Saturday, October 19, 2013

Top2Toe Styliesta

[Sponsored post]

Assalamualaikum and hi :)

sekali dengar tajuk entry ni macam nak promote baju pulak kann.. sebab nama macam tu. hihi. tapi sebenarnya bukan! kite nak bagitahu yang Top2Toe Styliesta ni sebenarnya adalah nama untuk Image consulting yang dimiliki oleh akak cantik bernama Emi Idura:)







penting sangat ke nak kena ada perunding imej bagai?

bagi sy, jika anda seorang yang sedang mencari identi, masih kena nasihat oleh kawan2 atau mak sendiri utk ubah penampilan, anda sangaaaat memerlukan perunding kecantikan!


tapi sy kan ada kawan2, they all boleh tlg sy kot. tak perlu lah perunding2 ni.

kawan memang boleh tolong. tapi kadang2 timbul masalah juga. contohnya, ada kawan yang tak sampai hati nak kata baju yang kite baru beli untuk raya tu sebenarnya sangat tak sesuai dengan bentuk tubuh kita. demi nak jaga hati katanya, haruslah kata cantik (-_-'). atau ada juga kawan yang jenis iyakan semua apa kata kita. jadi sebenarnya kita di dalam comfort zone, walhal.. kalau orang luar tgk, mungkin gaya dan imej kita tak berapa sesuai dengan kita.


paling penting, perunding imej ni tahu apa yang boleh menaikkan confidence level kite. jadi tak perlu lah nak segan silu rasa pakai baju ni macam mak datin ke, pegi pasar ke, etc. kita blh consult pakaian macam mana yang sesuai untuk kita ke office, casual, jalan2 atau sekadar nak berjumpa teman2 rapat :)


banyak kelebihan yang kita akan dapat dan tentunya perkara macam ni akan membuatkan kita lebih gembira dengan diri kita sendiri. 

Kak Emi ni adalah founder dan Principle trainer di Top2ToeStyliesta Image Consulting. She is Internationally Certified and Accredited as the Professional Image & Color consultant by the world renown London Image Institute (LII).

Kak Emi ni ada banyak cara untuk menambahkan skill kita dalam membentuk imej sendiri, such as individual coaching, corporate programs, workshops and conference.





Ni antara program-program secara individu yang Kak Emi tawarkan, macam menariks kan?
Personal Makeover | Personal Color Analysis | Wardrobe Analysis |
Body & Face Shape Analysis | Personal Shoppers | Hijab Styling and Accessorizing base on your Face Shapes | Style Personality Analysis |



Top2ToeStyliesta Image Consulting  jugak bakal menempatkan diri di peringkat antarabangsa apabila Kak Emi dijemput untuk menjadi speaker di International Muslimah Fashion Week & Retreat, Pennsylvania, United States, March 2014. Bestnya, kepada sesiapa yang berminat nak memasarkan barangan muslimah ke peringkat international, Kak Emi akan buat further announcement tak lama lagi , di mana dia memerlukan supplier muslimah – hijab, jubah, abaya, accessories yang boleh dibawa ke sana! Selain menjadi speaker, satu booth akan dibukak oleh Kak Emi untuk memberi peluang kepada usahawan Malaysia yang berminat nak join …Ha..peluang menariks!

jom usha2 social media kak Emi ni! dia ada banyak bagi tips2 berguna untuk kita gunakan seharian. i love her style, tak nampak terlalu over in most of the things :)

Top2ToeStyliesta :


till then, take care people! :)

Friday, October 18, 2013

video : random memory.

Assalamualaikum and hi :)


I know it is quite late, but still. Selamat Hari Raya Aidiladha semua :). i went back to Kuantan for raya and our usual routine for raya is to help jemaah masjid Muhajirin, im5 bergotong royong. letih sebab satu hari dari korban lembu dan kambing, hinggalah masak memasak. tapi part sy potong2 bahan mentah je, hihi. i enjoyed doing it and also my family. penat tapi suka :D

few days before balik raya haritu tiba2 in mood nak edit2 video sbb sebenarnya dah lama tak menghadap laptop untuk suka2. selalu sebab buat keje je sampai lupa bestnye tengok movie cerekarama dekat youtube. wuwuwu. anyways, maka terhasil lah dua video tak seberapa ni tapi ai rasa sangat kena dengan jiwa ni sebab lagu tu lagu2 favourite.

sy edit guna movie maker and magisto je. oh btw, magisto sangat cool! tiba2 jadi addict nak buat video. ehe.






video

till then, take care people :)

Friday, October 11, 2013

Kayangan gallery, problem solved for that special occasion.

