Monday, April 20, 2015

Safi ada buat contest!

Assalamualaikum and hi :)

Kalau nak tau orang tu orang Malaysia rasenye boleh je tanya, tau produk Safi tak? kalau tak tau kita sama2 suruh orang tu ketuk ketampi berjemaah dengan jiran2 sekeliling. gitu kekdahnya :')

like seriously people, Safi kot! i've been a huge fan of Safi especially Safi Shayla shampoo. tehehe. 


kenal tak sape tu? kalau tak kenal kita abaikan.. nexttt! 

For those yang baru kenal Safi, meh i explain briefly about their product range. ada banyak tauu. ada syampu, skincare dan banyak lagi. here are some of the products :


when i say i am a big  fan of SAFI, i mean it :)
Safi adalah produk Halal no 1 di Malaysia. jadi kita tak perlu ragu ragu nak guna produk Safi ni ya. memang boleh digunakan tanpa was was :)






SAFI Balqis : A whitening skincare range which shows fairness as early as 3 days (available in regular range and oil control range)


                                   SAFI Rania Gold: A skincare range to prevent anti-aging


SAFI Shayla: A haircare range containing Habbatus Sauda formulated specially for women in Hijab (wanita bertudung)

Sebenarnya bila kita dah taa'ruf dengan produk2 Safi, kite nak cite dia ada buat contest!


Siapa yang tak nak kan pergi cruise dengan Nora Danish dekat Langkawi, siap boleh bawa family/husband/bff ! i bet ramai yang pakai produk Safi, so why not korang join pertandingan ni. sebab pemenang bukan sorang, tapi 10 orang! best nyaaaaaaa :D


and for those yang tak bernasib baik, mana tau boleh dapat saguhati which is hamper SAFI bernilai RM250. banyak betul hadiah SAFI nak bagi :)

how to join?

boleh ke Facebook Application Peraduan SAFI Fiesta ni di https://apps.facebook.com/safifair/ --ingattt, 10 pemenang bertuah dapat percutian ke Langkawi untuk 2 orang, or saguhati untuk 20 orang yang bernilai RM250. banyak tuuu.

i join, korang pun join jugak okay? tak sabar nak jumpa nora danish nanti nak amik gambar sama2 then upload kat ig konon2 bff, wee. *berangan mood on.

till then, take care people!


Wednesday, April 15, 2015

Test-drive

Assalamualaikum and hi,

Few weeks ago i had myself to test drive the new Vios 1.5G. To be frank, i am seeking for new car which is not from Toyota since me and husband both are Toyota users. we have Camry and Vios (the previous one, not the new one). it's like.. alaaa kite tukar kete yang lain lah. haa macam tu :')

Tapi tu lah, in the first place.. why both of us bought Toyota. sebab best. jadi bila dah test drive Vios yang baru ni rasa macam kene stick to Toyota jugak. plus, the service after we bought the car pun tip top. pegi servis kereta tak stress langsung. dengan orang yang friendly, kereta okay, servis laju, maintenance pun tak mahal sangat compared to other imported cars. sangat-sangat affordable and worth to have. 

hmm. sebenarnya nak cakap pasal Toyota Vios baru. pegi cakap pasal lain pulak. kfine.

I think kalau nak tau pasal specification and all details boleh je search kot. it is good if I share my honest review about how i feel during the test drive and the car itself. 

Apart from the old Vios, there are several differences between the new Vios and the old one. benda yang buat iolls excited adalah Smart Entry and Push Start. cool sangaaaaat rasa macam naik kete in the future. huhu. i know sekarang dah banyak kereta macam tu, tapi it's in Vios people! plus, the interior is fully black combined with black perforated combination leather seats. memang nampak class. mudah nak jaga pun ye kalau hitam semua :')


encik suami suka sangat tuuu. 

