Monday, June 4, 2012

recipe : chocolate pandan cupcake

Assalamualaikum :)

dah lama tak share recipe kat blog ni kan.
harini nak share resepi dari blog masam manis yang super awesome!
i've tried baking this cupcakes few times..
and the taste.. tersangatlah sedap!
boleh menangis mak kite bile makan sebab sedap sangat.
*motif mak2 nak nangis, padahal mereka lagi senior masak. tssk.

bahan-bahan : 

250 gram mentega- cairkan dan sejukkan
250 gram gula kastor
250 gram tepung gandum, diayak
8 biji telur
1 sudu besar ovallete
4 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu besar chocolate emulco
1 sudu kecil pes pandan
pewarna kuning dan hijau


buat corak marble sebab malas nak deco or letak whipped cream bagai. bernas tak. bernas tak. ;p

the cupcakes :)

Cara-cara :
1. panaskan oven pada 170C
2. susun cawan kertas dalam loyang, ketepikan
3. dlm mixing bowl, masukkan tepung, gula kastor, ovallete, telur n susu pekat manis.
kacau rata dengan whisk sampai semua sebati.
4. then, putar pada high speed hingga kembang dan gebu (lebih kurang 7-8 minit)
5. tuang mentega cair dan gaul rata dgn spatula
6. bahagikan pada 3 bahagian sama banyak, satu diletak pandan paste dan pewarna hijau (kacau rata)
satu lagi diletak chocolate emulco n serbuk koko (kacau rata)
the other one, letakkan paste vanilla dan sedikit warna kuning (kacau rata)
7. sudukan cara berselang seli antara adunan pandan, kuning dan coklat (or ikut suka korang lah.aha)
8. bakar hingga masak (around 20-25 mins)
9. keluarkan kek dan siapp :)

close up sikittt.

harap2 awak2 semua bolehlah try buat cupcake ni.
certain cupcake kene buat icing or cream cheese baru sedap makan,
tp for me, chocolate pandan ni dah memang sedia sedap.
tak perlu letak apa2 dah.
worth to try.
selamat mencuba!

have a nice day people! :D

33 comments:

  1. wahaaa.. kak fatin blh la buatkan untuk birthday saya hari ni. hahaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak sempat dah nak buattt.:p
      Anyway.. Happy birthday mimie! Even dah wish kat twitter, nak wish jugak kat sini. Hehe.
      Ceria2 selalu n semoga setiap perjalanan hidup mimie diberkati olehNya :)

      Delete
    2. terima kasih kak fatin. semoga hidup kak fatin murah rezeki dan sentiasa diberkati olehNya. :)

      Delete
  2. Replies
    1. Silelah beli oven. Serius tak rugi! Lagi2 nak dekat raye nanti. Ahah

      Delete
  3. mcm sedap je...nak try cuti sem nti....asyik buat kek marble je... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try la, mmg best! Tak muak makan banyak2 sbb dea cam ala2 apam sket. Kek marble? How to dooo? :)

      Delete
    2. dear, marble cake recipe...just for you.. =)

      http://retrojingga.blogspot.com/2012/06/marble-cake.html

      Delete
  4. teheee , cupcakes tersangatlah sedap ^.~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tau takpe.. Geram tau tgk cupcake lawa2 kat kedai. Uhu

      Delete
  5. waaa.frappucino cupcake bile awak nk update??kalau x busy,cepat2 update okeh :) *wink*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Soon sy update ye. Sorrryy lambat letak. Sobs

      Delete
    2. xpe xpe.awk dah update pun kan??hehehe.neway thanks byk2 tahu sbb alert ngn request follower awak.:)

      Delete
    3. dah letak.muchas gracias senorita fatin :)

      Delete
  6. saya buat kenapa asik tak jadi je kak!! :(

    ReplyDelete
  7. yummy! nak cubalah nti! hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee.. Try tau! Sebab mmg sedapp :')

      Delete
  8. wahhh !curlassss.. awk buat ke nihhh ? da mcm chef yg buat da.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi.. Kalau chef, lagi cantik menarik the curlass tahuu :)

      Delete
  9. fatin,bila nk buat utk sy plak?hehe :P

    ReplyDelete
  10. rajin nye kamu nie..
    wat saje2 ke mmg ad ambil tempahan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Buat ikut mood awaknye. Ahah.. Ambil tempahan for certain cakes je, carrot cake, moist choc cake, s
      N some others :)

      Delete
  11. fatin ni cantiklah! :)
    I would love to try all the recipes you posted here.
    thanks for sharing. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hee.. Try la buat cake ni, serius highly recommended :D

      Delete
  12. assalamualaikum kak.Akak guna camera apa eh? Macam mana edit blur tu? Lawa lah gamba :')

    ReplyDelete
  13. Salam. Are you wearing contact lenses? : )

    ReplyDelete
  14. dear fatin,u xpenah pon reply tweet kt,sob sob!i adore u,cantik n elegan! like,like like

    ReplyDelete
  15. the pattern look so beautiful and of cos, menarik sngt :D

    ReplyDelete
  16. cantik gambar2 kat blog awak ni...pandai bergambar....
    follow blog saya ekk

    ReplyDelete