[Sponsored post]

Assalamualaikum and hi :)

Kayangan. Fairytale. where things that you imagine could possibly turned into something real. well of course most of us will seek for that 'problem solver' during our special day. and i am highly recommend Kayangan Gallery for you those who is planning to get married, yeap you lovebirds :)

the founder of Kayangan Gallery, Noor Akhmaremily is a mother of 1. she had her landscape architecture background from RMIT, Melbourne. For this particular Kayangan Gallery, they're specialized in weddings and events (decorations)- dais/pelamin and such.


i know, tolong menangis sekaranggg. cantik!




You can check their facebook page here and see more photos of the pelamin and hantaran. for me, they kept it simple yet it has such a beautiful and elegant effect. don't you think so? i've been dreaming a lot lah kan and felt so sad that they might only take orders in kl and selangor area only. but thennnn.. i saw an album of a very beautiful pelamin in Swiss Garden Hotel Kuantan! so sesiapa di luar kl, this might turn your dream wedding into reality :')






since the owner love to explore new ideas , you can try something new and fresh with them. boleh lah planning elok2 wedding theme, main colours combination and all, then discuss with the owner. i love Kayangan Gallery punya style sebab nampak sangat mahal dan simple2 je. and the price is reasonable too :)



ok lah taknak cakap banyak. sila cepat2 ke fb page mereka dan menangis sambil berangan bila nak kawin niii. pada yang nak berkahwin, u guys REALLY should check them out. coz i think i'm going to get their service, so soon :)

details :

Kayangan Facebook page
Kayangan Instagram

tata, take care people :)

Tuesday, October 8, 2013

Lynz Studio

[sponsored post]

Assalamualaikum and hi :)

Masa dulu2 rasa macam susah sangat nak cari barang2 custom made yang ikut citarasa kita sendiri. setakat beli apa yang ada je. tapi sekarang ni senang, sebab semakin lama semakin ramai orang2 yang kreatif. bila kreatif, boleh pula buat business khas untuk custom made order. untungnya!

macam Lynz Studio ni. banyak betul benda yang dia boleh buat custom made, dari casing handphone sampailah ke kasut kawin. kannnnnn.. very the talented lah! owner ni memang sukakan gaya tersendiri, makanya setiap customer yang order memang akan dapat design lain dari yang lain atau customer design sendiri ikut taste masing2.

korang boleh tengok banyak lagi koleksi Lynz Studio ni di Instagram, facebook fanpage atau website mereka sendiri.

sementara tu.. jom sy tunjukkan beberapa main products/services yang mereka tawarkan :

Custom Made Shoe Wedding

Bila cakap pasal custome made, makanya memang betul2 100% ikut kehendak customer. dan kalau customer ada bajet sendiri, mereka boleh deco kasut tu depends dengan budget tu. jadi tak adalah risau nak kena habiskan 4-5ratus untuk sepasang kasut. bagus betul. betul lah kata orang, kalau pandai cari.. untuk wedding ni memang boleh ikut budget dan tak akan jadi mahal2 :) nak tahu lebih lanjut boleh check sini.



Penyangkut tudung awning/ selendang/ pashmina

Ni adalah benda yang amat2 penting untuk si hijabista gittew. rasanya, tak perlu tunggu hijabista sangatlah, mana2 perempuan memang banyaaak tudung. paling2 pun lebih dari 10. tapi selalu je rasa tak cukup. lepas tu beli lagi. lepas tu buat pre-loved. lepas tu beli lagi. hmm. hmm. macam kenal je salah sorang tu. huhu.

jadinya, penyangkut ni penting supaya tudung2 kita tu nampak tersusun dan kemas. at least, bila kita susun menggunakan penyangkut macam ni, mudah untuk kita tengok corak2 kat tudung tu. mungkin sebelum ni kita jarang pakai certain2 tudung sebab tersorok.. tp bila dah macam ni.. mudah dan lebih praktikal :) kalau nak tahu review boleh check di sini.

