don't like traditional things.. but.. this concept really suits me! and they used jazz music instead of balinese music. how can i say no for that!

of course kena lampu kena romantik2. hehe.


there's a lot of package here and all of us choose package C. me and my lil sis choose lulur while ninie and hanun choose massage. kat bawah ni ada details about the package :

banyak kan pakej nye. rambang mata masa nak pilih tu. harga pun berpatutan! untung datang spa ni. hewhewhew. ok dah, i wnat to show you around. joms? *ala2 datang rumah nak buat house tour gituu


ni bilik untuk milk bath or herb bath. suka sangat tang siling tu!

sauna bebeh. berpeluh2 duduk dalam ni. berharap cepat kurus dan hilang toksik di dalam badan.

:)


farah, hanun and ninie suke hati lepas buat spa. kat sini ada jual produk May Kay juga! so sesiapa yang nak beli barang2 Mary Kay boleh datang sini dan consult dengan Farah, adik kak Fadhia owner spa ni.

ehhmm.. actually sy ni penggeli orangnya. jaraaang sangat pegi spa. kalau pergi pun dekat indo sebab pergi dgn family. tu pun masa time urut dok gelak2 tak ingat dunia. confirm tukang urut tu depressed lepas tu dan tutup muka dengan plastik hitam. sigh. but Alhamdulillah! masa dekat Hannah spa ni, masa lulur tu orangnya paham sy ni jenis gituu. so dia slow down skit, and i really enjoy it sampai tertidur. suka!


ni dengan owner Hannah spa, Dr. Fadhiah. yes, she's a doctor! masih muda dan cantik. Hannah tu nama anak kak fadhiah yang sangat kiut miuttt. thank you so much kak Fadhiah for such  a great service. definately will come back here for more spa service. korang boleh datang sini juga tau :D

kat sini sy nak bagi voucher Hannah spa bernilai RM80. first 3 commenter yang bagi email address, sy akan bagi ye. seorang sy akan bagi 2 voucher. kirenye korang boleh bawa kawan lagi sorang. baik tak kaktonnn.  wink. so apa lagiii, cepat2 komen kat kite! :D

UPDATE : semua yang drop email sehingga hari rabu pukul 12 tengah malam akan menerima e-voucher dari Hannah Spa. kiranya semua akan dapat! thanks to Hannah spa yang sudi sponsor. bertuah jadi pembaca belog kitee :')




oh ok, satu lagi pengumumuan :

jemput datang fb dan instagram (@byfatinsuhana) kite rabu ni. ada sale dan banyaaak update skirt2 yang cantik2. see u then! :)

Saturday, May 25, 2013

Essenserians alert!

Assalamualaikum and hi :)

seperti yang sedia maklum, i am currently using Essenseri skincare. dah lama pakai dan hasilnya memang memuaskan hati. sebabnyaa.. orang malas macam sy tak suka pakai banyak2 barang. hehe. cukup dengan 2 barang, lengkap dengan seluruh penjagaan muka. which is only facial cleanser and serum mist. tak tahu lah kalau ada orang nak yang sikit lagi, but i think.. this is really practical. 

dannnn yang paling pentinggg, sekarang ni ada 50% off! faham tak terlalu murah sebab kalau dah tolak 50% tu.. kos untuk beli 2 barang essenseri is below RM30! sangat rugi kalau tak cuba.. because u'll love the product. masa ni lah nak cuba kan sebab harga murah. hehe.


but please take note ya kawan2..  if you want to get 50% off, please buy directly from their HQ either call 03-56241195 or just pm at Essenseri's facebook.  kalau nak info yang lebih details pun boleh check fb Essenseri, they will assist you :)

ok done with 50% off itu.. skang nak cite pasal another thing pasal Essenseri pulak okay.  right now Essenseri ada buat contest di instagram mereka which is called, "Me & My Essenseri". the contest is really simple! what you have to do is just upload your picture with Essenseri product in most creative pose. then tag or hashtag ig essenseri, @essenseri or #essenseri. or else buat penat je korang pose sepenuh hati tapi pihak Essenseri tak dapat trace gambar korang. wuuu.

ai bagi contoh gambar ai ok. ni contoh je tau! ahah.


feelin2 ayu dan behind the scene sangat tema nye. hihi.
korang boleh buat se-creative mungkin! maybe boleh buat in black n white, ada org ambil gambar u dari cermin masa u tgh cuci muka guna product essenseri, or ala2 model ke, anything! sebabnya.. kalau korang menang.. u'll get this! :
Fuschia Color Block Duffle from Coach :')
bestnye upload gambar dekat ig, untung2 boleh dapat beg coach. kulit cantik pakai essenseri, beg cantik Essenseri bagi. woahh, ala2 pantun dah. hehe! contest bermula hari ini sehingga 25/6/2013. masa sebulan dah, so make sure tangkap gambar lawa2 okay?

good luck korang! :D

Wednesday, May 15, 2013

find those extraordinary things in ordinary life.

