Monday, September 23, 2013

advertising.

Assalamualaikum and hi,

this is just a quick update, kepada sesiapa yang berminat untuk advertise di blog ni boleh email ke byfatinsuhana@yahoo.com. ianya merangkumi 1 blogpost + 1 tweet + 1 fb fanpage status + 1 instagram. 

apa yang menariknya?

it is for your media exposure! lengkap dari blog, twitter, facebook dan instagram. macam mana flow nya? simple! emailkan jenis business korang dan details yang korang nak sy highlightkan (maximum 10 gambar). untuk blog, sy akan buat draft dan bagi pada korang untuk review dulu.  once everything is agreed, then we'll proceed :)

p/s- harap penjelasan ringkas sy di atas memudahkan kepada mereka yang bertanya. thank you dearies! 

Friday, September 20, 2013

Covergirl for Hijabista and Eternity magazine.(oct 2013 issue)

Assalamualaikum and hi :)

tajuk entry taknak skema lagi kan. hehe. tapi itulah.. Alhamdulillah! dulu2 masa sekolah from 4-5 selalu berangan bila tengok magazine.. bilalah nak jadi front cover magazine. tapi memang tak yakin dengan diri sendiri sebab rendah, gelap dan berjerawat pulak tu. omgee. cukup semua sifat untuk jadi rendah diri dan tak confident. but at that time, i still love my life since i have beautiful family and friends :) cuma biasalah, remaja. selalu ada perasaan nak sesuatu yang nampak macam mustahil.

tapi nama pun impossible. I-AM-POSSIBLE to do it. selalu cakap macam tu dekat diri sendiri dan senyum :)

macam nak beli kamera sony idaman almost 2 tahun lepas. nak minta duit abah.. macam segan je. tgk harga dalam 2 ribu lebih. uih.. mahal nyee lah. tp sebab org2 sekeliling cakap impossible. memang main api lah kan. i am possible to have it. jadi buatlah budgeting untuk nak dapatkan kamera tu dalam sebulan lebih dan taat dengan jadual pengeluaran duit. sakit memang sakit, tapi.. kalau dah nak. semua pun jadi. tehehe.

the reason sy bagitahu ni bukanlah sebab nak bangga diri ke apa, nauzubillah! tapi sebab sy rasa diri sendiri kena ada perasaan : 1) tahu apa yang kita nak dalam hidup. meaning short term and long term. 2) perasaan disiplin dan tanggungjawab dalam melaksanakan sesuatu supaya apa yang kita mahukan, tercapai. 

jadi masa dah habis sekolah tu, masuk uitm jengka dan aktif dengan MPP dan tak terfikir lah dengan benda2 modelling cantik2 semua ni. cuma, suka jugaklah tengok orang2 cantik ni. sape tak kan. ehe. entah macam mana kawan sekolah,Qoma ajak pegi karangkraf sebab minta tlg jadi model bidan terjun dia. gelabah lah kan. start dari situ, editor tu keep on panggil dan a month later, sy jadi covergirl majalah dara.com :) maluuu sangat mula2 tu sebab tgk muka ade kat mana2. macam.. hishh. nak sorokkan semua bg org takyah beli. tapi, dah sape yang nak involve in the first place kan. tssk.

n kebetulan my brother annaseaskey pun study uitm jengka, jadi kami sama2 mula karier ni. annas start pinjam2 kamera kawan2 dan me n annas will go explore hutan2 kat jengka n ambil gambar. masa tu memang tak ada apa2 lagi la fb ni. yang shooting2 model sume. penat tapi best sebab, masa kat kelas rasa macam student u, habis kelas pegi office mpp n buat kerja2 uni n handle student n event kat uni jadi rasa macam org besar sbb keje-haha, then petang tu g amik gambar suka2. kira boleh release stress jugak la. 

so that's how it all begins :)

dah la kite nak tunjuk gambar pulak. hee.

