Friday, November 6, 2015

Tutorial : 4 cara berlainan memakai instant hijab.

Assalamualaikum and hi,

Sekarang ni banyak pulak tengok orang pakai instant shawl. Dulu tak minat sebab rasa macam satu style je boleh pakai. kadang2 jahitan tak kemas la, bentuk muka kembang la.. semua lah. ye la, nama instant kan, so dia tak personalized untuk muka kurus ke kembang. huhu.

So i came out with a conclusion, why not ByFatinSuhana (BFS) buat sendiri. yang memenuh citarasa. kain tak jarang, lembut, mudah dibentuk, boleh bagi ilusi pipi pau sebesar padang jadi slim dan didatangkan dengan 17 warna menarik. gituu ayat promote. hehe. tapi betul, baca sampai habis dulu tauu.

Ada banyak style yang kita boleh pakai instant shawl BFS ni. sebelum tu kite tengok mix n match dulu okay : 


padankan dengan dress LILY BFS lawaa


ataupun padankan dengan Roosevelt. pun menarik :)

So here are the tutorials for each styles. effortless sangat. pasni tiap2 hari pakai instant shawl. ahah






mudah kan? :) if you have similar instant shawl you can try these tutorials. or if you want to buy BFS instant shawl you can go to our instagram for more info. online release will be tomorrow at 11am and we will be selling these beautiful instant at our boutique next Tuesday. kalau datang butik weekend ni akan ada samples for each colours.

Price : 1 for RM45, 3 for RM 120
Material : Crepe

Seriously, antara benda yang paling sakit kepala nak buat. tapi bila dah jadi and pakai.. dah taknak pakai shawl sebab ni jauh lagi mudah dan terbentuk :')

till then, take care people!

Wednesday, November 4, 2015

ladies, what to expect after you get married. and how to deal with it.

Assalamualaikum and hi :)

Marriage is something that almost every woman excited for. tipulah kan kalau tak excited. when you met the one, and he ask for a hand of marriage..perasaan tu rasa macam nak berguling je :') been there done that. tapi ada juga a case yang family aturkan and she doesn't even know the guy. jumpa pun sekali je waktu kecik. tapi balik2 pada Dia, just be positive and keep on praying that everything's going to be great. balik semula pada my friend tu, she's now happily married with the guy. best dia kata sebab macam baru kenal orang baru tapi duduk serumah tapi halal. complicated betul bunyi wuwu, but as long as she's happy.. it means we can be happy too.. kita pilih jalan, Allah permudahkan :)

Ok now the zerious part. tak serious manalah tapi, still. serious. untuk mengelakkan sy tulis panjang2 yang merapu i decided to write it in point form : 

1. Marriage is not all about rainbow, marshmallow and unicorn.

- Ok lah, awal2 kawin memang semuanya.. alahaiii. kalau boleh nak bagitau semua orang best sangat2 kawin ni kenapa tak kawin dari lepas baligh (macam kenal ayat ni lolz). it is, because your partner is also excited and how haraam from halaal can be such a great adventure. bila start kerja after honeymoon mula sedih sebab sorang kerja tempat lain, sorang tempat lain. then update instagram/ facebook/twitter how sad or lonely you are.. hmm. it's okay. bagi can lah kan. everyone most probably macam tu bila awal2 kawin. but what happened after a year?

After a year, dia takkan jadi macam awal2 kawin. the sweetness is there. but it will disseminate in other form. kiranya, mungkin tak adalah panggilan mucuk/anje setiap hari depan orang. mungkin panggil sayang/you/baby. and it will be more on responsibility rather than sweet takde maksud. means, bila kite balik kerja lambat skit.. husband akan call tanya dekat mana. atau kita masak on weekend, husband makan sampai menambah2. dia yang habiskan lauk dan nasi semua. mungkin kita tak nampak.. tapi tu adalah cara lelaki trying to be sweet to us. so be grateful okay? don't compare your marriage life with others that you see in social media. somehow some people want you to portray them like that, but in reality.. we never know. or also, i always believe everyone have their strength and weakness. sama macam dalam perkahwinan. adalah kekurangan sana sini. tapi dah check belum kelebihan kita dan partner kita? :) 

2. He needs his own time too.

- Guys will always be guys. and his friends might be once, his everything. so don't argue with them about that. kalau dia cakap nak keluar dengan kawan2 dia. just let him be. once and twice a week wouldn't harm. as long as dia still tak neglect tanggungjawab dia sebagai suami.. siapalah kita nak ceramah bagai.. ye dak? 

