Wednesday, August 3, 2016

What do you want me to write?

Assalamualaikum,

Geramnyaaa rasa nak menulis. minggu ni dan minggu depan macam semput je rasa bila tengok schedule. tssk. barang tak kemas apa2 lagi sedangkan esok pindah! rasakan fatinnn. dok busy sangat sampai rumah pun tak sempat mengemas. huhu.

Anyways, korang ada suggestion tak untuk write up dekat blog? suami dah bagi green light lepas pindah boleh banyakkan masa dekat rumah. meaning banyak masa jadi surirumah dannn menulis blog. i hope it is not too late :')

suggest kan okay? nanti pas lega2 sket mengemas rumah and all, kite hadam semua. thank youu

Monday, May 9, 2016

Nak Kulit Cerah dan Sihat?

Assalamualaikum and hi,


Menjelang nak dekat bulan puasa ni ramai lah gadis-gadis dan akak2 malahan kaum lelaki nak start pegi gym lah, nak start kurus lah dan ada juga nak start kulit cantik. ehems. Tapi memang betul, penjagaan kulit ni penting sebab kalau kusam je macam tak best la bila tengok kulit orang lain flawless. kang termenangis tepi bucu katil. sobs.

Certain orang ada ambil injection untuk bagi kulit nampak cerah, bermaya. TETAPI kalau salah inject, atau barang yang inject tak bersih, tak original tak ke bahayaaa. so ada baiknya kita consume makanan atau supplement berupa tablet/cecair.

Contohnya macam produk Transbella dan Transgluta ni haaaa.
Kenapa kena consume Transbella ni? sebab ianya mencerahkan dengan 5 kali lebih hebat! bagi mereka yang preganant pun boleh consume asalkan dah 6 bulan ke atas. kalau tengah menyusu anak pun boleh, but also tunggu baby 6 bulan then dah boleh consume produk ni. Sebenarnya bukan sebab nak cerah semata mata, tapi kebaikan dalam Transbella ni banyak sangat i cannot say no lah to this product :D





Siap ada kelulusan dari KKM dan Halal dari Jakim lagi. makanya tak perlu ragu-ragu lagi. kadang2 certain produk dari luar kita tak tahu halal haram nya kan. so kalau yang kat sini dah terang terang halal, why not kita cuba. yakin pun yakin kan :)





Okay kalau korang tak boleh nak consume Kolagen, sebab ada certain orang alahan dengan kolagen.. maka boleh lah consume Transgluta! dalam Transgluta ni tak ada Kolagen dan diganti dengan Glutathione! faham tak kalau orang korea semua nak putih tu semua consume Gluta niii. dah apekes beli kat luar jauh jauh bila kat tempat kita ada juga kannn.

i tengah menaip ni pun i excited ahahah acane niii


Produk yang bagus haruslah ada testimoni. boleh tahan jugak testimoni customers. i likeee!




So lepas ni dah boleh beli Transgluta atau Transbella secara berjemaah dengan jiran2 atau kawan satu ofis atau adik beradik okay? kite pakat beli n consume pastu semua cecantiks time raya. curlasss semuaaa :)

jom beli!

Thursday, May 5, 2016

#fatinweightlossjourney

Assalamualaikum and hi,

Everyone nak badan yang sihat. I have to admit these past few years i have been gaining too much weight that sometimes i just pissed off :( lebih lebih lagi after misscarriage. living far from family, i thought tak payah berpantang and all. So i macam biasa je lah, n there goes my weight naik mendadak lebih lebih lagi di bahagian perut dan peha.

It hurts.