Another thing that i love about the interior is that, Front foot illumination light. dekat kaki ada lampu. senang tau dan sangat memahami. faham tak kalau perempuan (usually kami la tp laki ade jugak) dalam handbag tu segala mak nenek ada, dah macam mini zoo.jadi kadang2 bila tengah mencari kunci nan satu, few things jatuh kat kaki then tak nampak dah nak ambil, kene cari guna torchlight hp, sedar2 hp habis battery. what a life :'( 

so bila ada company kereta yang memahami masalah orang yang membawa beg berupa mini zoo, ianya sangat2 meringankan beban kami. serious!



One of the main things that i love about this new Vios is that, its spaciousness. Overall memang bila naik Vios yang ni rasa luas. certain kereta rasa tinggi, rasa rendah.. yang ni rasa luas. rasa macam aman je bila dapat kereta luas2 macam ni. ehe. and kereta ni boleh fold the seats, 60 : 40. ini adalah benda yang  kami suami isteri palingg suka. sebab dah la luas, boleh lipat lagi. faham tak ini adalah ultimate penyelesaian pada kami yang selalu bawa 2 kereta kalau nak angkut baju from kilang to our boutique. lepas ni satu kereta jeeee. i mean, kalau beli lah. huhu.

senang nya hidup, nak pindah barang2 pun mudah. lipat2 seat, then terus angkut barang. and even kalau tak lipat seat pun, bonet kereta memang luas. jadi tak ada masalah kalau nak pegi pasar tani beli barang2 dapur dan pokok bunga sekaligus. wehee. sehrohnokk.

Other things that I found interesting is that, they have acoustic glass (windshield), jadi bunyi senyap je. tak bising bila dalam kereta. plus, it is fuel efficiency! ok ini best. they used VVT-i Engine. nowadays, penting tau untuk beli kereta.. kena tengok jimat minyak ke tak. lagi2 kalau selalu travel by car.  



seharian berjalan dengan Vios :)





To be honest, i am really satisfied with the new Vios. pickup pun sangat okay. i just can't write, okay. mesti nak kena ada perkataan 'sangat' sebab.. it is really giving me an urge to buy the car. not just by writing about it.





For those who is currently seeking for a new car, you might want to go to Toyota showroom and ask them for the new Vios. try them today. definately worth for the car and the service after sale. i am not writing to please Toyota, but i am writing based on 3 years of being Toyota users :)

any Toyota users here? share your experience here! :)

Tuesday, April 14, 2015

My honest review : daily skincare

Assalamualaikum and hi :)

Been wanting to post this for quite some time but i didn't get much time to sit back, relax and blogging. it hurts baby. i miss my dear blog. sobs. to make this up to you, i am going to reveal you my daily routine skincare. an honest review about it :)

My face basically do not have any serious  problems but when they do have, it is zerious. normal lah kalau ada jerawat nasi satu dua tu kan. tapi bila datang bulan, adalah tiba2 muncul jerawat batu. taknak satu, kalau boleh lagi banyak lagi bagus. tumbuh berjemaah dekat2. selalunya tumbuh trio terus dekat2. hmm :(

since my skin is oily, i jenis redha je kalau jerawat tumbuh satu dua every month. dah kata oily skin, standard lah ada jerawat.. ye dak?

but then bila tengok muka orang flawless.. lebih2 lagi retis.. terfikir jugak, memang kulit dey all lawa ke filter semata2? hewhewhew.

so semenjak itulah, rasa nak kulit cantik tu macam membuak2. bukan tak bersyukur.. cuma nya kalau dapat kulit yang tak perlu pakai foundation bila keluar tu adalah ultimate success. plus, untuk husband juga. kat rumah tak perlu nak makeup lama2 utk husbenn. kulit dah cantik, memang ubah penampilan sebenarnya :)




So these are my babies :) SK-II.  ramai yang cakap mahal, tapi sebenarnya harga lebih kurang macam other products juga. sebab packaging SK-II ni besaaar. cuci muka tu tahan nak dekat 3 bulan. idk if i jenis jimat ke apa. tapi i pakai normally 2 kali sehari. so normal je rasa. tapi sekarang ni bila husband tengok kulit muka bini dia dah berubah, dia pun pakai sekali. makanya cepat sikit la habis. hehe.