And guys will loveee you more if you understand him in this situation. lagi2 kalau yang minat bola. once in a blue moon tak salah kalau suami ajak his friends to come over for football match. you boleh tlg order kan pizza or kalau nak jadi isteri solehah with extra sayang from suami, cook simple dish for them. alah, mee goreng je. takpun goreng nugget. remember, cook with love :)

3. Your in Laws is your new family.

- Macam-macam mana pun, you have to accept this. suami akan excited kalau it is his turn untuk balik rumah parent dia. so we can choose, nak sedih sebab tak balik rumah kita atau nak join the fun with le husband? join the fun girl! bayangkan semua benda yang best2 dekat rumah in laws. boleh belajar masak, boleh korek rahsia husband masa dia kecik2, make sure ada bonding time with the in laws. tak perlu ikut husband sangat masa di rumah.. cuba sesuaikan diri. he loves that :)

4. What if he got mad?

- Langit tak selalunya cerah. macm tu jugaklah perkahwinan ni. kadang2 bukan sebab kita pun dia jadi bad mood. mungkin sebab kerja, financial, responsibility.. just so you know, lelaki ni banyak benda2 besar yang dia fikirkan jadi bila dah kawin memang berat tanggungjawab dia. so kalau kita dah dapat cam yang dia tengah bad mood.. what you can do :

                         I - offers him a massage. shoulder and head massage is a great way to release stress.        tak perlu banyak cakap dengan dia. senyap pun tak apa. 
          II - cook for him his favourite food. or kalau tak ada bahan, anything special. 
III- be his bestfriend. kalau dia macam nak bercerita, biarkan dia cerita semua. 
kita hanya mendengar. don't interrupt while he's talking. bila dia
tanya opinion baru bagi our opinion. if he still looks worried, hug him.
and tell him that everything's going to be fine. guys need motivation
from the one he loves.

Tapi kalau dia marah sebab salah kita? cepat2 minta maaf. kalau dia still marah, biarkan. lama2 sejuk la tu. hehe. but yang penting, kena minta maaf sehabis baik.

5. Give and take

- Bila dah kawin, kena banyak sangat bersabar. kadang2 sebab perkara kecil je.. tapi sebab nature perempuan suka berleter, suami boleh mengamuk kalah hulk. scaryyy. sebab tu lah dalam perkahwinan ni kena ada give and take. i always ask older people on what to advise for marriage life. most of them said, banyakkan bersabar. give and take. 

Sabar tu adalah benda yang palinggg penting and yet, in some situation paling susah nak buat. lagi2 untuk pasangan muda yang baru berkahwin. Love your husband like how you love your parent. macam2 mana pun you gaduh, cepat2 minta maaf. cepat2 hug suami. cepat2 cakap sayang suami. kadang2 ada jugalah salah suami, tapi sebab dia tengah bad mood takkan kita nak cakap, 'heyy salah uuu. i tengah tgk spongebob tiba2 u datang marah i sebab i tak buat pape'. NO, jangan please. kalau dia tgh marah jangan ambil hati. sambil2 dia tgh marah, fikir list barang dapur yang dah habis ke, mlm ni nak masak apa, esok nak lunch kat mana, nak pakai baju apa pegi kerja esok, etc. bila dia dah habis marah.. minta maaf dengan dia. hug dia cakap sorry. nanti bila dia dah sejuk dia pun segan agaknya sebab marah kita tak pasal2. hehe.

ok lah, setakat ni boleh fikir 5 main points ni je. korang rasa apa lagi yang perlu ada dalam list ni? share jom ;) for those yang dah nak kawin, congrats and good luck! marriage life is great. your life will never be the same. terima partner kita dikala baik dan buruk. sebab dia dah cukup matang untuk berkahwin dan terima baik buruk kita juga :)

okbai tetiba throwback :')



Monday, November 2, 2015

SKII R.N.A Power Radical Essence and Cream

Assalamualaikum and hi,

These few days has been quite hectic. i was surprised that we're actually already coming to the month of November, how time flies :') currently my days are packed with my clothing line business, new brand coming up, marriage life and opening new branches for my boutique.. phew! 

Alhamdulillah, my day is brighten by these two new products by SKII :) as a person who care less about skin, i just want the best product with just one brand. well you know, easier for me. pergi satu kedai then boleh beli everything from there and we know the product is very good. hehe.

Anyway, i was given these two new superpower SKII products :

SKII R.N.A POWER RADICAL ESSENCE
SKII R.N.A POWER RADICAL CREAM








R.N.A actually means Radical New Age. Likely to say, the new age of firmness and skin youthfulness. These products mainly focuses on enhancing the skin firmness and youthful. 

SK-II's new anti aging technology, Pitera X R.N.A is actually an absolute piece of product that you should have. it gives you multi-controller of firmness by rejuvenating skin cells and promoting structural protein in every cell.

