Wednesday, June 27, 2012

Recipe : Express fruity rainbow cake

Assalamualaikum :)

seperti yg dijanjikan berminggu2 yang lepas (nampak sangat malasnye. tssk),
makanya sy mengistiharkan hari ini hari menguploadkan resepi rainbow cake
utk org pemalas dan ketidak adaan masa sebab pukul 6 baru balik kije
dan pukul 9 dah nak celebrate birthday abah.
serius terkejar2 macam running man masa buat cake ni sebab konon
nak tunjuk effort buat kek berlapis2 dan nampak maha susah,
padahal mudah aje. hehe :)

sebab masa hari tu sy mengejar masa,
makanya utk cake sy gunakan butter cake mix sahaja.
usually untuk cake normal, ada 2 choice. samada 
utk gunakan butter cake mix or sponge cake mix.
tapi sy lebih sukakan cake yg moist, jd sy gunakan butter cake mix.
if korang tak terkejar, boleh buat cake sendiri shj sbb kalau buat cake
sendiri biasanya akan tahan lebih lama berbanding mix :)

presentation harus menarik ye sbb birthday big boss. hehe.
bahan2 :

butter cake mix
lemon zest n pewarna kuning telur
perisa oren sunquick n pewarna oren
perisa strawberry n pewarna merah
perisa keladi n pewarna ungu
pandan paste n pewarna hijau
perisa blueberry n pewarna biru
white chocolate bar
ladyfingers biscuits (for decoration)

cara-cara :

1. masukkan butter cake mix dalam mixer beserta
beberapa bahan yg telah ditulis dlm instruction packaging.
sy prefer beli mix cake ni dekat kedai kek daripada beli dekat supermarket.
sebabnya lebih murah dan sedap. 
2. dah siap, bahagikan adunan td kedalam 6 mangkuk yg sama saiz.
3. setiap mangkuk td, letakkan perisa dan pewarna yg berbeza :
mangkuk 1 : perisa oren sunquick dan pewarna oren
mangkuk 2 : lemon zest dan pewarna kuning telur
mangkuk 3 : perisa strawberry dan pewarna merah
mangkuk 4 : perisa keladi dan pewarna ungu
mangkuk 5 : pandan paste dan pewarna hijau
mangkuk 6 : perisa blueberry dan pewarna biru
satiap satu mangkuk tu, letakkan 2 sudu teh perisa dan 1 sudu teh pewarna.
tp sy suggest korang try la rasa sikit once dah gaul2 tu sebab kadang2,
some brand rasa dia kuat. letak sedikit dah cukup. some brand kena letak lebih sedikit.
so ikut taste korang :)
4. dah bahagikan semua tu, masukkan dalam loyang.
pastikan loyang sama saiz utk semua 6 adunan ni. letakkan butter
di sekeliling loyang utk mengelakkan cake melekat pada loyang.
macam sy, sy cuma ada 3 loyang bulat yg sama saiz. jadi buat
berperingkat-peringkat.
tips dan amaran : kalau korang guna 2 kali loyang tu, pastikan lepas
dah bakar cake yg pertama, basuh loyang tu dulu dan sejukkan seketika.
baru masukkan adunan yg lain dan bakar. ni utk mengelakkan
adunan tu 'terkejut' n masak kat luar tp kat dalam tak masak. ada fahamm?
5. bila dah masak kesemua nya, biarkan cake2 tu sejuk. sementara 
tunggu cake tu sejuk, kita start buat double boiling utk white chocolate bar.
6. biasanya utk rainbow cake, org akan gunakan cream cheese frosting. tp sbb 
kat rumah kebetulan ada white chocolate aje, makanya sy gunakan white chocolate ni.
lebih mudah dan tak perlu letak brg2 lain. sy gunakan brand, le bourne.
a bit expensive than beryls, tp worth to buy dan tersangatlah sedapnye!
7. bila white chocolate dah cair, lapiskan kek tadi satu persatu
dengan white chocolate. kiranya, kek-chocolate-kek-chocolate...
sampai la habis. once dah habis layerkan satu persatu, tutup atas dan keliling
cake tadi dgn lebihan white chocolate tu.
pastikan buat cepat2 ye sbb white chocolate ni akan mengeras nanti. 
8. letakkan deco disekeliling cake, boleh gunakan creativity korang.
boleh gunakan chocolate rice, coffee powder, biscuits, sliced fruits n macam2!
sy gunakan biscuits n sbb nak bagi biscuits tu hold the cake,
sy ikat dgn kain ribbon. so kononnya bila nak potong kek kene
bukak ribbon tu (ala2 rasmi event gituuu). hee.
9. siappp!