I tried excersise, eat clean, detox, etc.. u name it. semuanya tak menjadi sebab.. i TAK BERDISIPLIN. semua benda tak akan menjadi kalau tak berdisplin. and ya, my last resort adalah, berjumpa dengan pakar. please take note i did this not because of nak kurus semata mata, tetapi untuk my health and also chances to get pregnant might be higher if i loose some of my weight.

i went to see Dr Preetha at Nexus Clinic, Cyberjaya. and she suggest me to take HCG weight loss programme. mula-mula tu rasa macam.. boleh kee turun berat badan sebab lemak kat badan ni dah 42% which are banyaaaak sangat sangat dan sangat merbahaya. tapi, for once.. i nak kurus. i nak sihat. i nak fit. that's it.

first few days memang mencabar tapi sebab programme ni special and dia ajar tricks and all. i still boleh buat kerja, tak penat and sangat sangat kurang lapar. within 9 days i dah kurang 3 KG and yang ni adalah main2 okay sebab kadang2 termakan jugak benda tak sepatutnya. huuu. sorry doctorrr my mum masak i cannot tahannn. huhu.

next week jumpa doctor and i'm aiming to be more serious. wish me luck! :)

Tuesday, April 26, 2016

[Video] Cetaphil Moisturizing Cream and Daylong SPF 50++

Salam and Hi,

Bertemu lagi kita dalam segmen Cetaphil Bersama Fatin SuhanalolzKalau product tu best memang i don't mind tulis banyak2 kali. sebab kalau korang try lepas ni pun, korang akan cakap benda yang samapercayalah.

Ok enough said, harini nak terangkan pasal dua product lagi which are Cetaphil Moisturizing Cream dan juga Daylong SPF50+. Currently i'm using these 3 products from Cetaphil. Minggu lepasFatin dah share tentang Cetaphil Gentle Skin Cleanser sini. 3 je and your skin is good to go!

First of all moisturizer, the thing is about moisturizer sebelum ni yang Fatin tak berapa suka.. akan buat kulit muka oily melampausbb my skin sedikit berminyak. but i'm glad Cetaphil buat moisturizer just nice untuk moist kan kulit but langsung tak oily. 

Bila pakaisangat senang nak blend dengan foundation. A few people jugak la cakap, berseri2 muka ni haanak cakap seri pengantin dah lama, so i assume seri Cetaphil. Gituu :))

Also, apa Fatin memang suke, cream dia tak but kulit gatal sebab memang quick absorbing. Boleh guna untuk mukatangandan kaki.

selalu dalam bilik air-cond, so baik jugak guna moisturizer macam Cetaphil Moisturizing Cream.




Last but not least, Daylong SPF50+, UV and IR protector untuk kulit! Masa mula-mula letak kat tangan tu risau jugak sebab colour dia cerah untuk muka Fatin yang kulit melayu betul ni. huhu. tapi lepas pakai rupanya dia cepat serap dan back to our normal skin colour. so tak ada masalah lah tiba2 kulit berubah kelabu ke apa. hehe.



Since it is SPF 50, makanya memang betul2 protection lah untuk kulit muka ni. Tak perlu reapply selalu. Fatin dulu tak risau sangat, tapi sekarang ni kena jaga sebab musim tak menentu dan kulit muka pun perlukan penjagaan. so tak adalah nampak aging lagi. oh ya, since ada vitamin E so sangat bagus untuk kulit.

Yang pelik sangat, I somehow rasa kulit refresh after apply Daylong sunscreen. Ada cooling effect kot..

Again, untuk lebih memahami komitmen yang Fatin telah ambil untuk memperoleh kulit yang lebih sihat, boleh tengok video fatin kat bawah. tapi jangan gelak pleaseee. aha



video


To know more about Cetaphil, boleh check these details bawah:


WEBSITE : http://bit.ly/1VFatin 

FACEBOOK : http://bit.ly/1SFatin 

INSTAGRAM : @CetaphilMY 

TWITTER : @CetaphilMY 

YOUTUBE : http://bit.ly/23Fatin 

#‎cetaphilMY #‎skincommitment #‎cetaphilWorks


till then, take care people :)



[Video] my Cetaphil testimonial.

Assalamualaikum and Hi,


Dah lama tak menulis regarding my skin regime. Biasanya memang Fatin akan tukar-tukar products. huhu. but this particular brand i tell you.. get me stucked. It starts with my staff la nii (tibe2 salahkan staff). tengok kat toilet office ada Cetaphil. Rupanya dey all semua pakat pakai Cetaphil.

Since dah ada kat depan mata, so i used some of it. The texture is just like a normal cleanser cuma tak ada bau and buih. So i got a bit excited because i heard that a good cleanser tak berbuih. if buih pun sikit.