The Pitera X Radical New Age Complex is a combination of SK-II’s signature Pitera with R.N.A. So you can imagine how good the products are ;)


This R.N.A Power Radical New Age Essence comes in this beautiful bottle and a pipette cap to ensure you can take out the product easily and without any mess. i used this during day and night before i went to bed. after 2 weeks using this, my skin feels hydrated and even more glowing. since this essence is quite thick for an essence, i just use small amount of it and still it work wonders on my skin. the texture is very light eventhough it is thick, it quickly absorb into my skin. oh and the scent is almost scentless, good news for those who's not fond of fragance smell products :)



Next is the R.N.A Power Radical New Age Cream. If you have oily skin, I recommend you to use this during the night or just put a little bit of it. if your skin is dry, this would be perfect. My skin is quite normal, by using this i can blend the foundation easily and gives more glow effect. something that i really like about this product. tehee.

blending in between beauty and material sample. lolz






The following R.N.A Power products are now available at all SK-II counters and boutiques. go get yours now dearies!

Radical New Age Essence - RM419 for 30ml 
Radical New Age Cream -   RM375 for 50g


For More info visit their Facebook Page & Official Website :
https://www.facebook.com/skii.malaysia
http://www.sk-ii.com.my/

Wednesday, September 23, 2015

That 3 words.



"My love towards you then is nothing compare to my love for you now.
i became fond of you each time, each morning, each smiles..
your imperfections makes you perfect. let's grow old together.."

i love you.

Sunday, August 23, 2015

15.8.2015

Assalamualaikum and hi :)

Last 15th August was my first year anniversary with hubby. Alhamdulillah for everything.. tak percaya dah kawin dan dah setahun! pejam celik pejam celik dah one year ;')

Marriage life is not easy. sometimes it looks so hard you think you can't handle it, but in other times it feels you're the happiest person in the world. i am a very sensitive person. and there is times when both of us is not in a good mood. so what did i do?

i cried for no reason and then banyakkan berzikir. i found it helps me a lot. i have this rules to myself that i won't get mad to husband when both of us are not in a good mood. so whatever husband cakap masa tu, i just dengar. masa bercinta boleh la nak marah2 merajuk2 balik. tp dah kawin wei, dosaaa. huhu. but trust me, sakit nya tuh di sini sangaaat bila first nak apply dengar cakap suami sedangkan kita rasa kita ni betul. tp cuba lah. lawan perasaan nak merajuk teruk2, marah2 tu. biasanya i akan pejam mata n cakap syaitan je semua ni.., tapi diingatkan bukan first time apply terus menjadi. kalau menjadi tu kira korang sangat penyabar. ahah. tapi once dah blh control Insha-Allah everything will be fine.

Suami ni sifat dia penyanyang pada isteri. mana boleh nak marah2 atau tak puas hati lama2. sedar2 dia dtg bagi bunga ke, tiba2 ajak dating ke, hug dari belakang ke. haa macam tu la. certain suami segan nak mengaku salah dia, tp tetiba buat baik dengan kita. so, maafkanlah. 

dan bayangkanlah kita dah blh control merajuk, marah, tak puas hati kita. instead kite dengar ke cakap dia. agak2 dia nak marah lama2 tak. hehe. 

Again, marriage life is not easy. but it's you who determine wether it is easy or not. I choose to keep myself positive. everything mesti ada sebab. so kadang2 kalau suami tegur, mmg tak puas hati. tapi cuba dengar je ckp suami. bila perasaan marah kita dah reda.. masa tu kita dah blh fikir rasional and fikir balik kenapa suami tegur. so give credit to him, "awak.. thanks tau tegur kite tadi. betul la awk ckp tu" "hubby.. u're right about just now. so glad you're concern about me..". Husband sure sengih bila kita cakap macam tu :)

ok dah pukul 3 pagi, pas subuh nak ke pasar tani pulak. till then dearies, i am so sorry i didn't write as much as i did previously. but i will write, definately. doakan me and husband cepat2 dapat baby ye! hanya Tuhan dapat membalas doa2 kalian. Aminn :)

Take care love.

Saturday, June 20, 2015

Ariani Lebaran 2015

Assalamualaikum and hi :)

Last weekend before puasa, sempat lagi ke Ariani Fashion Show. looking at the invitation card itself made me keen to go to the event. the event took place at Mandarin Oriental Hotel, Kuala Lumpur.

I was so blessed because my seat was in a row with my dear blogger friends. tak adalah gelabah segan sorang2 dekat event. tehehe. 

The fashion show was so luxurious as Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tuanku Sultanah Hajah Haminah was there. She also launch Ariani's online website which is www.arianionline.com. Other VVIP guests that came to Ariani Lebaran 2015 includes Toh Puan Datuk Seri Utama Hajah Majimor Binti Sharif (wife to TYT Pulau Pinang), Datuk Seri Sharizat Abdul Jalil (Minister of Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat) and Datin Seri Hamidah Khamis (wife to the Minister of Dalam Negeri Malaysia). 

Jom tengok gambar2!




The Hijab is so beautiful. I couldn't take my eyes of it. I love it when Ariani made Instant Shawl for their line now. knowing that majority nowadays want everything fast and instant, this is a very good opportunity. and yes, the designs are beautiful too!

