Wednesday, September 24, 2014

my lips are not sealed to this ;p

Assalamualaikum and hi,

Masa kecil2 dulu selalu berangan nak jadi dewasa. kalau tengok majalah selalu tengok umur orang kat dalam majalah tu. 'bestnyeee umur 23 tahunnn" "mm kalau 25 tahun mesti da keje  boleh pakai baju cantik2 pegi keje". memang kelaut i punye mission and objective masa dulu-dulu. nasib baik sel-sel otak berkembang dan fikir jauh sikit. tssk.

tapi one thing yang sy ingat semasa kecil dulu kalau berangan nak jadi orang besar adalah, boleh pakai lipstick. best okay pakai lipstick sebab bibir kite yang tak berapa nak merah delima ni tibe-tiba2 boleh nampak pinkish atau merah cili. masa tu punye lah nak tunjuk kat sume orang, padahal pinjam lipstick Christion Dior umi dan pakai ikut 'keselesaan sendiri'. sila faham konteks keselesaan sendiri adalah syok sendiri dimana orang sekeliling tengok pelik buang tebiat budak kecik ni pakai lipstick warna purple. haha.

Akhirnya umi marah sebab confident level tahap tertinggi sepatutnya tidak digunakan untuk pakai makeup masa darjah satu. dengan hati yang sangat sedih sy gunakan chocolate M&M yang warna warni tu sebagai pewarna bibir. i took the red colour, basahkan sedikit dengan air then letak pada bibir macam lipstick. iya, memang sangat gigih ye budak kecil ni nak jadi orang besar. tak menahan bila pergi birthday kawan2 orang lain main game musical chair, tapi sy cari M&M mana tau boleh dijadikan lipstick. Ya Allah, ampunkan zaman jahiliyah ku dahulu. sadis sangat.

tapi masa darjah 4 umi bagi surprise. dia bagi LipIce! masa tu macam... hoaaaa.. akhirnya ade lipstick sendiri! mungkin umi dah sedih sangat sebab anak dia terlalu positif segala bahan semulajadi boleh dijadikan alatan makeup. so semenjak itu mulalah perjalanan hidup bersama LipIce. been with LipIce since i was in standard 4. masa tu semua orang kena ada LipIce, kalau tak ada sure ada sesetengah kawan yang ala-ala macam gossip girl tapi versi pra sekolah menengah akan buat muka pelik, cannot geng with us. sampai macam tu sekali penangan LipIce ni.


dulu my lil sis ada LipIce yang ini tapi sekejap je hilang. sebab kakak dia pakai. hehe. ada effect glossy so memang cantik sangat.

My favorite LipIce would be LipIce Sheer Colour. simply because it moisturize and at the same time bibir ada pink2 yang natural. korang puny favorite LipIce pulak?

yang ni lah yang kite pakaiii
LipIce sebenarnya ada buat contest. mula2 macam taknak bagitau korang sebab chances untuk menang makin berkurang tapi. tak challenging la kalau lawan 10 orang jeee. hehe. the more the merrier! best and mudah sangat contest LipIce kali ni!


Cara-cara untuk join contest ni mudahhhhh saja.

1. Register Facebook LipIce di sini
2. Selfie menggunakan LipIce Lipbalm
3. Post di instagram dengan hashtag #mylipstyle 

senang kan? :') Contest ends on 6th October 2014. so hurry up okay!  Actually sy pun nak hantar, u guys think this pic okay tak? 



will try my luck too. korang join tau sebab hadiah dis sangat2 best! the winner will get :

1. Be a COVER MODEL with Diana Danielle for Remaja Magazine +
received hamper worth RM1,000

2. Top 10 winners will be featured in Remaja Magaine + received hamper worth RM 500

3. Party with Diana Danielle in November


Tak salah mencuba kan. mana tahu kalau nasib menang.. dapat banyak hadiah. masuk magazine lagi :) goodluck beauties!

take care people!