for Hijabista magazine,  shoot ni masa bulan puasa. walaupun masing2 tengah puasa tapi energy tetap ada! mungkin sebab terlebih excited agaknya. hehe. sy digandingkan dengan peguam fashionista, raja nadia sabrina. known her last year at karangkraf too. we were talking and didn't know that my cousin is her friend sebenarnya. what a small world. she is very soft spoken and i bet that is how her husband kept on falling for her. if he's not, then it is me who fall for her ;p


thank you kak mas and kak fiza makeup kami cantik2 :D

anddd the outcome :)




sneak peak je tuuu. nak tahu lebih lanjut sila beli majalah Hijabista ye. and don't forget to follow their fb fanpage!

next is Eternity magazine. it is actually an online magazine n shooting ni dah 3-4 bulan lepas. korang boleh pergi ke mediaglam.com dan boleh baca issue sept-oct disana. sy sangat teruja sebabbbb sebelum2 ni anuar zain pernah jadi cover untuk eternity. sebak tahu sebab dia crush sekolah menengah sy :')

terima kasih kepada crew eternity terutama kak Aisyah sebab sabar dengan sy. bayangkanlah, few days sebelum shooting tu sy kena samun. hp semua hilang.. memang dugaan sangat masa tu. Alhamdulillah everything went well after that :)




nak baca lebih lanjut magazine Eternity boleh klik sini. dan jangan lupa like mereka di facebook :D



sekian itu sahaja dari saya. terima kasih sudi bacaa. next entry nak cakap pasal impian kitee. stay tune tau! *konon macam rancangan tv lettew.

tata! take care people :)

Tuesday, September 17, 2013

resepi : fruit tart

Assalamualaikum and hi :)

Semalam kite dah janji nak bagitahu apa dia yang kite buat masa stress kan.. soo.. perkara kedua yang sy buat adalah.. memasak atau baking. kalau time stress memang masak dia lain macam. sebab nak masak banyak2 benda dan kena sedap. kalau tak sedap, stress balik sambil buat lagi sekali. memang horror sebenarnya. perkara ini diakui oleh ummi sy sampai pernah satu tahap dia tak bagi masuk dapur. sobs. pernah satu ketika dulu stress apa entah tak ingat dah, setiap hari ambil order untuk kek. carrot cake, chocolate cheesecake, red velvet, chocolate moist cake. puas hati, ai stress tapi dapat duit. boleh gitu? aha. tapi masalahnya kalau orang tak order pun memang buat, makanya sebab tu lah sy cepat sangat naik berat badan. bahaya betul (-_-')

semalam stress, buat fruit tart. resepi asal boleh tengok dari blog cik mat gebu. suka sangat tengok blog dia. memang impian dari kecik2 dulu nak pandai masak semua benda. paling2, kalau dah kawin nanti buat baca yassin ke, birthday ke, baby shower ke, boleh masak sendiri je. jauh betul fikirnye kan.. sigh fatin nih. 



sy ada buat beberapa changes dalam resepi tu. sebab di kl ni, dapur terhad dan tak besar macam kuantan, jadi malas nak guna banyak barang dan sepahkan tempat sebab lepas tu kena kemas lagi. penat den. takpe2, asal masak dapat release stress :')

untuk chocolate masakan tu, sy tukar. sy guna chocolate Hersheys sebab.. sedap. ehe. dan instead of custard filling, sy gunakan cream cheese. sy biasanya guna brand tatura sebab rasanya lebih sedappp dan a bit murah (ini yang kite mahu ye tuan2 dan puan2, murah dan sedap).

yang hancur jangan risau, selamat didalam perutku :')
resepi filling cream cheese :

250g cream cheese
8 sudu besar fresh milk
1 sudu kecil perasa vanilla
1 sudu besar gula
1 sudu besar jus lemon

campurkan kesemua bahan tu dan pukul dengan mixer. kalau nampak a bit keras, tambahkan lagi fresh milk. oh ya, sy letakkan filling ni menggunakan piping bag supaya lebih kemas. sebelum letak filling cream cheese ke dalam bekas tart, sy letakkan filling blueberry sikit. then sy tutupkan dengan filling cream cheese. hmm. sekarang tengah konfius tart ape lah namanya ni pun. blueberry cheese tart atau fruit tart. 

tssk. 

apa apalah asal sedap dimakan. ihiks.




as for topping sy letak strawberry and kiwi. tak letak croquant and piping jelly sebab tak jumpa nak beli dekat mana. bila tengok balik gambar ni, i should actually put more fruits on it. baru nampak tempting.. kan? huhu.


