Wednesday, August 3, 2011

recipe : bread pudding with strawberries n cream

Assalamualaikum.

kali ni nak share resepi bread pudding with strawberries n cream.
resepi asal amek dekat myrespi. lepas tu calling2 kawan umi tanya
cemane na masak. last2 renovate seniri konon nak nampak kelainan.
tssk.
tapi, it's worth it!
menjadi. n turns out sgt cantik n sedap. n kenyang.
tp portion yg sy buat ni byk gak la utk 5 org makan.
so, kalau nak try2 buat boleh buat sikit2 dulu.
kang lebih pulak, rugi. ahah.

bread pudding with strawberries n cream


Bahan-bahan ( satu loyang )

  • 2 sudu besar butter,dicairkan
  • 7-8 keping roti wholemeal,dikoyak menjadi keping2 kecil
  • fresh strawberry (ikut banyak mana yg korang nak)
  • 3 biji telur
  • 1 1/4 cawan susu segar
  • 1 tin susu ideal
  • 1/4 cawan jem strawberi
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu kecil esen vanilla

Cara-cara

  1. Panaskan oven ke suhu 160 darjah celsius.
  2. sapu loyang dengan butter cair pada bahagian bawah dan tepinya
  3. Taburkan roti bersama2 dengan strawberi kedalam loyang.
  4. Dalam mangkuk,pukul telur,susu ideal,jem strawberi,gula,susu,esen vanilla sehingga bebuih
  5. masak skejap kat atas dapur. just nak make sure gula n telur tuh dah betul2 hancur n sebati. jgn biar mendidih. agak2 da sebati semua, tutup api.
  6. Tuangkan campuran ni ke atas roti dan tekan sedikit dengan sudu supaya roti menyerap kuah tu. biarkan 5 minit, bg roti tu kembang.
  7. then baru masukkan dalam oven n masak lebih kurang 40-45 mins. sy sarankan, 30 minit pertama tu tak payah gatai2 tgn bukak tutup oven. biar je. after that baru la tgk2 skit. coz takut pudding tu kecut. aha.
  8. dah masak, blh potong, n finish dengan kuah custard or hershey's choc syrup. sampingan : blh letak vanilla ice cream n fresh strawberry. contohnye macam kat bwh niii :



alrytes, itu aja.
selamat mencuba koranggg :)

23 comments:

  1. aku baca ni terus lapar..hmppphhhh

    ReplyDelete
  2. bagusnye..rajin betul fatin ni la!:)

    ReplyDelete
  3. allaaaa model da jdik chef pulak.. hehe.. shedap nampak

    ReplyDelete
  4. bulan2 puasa ni byk plak resepi;) terliur suda...

    ReplyDelete
  5. terliur..awk nih mesti pandai msk kan..mcm2 resepi ada hehe..

    ReplyDelete
  6. fatin, kalau tgk susun atur tu, dh layak masuk Masterchef Malaysia....thehehe...sis norieyza riza

    ReplyDelete
  7. mak aii menggugat nafsu makan ku di pagi ini, nasib puasa.....

    ReplyDelete
  8. yes yes. ni yg sodap ni. okay lagi lagi resepi, dah banyak ni.

    ReplyDelete
  9. wah! terliur rase..
    ade delivery ke johor tak??

    btw, nice to meet u fatin...:)

    ReplyDelete
  10. menarikk... nak try jugak la nti :)

    ReplyDelete
  11. heee.. cube la try! mane tau kene ngn citarasa korang kann. heee. kalau korang ade resepi sedap2, share2 la eh. ahah.. :)

    ReplyDelete
  12. huuuuuuuuu..terliur nya..kena TRY ni :)

    ReplyDelete
  13. wah... nmpak cm sdap nih... rajin tol fatin ni masak..hehe..

    ReplyDelete
  14. waa.. nmpk sdap.. nk amek resipi nie tok amali boley an?? huhuhu

    ReplyDelete
  15. pehhhhhhhh, memberontak jap perut meaw,hehe :D

    ReplyDelete