Friday, February 15, 2013

recipe : cream of mushroom soup

Assalamualaikum and hi :)

i've been a loyal mushroom soup fan since i was little. but poor me, i can only get the best mushroom soup at Bens klcc and Full House, Sunway Pyramid. apart from that, campbell will do. sigh. 

come to think of that, the price is quite expensive for a soup (for me lah). around RM8-RM10. i was in Kuantan when i first had the idea to just, made this homemade recipe. kebetulan tin campbell dah takde.-tapi mengidam-tapi malas keluar nak beli. after google some recipe and adapt it with my own taste bud yang taknak extreme sangat.. i found it is very tasty! tak perlu dah nak sedih emo sepannjang hari sebab nak mushroom soup dengan garlic bread. we can cook it by our own :D

trust me, if you love mushroom soup please try this recipe. your family will absolutely love it! hihi.

thanks to mr google. hehe.

hidangan untuk 4-5 orang

bahan-bahan :

7 biji cendawan (sy beli cendawan yg dah pack kering tu, the fresh one), dipotong memanjang
3 ulas bawang putih, dipotong halus
setengah biji bawang besar, dipotong halus
satu kiub pati ayam (i'm using maggi's brand)
suku tin susu sejat (i'm using ideal's brand)
1 sudu besar lada hitam, ditumbuk lumat
susu segar (sy tak sukat, ni untuk adjust rasa. huhu)
olive oil (for presentation)

cara-cara :

1. panaskan periuk. masukkan cendawan, bawang putih, bawang besar yang telah dipotong tadi. masak sampai bahan2 tu dah layu/lembut. jangan letak minyak tau.
2. bila dah agak2 lembut, masukkan air pati ayam (satu kiub + satu cawan air biasa). dan kacau sampai hampir2 mendidih. kemudian, tutup api.
3. masukkan bahan yang dalam periuk tadi ke dalam blender. ye rakan2, kite akan blender bahan2 ni semua! in this part it is up to you nak buat ala2 chunky ke, betul2 hancur lumat ataupun sedikit kasar. as for me, sy buat sedikit kasar supaya nampak tradisional sikit di situu. *tetibe.
4. lepas blender, masukkan semula bahan2 tadi ke dalam periuk. panaskan semula dan masukkan susu sejat, dan lada hitam. kacau rata dan masukkan susu segar dalam 2 senduk. kalau pekat sangat sup tu, tambah lagi susu.
5. kacau rata hingga mendidih. try rasa sup ni. kalau kurang masin (tapi biasanya mmg akan masin dah sbb ada mushroom) boleh letak garam sedikit. kalau pekat sangat boleh tambah susu. kalau cair sangat boleh tambah tepung gandum 1-2 sudu besar. kalau kurang rasa boleh tambah lada hitam.
6. rasa2 macam dah kat kedai tu, biarkan mendidih, siap! nanti masa nak makan, bila dah letak dalam mangkuk.. boleh letakkan sedikit olive oil. kalau tak ada tak perlu letak pun tak apa :)

selamat mencuba!

20 comments:

  1. wah resepi best nie...hehe thanks 4 sharing :)

    ReplyDelete
  2. yupp cream of mushroom soup memang sedap.. selalu masak kat kitchen kolej... almost every week mesti kena buat soup yg fancy2 giteww... hehe

    ReplyDelete
  3. kena try. thanks pateng. mari dating di Mid Valley petang nanti :)

    ReplyDelete
  4. uish...have to try this! thank you fatin for the recipe :-)

    ReplyDelete
  5. mcm best ni...try r...sllnye asyik ngidam yg pizza punye sup je...hehehe

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  6. Mudahnya resepi kak Fatin!
    Kena cuba nie :D

    ReplyDelete
  7. seperti yang ditunggu - tunggu :)hehehe

    ReplyDelete
  8. waaa thanks kak fatin. nanti nak cuba :')

    ReplyDelete
  9. boleh try...memang best mushroom soup tapi kalo asek hari2 layan yang dari tin pun boring...nice!!

    ReplyDelete
  10. yeahh...iols pun mushroom soup addict..kekek..cara buat pn sama..sedap2.. :)

    ReplyDelete
  11. penggemar mushroom nie...lepas ni kalau kena duduk sorang sorang dekat rumah boley lah buat

    ReplyDelete
  12. boleh tak letak picture tiap ingredients yg kamu guna? senang utk reference..=)

    ReplyDelete