well that's all from me. terima kasih singgah! take care lovelies :)

Monday, September 16, 2013

my purple mask :)

Assalamualaikum and hi :)

perempuan ni banyak betul cabaran hidup. bukannya lelaki tak banyak cabaran, cumanya kalau cabaran dari segi emosi tu memang menang kat pompuan lah kan. hehe. lagi2 kalau time datang bulan. ya Allah.. segala benda jadi emosi. as for me.. mood swing tu akan jadi few days or a week before datang bulan. memang mengamuk tak tentu pasal. ataupun tiba2 jadi paling rajin di dunia kemas rumah tengah malam. tak boleh tengok barang bersepah, hati jadi tak tenang nak tidur. padahal hari lain takde ape punnn. sobs.

dan yang paling palinggg kurang suka adalah naik jerawat kat muka. muka sy ni vulnerable. kejap dia okay sangat, halus mulus bak sutera. tiba2 jadi ladang ternak jerawat. haa macam tu lah vulnerable nye. 

few days ago stress sangat sebab banyak kerja and rasa macam stuck je tak boleh nak buat apa2. bila tengok cermin, whitehead pulak banyak kat hidung tu kannn. haishh. haishhh.  so i tried this one mask in a tube. Dian Pixy Floral Mask :)


sebenarnya dah ramai kawan2 blogger try termasuklah fatin liyana and yuyu.. n tgk feedback dey all sangat memberangsangkan, makanya haruslah cepat2 sy cuba kan. tehee. masa buka tube tu and letak kat hidung, terus suka! sebab bau dia best (lavender), kalau macam ni lah.. boleh la selalu pakai :)

antara kelebihan mask ni :

-melindungi kulit dari pencemaran
- melembutkan kulit tanpa menipiskannya
- sangaaaaat efektif untuk menanggalkan bintik hitam dan kotoran degil
- mengawal masalah kulit berminyak
-menyahtoksik pada wajah yg menjadi punca jerawat
- sangat digalakkan untuk kulit muka sensitif dan berjerawat

antara bahan2 aktif yang terkandung dalam mask purple kiut miut ni adalah moisture complex, vitamin A, B3, C dan E, Q10 dan Hyaluronic Asid. semua bahan yang baguss untuk muka :D

so now.. lets try!

make sure korang bersihkan muka sebersihnya. sy gunakan jari je masa nak letak ni sebab lagi mudah. biarkan dalam 20-25minit. then bila dah kering tarik perlahan2 dari bawah ke atas. masa nak basuh tu basuh dengan air sejuk ye supaya pori2 tu tertutup sempurna :)




lebih2 pulak kite ni kan. tehehe. tapi best la pakai. sebab bau lavender dan practical sebab letak dalam botol macam tu. mudah kerja.


the result. habis semua terkeluar. kagum dgn mask ni sebab walaupun dia tarik semua keluar, pori2 masih lagi ok. that's good!

ok that's all for now, nanti kite cite lagi apa yang kite buat time stress2. hewhewhew. take care people!


Saturday, September 14, 2013

meet faith

Assalamualaikum and hi :)

seperti yang korang tahu.. i love Dreamer so much. tidur sama, gi dobi sama2, tgk tv sama2, online sama2, nangis sama2 (motiff).. in fact kalau sy buat kerja sampai lewat pagi, dia akan tidur kat bawah kerusi tempat sy buat kerja. dia sedaya upaya takkan tidur kat atas katil kalau sy tak tidur lagi walaupun ianya nampak tempting ya ampunn.





but now.. ada makhluk baru. yang buat dreamer pening kepala sebab setiap hari ikut dia pegi mana2. sampai dreamer masuk tandas pun makhluk tu ikut. he seems a bit stress masa mula2. dok mengamuk je seminggu tu. tapi lama2 dia faham yang dia dah ada adik baru. tehee.

meet faith :)

kemana2 dreamer pegi, kat situlah faith ade. comelll. hihi.



faith ni baru nak masuk 3 bulan. thanks to kak anne penmerah sbb bagi kucing comel baka flat face + persian. faith terlalu peramah dengan semua orang, unlike dreamer yang a bit choosy. faith dgn semua orang dia ok, semua benda dia tak takut, kadang2 risau jugak sebab dia terlalu hyper, tapi nasib baik la time dia dah letih dia akan tidur mati. hehe.

