Wednesday, February 25, 2015

Cabang rezeki.

Assalamualaikum and hi,

Dari dulu sampai sekarang, di mana mana terutamanya di tempat makan sure akan ada beberapa makcik, kanak-kanak atau orang asing datang ke meja kita untuk meminta belas ihsan samada untuk membeli barang yang mereka jual ataupun sekadar memberi wang untuk mereka membeli sesuap nasi.

Kadang-kadang timbul juga perasaan dekat hati ni. betul ke mereka ni hidup dalam kesusahan. ataupun ambil jalan mudah, menagih simpati orang awam seperti kita. dah lama perasaan tu ada. setiap kali jumpa orang yang datang ke meja-meja. tapi perasaan nak tahu tu hilang lepas makan. terlupa. sobs.

Baru-baru ni masa dalam kereta terdengar tazkirah ustaz di ikim.fm. tak ingat dah nama ustaz apa. tapi takzirah dia sangat-sangat membuka minda. katanya, pada zaman dahulu (tak pasti zaman nabi atau zaman sahabat) ada seorang yang kaya raya. dan dia suka menderma. pada suatu hari dia ada beberapa amount duit yang dia dah berniat untuk menderma. tapi kali ni, sebelum dia menderma dia berjumpa seorang yang zuhud untuk bertanyakan satu soalan.

"kepada siapa harus aku bagi wang ini?" tanya si Kaya.

"kepada yang layak dan tidak layak." jawab si Zuhud.

pening sekejap nak brain. kenapa perlu bagi pada yang layak dan tidak layak. walhal boleh saja cari fakir miskin, anak yatim piatu, ibu tunggal untuk bagi wang tersebut. apabila si Kaya bertanyakan soalan sebegitu, jawab si Zuhud :

"kerana Insha-Allah, dengan izinNya.. Allah akan bagi rezeki yang layak dan tidak layak kau terima."

sampai begitu sekali kuasa menderma ini. mungkin kita ditakdirkan untuk hidup biasa-biasa sahaja. tetapi jika kita tidak berkira dari segi menderma, mungkin Allah akan bagi hidup kita terlebih senang, terlebih selesa.. yang sebenarnya tidak layak untuk kita menerimanya. tetapi kuasa menderma, melayakkan kita menjadi sebegitu.

tutup mengenai kisah tadi. di kepala saya masih lagi teringat orang2 yang meminta derma dari meja ke meja. saya fikir.. kalau lah saya mahu menderma pun, tapi kalau orang yang meminta derma tu hanya olok2.. macam mana? rugi lah.

seperti tahu2 je ustaz dalam ikim.fm tu. dia terus terangkan kaitan antara kisah tadi dengan situasi waktu sekarang yang orang meminta derma. katanya, kalau niat di hati mahu derma. dermakan sahaja. Islam melarang kita berprasangka. kalau kita cakap, "taknak lah derma kat dia.. entah2 sindiket." Islam melarang kita berprasangka. tidak ada bukti kukuh, jadi kita tak boleh menuduh seseorang sebegitu. dan kalaulah betul orang tersebut tidak menggunakan wang yang kita berikan dengan sebaiknya, itu adalah antara dia dan Allah S.W.T. Antara kita dan orang tadi, kita ikhlas menderma/sedekah dan pahala menderma/sedekah itu sampai, Insha-Allah. yang penting ikhlas lillahi taala.

Teringat ada this one time, tahun lepas kalau tak silap.. seorang makcik datang ke meja makan kami (me and mueiz, masa tu still fiance).. dia memang nampak macam sakit. dia datang ke meja dan minta sedekah.. entah macam mana hati ni sayu nampak makcik ni.. ke mana anak dia semua, kenapa tiada yang jaga.. masa tu husband terus bagi duit yang mungkin bagi makcik tu jumlah nya agak besar. makcik tu tunduk dan terduduk.. dia menangis depan meja kami. masa tu dia bercakap sambil menangis tapi both of us didn't understand her words. 

Masa tu airmata sy dah bergenang. mungkin dia ada kisah disebalik semua ini. sy peluk dia dan ajak dia duduk bersama kami. rupa-rupanya dia menghidap kanser. kalau tak silap kanser perut. dia letakkan tangan saya di perutnya.. sy terus menangis sebab perut dia gelembung dan tidak rata. memang tak normal. lebih menyedihkan anak dia baru meninggal kerana kanser juga. as for her, doktor indicates tempoh hayat makcik tu dalam 8 bulan :'( begitu besar penderitaannya. tiada orang untuk menjaganya. baru kehilangan anak. kemudian dia sendiri menghitung hari untuk pergi menghadap ilahi. rupanya tauke kedai kami makan memang tahu kondisi makcik tu dan dia memang bagi makcik tu makan free kerana kedhaifan hidupnya. 

sebelum kami balik, kami sempat sedekahkan lagi duit untuknya. rasa macam tak cukup. kalau lah saya punya harta yang banyak, nak je bagi duit yang lebih banyak supaya makcik tu tak perlu berjalan ke mana2. rehatkan diri dan dekatkan diri pada Allah S.W.T. namun, itu sahaja yang saya dan tunang mampu pada waktu itu. kami juga bersyukur dapat menolong makcik tu.

