Wednesday, July 31, 2013

antara cara untuk dapatkan pahala.

Assalamualaikum and hi :)

Sekejap je rasa dah nak raya. kita dahpun meniti ke 10 malam terakhir. kalau kat kuantan, sy pasti menanti 10 malam terakhir ni sebab masjid2 ada buat solat tasbih, solat taubat dan solat hajat. tak sah kalau tak pergi dan bertaubat sesungguhnya. memang airmata macam air terjun sewaktu solat.. mengenangkan dosa2 kita yang lalu.. :'( tapi bukanlah di kuantan sahaja.. di mana2 tempat pun ada.. in fact di rumah pun boleh. cumanya sy suka dengan pembawakan seorang ustaz ni semasa dia jadi imam untuk solat tasbih. sebab hati rasa sangat sayu dan dekat dengan Allah..

kadang-kadang bila kita sibuk nak mencari harta duniawi kita terlupa sebenarnya nak mencari harta akhirat. ingatlah kawan2.. dunia itu hanyalah sementara dan penuh dengan tipu daya, sebaliknya akhirat itu jualah tempat sebenar-benarnya dan akhirnya kita nanti. bayangkan macam ni lah, kita banyaaak sangat kumpul harta di dunia, akhirnya kita akan hidup dengan penuh kesenangan di dunia ini sebab kita dah prepare banyak harta. jadi, cuba bayangkan pula, Allah bagi kita hidup sampai sekarang.. dan kita kumpul sikit2 harta akhirat kita setiap hari.. Masha-Allah.. agak2 boleh jadi jutawan dah kita kan? hihi. lagi lama kita hidup, lagi banyak cabaran, tapi lagi banyak harta akhirat yang kita boleh bawa. kita pesan dekat diri kita macam tu okay? :)

A friend of mine anak kepada pengetua this one sekolah agama di Sarawak. Madrasah Al-Khairat namanya. sekarang ni sedang mencari dana untuk membuat bangunan. sy rasa tak ada salahnya kalau kita sama2, sikit2 hulur bantuan ikhlas. walaupun kita bagi RM1, tapi dengan niat yang ikhlas untuk membantu.. Insha-Allah.. nilai RM1 besar nilainya untuk pahala yang kita bakal dapat :')




semoga sumbangan korang semua dapat merealisasikan impian mereka untuk menanmbahkan bangunan bagi memudahkan proses pembelajaran. selama mana mereka menggunakan bangunan itu, selama itulah pahala derma kita tu dapat kat kita. best kan? kalau mereka yang tak mampu, doakanlah yang baik2 untuk mereka, mudah mudahan ada pahala untuk kita. Aminn :)

Thursday, July 25, 2013

the truth is.. we are happy with what we have.

Assalamualaikum and hi :)

How was your puasa so far? for me.. Alhamdulillah.. tahun ni tak selapar macam tahun-tahun yang dulu. ayat macam tahun2 sebelum tu perangai melantak aje (-_-')

don't know where to start because i think this post will be quite serious, i guess. have you ever think about what is your purpose in life? most people will have quite similar reasons.. to name ; to be success in life, to be happy with the one we love, to be showered by the bless of Allah, etc. and i know it is good when we have those purposes as it somehow give strength to motivate ourself to be better.

but seriously, do you actually depends on your purpose of life or just keep on compete with others? in other words, jealousy makes you a better person. well, if it is.

i found it is quite difficult to put this in words. things keep on lingering in my head but i just couldn't find the right words. hopefully, i will find it by writing in my dear blog.  

i don't know about other people, but for me competing is a must. it is not necessary with other people, our own self sometimes could be the biggest competitor. To be frank, i live my life competing with my own self. i do not really care about other people competing each other. for me, setting my own benchmark and passed through it is a success. if you are in the same boat with me.. have you ever felt that the benchmark actually never exist? because once we've passed it, then we set another benchmark which is higher than before. it is like.. a never ending process. 