The one that i am really recommend to you guys to try is their best seller Miracle essence. tu macam.. hmm. miracle! masa awal2 dulu pakai miracle essence ni je tau. tapi banyak pulak dapat free sample yang kecik2 tu. punyalah sayang nak pakai haha. tapi bila pakai, makin elok pulak kulit ni. so i decided to buy several other products which are : facial wash, toner,  auraactivator skin essence and aura activator CC cream.



lovin my skin now :)
Frankly, i've been using SK-II since end of last year. lebih kurang 5 bulan. baru sekarang berani nak bagi review sebab takut lah orang lain cuba kang cakap tak okay ke apa. at least by now kalau orang tanya hal skincare ni, i dah tau dengan jaya nya. gituu.


Why i love SK-II? simply because my confidence level untuk keluar rumah without wearing any foundation and compact powder, sangat tinggi. dulu kalau keluar at least kene pakai jugak bedak ke apa. now just maskara n lipstick, ok blusher jugak. huhu. tapi tak perlu dah makeup tebal ke apa. even sekarang kalau nak makeup rasa sayang sangat dekat kulit sebab kene tepek benda lain. sangat berbeza perspektif diriku yang dulu dengan sekarang. confident level, win :D



oh and kalau nak nampak effect kulit licin and glowing tu lagi cepat, sila pakai miracle essence tu lebih2 sikit. usually sy ambil dalam 3 titik. kalau awal2 dulu banyak sikit, dalam 5 titik. nak habis satu botol tu jenuh jugak la. ada my friend pernah cakap, awal2 pakai miracle essence cuba habiskan satu botol tu sebulan. then lepas dah habis, blh pakai satu botol for few months.

the best thing about SK-II, tak perlu pergi facial dah. whitehead pun tak tumbuh. i mean, tu kalau rajin every night pun pakai. kalau malam bahan tidur tak cuci muka memang sama je lah. ehe.

my advise, kalau nak cuba.. memang kene ada azam untuk nak kulit cantik. macam i dulu entah apa lah yang jadi, nak sangat kulit licin and glowing. but it works! so i hope, for those yang tengah mencari or kurang percaya ngan other products, this can be your solution. it really works on my skin. i hope yours will do :)

Btw, there's an upcoming SK-II event , Change Destiny Museum (Red Carpet Edition) which will be held from 28th April till 4th May 2015. It will be in One Utama (Old Wing Concourse) to launch their brand new product from the Pitera line.

Menggugat iman betul lah SK-II ni. if I had the time, I'll go and see if it's good or not okay? excited!

#ChangeDestiny  #ChangeDestinyMuseum

till then, take care people!

Tuesday, March 10, 2015

Some things never change.

Assalamualaikum and hi :)


I've always love to travel. tak kisah lah seorang atau backpacking with some girls, anything will do. as long as they know the true meaning of travel and not just taking photo and selfie ;p it is more than that. it is the feeling when you go abroad and understand the culture there. be it the language, food, fashion, street market, history.

If people travel with me they know i'm a museum lover.  I can spent one full day just in a museum. history is great! i've always put myself in the history time to make me understand more about what's happened in the past. 

well anyways, sebenarnya tadi tertengok semula gambar2 masa travel dulu. masa belajar dulu selalu travel and my first time travel abroad alone is after i finished my SPM. i went to japan for a month. stayed with japanese family and i got the chance to go to school everyday for 2 weeks. walaupun tak paham apa yang sensei ajar except english, the experience is priceless :')

After that ada pegi backpacking to several places around Europe. this is also nice sebab we made our schedule very packed ala2 amazing race. memang hati kering sume geng2 ni. pakai baju pun rotate je, beg berat sangattt and ada this one time masa sampai dekat interlaken, swiss. turun dari train station, kitaorang berjalan kaki dengan beg galas besarr for idk how many kilometres untuk sampai ke hostel. jalan kaki okay. we need to save budget. kate backpack. but it was really a great experience :')

masa ni beg tak penuh lagi. boleh la lari2 anak lagi. huhu

met new friends in uk

beli brg2 kat primark utk travel. murah and jimat


our group :) they're all bank negara scholar

feelin2 sikit mase ni first time sampai paris :))

macam ni lah keadaan masa lunch kat jepun. bawa bekal and share2. best!


bila pergi tempat orang, there will always be a lot of adventure, challenges and all. dengan beza bahasa lagi, cuaca extreme (some places negative celcius), makanan.. fuhh sebenarnya kalau difikirkan balik memang memenatkan. Again, it is worth every penny.

