Friday, July 27, 2012

Recipe : Char kuey tiaw sedap omnomnom

Assalamualaikum :)

harini nak share dgn awaks2 semua recipe char kuey tiaw
sedap! untuk pengetahuan anda semua, sy adalah peminat tegar 
kuey tiaw di mali's corner di area setapak itu. dalam seminggu
harus 2-3 kali ke sana. kenapalah tak pernah bosan. whyyy? whyy? :')

jadinya sebab masa bulan puasa masa lebih banyak dihabiskan
di kuantan, haruslah sedikit meroyan dalam sepi gituu.
sebabnya, tak dpt mali's punya char kuey tiaw.
tssk.

so i came to a conclusion..
buat sendiri je lah.
lolz.

i can't believe i can cook char kuey tiaw mcm kat kedai tu.
u know, with the kuah2 and the eggs, prawn, kerang..
sedap sangat!
harini sy nak ajar awaks2 buat paste utk masakan ini.
paste ni boleh simpan dlm peti sejuk if kita buat byk2.
so bila dah nak berbuka, baru masak char kuey tiaw like a pro
di pasar malam itu sambil berbunyi2 kuali wok ;p
umi pun request 2 kali masa bulan puasa ni tahu :')
jadi marilah rakan2, kita sama2 membanteras jenayah cetak rompak!
hmm. (-_-')

jom tengok resepi!
oh btw, thanks to myresepi. hasil campuran 2-3 resepi
maka jadilah resepi ini :)

bahan-bahan :

untuk paste* :
10-12 ekor udang sederhana saiz
250 ml air
4-5 ulas bawang putih ( ditumbuk tp jgn dibiar halus)
6sb sos tiram
3sk kicap pekat
3sb kicap manis
1/2sk maggi seasoning
1 kiub pati ikan bilis
1sk garam
2sk gula

untuk mee* :

3/4 paket sederhana kuey tiaw 
1 sb cili mesin/ cili boh
kerang (ikut suka banyak mana)
taugeh dan kucai
2 biji telur

cara-caranya :

untuk paste :
1. bersihkan udang. tapi jangan dibuang kepala dan kulitnya.
rebus udang dgn 250ml air td. bila udang dah kemerahan (hampir masak), angkat
udang dan toskan airnya. air rebusan jangan buang. 
2. campurkan semua bahan utk paste tadi dengan air rebusan udang tu. reneh sehingga
jadi paste yang agak pekat. matikan api dan biarkan paste sejuk.
if taknak masak lagi, blh letak dlm fridge.

untuk mee :
1. tumis cili mesin hingga garing. masukkan 8sb paste tadi. masukkan udang
yang direbus tadi dan kerang. since char kuey tiaw agak berkuah, masukkan 3/4 cawan 
air.
2. bila air dah mendidih, masukkan kuey tiaw, kucai, taugeh dan kacau rata.
pecahkan telur dan kacau cepat2. 
tips : masa ni bolehlah letak lagi 1-2sb paste td.
3. dah kacau like ahkak/ahbang pasar malam yg pro,
bolehlah tutup api dan angkat. 
4. siappp!

ihsan google, sendiri punya tak sempat nak capture. sobs.



tips :
1. gunakan kuali wok. rasa dia lebih feel. dan lebih sedap (yg ni org kate;p)
2. make sure masa nak masak kuey tiaw ni,
api paling kuat dan panas yang amat sgt.
3. masak char kuey tiaw ni sekejap shj, around 4-5 mins,
so mmg kena api kuat.
4. nak sedap, makan dgn cili jeruk (potong
cili, masukkan cuka, dan gula).

selamat mencuba :)

24 comments:

  1. Replies
    1. haha, by the time smpai ke awak, dah sejuuuk

      Delete
  2. sk sb tu ape ye fatin hehe..nak try jap lagik! wajib! terliurrr

    ReplyDelete
  3. Char kuey tiaw mmg sgt sedap klu pandai buat..

    ReplyDelete
  4. sedapnyer .. Kita one of the penggemar char kuew tiow nie .. Yummy :)
    nak try recipe nie ..

    ReplyDelete
  5. posto posto kan char kueh tiaw tu keh hihihi

    ReplyDelete
  6. uish.. sodap sunguh 2.. nak try gak ^^...

    ReplyDelete
  7. adik fatin yg cantik..akak ni silent reader blog awak..jarang komen..akak nk try resipi tu..

    ReplyDelete
  8. eh.kite same! suka lepak malis corner! nnti fatin kt kl,jom la hang out lepak kt malis,berbuka puasa sama.. :)

    ReplyDelete
  9. hoho. kena try buat resepi ni plak arh.
    salu buat charkuetiew x pnh jd lembab2. =="

    ReplyDelete
  10. awk.. tolong poskan ke rumah saya boleh?

    ReplyDelete
  11. salam kak fatin, nk tye ni seasoning maggi tu ape ye? perencah maggi ye? guna perencah kari/ayam/tomyam/dll??

    ReplyDelete
  12. terernyer..saya pun mmg peminat tegar char kueh teow..org penang kan..pasni nk try jgak la..thanks 4 the recipe

    ReplyDelete
  13. Wahh sedap la..

    eh kawan Radin eh?

    http://igossiprizal.blogspot.com/2012/07/imasak-dari-dapur-cik-norfa.html

    ReplyDelete
  14. cedapnyerrr..tp nape gambar x full..x dpt nak hayati...hehe

    ReplyDelete
  15. laa...slalu lepak mali's ke...xpnah nmpk pun...slu lepak mali's baru ke lama...?? yg lama pnye lg syok oooo.....

    ReplyDelete
  16. cool sy suka awak hahaha

    ReplyDelete
  17. harus terjah Mali Setapak itu.. senang parking tak dear??

    ReplyDelete
  18. Assalam nak tanya mali's corner area setapak tu kat belah mana? boleh bagi address tak ? terima kasih

    ReplyDelete
  19. terima kasih fatin suhana. akak dh try resepi awak ni. sgt menjadi. suami akak pun kata sedap..terima kasih byk2..

    ReplyDelete