Assalamualaikum and hi :)

i am pretty sure that most of us love their own life. and so do i. but what happened now is that, i missed my previous life where i have my own time to read a book in a library, writing my daily/weekly plans in a coffee shop while having hot caramel macchiato or maybe if i don't have enough sleep, double shot of expresso, writing my dear blog consistently, having fun with friends, etc.. etc.. and the list goes..

me in present.. just doing things called work. umi always called me and ask where i am and i always says i'm in the middle of work. "ye umi.. fatin tgh buat keje.. ok2, mlm fatin balik" "keje byk lagi tak settle.. nanti fatin makan.." n umi will always call untill i safely arrived home. i love my ummi :) but yeah, you got the point lah kan.. dulu selalu rasa kalau kerja sendiri akan lebih banyak masa sendiri. but i take that back, at least for now. tssk. it's not that i didn't agree.. but it is because once you start your own business you have to work more to starts the engine. once everything is stable, Insha-Allah.. that time barulah boleh bernafas. sikit. i learn a lot. my day starts after subuh and ends late night. sometimes untill 3. but thank god i have Allah with me.. whenever i read Quran it feels so right and calm. itu sajalah cara yang benar2 boleh menghilangkan rasa marah dan stress yang ntah kemana hala tujuannya. haih.

but then i came to realize that.. if i can't appreciate things that is happening now.. i will never be grateful for things that He gave. asyik2 nak merungut je. please grow up lah fatin. merungut all the time is so high school.

so yeah, find those extraordinary things in ordinary life. 

1. buy breakfast/lunch for beggars or people who is in need
what happened in Malaysia is that.. there is abundance of food. you can always choose to eat nasi lemak, roti canai, oatmeal, cereal, etc. but what if there's a bunch of people who wish to eat any food
for breakfast.. but they don't have enough money? don't know how to start? just buy a food,
u'll find someone to give and how happy both parties will be :)

2. keep friskies or any cat food in the car/handbag and gave some whenever u find cats.
just bought the small package of friskies at 7e and give to any stray cats. i always feel really sad whenever i saw stray cats and how lucky other indoor cats including my dreamer. the least i can do is by feeding them.  you can do it too :)

3. help older people cross the road.
it may sound simple but might feel awkward to start. but once you've starts helping people.. u'll be very happy to help other people more often. trust me!

4. talk with older people and ask for any advice, somehow in Allah's will, it helps.
once u got the chance to talk with older people, seek for their advice. just be a good listener, u don't have to debate. instead, just smile and give them time to talk. u're lucky enough if they talks about their life and the moral values (well that is what most of them will always talk btw) that they found along the way. hey, they're probably already summarized the 20-30 years of life experience in just one conversation! 

5. read a book which is different from your 'world'. 
i've just started reading a book about food nutrition. for sure a bit pening since banyak terms medic coz it's about health n some diseases. but have to admit.. it is fun :) my current aim, one month one book, minimum.

6. be nice with people you meet everyday. 
i met my neighbours almost everyday. so sometimes i went to her house just to have a chat and exchanging books (well actually i'm the one who borrows her tauhid books. pinjam ye aunty! hihi). she's a mother of 5 children. it is great to have a good community around you.

so you see, apart from that.. i don't have any extraordinary life. i wish i have, but i believe appreciating those little things first will gives you a great feeling. a feeling that you could not describe, but can only be feel :)

Alhamdulillah for everything. really.


take care people!

Tuesday, May 7, 2013

resepi : moist rainbow cake

Assalamualaikum and hi :)

balik kuantan last week setiap hari baking. sampai umi tanye awak buat sume ni untuk sape? wuu. tu la masalahnya suka buat tapi tak makan. bile dah siap terus kenyang. aci tak? berharapdiricepatkuruspadahalsampaikesudahtak. tapi nasib baik lah kebetulan ramai org datang rumah time baru2 ni, jadi meriah lah uolls rumah ai dengan segala macam kek red velvet lah, cookies lah.   petandasusahkurus. dalam banyak2 yang buat, kek kukus pelangi ni first time buat dan menjadi. personally, sy memang suka buat cake yang cara masaknya guna bain marie (stim bath) sebab cake akan jadi lebih moist dan lembut. suke! skang ni cheesecake pun sy guna cara bain marie. sumpah sedapp. lepas tu atas cheesecake letak homemade caramel. ahh.. heaven! ok resepi tu nanti kite letak eh, slalu buat tapi tak berkesempatan nak ambil gambar. so harini kite share kek kukus pelangi dulu ya? :)

resepi asal sy ambil di sini, which is sepatutnya ada karamel kat atas. but instead sy letak oreo crumbs je. thanks!