PENYANGKUT PASHMINA (sesuai utk selendang tebal/wide shawl/ pashmina)

PENYANGKUT SELENDANG/ TUDUNG SEGI EMPAT

PENYANGKUT TUDUNG AWNING (ini sangat bagus untuk yang bertudung awning!)
Custom Made Case/Handphone Casing

ini adalah part kesukaan sy. hehe. Lynz Studio boleh buat custom made untuk semua jenis handphone dan juga tablet! yang penting 100% handmade. kita boleh bagi theme nak lace2 ke, manik2 ke, warna pastel ke, blocking ke.. banyak la :D

mane tahu kan kalau ade yang nak bagi hantaran kawin.. boleh siap dengan custom made macam ni. confirm nampak menarik dan lain dari yang lain :) boleh tengok review di sini.






Luxury Acrylic Cosmetic & Makeup Vanity Organizer

bagi sesiapa yang suka main mekap2 tapi bukan sampai tahap makeup retis lagi, sangat2 disarankan untuk beli bekas ni.sebabnya, bekas ni akan menjadikan barang2 makeup korang nampak lebih teratur dan mudah dicari. tak adalah pening kepala kat mana simpan compact powder, kat mana mascara, and other stuff. lepas tu nangis sebab tak jumpa mascara kesayangan. macam real pulak cerita tu. ehe.

dah2, kalau berminat boleh check kat sini.


selain tu Lynz Studio pun ada juga jual pin tudung yang omey2 ni. really nice kot nak cucuk2 kat bahu, kepala ni.aha.


konklusinya, silalah ke Lynz Studio sebab dey all ni boleh dikategorikan sebagai, macam2 ada. dah la custom made. jadi kalau rasa nak jadi lain dari yang lain dan buat design sendiri, check them out ya! :D

till then, take care people :)

Monday, October 7, 2013

slander, backbite and how to forgive.

Assalamualaikum and hi.

I don't know where to start. A lot of things happened recently, both the good one and the bad one. Alhamdulillah for good things that happened and will happened (Insha-Allah) which gives me strength to look up upon my life :)

There are things that i want to share but i don't think it is appropriate to share it here. but let me just give a hint about it. slander (fitnah) and something similar to slander, which is backbite (mengumpat). both are not my favourite topics to talk about. i am not happy to see something which is not even from me is being manipulated and slandered saying it is me/ from me.

Of course some people will say, 'that's the price of being known by many people'. but again and again, as i've already post a similar post like this.. who are we to judge other people? how can we learn to mend our scars and continue being good to people, even when they are not good to us?

"Those who show no mercy to others will have no mercy shown to them by Allah" [Muslim]

Forgiveness. who are we compared to Allah. if we are keen to seek for Allah forgiveness, how can we not forgive others?

Astarafirullah.

to all readers, let us forgive each other and stop backbiting each other. 

"Major Sins are indeed the cause for all misery, evil and torment in this world and the hereafter."

and among the destructive major sins are backbiting and slandering. they can decrease in good deeds and increase in evil ones and lead to dishonor and ignominy. how bad is that :(

Allah forbids these acts, He says in Qur'an :

"backbiting and gossiping are from the most vilest and despicable of things, yet the most widely spread among mankind, such that no one is free from it except for a few people."

Backbiting (gheebah) means mentioning something about a person (in his absence), that he hates, whether it is about his body, religious, characteristics, his worldly affairs, his self, his physical appearance, his wealth, his family.. etc.

It could also means gheebah when you make fun of how someone looks, mentioning any bad quality in him. such as, "pendeknya lah dia ni", "kurusnya dia.. macam papan". also in religious qualities, "dia tu banyak dosa tu", " orang tu dahlah tak bayar zakat, sembahyang pun tak.."

Sejujurnya, tak perlulah kita fitnah orang lain demi kepuasan sendiri. atau mengutuk/ mengumpat orang lain kerana kebiasaan kita begitu. seeking flaws in every people you see.

Abu Hurayrah (May Allah be pleased with him) narrated that Prophet Mohammad (PBUH) said:

"Do you know what backbiting is?” They said, “Allah and His Messenger know best.” He then said, “It is to say something about your brother that he would dislike.” Someone asked him, “But what if what I say is true?” The Messenger of Allah said, “If what you say about him is true, you are backbiting him, but if it is not true then you have slandered him."

I really want to tell that someone that i don't really like something about her. then what can i do?

There are a lot of things that we can do apart from kutuk-mengutuk/ fitnah/ perli depan/ anonymous harsh words comments/ harsh e-mails.. etc. have you ever heard about giving advise? if you don't, then this is the right way to tell someone about things you don't like about him/her. there a lot of ways on giving advise. some people love to do it in formal way, some may not. you can just hangout and after lunch, you have some small talks about life.. and that's the moment when you talk and express how you love him/her as a friend and didn't want them to take the wrong path, for example.