Bila lama lama dah selalu pakai kat office, akhirnya beli jugak. hihi. To be honest, I suka sangaaaat Cetaphil Cleanser. First, sebab i used this as my makeup remover. Usap cleanser kat muka lebih2 lagi kat mata, then guna cotton pad untuk remove the makeup, senang. then basuh sekali lagi guna cleanser yang sama untuk total clean. tapi tu cara fatin la. i don't know orang lain buat macam mana. but it work wonders to my skin.

mm, banyak pulak membebel. nah kite cite overall pasal Cetaphil ni.




Actually ada banyak jenis Cetaphil ni. but currently Fatin guna 3 produk di atas ni. Cleanser, Moisturizer and UV protector. 



Untuk harini Fatin nak share pasal Cleanser Cetaphil ni dulu ye. Masa awal2 pakai Cetaphil ni terkezut jugak sebab tak ada buih langsung. tapi bila buat research kalau cleanser yang tak ada buih ni bagus sebab tak keringkan kulit muka. Then lagi lah skeptikal. kalau tak keringkan muka.. then kalau muka berminyak cam takkan ada apa2 effect la nampak gaya. tssk.

Rupanya silap besar. awal awal tu dah impress dengan kuasa membuang makeup di muka. pastu kali kedua basuh muka, kulit rasa moist. tapi tak berminyak. i loike!

Kenapa Cleanser Cetaphil ni best? first of all, sebab dia bersihkan kulit muka kita sebersihnya. skang dah jadi routine, letak cleanser kat cotton pad then bersihkan muka dengan segala makeup dulu. then cuci muka guna cleanser yang sama. jimaaaat. and since Cetaphil ada botol kecil, boleh juga bawa dalam handbag untuk cuci muka waktu nak ambil air smayang if kita dekat luar.

Pada yang suka makeup, please pakai ni. terlalu bagus untuk kulit. kulit pun tak kering even slalu basuh muka.



Daaaan, korang tau tak cleanser ni bukan untuk muka jee. untuk badan pun boleh! hebat dan syiok kannn. kena cuba dan harus cuba! atau kalau nampak geng korang pakai Cetaphil ni cakap nak guna sikit. sila jadi bersopan santun dan tanya dengan lemah lembut untuk pinjam skit. mana tahu geng korang takut korang muka flawless lepas ni terus tak bagi bila korang minta dengan cara sambil lewa. gituuu.

Dah cuba nanti terperangkap lah macam Fatin guna staff punya. haha :D

Untuk lebih memahami cara penggunaan boleh tengok video fatin kat bawah. tapi jangan gelak pleaseee. aha

video



To know more about Cetaphil, boleh check these details :


WEBSITE : http://bit.ly/1VFatin 

FACEBOOK : http://bit.ly/1SFatin 

INSTAGRAM : @CetaphilMY 

TWITTER : @CetaphilMY 

YOUTUBE : http://bit.ly/23Fatin 

Tuesday, April 19, 2016

About me.

Assalamualaikum and Hi,


Sebenarnya banyak benda nak kena settle esok. but i need a rest from doing those things for a while. Setiap hari akan ada benda baru yang kena buat. Dulu benda yang buat semua seronok sebab tanggungjawab tak banyak. tapi bila sekarang, i criedddd. haha. tak lah sampai menangis, tapi business is a serious matter. certain people akan ada time kerja mereka, such as 9am to 5pm. tapi untuk kebanyakan orang yang buat business (at least for me an husband), dari buka mata sampai tutup mata (tidur) tu la time kerja kami :')

Bangun pagi kat atas katil pun dah start buat kerja. me with laptop husband with phone. keluar rumah dalam kereta bincang pasal staff, kilang, tailor, branches kedai, design and all. kira tiap2 hari meeting dalam kereta. huhu. masuk office terus buat perkara yang bincang dalam kereta. kalau tak ke office pergi ke kilang check production and all.

And sebab sekarang tengah buat production raya.. harapan lah nak balik rumah kul 8. harini pun balik kul 11. BUT. i do enjoy this. entah lah. penat. tapi seronok. kadang kadang tak sabar nak tunggu esok. sebab nak buat banyak benda. and i am glad suami pun macam tu.