Monday, September 22, 2014

Cerah Berseri dengan Nano White

Assalamualaikum and Hi J

Korang pernah tak rasa macam down bila kulit muka jadi gelap, kusam dan susah sangaat nak cerah2. I don’t have a fair skin type jadi selalu mendambakan kulit seputih gadis2 pan Asian dekat iklan. Tssk. Tapi harus terima hakikat bahawa diri ini hanyalah gadis melayu tulen berdarah sipi2 cina takkan menjadikan diri ini putih macam snow white.

Well frankly, perenggan di atas adalah masa emosi. Ayat jadi hiperbola ke laut. Sebenarnya bersyukur je kulit macam2 mana warna pun. Alhamdulillah! Cuma haritu pergi honeymoon (eceh nak jugak sebut teww) dekat bali, banyak sangat berendam dekat swimming pool dan jalan2 tepi pantai tak sedar muka sunburn. Mula2 tak perasan, tapi lepas balik dari bali banyak pergi event jadi harus makeup sikit2. Terus frust sebab bila letak bedak muka jadi kelabu. Wuuu. Apekah silapkuuu. Muka kelabu ni sindrom pada kulit wajah yang sawo matang tapi pergi pakai bedak yang kod nya jauh lagi putih dari warna kulit asal. Rasa2 masa pergi bali, elok je pakai kod ni. Balik dari bali bukan jadi PAN Asian, tapi PANtry. Huaaa.

So actually elok juga kalau kita pakai something untuk whiten kan kulit muka. Bila kulit muka cerah berseri serta glowing, kita akan jadi lebih confident untuk berjalan ke mana2. Yang penting tak perlu nak tepek bedak dah. Kalau letak pun mungkin sedikit. Kalau dulu memang paling anti pakai tudung warna putih sebab nanti stress muka nampak gelapppp. Tapi sekarang. Ehem.


Meet these awesomely nice product called NanoWhite. Usually selalu jumpa NanoWhite dekat certain pasaraya and farmasi, also Watson and Guardian. I have to admit I never tried their products before. But then.. I was given this product and hey, it is really nice!

I guess the word ‘nice’ can’t describe the details of the product. Huhu. So joms iolls cite serba sedikit mengenai produk ni. I have tried 3 products from NanoWhite which are Snow Wash, Treatment Toner and Cell Moist Whitenor .




I love the colour combination of white and soft green. Look soft and natural. Anyways, for those who wants to try NanoWhite, I am strongly recommend you to buy these three product. Kira macam basic la. Pakai 2-3 hari dah rasa kulit cerah berseri.

Let us start with Snow Wash, shall we?





I love this facial wash! Lepas bersihkan muka dengan cuci muka ni, akan ada rasa sejuk2 dekat muka. Patutla nama pun snow wash. Hehe. It really cleans my skin but at the same time it didn’t make my skin feel too dry. Kiranya kulit muka still ada moist. Did you know, kalau nak tahu cuci muka tu bagus atau tak,  bila dah basuh kulit akan still rasa supple and tak tegang. Kalau sangat tegang tu means kulit dah jadi kering. Penggunaan dalam jangka panjang akan mengeringkan lagi kulit kita. Sayang tau.. 

Second is, Treatment Toner. This toner helps to tightens and refines pores. Some of the ingredients are Omega White C, Allantoin, Orange Extract, Lemon extract and Bilberry. It is good to know that this toner helps to balance my skin and remove excess oil without drying the skin. The smell is very pleasant. Ohh, lupa nak cakap, they also had witch hazel as one of the ingredients. Witch hazel is very good for skin ;)



Last but not least, Cell moist Whitenor. Basically it moisture the skin and give your skin more supple and look ‘alive’. Had to say I love this cream. You should try this!


Pakai 3 ni je pun dah cukupp. As for today, meh kite nak briefly relatekan fair skin with fashion. Once kulit dah cantik memang kita akan rasa lebih selesa dan yakin untuk buat kerja harian juga meeting out with other people.






Thanks to Tasha sebab jadi model BFS skejap. Ahah. Tasha is wearing Soignee dress with grey shawl. Warna2 yang tasha pakai adalah terang. It actually will boost the confidence level in herself sebab  warna2 terang ni akan bagi aura yang positif J  dress macam ni sesuai untuk majlis yang santai2.. seperti minum petang dengan kawan2, hangout dengan cousins, etc.