Apart from hijab, Ariani also have the new Ariani ready to wear clothing line. superb in quality and workmanship (i bought for my mother in law so i know it's soooo prettayyyh. couldn't choose so i bought 2 tops and 2 palazzo. huhu), this might be the new brand that everyone should take note of. the pricing is affordable too.


The fun part was when Humood, the in trend singer from Kuwait came to perform that day. I sang the song too! who doesn't know the song Kun Anta right? ;)


At the end of the event, Seri Paduka Raja Permaisuri Agong Tuanku Sultanah Hajah Haminah launch Ariani online website, www.arianionline.com



For more info, you can check them out here :

Official Website : www.arianionline.com
Instagram : @galeriariani


Us the bloggers. things that i love when going to events like this: meeting my blogger friends. you'll always be in my mind! :)

till then, take care people!

Friday, June 5, 2015

If you don't have enough time for breakfast..

Assalamualaikum and hi :)


I've always have this one perception kalau orang after surgery ke, ibu lepas bersalin ke.. kene ambil pati ikan haruan. which is good.

but then, kenapa tak pernah terfikir untuk ambil setiap kali breakfast?

kannnnnn.

we do know that it has a lot of benefits especially to our brain and body. taking it as our breakfast routine could give extra energy. lebih mudah kalau ada produk yang specifically buat pati ni kan. so i was told about this : Maspati Pati Ikan Haruan. sangat2 menyenangkan! hanya dengan sebotol 75ml Maspati Pati Ikan Haruan sebagai sarapan, it gets you going throughout the day.

Bukan apa, dah nak dekat puasa ni.. kerje overload melampau :') sekarang ni i dah cuba kurangkan coffee sebab selalu sakit perut bila ambil coffee as breakfast. sobs. might wanna try this MASPATI Pati Ikan Haruan. lagipun kalau tak sempat breakfast dekat rumah, i can always bring the bottle anywhere. mudah kan? :)






Jom cuba MASPATI Pati Ikan Haruan harini! #maspaticergas

For more info, boleh ke facebook MASPATI : click here

Till then, take care people! :)






Thursday, June 4, 2015

The perks of having Bank Rakyat Platinum Master Card

Assalamualaikum and hi :)


Walaupun raya masih lambat tapi tetap nak cerita pasal something yang boleh menolong kita semua berbelanja secara berhemah and also ada banyak perks (kelebihan). ye lah, siapa tak nak kan. wuwuwu. enough with that silly words. hmm dah 26 tahun kot. haih la. selalu betul monolog dalaman fatin ni. identity crisis mungkin. ok dahhhh. 

So today i am going to tell you about Bank Rakyat Platinum Master Card. There are a lots of exciting things that this Bank Rakyat Platinum Master Card offers. but the one that catch my heart the most is their collaboration with Melium Group. Faham tak dalam Melium Group tu ada banyak butik best2 yang mahal nangis rasa tak mampu kena menabung lama baru boleh beli. dah lah jarang buat sale.wuu. BUT. this time around, Exclusive for Bank Rakyat Platinum Master Card's cardholders, they can enjoy an additional 10% discount on top of the 40% discount on all items at participating Melium Boutiques end season of Sale on 4-6 June 2015 for VIP preview and open to public on 7th June 2015.

Meaning you will get 50% off for any Melium Boutiques! some of the boutique that i know : Aigner (nak pergii nak pergii), Tods, Hugo Boss, Givenchy, Hackett London and much more. banyak tu discount. phew, menggugat iman betul :')

dah lame perhati bag ni. adakah impian akan menjadi nyata? ;')


Okay tadi tu baru bagitau 1 jee benefit. there are other benefits with Bank Rakyat Platinum Master Card. too many privileges that i can't resist! some of the benefits :

1


1. Waived annual fee*
     Nota : mestilah digunakan sekali dalam setahun untuk yuran dikecualikan.
    (*tertakluk pada terma dan syarat)
2. No mark up rate for overseas transaction
3. FREE Group Family Takaful Coverage and “Khairat Kematian” worth RM1,000. Coverage includes guaranteed repayment of outstanding finances accrued through Platinum Card Usage.
4. If you have a permanent Disability and cannot work, you do not have to pay the outstanding balance
5.  Free Family Takaful Coverage and Premiums paid by the Bank
6.  Discount For Mail Order/Telephone Order ( MOTO): Privileges and special discounts under the Bank’s MOTO program. The program promotions will be sent together with the monthly Platinum Card Statement from time to time.



For more inquiry: kkredit@bankrakyat.com.my
Please send your Platinum of Application From to: Pusat Bank Rakyat, Peti Surat 10971, 50730 Kuala Lumpur. Tel : 03 – 2693 7600 Faks: 03 – 2693 900

Take care lovelies!




Tuesday, May 26, 2015

soo gonna post.

