western alike.
Assalamualaikum :)
hari tuh buat 2 dessert neh. sebab tiffany (anak angkat my family)
susah sket na adapt makanan melayu. so i made blueberry cheesecake n shepherd's pie.
n she love it! siap menambah2 n mintak bwk bekal g skolah. *nada terharu.
katanya shepherd's pie ni rasa sama mcm dea mkn kat aussie.
mau tersengih sy. tehee.
ok dah cukup,
so here's the recipe :
blueberry cheesecake cake
susah sket na adapt makanan melayu. so i made blueberry cheesecake n shepherd's pie.
n she love it! siap menambah2 n mintak bwk bekal g skolah. *nada terharu.
katanya shepherd's pie ni rasa sama mcm dea mkn kat aussie.
mau tersengih sy. tehee.
ok dah cukup,
so here's the recipe :
blueberry cheesecake cake
1. biskut Mcvities Digestive (small packet)/ kalau takde, biskut tiger pun boleyy
2. 100g Butter
3. 400 g Blueberry Filing
4. 240 g cream cheese
5. 1 bekas yogurt ( blueberry flavor)
6. 4 sudu kecil Halal Gelatin
7. gula (sy guna gula halus)
8. 1/2 cawan air
how to :
1. Base biskut: Hancurkan biskut dan gaul dengan butter yang dicairkan. Kemudian pindahkan kedalam loyang kek n mampatkan. sejukkan dalam peti ais.
2. utk layer tgh :
a. Pukul 60g gula dan creamcheese ngn hand mixer.
b. then masukkan yogurt.
c. masukkan 3 sudu besar blueberry filling
d. 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air yang dicairkan di masukkan ke dalam bancuhan. Pukul lagi.
e. Adunan di masukkan ke dalam loyang kek dan di masukkan kedalam freezer sampai beku
3. last but not least
a. Bila kek dah agak2 beku, dlm sejam cemtuh, panaskan blueberry filling tu atas dapur with
1 sudu besar gula + suku cawan air + 2 sudu kecil gelatin yg dah di mixkan
ngn 2 sudu besar air.
b. kacau smpai sebati.
c. Curahkan atas kek yang dah beku tadi.
d. Masukkan dalam freezer semula
e. siappp!
2. 100g Butter
3. 400 g Blueberry Filing
4. 240 g cream cheese
5. 1 bekas yogurt ( blueberry flavor)
6. 4 sudu kecil Halal Gelatin
7. gula (sy guna gula halus)
8. 1/2 cawan air
how to :
1. Base biskut: Hancurkan biskut dan gaul dengan butter yang dicairkan. Kemudian pindahkan kedalam loyang kek n mampatkan. sejukkan dalam peti ais.
2. utk layer tgh :
a. Pukul 60g gula dan creamcheese ngn hand mixer.
b. then masukkan yogurt.
c. masukkan 3 sudu besar blueberry filling
d. 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air yang dicairkan di masukkan ke dalam bancuhan. Pukul lagi.
e. Adunan di masukkan ke dalam loyang kek dan di masukkan kedalam freezer sampai beku
3. last but not least
a. Bila kek dah agak2 beku, dlm sejam cemtuh, panaskan blueberry filling tu atas dapur with
1 sudu besar gula + suku cawan air + 2 sudu kecil gelatin yg dah di mixkan
ngn 2 sudu besar air.
b. kacau smpai sebati.
c. Curahkan atas kek yang dah beku tadi.
d. Masukkan dalam freezer semula
e. siappp!
shepherd's pie
resepi ni dapat dari mak ninie, my bestie.
g rumah dea then first time makan, terus jatuh cinta.
lepas tu terus melepak di dapur ngn her mum. sampai ke balik
dok dapur. seronok :)
anyways, here's the recipe :
Bahan-bahan lapisan daging
400 grm minced beef
3 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar potong dadu
1 keping stock ayam
75 grm butter
1 sudu kecil wochestershire sos
1/2 cup water
Bahan-bahan lapisan kentang
13 biji kentang kecil
6 sudu besar fresh milk
100 grm butter
sedikit lada sulah
Cara memasak
1- Panaskan butter dan masukkan tepung gandum.goreng sekejap.
2- Masukkan danging kacau sebentar.Masukkan kiub ayam yang dicampur dengan 1/2 cawan air dan kacau rata.
3-
4-Masukkan wochesteshire sos dan kacau sampai daging masak.Angkat dan ketepikan.
5- Rebus kentang sampai empuk.lecek kentang sampai hancur.masukkan susu,buteer dan lada sulah.Lecek sampai halus.Lakukan ini ketika kentang masaih panas.