Apart from everything is changing.. there are some other things that will not change. for instance, our home. in a bigger scale, Malaysia. malaysia will always have it's own words for each of us. cuba kalau kita tanya student yang study abroad, they will always misses Malaysia. cuaca, makanan, friendly people, great place to shop, dan banyakk lagi.


Besides home, family is also one of the things that will never change. they will stick with us thru thick and thin, ups and downs. kemana-mana kita pergi, perasaan bersama keluarga takkan sama dengan perasaan bersama orang lain. walaupun dengan teman rapat. agree? ;)



well, there are another thing that is not change.

guess what?





It's DOMINO'S PIZZA!

Some good things are worth priceless. Not every good things are expensive. I love how Domino’s know their pride and still give affordable price to customers. Eventhough GST akan implement soon, harga Dominos yang kita bayar tetap sama. Heard that what we pay is not only the same, but some of it might get even cheaper.My my! #paysameorless. these are some of the things that will DEFINATELY be in my list kalau nak take­away. #stillthesame orless price.

Tell me, why do you like Domino’s ? is it because of the taste, variety of selection, the desserts, or simply because it is your love at first sight pizza? Love to hear your comments with #stillthesameand #paysameorless hashtag. Put it in your instagram so that I can check it out

have you tried Dominos Cheese burst double decker? okay tu my favourite crust. jap i let you know my fave kalau pergi Dominos : crust- Cheese burst double decker with BBQ chicken. combination these two memang marvelousss. and the desserts too. please try their Banana kaya dessert and Caramel stickey dessert. oh and also chocolate lava cake. you will be surprised at how good their desserts are. seriously.

and the pizza. hmm. do i need to say more? rich with toppings! andyes, we pay #stillthesame or even lesser price. wee. Drive to Domino's Pizza Facebook for more information. Guess I’m going to buy the pizza after this. sedapnyaa

till then, take care people :)

Thursday, March 5, 2015

Fatin Suhana nikah and reception's videos

Assalamualaikum and hi :)

At last this week ada juga masa buka blog. yeay to me! sebenarnya nak tulis panjang2 perihal persiapan kawin dan majlis semua. tapi pendrive tertinggal dekat rumah kuantan pulak. makanya, let video do the talking and describe the overall event.

Liveupdate photography by Pelangi putih. paling puas hati :)


I am super satisfied with Creativo punya video. kene dengan jiwa ni :) thank you Anas and the team. tanpa korang, tak terhasil lah video-video ini. sebenarnya ada dua team videographer, Creativo dan Pelangi Putih. Creativo merangkap official videographer, while Pelangi Putih official live update photo and videographer. thank you so much guys. Alhamdulillah.

I cried a lot semasa akad nikah. don't asked me why. siap minta MUA makeup guna mascara tak waterproof sebab yakin diri tak nangis. tapi bila dengar suara ayah sendiri yang jadi wali semasa akad nikah, hati ni tersangat sangat tersentuh. sudah cukup ke pahala yang kita bagi pada si ayah. atau pun sebenarnya dosa yang dia tanggung selama membesarkan kita. Allah :'(



I don't know what are the feelings that every bride should feel at that moment. because ade je orang kawin boleh happy2 selfie before that. dan after akad boleh gelak2 kan. but not for me. that day memang penuh dengan sayu. sayu dan sebak.. but Alhamdulillah.. everything went well. very well. thanks to my family, cousins, neighbours (aunty2 and uncle2 IM5 memang terbaik! ) and friends. they planned to make it happen, and Allah blessed them by making the flow very ease and smooth :)

jom tengok video!

