Wednesday, August 24, 2011

nak masak apa ni untuk rayaaa?


Assalamualaikum.


tak lama lagi dah nak raya n of course, i'm so excited about it.
but the main thing yang buat sy risau adalah perihal makanan.
kepada orang2 kuantan yang tak balik beraya silalah datang ke rumah,
pintu kami sentiasa terbuka. ecewah. hehe.

ajak bukan main lagi kan, tapi tak fikir lagi nak masak apa.
this year i'm kinda worried since most of the thing will be cook by me.
kakak ipar beraya di rumah mentua, bibik ta pandai masak n ummi na tgk anak
dea blh handle raya ke tak. ok foine. (-_-)

main dish akan diputuskan oleh ummi nanti nak masak apa.
tp utk raya pertama i'm gonna make soto!
my fave dish of all time. yang seterusnya, let umi decide.
n nasib baik umi cakap, for raya keempat she'll order nasi dagang with her friend.
so, kurang beban disitu. fuhh.

i guess i'm going to make lots of dessert la kot.
but didn't know which one nak buat utk hari raya ke-berapa n so on.
kena beli brg2 ni hari ni atau esok.
rasa mcm dah malas nak keluar rumah sebab bdr kuantan jamm tak hengat.

here's some of the list that i might consider to make during raya :


blueberry muffins


bread pudding with strawberries n cream


puding laici

kuih lapis pelangi

blueberry cheese cake

apam polka dot

puding roti macam nak buat.
tapi orang suke ke eh makan puding roti time raya?

kuih raya pun sy tak buat2 lagi.
rasa macam takde masa je nak buat. pagi g tadarus. balik rehat2 jap.
beli brg2 nak masak. masak. rehat. berbuka.
malam, tarawikh kat rumah/ surau. balik tadarus ngn umi. onlineee.
tido.
bile org tanye asal busy sgt tak angkat phone bagai. sy pun tak tahu nak ckp cemane.
bukan busy apa pun. busy ngn kerja2 rumah.
ntahlah.. cuti 4 bulan kali ni betul2 rasa macam suri rumah.
i do like it, tp woo. penat ghupenye. heh.

hmm. korang suggest la dessert apa lagi yg sy perlu buat ye.
n raya tahun ni korang masak ape?
excited na tahu ni!
hee. kalau ada resepi yg best2, korang share2 la bg link eh.
kerjasama anda amat dihargai.
mekasihhhh :)

30 comments:

  1. bestnye jadi suri rumah..fatin jd pandai semua..beruntung si jantung hati..=)

    ReplyDelete
  2. chocolate cake? brownies ke, evryone loves that.. ;)

    ReplyDelete
  3. adoii dapnyee la tgk..
    hehe

    soto best!
    jemput dtg open house raya ke-2 :p

    ReplyDelete
  4. Woahh sedapnya makanan2 diatas! Kalau dah raya kan Fatin, orang makan je apa2 yang dihidang pon! :)

    Kalau Ain kat Malaysia, memang akan balik kampung kat Kuantan...boleh pergi umah Fatin! huhu.

    ReplyDelete
  5. memasak is fun....dulu before kawen jarang masak,xtau yang masak tu seronok...now,i love cooking and mencuba-cuba benda baru nak masak...bil araya,rendang kerang memang terbaek.....

    ReplyDelete
  6. nak resepi for bread pudding with strawberries n cream, blueberry muffins and blueberry cheese cake.
    haha..byk tak request saya nih cik fatin :)

    neway thanx for the naturactor. 1st day pakai hari nih taw ;)

    ReplyDelete
  7. haah, cuti 4 bulan mcm surirumah... memasak mmg best!

    ReplyDelete
  8. what makes me adore you more is when you're not only pretty, but you can cook and bake too. you're definitely one of a kind. i'm sure many people would love to be like you, including me. :)

    ReplyDelete
  9. rajen ahh fatin! sy ni tak wat2 lg ha kueh raya..bergelumang ngn assignment lg ni..hujung mggu ni kot br nk wat..brownies cam best! tak pun trifle =]

    ReplyDelete
  10. pandainya fatin masak...hehe,kita pn suka masak, tp tangan kita xpro la...mmm

    ReplyDelete
  11. sis,naturactor tuh bile smpai yer? ;)
    thank you!

    ReplyDelete
  12. kak fatin, saya pun nak buat apam polka dot jugak. Heheee. And as i asal nogori, I'll be making kuah lodeh and sambal. Perghhhh, sedapnyaaaa :)

    ReplyDelete
  13. na tgk resepi tak seberapa sy blh check kat labels, recipe :)

    huaaa.. mmg penat kan ghupenye. tp takpela.. kawen nanti takkan taknak buat sume kan? hehe! ;p

    ha'ah la.. triffle! how can i forgot that! thank u!

    sabrina, i've emailed u. hari ni smpai Insya-Allah :)

    mak aih.. kuah lodeh sedaaaappp. serius rasa nak makan tu sekarang. uhuks.

    ReplyDelete
  14. uhh...sian orang2 cam saye yg duk keje kat ceruk sesorang...telan air liur je la tgk maknn ni..o_o!!

    bersyukur la ye..hee=p

    ReplyDelete
  15. nmpak sedap gmbr2 makanan kat ats nie...=)
    soto..? sedasp tue..fav sy jugak..
    umah, sy tiap2 tahun masak ketupat utk raya pertama..

    ReplyDelete
  16. ape kate kak fatin buat puding caramel ke?hee

    ReplyDelete
  17. hello fatin :)
    mahu resepi blueberry cheese cake boley?
    nak try jgk.hehe

    ReplyDelete
  18. lontong pun ok...kuah sayur masak lemak cmpur smbl kacang...or...lontong goreng will be delicious..simple n sdp...mee kari ..hav u try it? 2 pun ok...dessert..emm..bubur sum2...pnh tryx? sng sgt...2 mknn org jawa kot...xpun puding yang berkuah ke....

    ReplyDelete
  19. nanti fatin buat open house..bgtaw la ye..leh p jumpa fatin kat kuantan..hehe

    ReplyDelete
  20. rajin nyer fatin..semuanya nampak sedap..:)

    ReplyDelete
  21. fatin,try la wat chocolate chip cookies..kte ade respi yg simple and sedap utk dibuat..kalaw nk pm la kte ye:)

    ReplyDelete
  22. kak fatin nak blueberry cheese cake :))

    ReplyDelete
  23. laksa! laksa time2 raye mmg laku. pastu mihun sup+ begedil. perghh. roti jala - cuma nak menjala tu la penat 1 hal. kalau raya dh sure2 kene buat 1-2kg tepung. tp bestnye weh.. tetibe aku meleleh airliur skrg kan. hahaaa.

    ReplyDelete
  24. so deliciously attracting.. :D

    ReplyDelete
  25. salamm..heee.boleh ajar mcamana nak buat kuih apom polkadot yang comel comel tu -_-
    please..please..

    ReplyDelete