6-Masukkan lapisan daging kedalam tray kaca tahan panas dan letakkan kentang lecek diatasnya.Bolehlah ditaburkan cheese jika mahu.Gunakan garpu dan buat garisan lurus diatas lapiasan kentang.
7- Bakar dalam suhu 170 selama lebih kurang 30 minit.
* nak resepi lain, boleh g kat blog mak ninie : sinaranmenu.blogspot :)
ok lah, till then guys.
udah 12.35am.
harus tidur awal. gudnite people!
:)
400 grm minced beef
3 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar potong dadu
1 keping stock ayam
75 grm butter
1 sudu kecil wochestershire sos
1/2 cup water
Bahan-bahan lapisan kentang
13 biji kentang kecil
6 sudu besar fresh milk
100 grm butter
sedikit lada sulah
Cara memasak
1- Panaskan butter dan masukkan tepung gandum.goreng sekejap.
2- Masukkan danging kacau sebentar.Masukkan kiub ayam yang dicampur dengan 1/2 cawan air dan kacau rata.
3-
4-Masukkan wochesteshire sos dan kacau sampai daging masak.Angkat dan ketepikan.
5- Rebus kentang sampai empuk.lecek kentang sampai hancur.masukkan susu,buteer dan lada sulah.Lecek sampai halus.Lakukan ini ketika kentang masaih panas.
6-Masukkan lapisan daging kedalam tray kaca tahan panas dan letakkan kentang lecek diatasnya.Bolehlah ditaburkan cheese jika mahu.Gunakan garpu dan buat garisan lurus diatas lapiasan kentang.
7- Bakar dalam suhu 170 selama lebih kurang 30 minit.
* nak resepi lain, boleh g kat blog mak ninie : sinaranmenu.blogspot :)
ok lah, till then guys.
udah 12.35am.
harus tidur awal. gudnite people!
:)
rs nak ngap gak bluberry chsecake tu!!
ReplyDeleteblueberry cheesecake memang nampak sedapppp sangat. my favorite! kak fatin dah boleh ambil tempahan ni :P
ReplyDeletewah..nampak sedap..nyum2 :)
ReplyDeletefatin gna gelatin ape? xtaw la gelatin ape y halal..huhu..
ReplyDeleteahaaa. looks yummy! btw, mana pictures tiffany? mesti comel :)
ReplyDeletealamak..cair beb air liur gua tengok kek ni
ReplyDeleteokay nanti sure na cuba ;)
ReplyDeletecakeee! kak fatin buat satu untuk kite.haha
ReplyDeletelove to try ! terima kasih untuk resepi itu :D
ReplyDeleteyg cake blueberry tu mesti try... nampak senang, penyek penyek, masuk masuk peti gitu... tenkiu fatin!!!
ReplyDeleteOooo~ Thanks for recipes! =)
ReplyDeletesedap.!cheese 2 nk beli kat mana yee
ReplyDeletewahh...nk try lah ! :)
ReplyDeletelapar terus! nk buat la ptg ni! hehe
ReplyDeletepandainya..dah la cantik...untung sapa dapat ni...
ReplyDeletenak buat !! tp oven kat umah dh rosak. T_T
ReplyDeletenak cuba laaa. thanks for the easy recipe sis! lain kali wat la resipi untuk beginner mcm saya ne >.<
ReplyDeletewahhh , teringin nak try :)
ReplyDelete*air liur meleleh*
ReplyDeletesedapnye......terus terasa lapar
ReplyDeletefatin mmg suka buat desert ek??tanx coz sudi share recipe
ReplyDeletewah...ada recipe blueberry chessecake! nyummy! thankz 4 share the recipes here...
ReplyDelete^.^
ReplyDeleteSALAM..
da jadi chef lak si gojess ni ye :)
thank you korang! tp kan actually blueberry cheesecake tu a bit lembik sbb sy terkurang gune gelatin. huah. menyesal pulak (-_-) i'm using gelatin dr produk halalgel. try tgk dekat carefour ke, mane2 store. giant ade rasenye :)
ReplyDeletea'arul : cream cheese tu dekat giant, tesco, sume ade. ftn gune philadelphia cream chesee. kat bahagian yogurt, juice sume tu :) tp kalau nak harga almost separuh harga lagi murah, bli dekat kedai buat kek. aha.
sara : kalau nak buat cake ni ta payah oven pun yang :) kalau pie je gune. hee.
ahaha.. takde maknenye chef.. cube2 je punn :)
tq so much 4 the recipe.. :D
ReplyDeleteSis x amik order ker?
ReplyDelete