Video Akad Nikah


Video Resepsi di rumah dan dewan


Thank you so much friends for coming all the way from KL, geng Kuantan yang balik Kuantan semata mata for the wedding, Nadrah yang jadi pengapit paling baik and lemah lembut, Wafi yang buat surprise baca puisi untuk kami (touching weh), Yuyu yang dah nak terberanak sampai kene pegi klinik lepas event (i'll remember this sampai bila2 sayangkuu), Shing yang datang buat surprise pakai tudung and Siang siap pakai baju melayu n songkok (they're both chinese!).. Allah.. banyak sangat kejadian yang best masa wedding haritu. will write about it Insha-Allah, with pictures of course. hehe.

till then, take care people!

Wednesday, February 25, 2015

Cabang rezeki.

Assalamualaikum and hi,

Dari dulu sampai sekarang, di mana mana terutamanya di tempat makan sure akan ada beberapa makcik, kanak-kanak atau orang asing datang ke meja kita untuk meminta belas ihsan samada untuk membeli barang yang mereka jual ataupun sekadar memberi wang untuk mereka membeli sesuap nasi.

Kadang-kadang timbul juga perasaan dekat hati ni. betul ke mereka ni hidup dalam kesusahan. ataupun ambil jalan mudah, menagih simpati orang awam seperti kita. dah lama perasaan tu ada. setiap kali jumpa orang yang datang ke meja-meja. tapi perasaan nak tahu tu hilang lepas makan. terlupa. sobs.

Baru-baru ni masa dalam kereta terdengar tazkirah ustaz di ikim.fm. tak ingat dah nama ustaz apa. tapi takzirah dia sangat-sangat membuka minda. katanya, pada zaman dahulu (tak pasti zaman nabi atau zaman sahabat) ada seorang yang kaya raya. dan dia suka menderma. pada suatu hari dia ada beberapa amount duit yang dia dah berniat untuk menderma. tapi kali ni, sebelum dia menderma dia berjumpa seorang yang zuhud untuk bertanyakan satu soalan.

"kepada siapa harus aku bagi wang ini?" tanya si Kaya.

"kepada yang layak dan tidak layak." jawab si Zuhud.

pening sekejap nak brain. kenapa perlu bagi pada yang layak dan tidak layak. walhal boleh saja cari fakir miskin, anak yatim piatu, ibu tunggal untuk bagi wang tersebut. apabila si Kaya bertanyakan soalan sebegitu, jawab si Zuhud :

"kerana Insha-Allah, dengan izinNya.. Allah akan bagi rezeki yang layak dan tidak layak kau terima."

sampai begitu sekali kuasa menderma ini. mungkin kita ditakdirkan untuk hidup biasa-biasa sahaja. tetapi jika kita tidak berkira dari segi menderma, mungkin Allah akan bagi hidup kita terlebih senang, terlebih selesa.. yang sebenarnya tidak layak untuk kita menerimanya. tetapi kuasa menderma, melayakkan kita menjadi sebegitu.

tutup mengenai kisah tadi. di kepala saya masih lagi teringat orang2 yang meminta derma dari meja ke meja. saya fikir.. kalau lah saya mahu menderma pun, tapi kalau orang yang meminta derma tu hanya olok2.. macam mana? rugi lah.

seperti tahu2 je ustaz dalam ikim.fm tu. dia terus terangkan kaitan antara kisah tadi dengan situasi waktu sekarang yang orang meminta derma. katanya, kalau niat di hati mahu derma. dermakan sahaja. Islam melarang kita berprasangka. kalau kita cakap, "taknak lah derma kat dia.. entah2 sindiket." Islam melarang kita berprasangka. tidak ada bukti kukuh, jadi kita tak boleh menuduh seseorang sebegitu. dan kalaulah betul orang tersebut tidak menggunakan wang yang kita berikan dengan sebaiknya, itu adalah antara dia dan Allah S.W.T. Antara kita dan orang tadi, kita ikhlas menderma/sedekah dan pahala menderma/sedekah itu sampai, Insha-Allah. yang penting ikhlas lillahi taala.

