Monday, October 20, 2014

My honeymoon trip :)

Assalamualaikum and hi :)

I know it's been too long since I wrote something about my current self. so sorry!  life has been quite different after I got married, in a good way of course. Alhamdulillah. Doing the house chores, cooking, working for my dear Byfatinsuhana and all.. I need some time to settled this. and I hope I already am. 2 bulan dah kot kawin! aha.

now let see.. I don't know where to start. which moment should I share first.. well i guess, honeymoon would be nice to start off. I love my honeymoon trip! First time trip oversea dengan bukan family yang selesa.  previously kalau ke mana2 with friends I prefer backpacking sebab lebih adventure. asked my fiancĂ© (at that time) if he wants backpacking but he refused. well obviously lah kan.. honeymoon pulak nak bawak beg galas sebesar alam then dok hostel. agree agree. sobs. maybe next trip. *hopefully suami baik dan baca blog ni. Aminn. :')


I choose Bali for my honeymoon. too cliche? it's okay ;p I always love Bali. dekat pun dekat dengan Malaysia. I went there for 4 Days and 3 Nights.  went there during September since konon2 nak celebrate birthday husband di sana. tehee.





Sampai2 bali terus ke sini sebab orang cakap tengok sunset kat sini cantik. kami kesini untuk tengok sunset je. nak stay kat sini tak mampu, around RM2k per night. menangis je la tengok orang2 yang stay sini. huhu. it's AYANA Resort and Spa, Bali.

Masha-Allah.. sangat cantik ciptaan Allah.

gambar sekeliling sangat kucar kacir. tapi kami felin2 pulak situ. tssk.

We stayed one night at Kuta Beach Heritage Hotel and 2 nights at Villa Kubu, Seminyak .

Masa nak check in di hotel di Kuta, kami ambil bilik paling murah sebab nak stay untuk satu malam je lagipun kami sampai dah malam. we just want to have a stroll nearby Kuta beach since 2 nights after that we went to Seminyak and have our own pool villa. jadi better ambil bilik yang biasa2 je dulu. if you guys are planning to go to Bali or any places, make sure korang dah booked bilk awal2 tau.

nak dijadikan rezeki sebab sabar.. masa nak check in ramai pulak orang dari Jepun dan Korea nak check in. jadi kami pun cakap la dekat staff dia, take ur time. kami jalan2 dulu. mungkin staff dia rasa serba salah dia bagi bilik paling mahal. kami tak tahu pun, masuk2 bilik tu terus rasa macam. is this the room that we booked?. umm. aaaa. wow. Alhamdulillahhhhhhhh :'))) tak salah kalau kita sabar, Allah kalau nak bagi reward sekejap je dia gerakkan hati orang untuk buat baik pada kita. :)

this is the room, maaf kami lupa nak ambil gambar sebab terlalu excited tak sempat nak bawa keluar camera. huhu. kami cari kat internet je.




breakfast di sini, the best :)

the next day we went to Bali Safari Marine Park! satu hari kat sana and I am highly recommend stay pegi sana. actually Mueiz nak buat water activity tapi harapan lah sebab bini dia berenang pun tak pandai. huhu. disebabkan both of us memang sukakan haiwan jadi kami decide untuk pergi zoo. sumpah zoo ni paling best. thought going to Australia harituh dah best, yang ni 4 kali ganda lagi best. kalau bawa anak2 pun best, sebab banyak sangat binatang2 and we can spend the whole day kat sana. lega okay tak perlu diving. hehe.

balik2 tu terus ke Jimbaran. makan seafood. lapar sangat katenye seharian berjalan2 kat zoo.





makanan seafood sangat fresh! kami makan banyak sangat2 and harga around RM90 macam tu. worth it sebab kalau makan seafood kat kuantan pun mahal ratus2 kadang2. sobs.

night view :)
and now di Villa Kubu pula. I love this place! kat sini la belajar berenang dengan suami walaupun tak lepas2 hanya boleh floating. nasib baik la Mueiz sabar dengan bini yang takut air. huhu.







best rupanya bercuti dok dalam villa je. rasa macam rejuvenate dan tenang :) tapi yang tak bestnya habis sunburn sebab dok dalam pool je. sigh.


then we had a beach stroll nearby the villa. jagung bakar tepi jalan the best!





another sunset, Masha-Allah :)