Kuasa Allah. sales raya sebulan lebih selepas kejadian tersebut, pertama kali butik kami capai ratusan ribu ringgit. semua kerana Dia.

Entahlah, while writing this.. i am at coffee shop. drinking latte and scones. terasa nikmatnya Allah bagi semua ini. bila2 masa sahaja Allah boleh tarik. kalaulah kita tak bersyukur. kalaulah kita pandang rendah pada orang lain. kalaulah kita rasa kita paling hebat. sekejap sahaja Dia boleh lenyapkan apa yang kita ada. kun fayakun. maka, jadilah.

muhasabah untuk diri sendiri. take care bakal ahli2 syurga :)

Monday, February 16, 2015

Falling in love..

Assalamualaikum and hi :)

Dulu selalu bercita2 nak buat dress kembang ala-ala princess. tapi sebenarnya, cutting sangat penting.  the flow, the pleat, material combination, and all. silap satu alih2 jadi awkward bila pakai. contohnya, kain melekat dekat badan ke, nampak gemuk ke, nampak pendek.. semua tu kena ambil kira because I only give the best for my dear customers.

So before I had this Aubrey Dress, dah ada beberapa prototype yang tak berapa nak menjadi. and Alhamdulillah.. setelah beberapa kali redesign, tukar material, alter sikit2.. I came out with this beautiful Dress..



I love it bila berjalan kain nampak kembang dan flow sangat cantik! tips, pakai skirt lain di dalam.. flow akan nampak lagi lawa :)



Ribbon tu sudah dijahit sekali supaya bila basuh nanti tak adalah hilang atau tak jumpa cari. it is wudhu' friendly too :)


Thank you anim, zameer, ayu, mirul and especially my husband for these lovely shoot at Korea. so happy it turns out very beautiful. i just kept on falling in love :)

to purchase this dress, which is going to open its sale this wednesday, log on to byfatinsuhana.com.my(currently under maintenance, Insha-Allah esok buka) or feast your eyes first at our instagram account, search : byfatinsuhana

till then, take care people!

Friday, February 13, 2015

Shooting day.

Assalamualaikum and hi :)

Yesterday and today's schedule was quite packed. went for SKII interview and beauty shoot yesterday. so amazed with it's cc cream. terus flawless kulit even without any foundation and compact powder. nanti lah, will do my review about it. it's a very honest review for sure ;)

As for today, it is a campaign from Petronas. also an interview shoot but it is more serious. had several retake shoot as i was quite nervous. nervous apa tak tahu lah. sigh.

the video will coming up end of this month Insha-Allah. it is something about us, as malaysian :)


hoping that the book could help me. ahah
Oh did you know that my blogging and some social activities are managed by Gushcloud? it is a company where they find clients for us. i love all of the team! so friendly and helpful. dan paling penting selalu ingatkan dateline awal2 because i used to mix it up with my business activities. nasib baik ada mereka :)

office entrance. dah ade angpauuu. tehehe
so there's me, trying to act serious. heyy, it's a zeriouss bizness over heree. :')


jubah hitam mekah je pakai masa shooting. sebabnya, tak sempat iron baju lain. hewhewhew
balik tadi dah pukul 5 lebih. cepat2 call suami minta belikan kelapa parut. malam tadi sempat masak ikan bawal stim, kerabu kacang botol dan sambal hitam. tapi, kerabu yang mak mertua buat lagi sedap. selalu kagum bila balik rumah mertua sebab mak masak sedap sangat. bila balik kl terus buat apa yang mak ajar sebab takut lupa and suami lah yang akan jadi judge samada sama ke tak dengan air tangan mak. jawapannya haruslah takkk. huhu. tapi yang penting, nasi sentiasa licin. hehe. kalau balik rumah umi, kami biasanya masak masakan terengganu. benda2 simple. bila balik rumah mak selalu masak benda yang jarang buat. kari kepala ikan, butter prawn with nestum, kerabu, dll.  jadi masa ni lah nak kena belajar kan.. ahah.

Insha-Allah kalau ada masa nanti sy share resepi2 yang mudah dan sedap.

 ok then, till my next entry!



take care people :)

Wednesday, February 11, 2015

advices.