Moist Rainbow Cake

bahan-bahan (untuk loyang bersaiz 8 inch) 

adunan 1 (meringue) :
6 biji putih telur
40g gula kastor

cara-cara :

1. pukul putih telur sehingga berbuih.
2. masukkan gula kastor dan pukul guna speed yg tinggi sampai jadi warna putih dan kental.
3.kalau nak tahu meringue kita jadi ke tak, terbalikkan mangkuk yang kita pukul tadi tu. kalau bahannya tak jatuh, maknanya betul lah tu :) if still macam nak jatuh, keep on pukul untill dapat hasil yang betul okay?
4. letak meringue di dalam bekas lain dan ketepikan. gunakan bekas mixer yang sama (x perlu basuh) untuk buat adunan kedua.

adunan 2 :
3 biji kuning telur (ambil dari telur yang kite buat meringue tadi)
130 ml air
50 ml air masak
40g gula kastor
150 tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh perisa ros

cara-cara :

1. ayak tepung dengan baking powder, ketepikan.
2. pukul kuning telur, air dan minyak masak sehingga putih dan gebu.
3. masukkan gula kastor n pukul lagi sampai kembang then matikan mixer.
4. then ambil senduk kayu dan masukkan sedikit demi sedikit tepung gandum+baking powder tadi. kaup rata dan guna kaedah kaup balik. make sure kaup tepung tu very gentle tau supaya tak merosakkan kekembangan adunan yang sedia ada kembang semangkuk tu tadi. reminder, jgn ngengada nak kacau macam buat jemput tu.
5. bahagikan adunan kepada 3 bahagian yang sama rata dan warnakan setiap bahagian dengan warna pilihan korang. ai pilih blue, red and green :)

cara membuat layer :

4 sudu besar hijau diletakan di tengah2 loyang.
4 sudu besar merah diletakkan di tengah2 adunan hijau
4 sudu besar biru diletakkan di tengah2 adunan merah
ulang sebanyak 2 kali lagi

3 sudu besar hijau diletakkan di tengah2 adunan biru
3 sudu besar merah diletakkan di tengah2 adunan hijau
3 sudu besar biru diletakkan di tengah2 adunan merah
ulang sebanyak 3 kali lagi

2 sudu besar hijau diletakkan di tengah2 adunan biru
2 sudu besar merah diletakkan di tengah2 adunan hijau
2 sudu besar biru diletakkan di tengah2 adunan merah
ulang sebanyak 2 kali lagi

1 sudu besar hijau diletakkan di tengah2 adunan biru
1 sudu besar merah diletakkan di tengah2 adunan hijau
1 sudu besar biru diletakkan di tengah2 adunan merah
ulang sampai habis warna2 tu sume

bakar :
masa nak start buat adunan kedua sy start panaskan oven. sy letak 160, then masa nak masukkan kek ke dalam oven, sy rendahkan skit ke 150.
ingat! masak dengan kaedah double boiler/bain marie tau. double boiler ni caranya, ambil loyang yang lebih besar dari loyang yang kite letak cake tadi, dan isikan air. kemudian letakkan loyang kek ke dalam loyang besar berisi air td tapi make sure air jangan terlalu banyak. tips, jgn bagi sehingga loyang cake terapung.
masukkan 2 in 1 loyang tadi ke dalam oven dan tunggu around 40-50 mins.
bila dah masak, biarkan kek sejuk dulu dalam 10 mins kemudian barulah terbalikkan.
siap!




nilah hasil kek kitee. ihiks. kalau nak lawa lagi buat dlm loyang bulat. bila potong lagi cantik coraknya :)
selamat mencuba korang! :)

Saturday, May 4, 2013

my dear.

Assalamualaikum and hi.


to you.

have you been thinking about this..
never thought it will be this far.

but now.
i'm thinking about forever.
because each day i fell a little bit more into you.
so i hope we can be together.
thru ups and down, whenever i am feeling blue.

you told be that i can be better.
you told me that everything is going to be just fine.
maybe it can't make the flow smoother.
but u're just one of a kind.

well, it is not because of what you have.
it is simply because of what you are.



sorry. this is what happened when u listened to too much love songs. anyonyonyo. terustaksweetbilaadaperkataannyonyonyo. bye and take care!