Saturday, August 20, 2011

i wanna do this again.

Assalamualaikum :)

sedar tak sedar kita dah berada di fasa 3 bulan puasa dah kan.
10 malam terakhir ramadhan :')
harap2 sempat khatam Al-Quran, Insya-Allah.

td semasa sibuk menyiapkan kerja, sy terberangan untuk
ke satu tempat, sendiri.
i missed going places alone. far from everyday people that i've always met.
bukannya nak lari. tapi, u know.
sometimes u do feel like wanna fly away n then,
come back as a the same old you but with a fresh energy :)

setakat ni alhamdulillah umi n abah lepas anak perempuan dea
merantau sorang2 di luar.
*tp tak faham kenapa kat mesia tak boleh mcm tu. (-_-)

after habis spm, abah bagi tiket flight.
i was happy coz i thought it's a family vacation.
but na'ah. i'm travelling alone this time.
n jepun pulak? i don't even learn this language before.
mula2 mcm tak berapa nak happy sbb masa dulu2 asyik
berangan nak g oversea tempat omputih je. heh, tipikal.
nasib baik ada sorang japanese friend, rie.
i stayed at her house for almost a month.
n i went to her school too.


i guess masa lunch paling best. sbb dapat bukak lunchbox masing2
n share2 makanan. japanese people are very welcoming.
seriously. i had problem with my cheecks coz i smiled too much.
sbb serba salah tgk org semua senyum. ;p

disebabkan sy hanya temporary je kat skolah tu,
sy boleh pilih subject. the best class was music education!
walaupun tak pandai main, at least sy faham berbanding duduk
dalam kelas history selama 2 jam dan rata2 student sume tido
memandangkan time tu winter. mmg meja tu dah nampak macam
tempat landing kepala yg paling empuk dah. huhu.

this is rie :)
i missed her. she even followed me back to malaysia after that.
i missed living in a peaceful small town.
i missed waking up at 4am just to get ready for school
since going to school took about almost 2 hours by train.
i missed baking a cake with okasan eventhough she didn't know
how to speak english n we end up using sign language while i'm
holding simple japanese dictionary.
i missed saying 'tadaima' out loud when reached home n
get ready for hot soup n green tea.
haihs. so much memories. so much love.

betul lah ckp org. kalau sekali pegi sorang, akan
ada perasaan nak g mana2 sorang2 lagi.
tp yg second time umi n abah tak bagi sorang sbb katanya
over lah kan nak backpacking europe sorang2. igt gagah perkasa ke ape?
*okay bahasa tu telah dialih kepada sedkit emosi. tssk.

makanya sy terbang sendiri ke london utk bertemu kakak sedare tercinta, kak long.
masa tu dea tgh study di LSE n baru start cuti.
we planned to go to prague, vienna, innsbruck, bern, zurich, geneva n paris.

*sila abaikan tarikh dlm gambar ini dan seterusnya.ta betuls.
ni masa sy 19thn :)


primark murah sgt. satu baju dlm 4-5 pound. mane boleh tahan. tssk.

i guess, masa di london bukan backpacking pun.
lebih kepada shopping tak hengat.
semua perfume latest dok beli, topshop, zara, etc..
kat sana murah. that's y. uh.

after 3-4 hari di london, barulah mula jd backpacking yg tegar.

ini di vienna. kebetulan ade bola time tu. mmg mcm pesta tempat ni.

kami sewa hostel. normal lah kan utk backpackers.
we cook! save byk budget kalau dok kat hostel yg ade kitchen
sbb blh masak.

bilik yg super bersepah sbb masing2 dah tak larat.
backpack masing2 berat tahap mcm bwk budak 6 thn dukung satu hari. (-_-)
mm. masa dok kat hostel di vienna ni,
kami share apartment tu dgn a bunch of guys.
i guess they're from spain/ mexico.
so kami share dapur ngn tandas ngn dey all.
the problem was.. bila malam dey all ni sume mabuk n ketuk2 bilik kiteorg.
faham tak kami sampai nanges sbb dey all ketuk mcm nak robohkan pintu
n mcm nak buat something to us.
nak g tandas pun kene tahan. uh.
time dalam tandas pun dey all ketuk2 n mmg sy bukak pintu, terus
berlari kalah watson nyambek masuk bilik.
terus kunci. sobs.

some hostels ade je yang baik.
siap ajak masak sama2. tapi bila kena yg macam2 hal.. haihs.



mengejar train lepas turun dari satu train adalah perkara normal.
mmg kitaorang perasan diri sendiri yg kononnye kite ni
peserta amazing race. ahah. *ok muntah.
but it's true. terlepas je seminit, train dah lari.
so, punctual tu penting.