nyummies :)
mmg resepi ni sesuai sgt2 utk mereka yg nak rase ohsem sbb kek nampak hebat,
tp sebenarnya hanya bermain dgn teknik.
how cool is that bebeh? 
hehe, till then..
selamat mencuba! :D

37 comments:

  1. wah~nmpk mcm sgt snang n ohsem :)) nk try jugak lah

    ReplyDelete
  2. thanks for this! nanti nk try :)

    ReplyDelete
  3. yeay, comel!
    nadia pun ade buat rainbow cake jugak tp xde perisa n luar tu nadia guna cream cheese...

    feel free to have a look... =)

    http://retrojingga.blogspot.com/2012/04/pelangi.html

    ReplyDelete
  4. wow....simple betul..will try soon...

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaa... nampak macam simple je nak buat

    ReplyDelete
  6. wawawawawawawawaw.. sangat berlapis-lapis dan berawarna-warni.. nak sikit..

    ReplyDelete
  7. Just to share one simple tips untuk potong rainbow cake ni supaya perfect and cantik tak berdebu-debu then kacau warna-warna lain. Tiap2 kali nak potong, guna pisau yg dilalukan dekat air panas then lap pisau tu, potong lagi. InsyaAllah potongan smooth and nampak kemas.

    Tapi tu untuk presentation je la, kalau nak makan kat umah, belasah je potong macam mana pun takpeee janji sodappp. :))

    ReplyDelete
  8. wah, innovative guna white choc, x terfikir lak akak.. nway, le bourne tu fatin beli katne ye di kuantan? area akak susah sikit nak dapatkan brand tu..

    ReplyDelete
  9. wah, innovativenya pkai white choc, x terfikir pulak akak! nway, le bourne tu fatin beli kt kuantan di mana ye? area akak susah sikit nak jumpa brand tu..

    ReplyDelete
  10. berapa lama nak biar kek dlm oven fatin ? sbb nipis je kan..so berapa minit..??

    ReplyDelete
  11. if perisa keladi tu tukar ngn perisa anggur agak2 okay ke tak? :)

    ReplyDelete
  12. waaa...tingin nak buat tp mcm payah jer...huhuh

    ReplyDelete
  13. Wow!sedapnye..Insyaallah akan try satu hari nanti :)

    ReplyDelete
  14. wow..cntik..looks nice...kak fatin cntik, pndai msak lak.. must try resepi ni... :)

    ReplyDelete
  15. Temperature & masa untuk bake brape lame.

    ReplyDelete
  16. biskut apa yang u guna tu?

    ReplyDelete
  17. woww.. sedap nya.. cantik lak tu warnanya... msti sedap kan :)

    ReplyDelete
  18. hai awak! kek awak macam sedap :) ahehe
    http://adrianaizat.blogspot.com/

    ReplyDelete
  19. salam kak fatin, boleh tau tak temperature nak bake and how long?

    ReplyDelete
  20. hye kak fatin, boleh tau x temperature nak bake and how long? nak try buat la :)

    ReplyDelete
  21. hye kak, cantik betul kek rainbow tu. hehe

    ReplyDelete
  22. Hello, u are so creative girl, beauty with brain :-)

    ReplyDelete
  23. cantiknya...mesti sedap nie...
    terima kasih kongsi resipi..nanti mase birthday sy harap dptlah makn kek mcm nie..ehehe..(^__^)

    ReplyDelete
  24. sedap mmg sedap..nk tunggu ain buat..smpai bila tak merasa kek nie..hehew

    kalau rasa CREATIVE, ARTISTIK, GEORGEOUS, ADORABLE, FASHINABLE,OWESOME clik sini : Konspirasi Blogger Kreative 2012
    Jiwa daku sedang berperang

    ReplyDelete
  25. assalam..sy ada menjual dan mengambil tempahan rendang tok asli dr perakkk..warisan turun temurun moyang sy..jika berminat bole hubungi sy, ein di 012 2420 343..tq

    ReplyDelete
  26. Salam Akak,tulisan di tepi kanan page terlalu kecil tak nampak.Susah nak cari tajuk lama

    ReplyDelete
  27. waaahhhhh.. nampk mcm sgt sedaapp.. #terliur

    ReplyDelete
  28. Tahniah dari KA, anda telah terpilih senarai "19 Blogger Feymes Wanita Cantik Di Malaysia"... Sila komen Sila klik aje link 19 Blogger Feymes Wanita Cantik Di Malaysia di bawah ni.
    http://www.klik-aje.com/2012/07/19-blogger-feymes-wanita-cantik-di.html

    ReplyDelete
  29. Berapa temperature nk buat kek ni ?

    ReplyDelete