As for this one, it’s an off white blouse with turquoise  long skirt. Nak Nampak lebih menyerlah padankan dengan tudung yang lebih kurang sama tone dengan skirt. Sebab kalau pakai warna sama dengan baju, akan kelihatan ‘end’ atau ‘mati’. Bukan tak cantik, cuma nak Nampak lebih fresh dan menyerlah 







if we have a good, fair (it’s a plus) skin.. banyak baju yang kita boleh padankan. Antaranya colour blocking. Like what we see in the above picture. Tasha is wearing  Medina in baby blue topped with mustard cotton shawl. To make it more attractive, she put a turquoise necklace. Sangat cantik kalau pakai untuk dinner.



sekian, fashion review dari sy dan model Tasha. Hihi.

Oh btw, NanoWhite ada buat contest dekat fb tau. It is called “ Show us your Skincare Regime” contest. Mudah sangat lah hai nak join nye pun. Ada 2 step je :

1st step : Take picture of your basic skincare regime (cleanse, tone and moisturize)
2nd step : create a photo collage and upload with a caption.

Contest till 21st September! Hurry and submit your entry to win prizes worth up to RM 5000! http://on.fb.me/1pcgiyt

Nak tahu lebih lanjut log on ke facebook.com/Nanowhite. Okay?


So apa lagi, joms cari NanoWhite sekarang!

Friday, September 19, 2014

Oriderm Malaysia

Assalamualaikum and Hi,

(sponsored posts)

Memang banyak skincare product sekarang ni kan. tapi nak percaya yang mana satu?

Perkara paling ditakuti kebanyakan anak muda khususnya gadis adalah kulit wajah kusam dan tidak menarik serta proses penuaan yang mengganggu tahap keyakinan. Itu adalah masalah yang sering kali berlaku dan masih belum ada formula terbaik bagi menyelesaikannya.

well, you can try ORIDERM :)

Selain bungkusannya yang menarik dengan HARGA PALING RENDAH, produk kecantikan ORIDERM memperkenalkan formulasi tersendiri diekstrak dari tumbuhan marin yang terbukti mengubah wajah Norliza Khairuddin jauh lebih berseri, cerah, licin, lembut dan segar muda.
ORIDERM yakin memperkenalkan dua set utamanya yang menjadi tumpuan selepas menerima reaksi positif kesemua penggunanya adalah ALTERNATIF TERBAIK buat semua anak muda untuk memiliki wajah jelita dan cerah


one of the testimonial, she's one happy customer :)





Set Remaja / Teenager Set
-------------------------------
1. Clear Mild Wash
• Mencuci atau membersihkan wajah sambil membantu melembapkan lagi kulit wajah.
• Mencerah dan memberi tona kulit yang lebih sekata.
2. Clear Balancer
• Bertindak sebagai penyegar dalam masa yang sama menyeimbangi kadar PH kulit wajah untuk mengurangkan keadaan kulit yang terlalu berminyak atau terlalu kering.
• Mengurangkan kesan cela pada wajah
3. Clear Repair Essence
• Gel yang dapat melembapkan kulit wajah
• Melindungi kulit dari kesan persekitaran seharian yang menjejaskan kulit wajah.
Langkah pemakaian
Cuci muka terlebih dahulu menggunakan Clear mild wash. Bilas keringkan dengan tuala/kain yang bersih. Titikkan Clear Balancer ke 5 bahagian di muka; dahi, pipi kanan, pipi kiri,hidung dan dagu sebelum meratakan dengan mengurut wajah secara perlahan-lahan menaik ke atas. Clear balancer menyerap dengan mudah dan cepat ke dalam kulit wajah. Terakhirnya, sapu Clear Repair Essense juga dengan cara yang sama. Selesai.

