Wednesday, July 6, 2011

western alike.

Assalamualaikum :)


hari tuh buat 2 dessert neh. sebab tiffany (anak angkat my family)
susah sket na adapt makanan melayu. so i made blueberry cheesecake n shepherd's pie.
n she love it! siap menambah2 n mintak bwk bekal g skolah. *nada terharu.
katanya shepherd's pie ni rasa sama mcm dea mkn kat aussie.
mau tersengih sy. tehee.
ok dah cukup,
so here's the recipe :

blueberry cheesecake cake


bahan2 :
1. biskut Mcvities Digestive (small packet)/ kalau takde, biskut tiger pun boleyy
2. 100g Butter
3. 400 g Blueberry Filing
4. 240 g cream cheese
5. 1 bekas yogurt ( blueberry flavor)
6. 4 sudu kecil Halal Gelatin
7. gula (sy guna gula halus)
8. 1/2 cawan air


how to :

1. Base biskut: Hancurkan biskut dan gaul dengan butter yang dicairkan. Kemudian pindahkan kedalam loyang kek n mampatkan. sejukkan dalam peti ais.

2. utk layer tgh :

a. Pukul 60g gula dan creamcheese ngn hand mixer.
b. then masukkan yogurt.
c. masukkan 3 sudu besar blueberry filling
d. 2 sudu kecil gelatin + 2 sudu makan air yang dicairkan di masukkan ke dalam bancuhan. Pukul lagi.
e. Adunan di masukkan ke dalam loyang kek dan di masukkan kedalam freezer sampai beku

3. last but not least

a. Bila kek dah agak2 beku, dlm sejam cemtuh, panaskan blueberry filling tu atas dapur with
1 sudu besar gula + suku cawan air + 2 sudu kecil gelatin yg dah di mixkan
ngn 2 sudu besar air.
b. kacau smpai sebati.
c. Curahkan atas kek yang dah beku tadi.
d. Masukkan dalam freezer semula
e. siappp!


shepherd's pie



resepi ni dapat dari mak ninie, my bestie.
g rumah dea then first time makan, terus jatuh cinta.
lepas tu terus melepak di dapur ngn her mum. sampai ke balik
dok dapur. seronok :)
anyways, here's the recipe :

Bahan-bahan lapisan daging
400 grm minced beef
3 sudu besar tepung gandum
1 labu bawang besar potong dadu
1 keping stock ayam
75 grm butter
1 sudu kecil wochestershire sos
1/2 cup water

Bahan-bahan lapisan kentang
13 biji kentang kecil
6 sudu besar fresh milk
100 grm butter
sedikit lada sulah

Cara memasak
1- Panaskan butter dan masukkan tepung gandum.goreng sekejap.
2- Masukkan danging kacau sebentar.Masukkan kiub ayam yang dicampur dengan 1/2 cawan air dan kacau rata.
3-
4-Masukkan wochesteshire sos dan kacau sampai daging masak.Angkat dan ketepikan.
5- Rebus kentang sampai empuk.lecek kentang sampai hancur.masukkan susu,buteer dan lada sulah.Lecek sampai halus.Lakukan ini ketika kentang masaih panas.
6-Masukkan lapisan daging kedalam tray kaca tahan panas dan letakkan kentang lecek diatasnya.Bolehlah ditaburkan cheese jika mahu.Gunakan garpu dan buat garisan lurus diatas lapiasan kentang.
7- Bakar dalam suhu 170 selama lebih kurang 30 minit.

* nak resepi lain, boleh g kat blog mak ninie : sinaranmenu.blogspot :)

ok lah, till then guys.
udah 12.35am.
harus tidur awal. gudnite people!
:)

25 comments:

  1. rs nak ngap gak bluberry chsecake tu!!

    ReplyDelete
  2. blueberry cheesecake memang nampak sedapppp sangat. my favorite! kak fatin dah boleh ambil tempahan ni :P

    ReplyDelete
  3. wah..nampak sedap..nyum2 :)

    ReplyDelete
  4. fatin gna gelatin ape? xtaw la gelatin ape y halal..huhu..

    ReplyDelete
  5. ahaaa. looks yummy! btw, mana pictures tiffany? mesti comel :)

    ReplyDelete
  6. alamak..cair beb air liur gua tengok kek ni

    ReplyDelete
  7. cakeee! kak fatin buat satu untuk kite.haha

    ReplyDelete
  8. love to try ! terima kasih untuk resepi itu :D

    ReplyDelete
  9. yg cake blueberry tu mesti try... nampak senang, penyek penyek, masuk masuk peti gitu... tenkiu fatin!!!

    ReplyDelete
  10. sedap.!cheese 2 nk beli kat mana yee

    ReplyDelete
  11. lapar terus! nk buat la ptg ni! hehe

    ReplyDelete
  12. pandainya..dah la cantik...untung sapa dapat ni...

    ReplyDelete
  13. nak buat !! tp oven kat umah dh rosak. T_T

    ReplyDelete
  14. nak cuba laaa. thanks for the easy recipe sis! lain kali wat la resipi untuk beginner mcm saya ne >.<

    ReplyDelete
  15. sedapnye......terus terasa lapar

    ReplyDelete
  16. fatin mmg suka buat desert ek??tanx coz sudi share recipe

    ReplyDelete
  17. wah...ada recipe blueberry chessecake! nyummy! thankz 4 share the recipes here...

    ReplyDelete
  18. ^.^
    SALAM..
    da jadi chef lak si gojess ni ye :)

    ReplyDelete
  19. thank you korang! tp kan actually blueberry cheesecake tu a bit lembik sbb sy terkurang gune gelatin. huah. menyesal pulak (-_-) i'm using gelatin dr produk halalgel. try tgk dekat carefour ke, mane2 store. giant ade rasenye :)

    a'arul : cream cheese tu dekat giant, tesco, sume ade. ftn gune philadelphia cream chesee. kat bahagian yogurt, juice sume tu :) tp kalau nak harga almost separuh harga lagi murah, bli dekat kedai buat kek. aha.

    sara : kalau nak buat cake ni ta payah oven pun yang :) kalau pie je gune. hee.

    ahaha.. takde maknenye chef.. cube2 je punn :)

    ReplyDelete
  20. tq so much 4 the recipe.. :D

    ReplyDelete