Tuesday, August 2, 2011

resepi kuih lapis n puding tauhu laici :)

Assalamualaikum :)

hari ni mau bagi resepi kuih muih yg sedap n mudah sgt utk membuat nya.
kalau korang betul2 ikut step by step.. mmg jadi.
resepi ni ada ambil ngn kawan2 mak, online n dah direnovatekan seniri
supaya gadis2 macam sy tak rasa susah nak buat. eheh.

kuih lapis pelangi


bahan2 :
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung kanji
2 1/2 cawan santan (mix dgn 2 1/2 cawan air) -- biar total 5 cawan.
secubit garam
esen ros
pewarna ikut suka korang.

cara2 :

1. blend semua bahan2 tadi.
2. sapu loyang dengan minyak.
3. bahagikan bahan2 tadi kepada 2-3 dan letak pewarna bagi setiap
bahagian.
4. letak loyang dalam bekas utk kukus.
5. layer pertama2, letak 3 senduk (or ikut korang nak saiz ecery layer tu besar mana) warna
A.
6. tutup bekas kukus, then tunggu dlm 3-5 mins untill layer tu nampak da masak.
tp jgn lama sgt, sbb nanti layer tak melekat antara layer2 lain.
7. masukkan layer B dan lakukan cara 6 tadi sampai siap.
8. bila semua dah siap, kukus kuih lapis dlm 10 mins.
9. tutup api dan biarkan sejuk.
10. siappp!



Puding tauhu laici

Bahan-bahan

1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan)
1 1/4 liter air (1.250 liter)
1 cawan santan pekat (mix dgn 2 cawan air biasa)
1 tin kecil susu pekat manis (or 1/2 atau 3/4 tin besar)
1 tin susu cair (susu ideal)

Untuk kuahnya:
2 tin laici - laici tu di siat2kan


Cara-cara:

1. Mula2 buat kuah. siat2kan laici. syrup tu simpan jugak. siap, letak dalam peti supaya sejukk.
2. Untuk membuat tauhunya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi.
3. Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
5. Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2.
6. Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk kedalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
7. siapp!

selamat mencubaa.
n selamat berbuka rakan2!
:)

17 comments:

  1. hi sis. thanks for sharing this recipes! i really love to eat puding!!! ;)

    ReplyDelete
  2. puding tauhu laici nampak sangat menarik....dapat2 bulan pose nie ;p
    kene try buat nie

    ReplyDelete
  3. Selamat Menjalani Ibadah Puasa!

    ReplyDelete
  4. perghh..kecuq air liuq tgk..hehe :)

    ReplyDelete
  5. wah, sedap..x bley tahan..hihi

    ReplyDelete
  6. puding tauhu laici ni mcm best! kena try nih... tq for the recipe kak ftin!

    ReplyDelete
  7. i must try kuih lapis tu...nak pi buatlah sekarang..hehehe

    ReplyDelete
  8. thx fatin
    nak try nanti lah ^_^

    singgah blog sy ye..maceh

    ReplyDelete
  9. bru smlam ngidam mau makan ni tp x aw nk crik kat ne, mau try wat lahh, hehe..tq kak fatin. ^_^

    ReplyDelete
  10. woohoo puding tauhu laici.. tak pernah try lagi

    ReplyDelete
  11. woww !! bagus sgt .. hehe sedapp nanti nk try la :)

    ReplyDelete
  12. salam fatin, nk tny ckit...
    u gna laici brand pe ek? kan skunk byak cter yg brand laici ni xhalal???
    thanx......

    ReplyDelete
  13. makan memang sedap nak bikin tak jadi terpaksa lah beli je,,,,,wawawawawawa

    ReplyDelete