Teringat ada this one time, tahun lepas kalau tak silap.. seorang makcik datang ke meja makan kami (me and mueiz, masa tu still fiance).. dia memang nampak macam sakit. dia datang ke meja dan minta sedekah.. entah macam mana hati ni sayu nampak makcik ni.. ke mana anak dia semua, kenapa tiada yang jaga.. masa tu husband terus bagi duit yang mungkin bagi makcik tu jumlah nya agak besar. makcik tu tunduk dan terduduk.. dia menangis depan meja kami. masa tu dia bercakap sambil menangis tapi both of us didn't understand her words. 

Masa tu airmata sy dah bergenang. mungkin dia ada kisah disebalik semua ini. sy peluk dia dan ajak dia duduk bersama kami. rupa-rupanya dia menghidap kanser. kalau tak silap kanser perut. dia letakkan tangan saya di perutnya.. sy terus menangis sebab perut dia gelembung dan tidak rata. memang tak normal. lebih menyedihkan anak dia baru meninggal kerana kanser juga. as for her, doktor indicates tempoh hayat makcik tu dalam 8 bulan :'( begitu besar penderitaannya. tiada orang untuk menjaganya. baru kehilangan anak. kemudian dia sendiri menghitung hari untuk pergi menghadap ilahi. rupanya tauke kedai kami makan memang tahu kondisi makcik tu dan dia memang bagi makcik tu makan free kerana kedhaifan hidupnya. 

sebelum kami balik, kami sempat sedekahkan lagi duit untuknya. rasa macam tak cukup. kalau lah saya punya harta yang banyak, nak je bagi duit yang lebih banyak supaya makcik tu tak perlu berjalan ke mana2. rehatkan diri dan dekatkan diri pada Allah S.W.T. namun, itu sahaja yang saya dan tunang mampu pada waktu itu. kami juga bersyukur dapat menolong makcik tu.

Kuasa Allah. sales raya sebulan lebih selepas kejadian tersebut, pertama kali butik kami capai ratusan ribu ringgit. semua kerana Dia.

Entahlah, while writing this.. i am at coffee shop. drinking latte and scones. terasa nikmatnya Allah bagi semua ini. bila2 masa sahaja Allah boleh tarik. kalaulah kita tak bersyukur. kalaulah kita pandang rendah pada orang lain. kalaulah kita rasa kita paling hebat. sekejap sahaja Dia boleh lenyapkan apa yang kita ada. kun fayakun. maka, jadilah.

muhasabah untuk diri sendiri. take care bakal ahli2 syurga :)

Monday, February 16, 2015

Falling in love..

Assalamualaikum and hi :)

Dulu selalu bercita2 nak buat dress kembang ala-ala princess. tapi sebenarnya, cutting sangat penting.  the flow, the pleat, material combination, and all. silap satu alih2 jadi awkward bila pakai. contohnya, kain melekat dekat badan ke, nampak gemuk ke, nampak pendek.. semua tu kena ambil kira because I only give the best for my dear customers.

So before I had this Aubrey Dress, dah ada beberapa prototype yang tak berapa nak menjadi. and Alhamdulillah.. setelah beberapa kali redesign, tukar material, alter sikit2.. I came out with this beautiful Dress..



I love it bila berjalan kain nampak kembang dan flow sangat cantik! tips, pakai skirt lain di dalam.. flow akan nampak lagi lawa :)



Ribbon tu sudah dijahit sekali supaya bila basuh nanti tak adalah hilang atau tak jumpa cari. it is wudhu' friendly too :)


Thank you anim, zameer, ayu, mirul and especially my husband for these lovely shoot at Korea. so happy it turns out very beautiful. i just kept on falling in love :)

to purchase this dress, which is going to open its sale this wednesday, log on to byfatinsuhana.com.my(currently under maintenance, Insha-Allah esok buka) or feast your eyes first at our instagram account, search : byfatinsuhana

till then, take care people!