So sebab kehidupan sibuk ni bermula dari lepas kawin.. ramai lah tanya.. kot kot sebab sibuk tak ada anak lagi. hmm. I really can't answer that. Setiap rezeki yang Allah bagi tu seharusnya kita syukur. mungkin rezeki anak akan menyusul, tapi mungkin sekarang Dia bagi rezeki tang lain dulu.

Tipulah kalau tak sedih. sedih. i cried. i do have feelings. mungkin sebab tu lagi sedih, lagi i sibukkan diri i. hmm sebenarnya tak ada niat pun nak tulis pasal ni. tapi biasanya time menulis ni lah apa yang tersirat kat hati kita ni diluahkan. 

Doakan Fatin pregnant and my pregnancy will be a smooth one ya? Kalau pregnant confirm nak rehat and jaga betul2 unlike my first pregnancy. i was too naive ingatkan boleh lasak. ingatkan ok tak cukup tidur. ingatkan okay tengah2 malam jumpa tailor kat tingkat 3 ukur baju satu2 nak make sure baju perfect. semua sebab "ingatkan" :'(



Thank you husband for being there for me. for reminding me how Allah's will is the greatest power of all. A true sweetheart you are my love :)

Till then, 
Take care people!

Monday, April 18, 2016

Merchantrade e-remit - so easy to use!

Assalamualaikum and Hi,


Panas betul Shah Alam and KL sekarang. even dok dalam rumah pun boleh berpeluh. bahang dia ya Allah.. panas nya lah hai. sampai sekarang ni kalau ada kerja kat luar samada buat awal2 pagi atau lewat petang/malam. yang lain dok dalam bangunan je. sobs.

Haritu kemas rumah the whole, tapi sebab extra bersepah (tssk apekah) jadi rasa macam tak kemas kemas rumah ni. Makanya panggil la orang kemas rumah yang only a phone call away. Panggil 2 orang terus biar cepat sikit rumah ni bersih. Bukan apa rumah Fatin now banyak kucing, total ada 9 ekor. since the kitten yang 5 ekor tengah nakal, ade je la perbuatan terlampau yang mereka lakukan. tu tak termasuk bulus2 dey all lagi kat lantai. huah.

Anyways, nak dipendekkan cerita panggil la akak bersih rumah. n after dah bersih rumah tu dey all cakap la yang susah nak hantar duit ke Indonesia sebab kena beratur. Masa bagi dey all sangat berharga.

Same goes to my friend's maid and Kak Sopiah (helper kat rumah umi). Bila nak hantar duit ke Indo je macam satu perkara yang susahh. tapi kena buat jugak sebab anak2/tanggungjawab kat Indo still ada. Bila nak hantar duit, dahla kena beratur panjang, lepas tu caj yang dikenakan mahal, and orang yang menerima duit pun dikenakan caj, so kira double la the charges.

Bila dengar dey all cakap pasal susah nak hantar duit ni, Fatin teringat pasal satu servis penghantaran duit, iaitu e-remit! E-remit adalah produk dari Merchantrade Asia Sdn Bhd, salah satu syarikat non-bank remittance yang berlesen dan antara yang terbesar di Malaysia! e-remit adalah servis penghantaran duit secara online, so kalau nak hantar duit tak payah bersusah-susah line up di kaunter, boleh hantar wang terus melalui website www.eremit.com.my atau download je app eremit, sesuai untuk pengguna iphone dan jugak android!

So apa kelebihan hantar duit pakai e-remit? Well, pertama sekali memang lebih mudah! U all hanya perlu ada online bank akaun dengan mana-mana bank di Malaysia. Lepas tu, e-remit menawarkan kadar penukaran matawang yang kompetitif, disamping caj perkhidmatan yang rendah and…orang yang menerima duit tidak dikenakan sebarang caj! So disitu dah save time and save money!