then i found myself very workaholic. which is good. and it comes with a package of anger and temper. which is not. that. good.

after a while i realized that sometimes i need to stop and appreciate. be happy of what we have. stop competing ourself with anyone. He gave us to reach for a certain level for a reasons. we never knew it was only a test from Him if we're too busy setting the benchmark or competing with others. so stop. analyze.. and appreciate things around us. for instance, being rich is not the solution of all problems. some people may have fewer money but their life is full of love from the family. some people may have fewer money but they still manage to lead a successful life. another example, always being the last in class doesn't mean it is the end of your life. maybe it is time for you to seek your innerself and let yourself do things that you actually love. or maybe, this is the last stage for you to keep on standing before you finally reach your ultimate success. well, good things come to those who waits. doesn't it? 

the truth is.. we are happy with what we have :)

i did not said that we should completely stop competing. it is only for a while. a short break to appreciate and smile. to fill the heart with small good things to be remembered along the way to success.

the end.

well actually those above writings was not in the plan. huhu. i was planning to let you know that i am going to open a bazaar this upcoming friday and saturday :D *mcmtakadakenamengenalangsung.
during this bazaar, ByFatinSuhana (BFS) will reveal its Raya 2013 Collection for the first time before it open its sales on the website (www.byfatinsuhana.com.my) next week. plus, got discount some moree! don't worry, most of the collections comes with S, M and L sizes to make sure customers will get the perfect fit for their 'baju raya'. wink. trust me, all of the collections is very tempting. if you know my taste  then you'll absolutely gonna love this raya 2013 collection :)

well apart from baju raya, BFS is also putting a massive sale on other items. such as :




and blouses will be as low as RM20! so make sure you mark your calendar and be there okay? bring along your mum, sisters, cousins, girlfriends as there will be special gifts too :) can't wait!

take care people!

p/s- sorry for the bad grammar. tssk.

Monday, July 15, 2013

Sunsilk and IFF

Assalamualaikum and hi :)

nowadays memang ramai sangat gadis-gadis yang masuk dalam bidang keusahawanan. banyak yang buat business. lebih2 lagi buat online shop. boleh kata kalau tengok dekat fb news feed, ada je nama2 baru yang 'pop up' kat screen kitee ni. as long as caranya halal, teruskan and keep it up! :)

i was told that Sunsilk had a competition to find 10 fashion designers and 10 models to showcase themselves in Islamic Fashion Festival (IFF) end of this year. serius la Sunsilk?! it's like a dream come truee. i bet not just me, but to most of the girls who loves to design and doing modelling. sy cepat2 sign up untuk designer punya part sebab sukaa sangat design. walaupun sketching macam budak2, tapi gigih tahu :') who knows design kite terpilih antara 10 yang terbaik dan dapat buat baju tu kat runway IFF nanti? ya Allah.. menangis kot kalau dapat :')))

jom2. kite taknak la kongsi sorang2. korang pun join okay? here, kite bagi step by step. join cepat! sebab competition tutup 31 Julai 2013.

1- pergi ke fanpage Sunsilk Malaysia. klik sini. 

macam kenalll je gadis belah kanan tu. hewhew.

2- bila dah klik, korang boleh pilih nak jadi designer ke model. laju2 ai pergi yang belah kiri itu :')



3- korang kena isikan beberapa steps yang mudah. which are gambar korang dengan syampu sunsilk dan rekaan baju korang (up to 3 design)

muka excited tuuu. 

baca dan fahami betul2 apa yang ditulis kat sunsilk tau!

4- last sekali, korang isikan maklumat peribadi korang.. itu sahaja. senang sampai rasa nak nangis.



dah siap!

mudah yang amat untuk masuk competition ni. korang masuk tau sebab for me, hadiah dia which is a runway memang sangat2 berguna untuk pengalaman. buat sehabis baik dan berdoalah siang dan malam untuk jadi one of the best. Insha-Allah :)

take care people!

