Friday, October 24, 2014

Trip to Brunei

Assalamualaikum and hi :)

Haritu masa lepas kawin dan reception belah lelaki, a week after that kami ke Brunei. sambut menantu my lovely cousin, Kak Long Ain. Kawin and reception belah perempuan before puasa,  now sambut menantu selepas raya. kami sedara mara punyalah excited sebab first time dalam family kawin  dengan orang overseas uolls. tehehe.

Kami stay di Times Hotel. ok la, sebab same building with shopping mall. tak besar sangat tapi just nice. me n husband siap taktahu nak buat apa, kitaorg gi tengok late night movie. hewhew.


dalam bas nak ke rumah Aiman.
sebelum majlis betul2, hari sebelum tu ada majlis berbedak. adat orang Brunei la kiranya. tepung tawar tapi powder nya warna warni.



Rumah family Aiman besaaaar sangat. Ruang tamu ada dalam 3 kot, each of them is really spacious. i don't really into the house actually, i am soo into the food! ya Allah sedapnya makanan2 orang Brunei ni. bertuah kaklong boleh belajar masakan brunei lepas ni. hee.


kaklong soo pretty :')

excited okay.

umi, abah, farah, suami dan ye, sy yang pendek dan gembira ituu.

with my lovely cousie, Hana n Faris. dey all sweet sangat2, sengih je tengok. ahah.

Emir and Qayyum, both adik Kak Long. antara cousin yang rapat since kecil :)

gigih tailor iolls siapkan baju ni sepasang dengan suami. suka sangat :)



esoknya, pagi2 kami ke Pasar Tamu Kianggeh. Pasar ni macam pasar tani kita. best sebab banyak makanan2 dan buah2 pelik jumpa kat sini. antara buah yang first time makan, Buah terap. dari luar macam cempedak. bila kupas, rasa dia macam durian belanda. unik and sedapp.



pegi dengan Kak nana kebetulan dia baru transfer kerja kedutaan di Poland ke Brunei. so Kak Nana lah yang bawa kami gi jalan2. kalau time dia kerja, mueiz pinjam van and bawa kami the cousins jalan2 sekitar brunei. best betul Brunei sebab tak besar :)

Abah excited siap beli belacan 2 sebab bentuk dia macam bom. huhu


behind the scene, abah lah photographer kami. sayangg abahh :))

konon candid tapi macam tak jadi je. tapi suka. eheh.

breathtaking beautiful mosque.
 malam esoknya, kami ke wedding kaklong and Aiman di ICC (International Convention Centre).


baju hana ni custom made BFS buat tau :) mine from Nawy Aris. 

creativo photography. wedding kami pun video mereka yang shoot. puas hati :)

minta2 baby macam ni nanti. Aminn. Aminn.




harap maklum sy jadi mak andam masa tu. kekok betul sebab kaklong dah lawa sangat :')


that veilll people, that veillll

both are so sweet together :)

mak mak dan akak2 sedara :)





kami lagiii :D




to kaklong, I wished you the best in life. Moga Allah sentiasa melimpahkan kebahagiaan, murah rezeki, panjang umur dan zuriat yang soleh dan solehah. I know u're happy there and I am so glad that you finally found someone worth to love and bring to jannah. I love you :)

Monday, October 20, 2014

My honeymoon trip :)

Assalamualaikum and hi :)

I know it's been too long since I wrote something about my current self. so sorry!  life has been quite different after I got married, in a good way of course. Alhamdulillah. Doing the house chores, cooking, working for my dear Byfatinsuhana and all.. I need some time to settled this. and I hope I already am. 2 bulan dah kot kawin! aha.

now let see.. I don't know where to start. which moment should I share first.. well i guess, honeymoon would be nice to start off. I love my honeymoon trip! First time trip oversea dengan bukan family yang selesa.  previously kalau ke mana2 with friends I prefer backpacking sebab lebih adventure. asked my fiancĂ© (at that time) if he wants backpacking but he refused. well obviously lah kan.. honeymoon pulak nak bawak beg galas sebesar alam then dok hostel. agree agree. sobs. maybe next trip. *hopefully suami baik dan baca blog ni. Aminn. :')


I choose Bali for my honeymoon. too cliche? it's okay ;p I always love Bali. dekat pun dekat dengan Malaysia. I went there for 4 Days and 3 Nights.  went there during September since konon2 nak celebrate birthday husband di sana. tehee.





Sampai2 bali terus ke sini sebab orang cakap tengok sunset kat sini cantik. kami kesini untuk tengok sunset je. nak stay kat sini tak mampu, around RM2k per night. menangis je la tengok orang2 yang stay sini. huhu. it's AYANA Resort and Spa, Bali.