Assalamualaikum and hi,

Harini banyak kerja di luar, uruskan kain2 untuk production byfatinsuhana for these few months. then ke bank lah seperti biasa. around 3 something baru masuk office. sebelum tu sempat intai-intai kedai ala-ala cafe wood and steel di bawah butik BFS.

Masa tengah intai-intai dengan husband rupanya ada owner dia dalam kedai. malunya! haha. but both of them (husband and wife too) are very friendly.

"eh jemputlah masukk!" they said. 

we just don't know either to step in or not since the cafe is not open to public yet. but seeing them really meant for us to come, we went inside.

Masha-Allah.. lawa sangat lah kedai dia! tapi cakap dalam hati je lah. malu-malu lagi. ehe.

They're husband and wife (ok dah sebut tadi fine) doing business the whole life. i guess from the age of the wife, Kak zila's age maybe around late 30's or early 40's. Kak zila is very friendly. she used to work with petronas then quit her job doing travel insurance + spa + selling jubahs + wood furniture + and now, cafe. such an inspiring couple! they just love doing business and always seek for new business to join.

we talked a lot and she gives some real good advice for me and mueiz as both of us are still young compared to her. be it, the age, experience and skills. some of her advice :

1. When you get the money, spend it first to your parent. then yourself. zakat. and 
sadaqah.

2. Never underestimate the power of sadaqah. the more you give,
the more you get.  like what she said, takkan miskin nya kita kalau sedekah
RM10-RM20 :)

3. Always ask parent to make doa for us. always call them and let them
know what are we doing. after all, barakah is everything. 

her advice is simple. but i know, her advice is based on her own experience. i am proud to see these malay couple being success in their business. Alhamdulillah. moga kita semua pun jadi macam tu satu hari nanti.

Another story that i want to share, is to be extremely thankful to Allah for what we have gained and  for what Allah has given to us. Husband is so fond of cars. i guess most of the guys have their own dream car. so one day, he wished to change his cars. feeling2 sangat duduk dalam kereta sorang2 masa tu then merenung ke luar jendela. eh tak tu sonaone. hmm dah tersasar pulak. tssk  while he was dreaming of it at the traffic light, he saw this one guy using his motorcycle. he's not alone. along with him is his wife and son. and he looked happy. he doesn't need car to make him happy. he is thankful to Allah. my husband went back home and told me the story.. he asked me that he's already happy with what he has and is extremely thankful to Allah. sometimes, we don't know.. people is struggling so hard just to be like what we currently have. bukan sekadar harta, tapi kesihatan, kebahagiaan rumah tangga, anak2 yang soleh dan solehah.. dan banyak lagi.

so moral of the story, jom kita sayang mak ayah kita berlebih lebihan dan letakkan Allah sebagai satu satunya pemberi rezeki. rezeki tubuh badan yang sihat, rezeki keluarga yang bahagia, rezeki harta yang mencukupi dan semua lah. hehe. Aminnn! 



till then, take care people! :)

Quick life update.

Assalamualaikum and hi :)

It's been almost 6 months since i've been someone's wife. Didn't even realized it was that fast! being a wife + business woman + fully housewife is quite a challenge. bangun pagi prepare breakfast. sementara suami siap2 kemas rumah sikit-sikit (sapu rumah, basuh baju/lipat baju), breakfast sama-sama then off to work. either outside work or kat boutique.. we usually went together. balik rumah usually dah maghrib, prepare for dinner and other house chores. 

That is when life gets normal. but usually.. pukul 11 malam pun baru balik. going overseas for few days, rumah tak berkemas, wuu. but Alhamdulillah my husband did understand that we worked together so some of the house chores (kemas2 tempat kucing) he volunteered himself to do it. these few months I learnt that communication is everything. there are times that we want to express our opinion and we want our spouse to understand it.. so the best time to talk is when we see our spouse is relaxed, he/she could smile naturally and talks a lot (it shows our spouse is in a good mood i guess! hehe). 

I am really thankful to Allah for lending me a perfect match husband (Insha-Allah till jannah) for me. I may have my own flaws so do he, but we complete each other.

After almost half a year getting married, i can now feel quite relaxed with life. maybe dulu terkejut lepas kawin terus tinggal berdua, so there's a lot that both of us need to do. dengan barang2 rumah, business, the cats, families.. everything. but Alhamdulillah.. things getting better.. or maybe great? :)

I love my family and my in laws. both of us are from kuantan so whenever we went back to Kuantan we will usually stayed at both house, depending with husband's permission. 15 minit je pun ke rumah mertua. hihi. 

mm, will update more. maybe after this with pictures pulak. till then, take care people! 


Tuesday, January 20, 2015

2015.