Assalamualaikum and hi :)

I am sooo gonna post about last weekend's BFS grand opening. but now baru nak balik dari office. thought of cooking Teppanyaki Chicken tapi husband ajak makan subway, so..yeay to me tak payah masak!  tehehe..

and i have another thing to post about. husband cakap bahaya if post, he said i need to be careful. hmm. nanti lah. saje nak bagi korang suspen. ;p it's not about me by the way. 

ok till then, take care!

Monday, May 18, 2015

oh Allah, bless me with your love

Assalamualaikum and hi,

This week will be going the Grand opening for my boutique. ya Allah perasaan tu berdebar2 sangat. berdebar excited tapi risau juga if ada anything yang terlepas pandang. May Allah bless and ease the journey.

pagi tadi buka youtube and cross upon this song. i found it is very peaceful and ease to hear. the lyrics.. sangat mendamaikan. korang dengar ye? :)



if nak subtitle boleh click youtube kat belah kanan tu :)

memang macam tu kan perasaan after solat. dia punya aura lain macam. if i had problem, besides telling my husband.. i get back to Him. biasanya akan kunci guest room, pasang air cond dan solat di situ. nak menangis ke, nak berdoa ke.. Allah.. tenang sangat.. kadang2 sampai tertidur macam tu. 

Sesungguhnya Allah lah yang menyelesaikan segala masalah. dan pintu kepadaNya adalah solat. pernah sekali tu balik dari office penat sangat2. husband buat kerja dekat bawah, dia ingatkan sy dah solat. tapi sy tertidur sedar2 dah Isyak. bila bangun baru sedar tak solat Maghrib. cepat2 solat Isyak dan ganti Maghrib.

Malam tu sy tak boleh tidur, sy sedih. takut sangat Allah larikan rahmat Nya pada sy, lagi takut kalau Allah dah tak sayang.. at last i slept that night but bangun pagi suami cakap sy mengigau menangis nangis sampai dia kena peluk kuat2 :'(

sy kongsi ni bukan sebab apa-apa.. cuma nak berkongsi perasaan bila solat tu Indah sangat2. rasa cukup. lagi2 kalau solat di awal waktu. macam, mission accomplished! lagipun, apalah sebab kita dilahirkan di dunia ni melainkan untuk bersyukur dan beribadah kepadanya. yang lain tu jatuh no 2,3 dan seterusnya..

sempat lagi nak dhuha ni korang.. jom? :)

till then, take care people!

Saturday, May 16, 2015

vulnerable

Assalamualaikum and hi,

I don't know what happened to me. been very vulnerable these past few days. i am a person who didn't care much about little things. sebab banyak lagi kerja lain nak buat dari fikir hal2 kecil. but then 2-3 hari ni.. alahai.. entahlah.

one of it is, i cried when my husband refuse to selfie with me. take that. what's wronggg with meee. well of course zhe husband risau gila and dia terus selfie dengan i yang tgh nangis. I just cannot brain :')))

mungkin nak period.

haih.

Friday, May 15, 2015

the anonymous black dress

Assalamualaikum and hi :)

I am so excited for my new design to come out. didn't have the name yet. dia punya excited nak bagi nama macam nak bagi nama kat anak. ahaha. aduii.





yes, i gain a LOT of weight after i get married. susah nya nak turun berat badan lepas kawin ni :'((( well anyways, back to work, any suggestion for the name of these dress?

okbai sakit perut pulak minum kopi memalam ni. daa!

Tuesday, May 12, 2015

current life

Assalamualaikum :)

Skang dah nak dekat pukul 10 malam. baru lepas sidai kain. sampai2 rumah petang tadi terus pegi dapur siapkan dinner since tadi sampai rumah pun dah pukul 7. pukul 8 dinner then cuci2 pinggan, bersih rumah. husband tugas dia bersih bilik kucing, iolls tak sanggup dah semenjak kucing ada 5 ekor ni.. dia punya nyahtinja sangat produktif. banyak sungguh :')))

dah siap semua kerja rumah, update kerja BFS pulak. i think macam 24 jam dah kerja sebenarnya. dalam kete masa husband drive, i buat keje. dalam tandas reply emails regarding stocks. benti buat keje kalau tengok series, makan or buat keje rumah. tapi sebenarnya tak tahu lah stress ke tak. sebab excited buat kerja. kadang2 excited sangat sampai rasa sakit perut.. haha korang pernah rasa tak macam tu? pelik pulak rasa macam tu sebenarnya.. uh.

tapi itulah, i need a break. masa puasa memang i akan slow down kerja since bulan ibadah :) after raya nak jalan2 tapi tak rancang apa2 pun sebab sibuk dengan opening butik 23.05.2015 ni. tengok lah masa bulan puasa nanti survey2 ke kan.

i wish i could write to you everyday. macam quick update tu kan. i wish :'( 

ok lah till then. sekarang tengah cuba untuk tidur awal. by 12am kene tidur dahh. let see if i can make this a habit :)

take care people!