Friday, July 12, 2013

Burger Al-Lazat, hanya di Burger Bakar Abg Burn

Assalamualaikum and hi :)

hari khamis lepas abg burn buat majlis pelancaran burger baru dekat kedai di area bandar permaisuri. ramai jugak yang datang, cik epal, fatin liyana, yuyu, kak anne penmerah, abe mejoh, orang2 media dan other crowd. memang sangat2 meriah kedai abg burn haritu :)

walaupun hari rabu tu baru balik dari uk, tapi sebab semangat nak tau burger baru abg burn.. ai pergi jugak tau. hehe. 


orang kuat BBAB. siapa abg burn? it's a secret they never tell ;p
that day mereka lancarkan burger baru iaitu burger al-lazat. burger al-lazat ni ada banyak jenis tau. al-lazat special, al-lazat cheese, al-lazat cheesy and lots moree. ada lebih dari 5 jenis burger al-lazat yang korang boleh pilih. banyaks sangats :') 





frankly speaking, sy ni sebenarnya bukanlah penggemar burger sangat. kalau ada, ok lah. kalau tak ada tak la craving pun. so masa pelancaran tu excited biasa2 je tapi tak adalah sampai teruja. tapi tak sangka yang dey all sume bagi semua orang yang datang, burger al-lazat free. and this burger.. sumpah sedap! sejak boikot mcd dah lama tak makan McChicken.. n bila makan haritu.. kiteorang sume macam.. senyap. bile dah habis sume kate.. macam McChicken..! *nangis sebab lepas ni tak perlu pergi mcD dah la tu, dapat tlg sesama melayu. ahhh.. how good is that :)

to make it even better, profit yang dapat dari jualan burger Al-Lazat ni akan disalurkan kepada rumah anak yatim. Alhamdulillah.. sambil makan burger sedap, sambil menderma. bagusnya abg burn ni! tapi korang kena tau yang burger Al-Lazat ni hanyalah ada semasa bulan Ramadhan sahaja. so baik korang jangan lepaskan peluang ni. sebab. burger ni sedap sangatttttt weyh!


pergi dapur kat belakang terus teruja tengok burger niii. dey all kate ni burger kl tower punye version. hehe
selesai makan2. kami sume muke tak brape nak malu sebab minta tapau lagi satu. haha. dah what to do, sape suruh jual burger sedap. tehehe. tapi certain je yg dapat sebab burger habis. tak ape, bulan puasa ni confirm2 datang! first time ni mengidam makan burger :')

gambar2 kat bawah adalah gambar bersame suke2 je. hihi. sy sgt2 tak bermaya sebab masa tu baru start demam dan still jetlag. tssk.

Cik Epal makin kurus dari hari ke hari. jealouss

ambil yuyu kat umah dia n masuk2 je kete, kiteorang cam.. pakai warne coklat eh? jubah gak eh? lycra too? selaluu sama dengan yuyung nii. masa kat indo pun dari baju, kain sampai ke tudung same. ahaha.. sangat kimia dah ni kite niii ;p

kak anne penmerah yang same2 gannu. penat rasa nak cakap normal ngan org lain n ckp gannu ngn kak anne. terbelit2 ;p


For more info about BBAB, boleh check their social media :

Website : abangburn.com



ok itu sahaja. make sure korang datang kedai burger bakar abg burn ya! take care people :)

Thursday, July 11, 2013

tudung terbaik dari ladang (TDL)

Assalamualaikum and hi :)

have you ever heard about tudung terbaik dari ladang (TDL)? if you don't, meh kite cite meh. tudung2 dari TDL ni sangat cantik and kualiti sangat terbaik dari ladang! sama je dengan nama kedai kannn. ahah. but seriously, memang cantik-cantik.