Assalamualaikum :)

it's 2015. 
phew! 2014 had been really kind to me.
and I hope 2015 will treat me better, Insha-Allah.

so.
what do you want me to write?
i'm open with ideas!
basically i have tons of things to write down but,
i just don't know which one to start off.

maybe you could suggest some?

ok gtg! husband is calling ;)

Monday, November 24, 2014

Resepi : Nasi Ayam Chinese style

Assalamualaikum and hi :)

Dah lama tak kongsi resepi kat blog. sebenarnya banyak nak share resepi tapi semenjak dah kawin ni, masa lapang dihabiskan untuk mengemas rumah berbanding pegang laptop. huhu. harini nak share resepi nasi ayam. selalu kalau orang datang rumah memang akan bagi this signature dish la konon2. sebab husband cakap sedap. dan siapa2 yang datang rumah memang takkan tak tambah. faham tak kesedapan nasi ayam tu. lolz. bukan riak okay, kalau riak taknak share dah resepi. tapi sebab nak kongsi cara2 buat nasi ayam ni mudah sangat. dan cepat. tu yang penting. sebab biasanya kalau orang dtg rumah of course la nak kemas2 rumah, nak mandi, nak prepare masak.. jadi kena lah masak makanan yang tak makan waktu kan. 

kepada para gadis diluar sana, kalau korang jenis yang jarang2 ke dapur.. meh buat nasi ayam ni. bahan2 mudah. Insha-Allah takkan lari rasa tu. and family sure akan suka. kalau family jenis suka nasi ayam chinese style :)

selalu tak sempat ambil gambar. thanks to couz tlg ambilkan :)


ok banyak pulak menulis nye kan. jom tengok resepi!

NASI AYAM CHINESE STYLE

serving untuk 2 orang

Bahan2 :

2 pot Beras (ofkos lah kann)
1 sudu besar butter
3 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
*1 biji bawang besar -dikisar
*2 biji bawang merah sederhana besar - dikisar
*3 ulas bawang putih -dikisar
*1/2 inch halia - dikisar
1 kiub ayam (brand maggi atau knorr)
2 ketul peha ayam (mana2 parts yang korang suka)
2 biji ubi kentang potong 4
daun sup
kicap
sos tiram
garam
bawang goreng
salad
timun

bahan yang bertanda *, kisarkan sekali. kisar tu letak air sikit supaya jadi macam paste.

untuk sambal :

1/2 biji tomato
1/2 inch halia
1 biji cili merah besar
2 biji cili padi (kalau nak pedas, tak letak pun okay)
garam
air sup rebusan ayam

cara-cara :

1. first sekali kena buat sup ayam dahulu. panaskan minyak.bila minyak dah panas, masukkan bahan kisar yang bertanda *. masukkan juga 2 batang kayu manis dan 2 bunga lawang. tumis hingga naik bau. then letak air, ayam, kiub ayam, kentang dan sedikit garam.  make sure air tu letak banyak ye. sebab air ni nanti akan digunakan untuk masak nasi dan juga sambal. jadi kena pandai anggar untuk : nasi, sambal dan sup. bila ayam dah hampir2 masak, keluarkan dan toskan. ketepikan.

2. untuk nasi pula, masak nasi seperti biasa. tapi gunakan sup ayam untuk masak nasi. also, masukkan 1 kayu manis dan 1 bunga lawang ke dalam rice cooker. tutup dan biarkan nasi masak macam biasa. bila nasi dah masak, ambil 1 sudu butter dan gaul dengan nasi tu. biarkan butter meresap pada nasi dlm rice cooker. hmm. macam pelik pulak ayat tu. tssk. but you get what i mean kan :')

3. untuk ayam pula, masa bawa kuar ayam dari sup tu, letakkan ayam dalam tray. kemudian letak kicap + sos tiram (tak perlu banyak) + bawang putih dan halia yang telah  dipotong halus. gaulkan ayam dengan bahan2 tadi. sy suka lebihkan kicap supaya ayam tu nanti tak kering sangat. bila dah gaul (kalau ada masa, blh marinate dlm 10-20mins), masukkan ayam dalam oven untuk 15-20 mins dan set pada 140C.

4. in the meantime tunggu ayam masak, boleh buat sambal. kisar semua bahan2 untuk sambal sekali dengan sedikit air sup ayam tadi.

5. kalau agak2 suka kicap, boleh buat kicap+sos tiram+halia+bawang putih, digaul dan kacau rata. sama bahan macam ayam tadi.

6. potong timun, salad dan letakkan daun sup pada sup ayam tadi.

7. serve cantik2 dan boleh makannnnn :)

kalau ada tak faham apa2 boleh tanya di ruangan comment ye. thank you. selamat mencuba :)