Monday, April 20, 2015

Safi ada buat contest!

Assalamualaikum and hi :)

Kalau nak tau orang tu orang Malaysia rasenye boleh je tanya, tau produk Safi tak? kalau tak tau kita sama2 suruh orang tu ketuk ketampi berjemaah dengan jiran2 sekeliling. gitu kekdahnya :')

like seriously people, Safi kot! i've been a huge fan of Safi especially Safi Shayla shampoo. tehehe. 


kenal tak sape tu? kalau tak kenal kita abaikan.. nexttt! 

For those yang baru kenal Safi, meh i explain briefly about their product range. ada banyak tauu. ada syampu, skincare dan banyak lagi. here are some of the products :


when i say i am a big  fan of SAFI, i mean it :)
Safi adalah produk Halal no 1 di Malaysia. jadi kita tak perlu ragu ragu nak guna produk Safi ni ya. memang boleh digunakan tanpa was was :)






SAFI Balqis : A whitening skincare range which shows fairness as early as 3 days (available in regular range and oil control range)


                                   SAFI Rania Gold: A skincare range to prevent anti-aging


SAFI Shayla: A haircare range containing Habbatus Sauda formulated specially for women in Hijab (wanita bertudung)

Sebenarnya bila kita dah taa'ruf dengan produk2 Safi, kite nak cite dia ada buat contest!


Siapa yang tak nak kan pergi cruise dengan Nora Danish dekat Langkawi, siap boleh bawa family/husband/bff ! i bet ramai yang pakai produk Safi, so why not korang join pertandingan ni. sebab pemenang bukan sorang, tapi 10 orang! best nyaaaaaaa :D


and for those yang tak bernasib baik, mana tau boleh dapat saguhati which is hamper SAFI bernilai RM250. banyak betul hadiah SAFI nak bagi :)

how to join?

boleh ke Facebook Application Peraduan SAFI Fiesta ni di https://apps.facebook.com/safifair/ --ingattt, 10 pemenang bertuah dapat percutian ke Langkawi untuk 2 orang, or saguhati untuk 20 orang yang bernilai RM250. banyak tuuu.

i join, korang pun join jugak okay? tak sabar nak jumpa nora danish nanti nak amik gambar sama2 then upload kat ig konon2 bff, wee. *berangan mood on.

till then, take care people!


Wednesday, April 15, 2015

Test-drive

Assalamualaikum and hi,

Few weeks ago i had myself to test drive the new Vios 1.5G. To be frank, i am seeking for new car which is not from Toyota since me and husband both are Toyota users. we have Camry and Vios (the previous one, not the new one). it's like.. alaaa kite tukar kete yang lain lah. haa macam tu :')

Tapi tu lah, in the first place.. why both of us bought Toyota. sebab best. jadi bila dah test drive Vios yang baru ni rasa macam kene stick to Toyota jugak. plus, the service after we bought the car pun tip top. pegi servis kereta tak stress langsung. dengan orang yang friendly, kereta okay, servis laju, maintenance pun tak mahal sangat compared to other imported cars. sangat-sangat affordable and worth to have. 

hmm. sebenarnya nak cakap pasal Toyota Vios baru. pegi cakap pasal lain pulak. kfine.

I think kalau nak tau pasal specification and all details boleh je search kot. it is good if I share my honest review about how i feel during the test drive and the car itself. 

Apart from the old Vios, there are several differences between the new Vios and the old one. benda yang buat iolls excited adalah Smart Entry and Push Start. cool sangaaaaat rasa macam naik kete in the future. huhu. i know sekarang dah banyak kereta macam tu, tapi it's in Vios people! plus, the interior is fully black combined with black perforated combination leather seats. memang nampak class. mudah nak jaga pun ye kalau hitam semua :')


encik suami suka sangat tuuu. 

Another thing that i love about the interior is that, Front foot illumination light. dekat kaki ada lampu. senang tau dan sangat memahami. faham tak kalau perempuan (usually kami la tp laki ade jugak) dalam handbag tu segala mak nenek ada, dah macam mini zoo.jadi kadang2 bila tengah mencari kunci nan satu, few things jatuh kat kaki then tak nampak dah nak ambil, kene cari guna torchlight hp, sedar2 hp habis battery. what a life :'( 

so bila ada company kereta yang memahami masalah orang yang membawa beg berupa mini zoo, ianya sangat2 meringankan beban kami. serious!