:)
later that night I made surprise candlelight dinner for husband's birthday :) gigih tau staff kat villa tu datang senyap2 and siap beli kek dekat luar sebab chef dia tak sempat buat. huhu. really appreciate it, korang kalau nak sambut anniversary ke, honeymoon ke, sangat recommend dekat sini sebab villa cantik2 and staff sangat friendly :)





leo yang sentiasa ada dengan kami since the first day kami kat sini. maybe dia tau kitaorg suka kucing. ingatkan malam tu je ada. esok pagi2 nak pergi tandas, tengok dia ada kat tandas dah. menjerit jap tengok sebab terkejut. kalau tak nampak dia, panggil je Leooo kuat2 then akan dengar dia dari luar villa, lompat2 pagar tembok masuk villa kami. comel sangaaaat. husband siap mandikan dia sebab dia suka tdo atas katil ngan kitaorang. so nak bagi dia bersih la kiranya. huhu.



i love you :)



harap maklum lepas ni semua gambar husband dengan Leo. manja bebenor Leo ni. tatau dah ni honeymoon kami atau kami ambil adopted cat. tssk. but we love it! :)




bangun pagi Leo terus cari Mueiz. tak menyempat sungguhh

In short, Bali is one of the best place to go for honeymoon. definitely will go here again. for those yang dah kawin, korang honeymoon di mana? heard that pulau perhentian cantik, maybe next trip tp tatau berani ke tak nak buat aktiviti air. huhu.


before balik. tak banyak gambar sendiri sebab diri sendiri jd photographer, haha. ok lah, till then, take care people! :)

Tuesday, October 7, 2014

My favorite.

Assalamualaikum and Hi,

Dulu masa kecil2 selalu berangan nak jadi fashion designer.  Ingat lagi masa darjah 6, kawan kite Ho Yi Won suka lukis kasut. Masa tu rasa amazeeed sangaaat sebab dia boleh lukis something yang fashionable. That time budak2 suka lukis basikal lah, bunga lah. So bila lukis kasut, sandal yang macam amaigad lawa nye boleh nangis, terus belajar sketching dengan dia. *belajar disini bermaksud stalk dia masa tgh lukis dan balik rumah cuba buat sendiri. Wuwuwu.

Bila dah pandai lukis kasut tu minat pulak lukis baju.. still remember when I was in form 2, ada sketch file. Dalam tu ada beratus2 design dari yang ntah apa2 sehinggalah rasa macam lawaaa impressed sorang2.  Minat tu makin menjadi2 walaupun  ambil International Business masa degree. Masa tu dah start urus online shop sendiri tapi penatnyaa lah haii sebab laptop berat nak bawak kesana kemari. Tapi disebabkan minat kugagahkan jua :’)

Now I is so geram.

Geram sebab masa dulu tak ada tablet yang memudahkan kerja macam sekarang.  Kenapa dulu tak ada Samsung Tab 4 *nangis tak henti2 katenyee. Sigh.


Haritu dah cakap pasal this tablet kan. Tapi masa tu acah2 nak bodek Samsung. Kahkah. Ok serius balik. Tapi sekarang hati dah terpaut. Jadi apa yang cakap memang dari hati.



senang pergi mana2 boleh letak dalam handbag je. Sekarang lebih convenience J


sketching pun dah senang. Boleh sketch and terus contact partner aka husband untuk submit the design.  Tab 4 ni macam computer + telefon. So bila siap kerja, terus contact tailor + husband + staff. Menggunakan the same device. MUDAH KERJA. Seriously.


sempat lagi ai sengih. Padahal kije tengah banyak kat office tuu. Kite curi masa sekejap dekat depan butik untuk update stock sambil snap gambar stock baju yang dah nak habis. Kene restock. So sempat call tailor untuk reconfirm  berapa meter kain nak beli. Documents suma ada kat dalam tab 4, so mudah kerja. And it feels JUST RIGHT.




Basically I am using this tab 4 for both business and personal purpose. So bila malam things that I do is chatting dengan kawan dekat fb or whatsapp and at the same time layan youtube. Current fave suka tengok gag concert yang korea tu. Kurang sikit stress nye. Hehe.



Some of the reasons why I love this  Samsung Tab 4,  bila dah siap design boleh terus ambil gambar and  send dekat email sendiri untuk rujukan.




Also, kalau ada kerja banyak dan tibe-tibe stress boleh guna multi windows. Senang nak refer bila buat kerja.  Macam sy, sy suka kalau sambil check email sy dengar soft music.  So this would be perfect la kan J

Last but not least, bila dah ada Samsung Tab senang nak berlive chat dengan kawan2 atau husband bila dia outstation. Sometimes bila husband ke overseas untuk deal dengan kilang atau material for BFS, kami akan live chat so boleh Nampak kain tu macam mana and also the environment. Maka, dgn adanya tab ni.. mudah kerja. Screen pun lagi besar dari phone, puas la hati skit. Hehe J

Alhamdulillah I am in love with my Samsung Tab 4. It feels right and it is JUST RIGHT for me and I am sure it is for you too. Have anyone of you guys owned the same tab as mine? Feel free to share with me! Would love to hear from you :)

Till then, take care people !

(Sponsored by Samsung)