Set Anti Penuaan / Anti-Ageing
-----------------------------------
1. Absolute Cleansing Gel
• Gel pencuci yang memberi kesimbangan PH pada kulit wajah
• Mengurangkan kotoran dan kesan cela pada wajah
• Kulit akan lebih mudah menyerap kebaikan setiap kali selepas cucian
2. Absolute Hydro Fluid
• Mengaktifkan sel kulit
• Berfungsi mengurangkan kesan parut
• Anti-oksida
• Anti penuaan dan memberi kesan lembap pada wajah
3. Absolute Hydro Serum
• Membantu membaiki tekstur kulit
• Melembut, ,melembap dan menyuburkan kulit
• Memastikan kulit wajah sihat dan cerah
4. Absolute Hydro Cream
• Melembap dan menyuburkan kulit
• Istimewa kerana formulasinya diekstrak dari tumbuhan marin
• Menjadikan kulit lebih lembut dan cerah
Langkah pemakaian
Cuci wajah dengan menggunakan absolute cleansing gel terlebih dahulu. Bilas dengan tuala/kain yang bersih. Titiskan Absolute Hydro Fluid ke 5 bahagian pada wajah; dahi, pipi kiri, pipi kanan, hidung dan dagu sebelum meratakannya secara menaik pada wajah. Sapu Absolute Serum diikuti dengan Absolute Hydro Cream dengan cara yang sama.

Price : RM150 (teenagers set) and RM280 (anti-ageing set)
Instagram : Oriderm_Malaysia
To know more about Oriderm, boleh consult mereka di talian : 018-2228080 / 016-4224439.

till then, take care people! :)

Wednesday, September 3, 2014

Tips penjagaan kaki/tapak kaki

Assalamualaikum and hi :)

korang percaya tak, makin banyak kita berdiri makin cepat tapak kaki kita menebal. kadang2 boleh bawak sakit lutut (hmm. bukan sindrom sebab dah tua. bukan. bukan). dah la sakit kaki, tapak kaki pulak makin tak cantik sebab kering dan lebam. disebabkan kebanyakan gadis2 mahupun pria2 di luar sana kurang ambil kisah terhadap kaki mereka, maka marilah saya kongsikan tips2 untuk kecantikan tapak kaki. thank me later. ehem.

1. Wear shoes that fit
ini penting. semasa nak beli kasut tu kena check. try dulu barulah beli. sebab kadang2 tak semua kedai size nya sama dengan kaki kita. kedai A mungkin 5. kedai B mungkin 6. lagi2 bila pakai kasut yang sedikit ketat dengan kita. lama2 boleh luka dan membuatkan tapak kaki kita lebam. my advise, bila beli new heels atau kasut yang sedikit ketat... it takes time to make it loose a bit. you can wear it but make sure don't wear it 3 days in a row. by this way, your feet have ample time to recover ;)

2. Soak your feet often
Bila balik kerja kadang2 kita stress ataupun penat sangat kan. why not ambil besen besar then letak air suam dalam tu. sambil korang rehat kat sofa, rendamkan kaki kat dalam air suam tu. kalau ada sea salt, boleh letak few tea spoons in it.  if not, letak olive oil or other essential oil like rose oil pun best. memang absolute theraphy. you just need to close your eyes and relax. set alarm for 10-15 minutes. after that boleh lap2 kaki dengan towel and walla! your feet will look more refresh ;)

3. Scrub, Scrub and Scrub! or just use, SCHOLL VELVET SMOOTH
you have two options here. after dah rendam kaki dengan air suam yang best itu, boleh pilih samada nak scrub dengan scrub pilihan atau gunakan Scholl Velvet Smooth yang super mudah dan berkesan. lepas dah lap kaki dengan towel, boleh guna scholl velvet smooth dengan hanya tekan satu button. nak tahu cara2 gunakan Scholl velvet smooth ni boleh ke youtube dan search scholl velvet smooth. mudah sangat cara penggunaannya. 



4. Trim your nails to a suitable length
kuku kaki ni kalau kita tak jaga, mudah jadi gelap. boleh disebabkan faktor kasut, kerja berat, pemakanan dan banyak lagi. so make sure potong kuku kaki bersesuaian dengan length yang sepatutnya.