part paling best bila malam2, both akan tidur sekali. so skang ni kat katil ade sy, dreamer n faith. comel je memasing bila dah ngantuk cari mummy dia sebab nak tidur. since faith ni kecil lagi memang jaga dia sangat2 sebab risau dia sakit ke apa kan. nasib la dreamer faham. ahah.


since farah pun suka sangat faith, she made this video. jom layansss ;)

 

enjoy your long weekend people! :)

Thursday, September 12, 2013

new tv series- sahabat.

Assalamualaikum and hi lovelies :)

ehemm. if you happened to follow my blog fanpage at facebook (promote jugaaaak), you might noticed about Sahabat music video. the mv is soo cool that i made it for few of my close friends. not just it is awesomee liddat, the mv is also promoting its new series in ASTRO channel 104, named SAHABAT :)

anyways, have you seen the MV yet? u should see mine! the one that i sent to my lovely yuyung and you can do it for your bestie. tehee. frankly, the first time i saw the MV (the ever so pretty twins ida n iena sent to me), i cried! sebab it is really touching and sweet. huu.. lembut sangat hati ai nih. sobs.


                                      

haaa.. nak tengok lettew. hehe. korang boleh klik sini kalau nak tengok :)



ahh.. i know, when it came about friendship, no one can resist how fun it would be! so make sure don't forget to watch the new tv series SAHABAT on channel 104 starting this 16th September :) banyak pelakon2 yang sedia ada femes ada dalam tv series ni. kalau korang suka Oh My English, haa ada la several pelakon yang diserap masuk kesini(i am one of OME fans!!). andddd ade liyana jasmay jugeee. kite suke dia berlakon sbb ngade2 mencik. haha. girlies betuls dah ayat tu.*muntah rainbow.




bestnyaaaa. bestnyaaaaa. tak sabar nak tunggu 16 September lepas tu duduk depan tv sambil peluk Dreamer n Faith (kucing baru kiteee). adrenalin rush tahap kritikal sebab excited sangat. tssk. oh btw, sementara tunggu 16th september, you can start doing your own mv for your bestfriend, or even share quotes! semua boleh tengok dekat siniii.

buatlah untuk seseorang, pasti mereka tersenyum gembira bukan kepalang. sekian ayat skema dari saya. tata!

Monday, September 2, 2013

late night stroll.

Assalamualaikum and hi :)

previous week was quite a challenge because i am looking forward to end of this week. will let you know at the end of the entry why :)

so last night me and my lil sis, Farah went to publika to have our dinner. we planned to dine at Plan B but it turns out Ben's always in my heart ;p Ben's is my personal favourite place to eat! i love everything about them. the food, interior, service.. everything is nice. usually i went to Ben's in klcc because it is nearer to my house and the interior was much much beautiful. if you wish to try their food, ben's restaurants are located (as far as i know) at KLCC, Pavillion and Publika.

all time favourite, fisherman's catch :)

farah with her cheesy-toastie-something-can't remember-sigh









a group of people is celebrating their family member's birthday. been stalking them from above. tehee ;p

there are a lot of makan-makan place that i would like to share with you girls especially in kl and selangor area. besides being a cat lover, i am a serious food lover. and that's why i need to exercise a lott. umi already gave me warning by the way ;p

oh and ya, not every place must be exclusive. if it means food lover, warung cangkung tepi jalan besar pun boleh. where to get the best nasi ayam, the best char kuey tiaw, RM4 ayam penyet but still the best in town, etc. so stay tune and i will try to feed my blog with more food entry. yay or nay?

farah trying to be vain. oh well ;p



i'm in love with my cotton long skirt from byfatinsuhana. coming soon next week! but if you wish to buy physically and be one of the early birds, with more discounts. boleh datang ke rasta ttdi minggu ini hari sabtu dan ahad dari pukul 10 pagi hingga 7 malam. sy akan berada di sana sepanjang 2 hari tu, so jomss! banyak lagi online shop yang hebat2 ada disana termasuklah my brother, AshAnnas :)


kita jumpa weekend ni okay? :D

take care people!