haritu dok browse la website TDL ni kat terbaikdariladang.com, dan berkenan kat tudung baru mereka - Adreena shawl. ya Allah.. cantik sangat! cepat2 order nak warna grey-pale pink.nasib baik still ada. postage pun bagus.. within few days dah dapat. Alhamdulillah :)


haa.. kalau korang berkenan dengan Adreena shawl, korang boleh beli di website mereka. warna pun ada banyak pilihan. and yang penting semua colour tuh padanan dia memang sesuai je. memang ikut taste ai. fuhh.. boleh nangis ni nak tahan nafsu membeli kat TDL.


sempena raya ni kan, Adreena shawl ada 10 colour baru! tudung ai mestilah yang matching dengan baju rayee. wee.



di sini sy bagi 5 sebab kenapa korang kena beli Adreena shawl. macam jawab soklan exam pulak iolls. tehee. 
1- material kain chiffon yang super lembut dan tak jarang sebab ada 2 layer
2- saiz nye besar, boleh pakai banyak cara dan still menutup dada *part Adreena shawl paling ai sukaa
3- warna2 nya semua soft2 dan tak vibrant sangat. bukankah ianya nampak lebih sopan dan ayu? :)
4- harga berpatutan!
5- sangat selesa :')

faham tak kite tulis 5 sebab tu dalam masa 2 minit je sbb memang banyak sangat yg special nye shawl ni. tak payah berfikir dengan gigih pun boleh bagi few reasons why you girls should purchase this shawl. and of course, untuk raya.. shawl ni tersangatlah sesuai :D

walaupun kesihatan kulit tak berapa nak ok, nak jugak tepek gambar sendiri dgn Adreena shawl ni.huhu. love the shawl! :)


jadiiii.. cepat serbu website terbaikdariladang.com dan pakat beli produk2 di sana ok! dah nama pun gitu, boleh dijamin sangat mementingkan kualiti dah. Insha-Allah, tak menyesal beli kat sini. wink.

once beli, boleh tengok tutorial yang TDL sendiri sediakan on how to wear this shawl. sangat concern pihak TDL ni tau :')




kalau nak tahu lebih lanjut mengenai TDL ni, korang boleh lawati mereka di sosial media berikut :

website : http://terbaikdariladang.com/
instagram @tdlnetwork
facebook : www.facebook.com/TDLtudung

take care people, have a great day!

Monday, July 8, 2013

tudung labuh Safaa BFS

Assalamualaikum and hi :)

taknak cakap banyak. nak senyum lebih je :) Insha-Allah.. BFS akan keluarkan tudung labuh saiz 3XL and 4XL mulai esok. sy sendiri puas hati sebab senang nak pakai ke masjid dan pakai untuk solat. suka tudung ni sebab dah menutup dagu, awning lembut jadi senang nak sujud masa sembahyang tapi still cantik terletak untuk dibawa kuar berjalan2 dan of course, pilihan warna yang menarik :)




kalau nak beli, boleh ke website byfatinsuhana.com.my. produk Safaa akan available mulai hari selasa jam 10 pagi.

psst: tak sabar nak tunggu bulan puasa. bulan yang paling dinanti-nanti :)

Saturday, July 6, 2013

should we cook even if it just for ourself?

Assalamualaikum and hi :)

dah 2 hari balik dari UK tapi time tidur still ke laut. first day tu bangun pukul 1 kot! sebab malamnya tak boleh tidur. lepas tu mula lah gejala-gejala anti sosial seperti duduk terperap di rumah (walaupun setiap hari kena keluar jugak untuk keje jumpa client/tailor) selama mungkin. since i'm doing online business, sebenarnya boleh aja tak keluar rumah langsung. in fact pernah tak keluar rumah in 2 days. lepas tu sakit kepala. rasakan.

most of my friends who came to my house, memang jarang sy bawak makan di luar. usually masak je. dan kalau sendiri pun.. memang masak. so the other day, one of my friend asked me if is it worth to cook even if it just for ourself?