i love inssbruck coz it's very peaceful. hostel yg kami pilih pun kat
celah2 rumah orang. n mcm area kampung. so pagi2 g market, beli makanan n lepak2
kat tasik sambil makan. n time ni mmg tak mandi lah kan. heh.

dah macam kampung sendiri je. g mana2 pun jalan kaki je
sbb nak save budget kalau tak, takde duit nak beli keychain kat kwn2. huu.

geneva :)


Align Centerparis amazed me. a place that i must visit again.


did i mention that i'm a musem lover? tak kiralah muzium kat mesia ke,
kat mana2. sume sy suke. sehari suntuk kat louvre ni mmg tak cukup.
i need more time to be in here. to sit down n read everything.
i hope i could do that one day.

di disneyland paris. bersuka ria setelah menjadi backpackers tegar yg mandi sehari sekali
kalau rajin, sanggup jalan kaki kemana walaupun backpack berat rasa nak patah tulang,
masak sendiri selagi boleh, berjumpa orang2 yg tak berapa nak betul n terpaksa melarikan diri
dgn beg berat, n macam2 lagi. at least, kat disneyland boleh la rasa mcm pelancong normal.
;p


i guess i need this kind of theraphy soon.

but still thinking.

anyways, selamat bersahur korang! :)

28 comments:

  1. woahh! banyak nye tempat dia pegi.
    untung lah.

    hehe, selamat bersahur jugak fatin yg cantik! :)

    ReplyDelete
  2. bila nak dtg London lagi?? haha

    ReplyDelete
  3. tp mmg btol..t'lepas train je,mmg lame nk tggu train laen smpai..dh abes mase kt c2..mmg best jln even backpack berat giler.. ;)

    ReplyDelete
  4. Iklan jap..nak promote my blog

    http://www.cammyhilasperfume.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. wahh seronoknyerrr lah dapat jumpe kawan2 kt oversea... ;)

    ReplyDelete
  6. Bestnya fatin..i blom ada rezeki nak ke London lagi...hehe...hopefully one day dapat g...

    ReplyDelete
  7. best gile! nak ikot! haha.
    kite selalu mimpi nak pergi jalan-jalan mcm u ni lah. tapiiii. hahaha.

    ReplyDelete
  8. best nye.sy pn teringin nak mcm ni but parents ta bagi ;P

    ReplyDelete
  9. bestnye... ms bc kisah sis dlm dara.com,
    saya mcm nk tau lagi dan lagi...
    nsib baik jupe blog sis and sis crite balik...
    saya dah mula berangan nak travel cam sis...
    hope ada peluang, Insha Allah ^_^

    ReplyDelete
  10. kak . bestnyee jalan2 mcm tuu ... jauh perjalanan luas pengalaman =)

    ReplyDelete
  11. salam ziarah :)
    jemput laa datang jenguk entry terbaru saya yer .. :D

    http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/08/hasil-edite-gambar-dengan-picnikcom.html

    ReplyDelete
  12. beraninyaaaaa !
    best jugak travel sorg2
    byk pengalaman

    ReplyDelete
  13. trgin sgt nk travel alone..bru adventure kn?hehe

    ReplyDelete
  14. bestnyaa dapat travel alone..
    and dapat pergi backpacking

    i nak juga, but takde duit =,=

    ReplyDelete
  15. yes, i bet u got so much fun there. how i wish i could there tooo!! teringin nak pergi ;)
    btw, u seem happy with ur friends!!

    ReplyDelete
  16. wow!! beshnye dapat g cne..memang adventure la..huhu :)

    ReplyDelete
  17. Waaah best nye fatin! Nice experience you had:D

    ReplyDelete
  18. jelous la dengan akak
    lepas spm dapat ticket pegy jepun. . Kalu parents saya memang x lepas la. .
    memang adventure giler la. .

    ReplyDelete
  19. Hi Fatin,
    Isn't that Alia in the pics?

    ReplyDelete
  20. bestnye experience awak. muda2 lg dh adventure tmpt org. kalo akak.. x berani!!! ^___^

    ReplyDelete
  21. waaaaaaaaaaa! shopping sungguh :D

    ReplyDelete
  22. waa, byknye pengalaman... sukala adventure mcm ni.. tp xberpeluang huhu

    ReplyDelete
  23. Hi. You ada backpacking ke destination luar europe, e.g. india, Bahamas, NZ and etc?Contact me...

    Suzi, NONA Magazine
    suziana@gmail.com
    nursuziana@karangkraf.com

    ReplyDelete