I still remember when i was still freehair,my schoolmate saw me at town. i was in my high school and took arabic language, so you know how the environment may see me. sigh. but what i love about my dear friends is that, a day after they saw me at town, they gather around and have a talk about sins. the way they talked were very polite and i know.. Allah loves me that He gave a bunch of good friends that i should follow. they did not use any harsh words, they even smiled and give a lot of motivation to makes me feel they're with me. and yes, after that i started to wear my hijab permanently :) so you see, giving advise is never an old school way. 

but i already give advise. n he didn't took my advise. so that's why i just give him harsh words.biar dia rasa.

to me, a lot of good advise will never harm anyone. and by giving harsh words, do u think the person will take your advise? take the good way to educate and advise people, and pray that the person will change. semoga Allah bukakan hati mereka. if you still don't believe this, it seems that you don't believe that Allah is the ONLY one who opens someones hearts. it will never be you. it will never be me. we are only the channel to it, but forever, it is in Allah's will.

taken from someone's tumblr :

A sister wearing hijab might struggle with her salaah on time. a sister who never misses a salaah and prays fardh, sunnah and nafil might have trouble wearing hijab in public. a sister who wears a lot of makeup might have memorized juz amma. and a sister who wear niqab might be struggling to learn to read Qur'an with tajweed.

Truth is, we are all struggling with something or another, nobody is perfect yet people seem to think a person who dresses a certain way or look a certain way is more pious.

till then, take care people :)

Thursday, October 3, 2013

Pastelraya

Assalamualaikum and hi :)

ByFatinSuhana ada keluarkan collection baru, temanya PastelRaya. i am so in love with this collection sebab ianya lace dan full lining untuk baju tu.selesa pun iye. suka sangat sampai sy sendiri pun ada baju untuk ketiga2 warna ni. hihi.

apa yang bestnya, setiap warna ni ada slightly different design for the skirt. taknak la sama je semua just colour je yang lain kan. ahah.

make sure datang tau website kite, byfatinsuhana.com.my, baju peplum lace pun ada restock. tp kite restock peplum sahaja, kain tak. only RM59. wee.

ok lah nak tunjuk gambar collection kite, sila nangis teresak-esak kalau tak beli. tehehe. 

PastelRaya in Tiffany blue



PastelRaya in SeaGreen
hot item peplum tops 

take care people :)

Tuesday, October 1, 2013

because i choose Love,Bonito.

Assalamualaikum and hi :)
I’ve been wearing quite a number of outfits from the Love, Bonito brand these few weeks. Love, Bonito, based in Singapore, has made shopping overseas more affordable because they are currently running a free shipping promotion to Malaysia (that's the main point actually hewhewhew)! Ecewah gittew statement konon paris hilton. haih.

Anyways, their website is very user-friendly and it was very easy for me to shop and make my purchases. Very important feature for any website. Thank you Love, Bonito, for understanding my needs.

Many of the items that I bought from Love, Bonito was a 'first' for me. I bought my first knitted top, my first white skirt and my first abstract printed chiffon skirt. In all honesty, it's superb! I kept wearing the pieces again and again because it’s so comfortable and.. hmm. I guess it is simply because I love the designs too. They kept it simple :)

Let me show you some of the items I bought:


sleevesless dress yg bermotifkan tribal. full lining tu best!
to die for maxi dress dengan statement design at the front. elegant dan nampak cantik :')

glittery me shirt. sumpah yang ni selesaa

bila rasa ayu, harus pakai skirt ni. selesa sangat. hmm. sume baju lovebonito pun selesa sebenarnya. huhu

favourite skirt of all timee! corak dia terbaik!

cardigan yang ada stripes hitam. baru nampak ganas. so in love with this cardi :')

                          

so if you're interested to purchase their product, make sure you go to their website and use code : FREESHIPMSIA to get free shipping! cepat pegi beli sebelum sold out. fyi, barang mereka mmg cepat sold out. jadi kene jadi antara yang terawal beli supaya rasa lebih ohsems.

ok taknak banyak cakap dah. beli dan rasakan best nye produk love, bonito ni. if u're looking for quality, then this is the right one for you :)


Ikuti Love, Bonito kat Facebook, Twitter and Instagram for update terbaru as they update weekly and like myself, you don’t wanna miss out on their latest designs before it’s sold out!

take care people!