my answer is, yes if u live in kl. lolz. geram tahu makanan2 dekat sini ada yang tak fresh. sy sendiri dah beberapa kali kena masa nak beli lauk, udang hanyir, ayam busuk. sigh. sedih tahu. daripada tengah lapar2 terus tak ada selera langsung. lepas tu mula lah rasa nak pecut balik kuantan sebab seafood dekat beserah segar dari laut dan makan ayam kampung sebab abang ternak. oh bestnya. umi sangat memahami, so kalau dia datang dari kuantan dia akan bawa fresh raw material. gittew ingat ni kilang. jadi makanlah sy makanan yang fresh. wewewe.

tapi tak lah semuanya tak fresh kat kl ni. ada je. cuma. mungkin sebab sy dah terbiasa macam tu. or sebab sy ni je yang kurang bernasib baik masa beli makanan. tssk.

bagi yang kata leceh nak masak sebab takes time.. sebenarnya tak jugak. sy biasanya akan buat paste untuk masakan apa2 dulu then letak je dalam peti for few days. bila lapar keluarkan, sambil2 kemas rumah and mandi. bila paste dah agak2 lembut barulah masak. sekejapp je :')
sapa kata makan sorang tak boleh feeling2 fine dining? tehee. butter prawn feveretkuu.

mee kari. buat  paste je. lapar pandai2 la godek peti tu. 

soto ayam

nasi goreng belacan
paling selalu buat this one sambal. sebabnya this particular sambal bagi sy boleh guna untuk buat perencah nasi goreng, sambal penyet (the taste macam sambal penyet wong solo), masak lauk -ayam masak merah (boleh letak sikit2), kentang masak sambal pedas, etc. serius banyak kegunaaaaan. dah la senang nak buat. buat banyak2 lepas tu letak je dalam tupperware then simpan dalam peti. hehe.

meh kite ajar buat sambal ni. omgeee. tatau nak bagi nama ape sambal ni. korang buat nanti korang gtau lah nama apa yang sesuai eh? sy main reka ikut selera, tibe2 sedap pulak n ramai tanya.

Paste sambal

1 labu bawang putih (dalam 10 ulas)
10 ulas cili kering
2 biji cili padi (kalau korang yg suka extreme pedas je tau)
setengah genggam ikan bilis kecil 
halia 
belacan


cara-cara
1. bersihkan semua bahan.
2. guna lesung batu azimat korang, masukkan bawang putih, cili kering, cili padi, ikan bilis 
dan halia. tumbuk sampai hampir2 lumat. kalau nak blender pun boleh,
tapi sy guna cara tradisional je.
3. lepas tu barulah letak belacan dan tumbuk. masa tu korang boleh la agak2 rasanya.
kalau dah cukup rasa ok lah. kalau tak, tambahlah lagi :)
4. boleh simpan dalam tupperware.

masakan yang korang boleh gunakan sambal ni :

sambal penyet : tumis atas dapur dengan minyak sederhana. agak2 dah naik bau. tutup api. makan dgn ulam, ayam penyet, kicap abc n nasi panas. sedap!

udang balado petai : tumis dengan minyak. masukkan petai, daun limau purut. bila dah naik bau masukkan udang. tunggu sampai udang masak. siapp.

nasi goreng : tumis atas dapur. masukkan serbuk perencah nasi goreng ikan bilis pilihan korang + kiub ayam. kacau sampai naik bau. masukkan nasi + sayur campur. bila dah sebati, pecahkan telur dan gaul sampai rata. siapp

masak sambal kentang : tumis atas dapur. masukkan daun limau dan gula. gaul. kemudian letak kentang yang dah digoreng. gaul rata dan letakkan sedikit air asam jawa. bila dah masak, angkat dan siapp :D

so takde alasan dah lapar dan kena makan kat luar. marilah kita start shopping groceries. jimat pun jimat. hihi. hopefully korang dapat la sedikit sebanyak info dari sy :)

teruja mata jadi besar. thanks cikqu for the makeup! blh check ig dia.
take care people and have a nice day :)