Friday, November 9, 2012

recipe : strawberry tiramisu.

Assalamualaikum :)

Seperti yang dijanjikan semalam, hari ni sy nak share resepi strawberry tiramisu. memang senang sangat. last sunday sy buat tiramisu ni lewat petang, malam tu makan sikit. and the next morning buat for breakfast. kononnya nak ada proper breakfast walaupun seorang. so i made this, accompanied by creme caramel latte. kinda a perfect sunday morning for me. no stress, just me and good food :)

portion haruslah sedikit supaya tidak membazir. lolz.

close up.

ingredients :
200g ladyfingers
250g mascarpone cheese
150ml coffee (i put 2 sachet of nescaffe 3 in 1 gold, in a cup)
50g sugar
2 eggs
strawberry jam
fresh strawberries
bitter cocoa/ coffee powder for dusting

how to :

1. asingkan putih dan kuning telur.  ambil kuning telur dan gula, 
pukul guna mixer sehingga warna nampak keputihan (pale) dan pekat. bila
dah agak2 warna jadi keputihan, campurkan mascarpone cheese sehingga
well blend. tapi tak perlu guna mixer. manual saje.
ketepikan.

2. pukul putih telur dan letakkan secubit garam. mix menggunakan
mixer sehingga putih telur tu jadi soft peak. then, dengan lemah lembut
serta sopan santun, masukkan form putih telur tadi ke dalam adunan kuning telur + mascarpone 
+ gula tadi. mix sehingga sebati, tak perlu guna mixer.
ketepikan.

3. prepare the coffee. letakkan coffee tadi ke dalam piring leper dan biarkan ia sejuk.
dip ladyfingers satu persatu ke dalam coffee dan arrange them side by side,
in a serving dish (tupperware, cake tray, glass tray, etc).  cover the biscuits
with the mascarpone mixture. after layer dengan mascarpone,
letakkan sedikit jem strawberi secara random. tak perlu letak bagi rata.
then letakkan slices of fresh strawberry pada tempat yang tak kena
jem strawberi. kemudian ulang semula proses dip ladyfingers, mascarpone cheese
dan jem strawberi sehingga habis bahan2 tu. kiranya, total ada 3 layer. kalau
bekas tinggi bolehlah buat tinggi2 jadi macam ala2 burger bakar. motif? sobs.

4. top tu boleh aja letak strawberi ke. or else, letak coffee powder.
memang mengancamss. dah siap letak dalam peti sejuk. paling
kurang 4 jam. sebab sedap makan masa sejuk :)

5. siap!

untuk amount bahan2 di atas, sy dapat lebih kurang 3 bekas kaca macam kat gambar tu. bukan satu je tau. siap boleh bagi jiran lagi. hihi. anyway,ada masa boleh try, selamat mencuba uolls! jangan buat selalu, nanti gemok macam saya sebab makan nak sedap je. *insaf. okbai!

p/s- si dia kata rasanya macam strawberry cornetto. time saya buat sedikit manis, jadi untuk yang resepi kat atas ni sy dah kurangkan amount gula nya. because kalau manis sangat, nanti akan block rasa pahit coffee dekat biskut yang kite dip tu. n ohh, mascarpone cheese tu kalau boleh bagi in room temperature dulu, jangan terus buat masa bawak keluar dari peti sejuk. same goes untuk telur. make sure room temperature ye. till then. have a great weekend :)

15 comments:

  1. wow ! its looked delicious :) yummy

    ReplyDelete
  2. terliurnya tgk. pos sini ikit bole?=p

    ReplyDelete
  3. alahaiii rajin nya awak fatin, duduk sorang pun masak masak. hehe must try nie.

    ReplyDelete
  4. si dia tu sapa kak fatin??

    ReplyDelete
  5. phew ~ rajin nye kak aten :) saya tak rajin :\

    ReplyDelete
  6. Wow! Really have to try this out :-) thanks sis

    ReplyDelete
  7. fatin..mane nak dapatkan ladyfinger tu kat kuantan..ain tak jumpe la fatin... =(

    ReplyDelete
  8. pewwitt.. nampak sangat2 menyelerakan...

    ReplyDelete
  9. fatin..mn nk cr ladyfinger n mascarporne cheese?sush nk jmpe kt giant jusci n tesco

    ReplyDelete
  10. thanks for the recipe, sis fatin! yeayyy :)

    ReplyDelete
  11. nanti tangkap la gambar bahan2.dgn kotak or bungkusan yg beli kat kedai.senang nk refer masa cari kat kedai.hee thanks!
    -ayu-

    ReplyDelete