One of the main things that i love about this new Vios is that, its spaciousness. Overall memang bila naik Vios yang ni rasa luas. certain kereta rasa tinggi, rasa rendah.. yang ni rasa luas. rasa macam aman je bila dapat kereta luas2 macam ni. ehe. and kereta ni boleh fold the seats, 60 : 40. ini adalah benda yang  kami suami isteri palingg suka. sebab dah la luas, boleh lipat lagi. faham tak ini adalah ultimate penyelesaian pada kami yang selalu bawa 2 kereta kalau nak angkut baju from kilang to our boutique. lepas ni satu kereta jeeee. i mean, kalau beli lah. huhu.

senang nya hidup, nak pindah barang2 pun mudah. lipat2 seat, then terus angkut barang. and even kalau tak lipat seat pun, bonet kereta memang luas. jadi tak ada masalah kalau nak pegi pasar tani beli barang2 dapur dan pokok bunga sekaligus. wehee. sehrohnokk.

Other things that I found interesting is that, they have acoustic glass (windshield), jadi bunyi senyap je. tak bising bila dalam kereta. plus, it is fuel efficiency! ok ini best. they used VVT-i Engine. nowadays, penting tau untuk beli kereta.. kena tengok jimat minyak ke tak. lagi2 kalau selalu travel by car.  



seharian berjalan dengan Vios :)





To be honest, i am really satisfied with the new Vios. pickup pun sangat okay. i just can't write, okay. mesti nak kena ada perkataan 'sangat' sebab.. it is really giving me an urge to buy the car. not just by writing about it.





For those who is currently seeking for a new car, you might want to go to Toyota showroom and ask them for the new Vios. try them today. definately worth for the car and the service after sale. i am not writing to please Toyota, but i am writing based on 3 years of being Toyota users :)

any Toyota users here? share your experience here! :)

Tuesday, April 14, 2015

My honest review : daily skincare

Assalamualaikum and hi :)

Been wanting to post this for quite some time but i didn't get much time to sit back, relax and blogging. it hurts baby. i miss my dear blog. sobs. to make this up to you, i am going to reveal you my daily routine skincare. an honest review about it :)

My face basically do not have any serious  problems but when they do have, it is zerious. normal lah kalau ada jerawat nasi satu dua tu kan. tapi bila datang bulan, adalah tiba2 muncul jerawat batu. taknak satu, kalau boleh lagi banyak lagi bagus. tumbuh berjemaah dekat2. selalunya tumbuh trio terus dekat2. hmm :(

since my skin is oily, i jenis redha je kalau jerawat tumbuh satu dua every month. dah kata oily skin, standard lah ada jerawat.. ye dak?

but then bila tengok muka orang flawless.. lebih2 lagi retis.. terfikir jugak, memang kulit dey all lawa ke filter semata2? hewhewhew.

so semenjak itulah, rasa nak kulit cantik tu macam membuak2. bukan tak bersyukur.. cuma nya kalau dapat kulit yang tak perlu pakai foundation bila keluar tu adalah ultimate success. plus, untuk husband juga. kat rumah tak perlu nak makeup lama2 utk husbenn. kulit dah cantik, memang ubah penampilan sebenarnya :)




So these are my babies :) SK-II.  ramai yang cakap mahal, tapi sebenarnya harga lebih kurang macam other products juga. sebab packaging SK-II ni besaaar. cuci muka tu tahan nak dekat 3 bulan. idk if i jenis jimat ke apa. tapi i pakai normally 2 kali sehari. so normal je rasa. tapi sekarang ni bila husband tengok kulit muka bini dia dah berubah, dia pun pakai sekali. makanya cepat sikit la habis. hehe.


The one that i am really recommend to you guys to try is their best seller Miracle essence. tu macam.. hmm. miracle! masa awal2 dulu pakai miracle essence ni je tau. tapi banyak pulak dapat free sample yang kecik2 tu. punyalah sayang nak pakai haha. tapi bila pakai, makin elok pulak kulit ni. so i decided to buy several other products which are : facial wash, toner,  auraactivator skin essence and aura activator CC cream.



lovin my skin now :)
Frankly, i've been using SK-II since end of last year. lebih kurang 5 bulan. baru sekarang berani nak bagi review sebab takut lah orang lain cuba kang cakap tak okay ke apa. at least by now kalau orang tanya hal skincare ni, i dah tau dengan jaya nya. gituu.


Why i love SK-II? simply because my confidence level untuk keluar rumah without wearing any foundation and compact powder, sangat tinggi. dulu kalau keluar at least kene pakai jugak bedak ke apa. now just maskara n lipstick, ok blusher jugak. huhu. tapi tak perlu dah makeup tebal ke apa. even sekarang kalau nak makeup rasa sayang sangat dekat kulit sebab kene tepek benda lain. sangat berbeza perspektif diriku yang dulu dengan sekarang. confident level, win :D



oh and kalau nak nampak effect kulit licin and glowing tu lagi cepat, sila pakai miracle essence tu lebih2 sikit. usually sy ambil dalam 3 titik. kalau awal2 dulu banyak sikit, dalam 5 titik. nak habis satu botol tu jenuh jugak la. ada my friend pernah cakap, awal2 pakai miracle essence cuba habiskan satu botol tu sebulan. then lepas dah habis, blh pakai satu botol for few months.