Masha-Allah.. sangat cantik ciptaan Allah.

gambar sekeliling sangat kucar kacir. tapi kami felin2 pulak situ. tssk.

We stayed one night at Kuta Beach Heritage Hotel and 2 nights at Villa Kubu, Seminyak .

Masa nak check in di hotel di Kuta, kami ambil bilik paling murah sebab nak stay untuk satu malam je lagipun kami sampai dah malam. we just want to have a stroll nearby Kuta beach since 2 nights after that we went to Seminyak and have our own pool villa. jadi better ambil bilik yang biasa2 je dulu. if you guys are planning to go to Bali or any places, make sure korang dah booked bilk awal2 tau.

nak dijadikan rezeki sebab sabar.. masa nak check in ramai pulak orang dari Jepun dan Korea nak check in. jadi kami pun cakap la dekat staff dia, take ur time. kami jalan2 dulu. mungkin staff dia rasa serba salah dia bagi bilik paling mahal. kami tak tahu pun, masuk2 bilik tu terus rasa macam. is this the room that we booked?. umm. aaaa. wow. Alhamdulillahhhhhhhh :'))) tak salah kalau kita sabar, Allah kalau nak bagi reward sekejap je dia gerakkan hati orang untuk buat baik pada kita. :)

this is the room, maaf kami lupa nak ambil gambar sebab terlalu excited tak sempat nak bawa keluar camera. huhu. kami cari kat internet je.




breakfast di sini, the best :)

the next day we went to Bali Safari Marine Park! satu hari kat sana and I am highly recommend stay pegi sana. actually Mueiz nak buat water activity tapi harapan lah sebab bini dia berenang pun tak pandai. huhu. disebabkan both of us memang sukakan haiwan jadi kami decide untuk pergi zoo. sumpah zoo ni paling best. thought going to Australia harituh dah best, yang ni 4 kali ganda lagi best. kalau bawa anak2 pun best, sebab banyak sangat binatang2 and we can spend the whole day kat sana. lega okay tak perlu diving. hehe.

balik2 tu terus ke Jimbaran. makan seafood. lapar sangat katenye seharian berjalan2 kat zoo.





makanan seafood sangat fresh! kami makan banyak sangat2 and harga around RM90 macam tu. worth it sebab kalau makan seafood kat kuantan pun mahal ratus2 kadang2. sobs.

night view :)
and now di Villa Kubu pula. I love this place! kat sini la belajar berenang dengan suami walaupun tak lepas2 hanya boleh floating. nasib baik la Mueiz sabar dengan bini yang takut air. huhu.







best rupanya bercuti dok dalam villa je. rasa macam rejuvenate dan tenang :) tapi yang tak bestnya habis sunburn sebab dok dalam pool je. sigh.


then we had a beach stroll nearby the villa. jagung bakar tepi jalan the best!





another sunset, Masha-Allah :)



:)
later that night I made surprise candlelight dinner for husband's birthday :) gigih tau staff kat villa tu datang senyap2 and siap beli kek dekat luar sebab chef dia tak sempat buat. huhu. really appreciate it, korang kalau nak sambut anniversary ke, honeymoon ke, sangat recommend dekat sini sebab villa cantik2 and staff sangat friendly :)





leo yang sentiasa ada dengan kami since the first day kami kat sini. maybe dia tau kitaorg suka kucing. ingatkan malam tu je ada. esok pagi2 nak pergi tandas, tengok dia ada kat tandas dah. menjerit jap tengok sebab terkejut. kalau tak nampak dia, panggil je Leooo kuat2 then akan dengar dia dari luar villa, lompat2 pagar tembok masuk villa kami. comel sangaaaat. husband siap mandikan dia sebab dia suka tdo atas katil ngan kitaorang. so nak bagi dia bersih la kiranya. huhu.



i love you :)



harap maklum lepas ni semua gambar husband dengan Leo. manja bebenor Leo ni. tatau dah ni honeymoon kami atau kami ambil adopted cat. tssk. but we love it! :)




bangun pagi Leo terus cari Mueiz. tak menyempat sungguhh

In short, Bali is one of the best place to go for honeymoon. definitely will go here again. for those yang dah kawin, korang honeymoon di mana? heard that pulau perhentian cantik, maybe next trip tp tatau berani ke tak nak buat aktiviti air. huhu.


before balik. tak banyak gambar sendiri sebab diri sendiri jd photographer, haha. ok lah, till then, take care people! :)