5. Moisturizing treatment
if you want your feet to be soft and beautiful, make a habit by using a good foot cream or natural oils. logically, our feet needs thicker cream than the rest of the body  as the skin on our feet is also thicker. choose a cream that have Vitamin E or coconut oil. boleh juga jadikan rutin, lepas sapu cream dan urut2 skit. pakai stokin dan tidur. u're feet will feel a lot better the morning after :)

make sure try these tips ya! and u might need Scholl Velvet Smooth ;)

More Info on velvet smooth - www.velvetsmooth/com.my
Scholl official site - www.scholl.com.my

till then, take care people!



Monday, September 1, 2014

penjagaan tapak kaki yang sewajarnya.

Assalamualaikum and hi :)

Masa kecil2 dulu tak pernah rasa penjagaan kaki tu penting sangat. setakat masa mandi, basuh2 dengan sabun, then letak lotion. kalau pakai scrub tu mungkin lah setahun 2-3 kali. wuu. punyalah jahiliyah tak tahu pentingnya penjagaan kaki ni. bila dah besar kulit start kering dekat kaki. ok lah boleh sapu lotion then kurang sikit. tapi. dekat tapak kaki macam manaaa. 

setiap orang lain tahap ketebalan sel kulit mati di tapak kaki. mungkin takde langsung sebab rajin melampau setiap hari sental kaki dengan scrub 40 minit. ada yang biasa2. dan ada yang banyak. mine dikategorikan sebagai.. BANYAK. banyak tu tahap.. hmm. dah lah tukar topik. tssk. kire macam kalau nak buang tu kene guna gunting baru boleh. faham tak tebal tak tebal. i think it is genetically kot sebab my dad macam tu. so kami mmg share pengalaman menggunting tapak kaki sendiri. bonding session anak beranak cakap pasal gunting tapak kaki. kau ado? lolz.

jadi pada suatu hari sy diperkenalkan dengan produk yang famous amous tentang penjagaan kaki, which is SCHOLL. rupa rupanya SCHOLL ni telah lama buat kajian tentang tapak kaki fatin suhana yang tebal itu lalu mereka mencipta satu alat hebat yang dinamakan SCHOLL SUHANA. ok tipu. hmm. tapi part yang buat satu alat untuk buang sel2 kulit mati tu betul tau. they called it SCHOLL VELVET SMOOTH :) 


macam ni lah bentuk alat tu. mudah sangat nak guna. just pressed button, then gosok2 manja dekat tapak kaki yang penuh sel kulit mati itu. hasilnya, ehem. halus mulus kulit kaki. tapi jangan guna dekat tangan ke, muka ke tau. takde lah bahaya sangat, tapi kot2 terluka ke kan.. tak ke sedih. nanti orang tanya kenapa muka u berdarah2. dengan penuh redha korang jawab, i pegi asah muka i dengan scholl velvet yang patutnya kat kaki, kat muka. then terus kawan korang berlalu pergi sebab malas nak layan kesedihan yang tidak patut itu. hmm. ok dah melalut. tssk.


Jadi kenapa penjagaan kaki tu sangat penting? first of all, untuk boost our confidence. ingat wanita2 muslimah di luar sana.. kaki kita adalah aurat. tapi tak semestinya sebab aurat, kita tak jaga langsung. in fact paling kena jaga. kaki kena at least nampak bersih supaya kawan2 sesama perempuan tak adalah rasa kita ni macam tak pandai jaga diri. ataupun suami kita. ye lah, berhias cantik2 untuk suami juga kan. jadi kita haruslah pandai menjaga kaki ;)

Apart from that, I believe when we really took care of our feet.. it defines total hygiene.  the best part about this roller, we can share it with friends and family. bila nak bagi kawan2 atau family pakai, just change the roller head to a new one. and kalau kita pressed terlalu kuat pada permukaan kaki, roller ni akan automatically stop. precaution kalau jadi perkara2 yang tidak diingini. real good kan? :)

now, untuk lebih faham.. I want to show you one video about this Scholl Velvet Smooth. jom tengok! abaikan gadis dalam video tu. input tu yang penting. aha. enjoy :)



More Info on velvet smooth - www.velvetsmooth/com.my
Scholl official site - www.scholl.com.my

till then, take care people!