the best thing about SK-II, tak perlu pergi facial dah. whitehead pun tak tumbuh. i mean, tu kalau rajin every night pun pakai. kalau malam bahan tidur tak cuci muka memang sama je lah. ehe.

my advise, kalau nak cuba.. memang kene ada azam untuk nak kulit cantik. macam i dulu entah apa lah yang jadi, nak sangat kulit licin and glowing. but it works! so i hope, for those yang tengah mencari or kurang percaya ngan other products, this can be your solution. it really works on my skin. i hope yours will do :)

Btw, there's an upcoming SK-II event , Change Destiny Museum (Red Carpet Edition) which will be held from 28th April till 4th May 2015. It will be in One Utama (Old Wing Concourse) to launch their brand new product from the Pitera line.

Menggugat iman betul lah SK-II ni. if I had the time, I'll go and see if it's good or not okay? excited!

#ChangeDestiny  #ChangeDestinyMuseum

till then, take care people!

Tuesday, March 10, 2015

Some things never change.

Assalamualaikum and hi :)


I've always love to travel. tak kisah lah seorang atau backpacking with some girls, anything will do. as long as they know the true meaning of travel and not just taking photo and selfie ;p it is more than that. it is the feeling when you go abroad and understand the culture there. be it the language, food, fashion, street market, history.

If people travel with me they know i'm a museum lover.  I can spent one full day just in a museum. history is great! i've always put myself in the history time to make me understand more about what's happened in the past. 

well anyways, sebenarnya tadi tertengok semula gambar2 masa travel dulu. masa belajar dulu selalu travel and my first time travel abroad alone is after i finished my SPM. i went to japan for a month. stayed with japanese family and i got the chance to go to school everyday for 2 weeks. walaupun tak paham apa yang sensei ajar except english, the experience is priceless :')

After that ada pegi backpacking to several places around Europe. this is also nice sebab we made our schedule very packed ala2 amazing race. memang hati kering sume geng2 ni. pakai baju pun rotate je, beg berat sangattt and ada this one time masa sampai dekat interlaken, swiss. turun dari train station, kitaorang berjalan kaki dengan beg galas besarr for idk how many kilometres untuk sampai ke hostel. jalan kaki okay. we need to save budget. kate backpack. but it was really a great experience :')

masa ni beg tak penuh lagi. boleh la lari2 anak lagi. huhu

met new friends in uk

beli brg2 kat primark utk travel. murah and jimat


our group :) they're all bank negara scholar

feelin2 sikit mase ni first time sampai paris :))

macam ni lah keadaan masa lunch kat jepun. bawa bekal and share2. best!


bila pergi tempat orang, there will always be a lot of adventure, challenges and all. dengan beza bahasa lagi, cuaca extreme (some places negative celcius), makanan.. fuhh sebenarnya kalau difikirkan balik memang memenatkan. Again, it is worth every penny.

Apart from everything is changing.. there are some other things that will not change. for instance, our home. in a bigger scale, Malaysia. malaysia will always have it's own words for each of us. cuba kalau kita tanya student yang study abroad, they will always misses Malaysia. cuaca, makanan, friendly people, great place to shop, dan banyakk lagi.


Besides home, family is also one of the things that will never change. they will stick with us thru thick and thin, ups and downs. kemana-mana kita pergi, perasaan bersama keluarga takkan sama dengan perasaan bersama orang lain. walaupun dengan teman rapat. agree? ;)



well, there are another thing that is not change.

guess what?





It's DOMINO'S PIZZA!

Some good things are worth priceless. Not every good things are expensive. I love how Domino’s know their pride and still give affordable price to customers. Eventhough GST akan implement soon, harga Dominos yang kita bayar tetap sama. Heard that what we pay is not only the same, but some of it might get even cheaper.My my! #paysameorless. these are some of the things that will DEFINATELY be in my list kalau nak take­away. #stillthesame orless price.

Tell me, why do you like Domino’s ? is it because of the taste, variety of selection, the desserts, or simply because it is your love at first sight pizza? Love to hear your comments with #stillthesameand #paysameorless hashtag. Put it in your instagram so that I can check it out

have you tried Dominos Cheese burst double decker? okay tu my favourite crust. jap i let you know my fave kalau pergi Dominos : crust- Cheese burst double decker with BBQ chicken. combination these two memang marvelousss. and the desserts too. please try their Banana kaya dessert and Caramel stickey dessert. oh and also chocolate lava cake. you will be surprised at how good their desserts are. seriously.

and the pizza. hmm. do i need to say more? rich with toppings! andyes, we pay #stillthesame or even lesser price. wee. Drive to Domino's Pizza Facebook for more information. Guess I’m going to buy the pizza after this. sedapnyaa

till then, take care people :)