Kalau nak guna servis e-remit ni, sebenarnya senang je! Pertama sekali, u all kena download app e-remit atau pergi ke laman web www.eremit.com.my dah buat pendaftaran online. Bila you dah daftar, you kena lakukan verifikasi dokumen. Verifikasi ni kena buat satu kali sahaja, dan iainya dilakukan untuk menjamin keselamatan pengguna, supaya masalah seperti ‘identity theft’ tidak berlaku. Nak buat verifikasi ni tak susah, u all cuma perlu bawa passport (untuk warga asing) atau MyKad ke mana-mana cawangan Merchantrade Asia Sdn Bhd. Ada 69 cawangan diseluruh negara, so tak susah nak cari cawangan yang terdekat. U all boleh pergi ke website e-remit untuk cari cawangan yang berhampiran. TAPI, kalau u all duduk area Lembah Klang, u all boleh call je customer care line e-remit at 03-7724 2070 dan minta pegawai e-remit untuk datang berjumpa dengan u all untuk membuat verifikasi! Ini adalah servis percuma yang ditawarkan oleh e-remit untuk menyenangkan kerja u all! Especially for people yang sibuk dan tak ada masa untuk ke cawangan Merchantrade, this free door-to-door verification memang terbaik! So, pegawai e-remit can even visit you at the office or your home to do the verification for you.













Lepas verification dah settle, you can use e-remit straight-away untuk hantar duit! e-remit menawarkan perkhidmatan penghantaran wang ke 9 negara, iaitu Indonesia, Singapore, Pakistan, India, Bangladesh, Philippines, Myanmar, Nepal and Sri Lanka. Bila you hantar wang ke 9 negara ini, memang u all akan enjoy exchange rates yang terbaik dan juga caj perkhidmatan yang rendah! Sebab tu Fatin rasa untuk mereka yang mempunyai pembantu rumah, memang inilah cara paling mudah dan berbaloi untuk menghantarkan wang bagi pihak pembantu. Kalau u all ada anak-anak yang belajar overseas contohnya di Indonesia or Singapore, then e-remit boleh help you save cost bila hantar duit to your kids!


Ni dia info tentang Merchantrade Asia Sdn Bhd dan e-remit secara lebih detail:


Merchantrade Asia Sdn Bhd is Malaysia’s leading licensed remittance company with 70 branches and 302 agent locations nationwide. Their core businesses activities includes money service provider and mobile virtual network operator which has produced plenty of product and services offerings including e-remit.

As a successful local company, Merchantrade is affiliated to Sumitomo, Japan and Celcom-Axiata, who has helped the business expand through their investments in providing the best services at a global standard.

www.mtradeasia.com

E-remit is a Secure Online Money Transfer service by Merchantrade Asia Sdn Bhd, the largest non-bank remittance service provider in Malaysia. The secure online remittance service currently provides its services to 9 countries; Indonesia, Singapore, Pakistan, India, Bangladesh, Philippines, Myanmar, Nepal and Sri Lanka through its user friendly online portal.


Recently, e-remit has also launched the e-remit mobile app, the first of its kind in Malaysia. Available on both google play and app store, users can now enjoy remittance on-the-go to 9 countries with eremit’s easy to use and convenient app.

e-remit offers the best exchange rates with low service charges for its customers, with a delivery time of 1 working day depending on the country, making them at par with their global competitors. I understand that there are a few places that also had online transaction for this particular thing.


e-remit is also now in partnership with MoneyGram, one of the world’s leading money transfer providers. Via e-remit’s portal, users can now send money to over 200 countries and territories using MoneyGram’s services. To use MoneyGram services, users must access e-remit via web. Currently, MoneyGram services are not available on e-remit’s mobile app, but will be made available in the near future.



Also known for their priority in safety and security, e-remit’s transactions occur over secure
SSL (Secure Socket Layer) connection as well as firewalls with advanced security systems. In addition, the website is certified by VeriSign Secure Seal (VeriSign) and supported by Financial Process Change (MEPS-FPX) and the International Association of Money Transfer (IAMTN) proving that e-remit as one of the safest and secured money transfer service.



Overall, e-remit is easy, convenient, safe & secure, plus offers competitive exchange rates, fast delivery and low services charges! So I guess after this, if any domestic helper/maid comes to my house or even people I know who employ maids.. I will recommend e-remit to them!



Till then,
Take care people !