Monday, November 24, 2014

Resepi : Nasi Ayam Chinese style

Assalamualaikum and hi :)

Dah lama tak kongsi resepi kat blog. sebenarnya banyak nak share resepi tapi semenjak dah kawin ni, masa lapang dihabiskan untuk mengemas rumah berbanding pegang laptop. huhu. harini nak share resepi nasi ayam. selalu kalau orang datang rumah memang akan bagi this signature dish la konon2. sebab husband cakap sedap. dan siapa2 yang datang rumah memang takkan tak tambah. faham tak kesedapan nasi ayam tu. lolz. bukan riak okay, kalau riak taknak share dah resepi. tapi sebab nak kongsi cara2 buat nasi ayam ni mudah sangat. dan cepat. tu yang penting. sebab biasanya kalau orang dtg rumah of course la nak kemas2 rumah, nak mandi, nak prepare masak.. jadi kena lah masak makanan yang tak makan waktu kan. 

kepada para gadis diluar sana, kalau korang jenis yang jarang2 ke dapur.. meh buat nasi ayam ni. bahan2 mudah. Insha-Allah takkan lari rasa tu. and family sure akan suka. kalau family jenis suka nasi ayam chinese style :)

selalu tak sempat ambil gambar. thanks to couz tlg ambilkan :)


ok banyak pulak menulis nye kan. jom tengok resepi!

NASI AYAM CHINESE STYLE

serving untuk 2 orang

Bahan2 :

2 pot Beras (ofkos lah kann)
1 sudu besar butter
3 batang kayu manis
3 biji bunga lawang
*1 biji bawang besar -dikisar
*2 biji bawang merah sederhana besar - dikisar
*3 ulas bawang putih -dikisar
*1/2 inch halia - dikisar
1 kiub ayam (brand maggi atau knorr)
2 ketul peha ayam (mana2 parts yang korang suka)
2 biji ubi kentang potong 4
daun sup
kicap
sos tiram
garam
bawang goreng
salad
timun

bahan yang bertanda *, kisarkan sekali. kisar tu letak air sikit supaya jadi macam paste.

untuk sambal :

1/2 biji tomato
1/2 inch halia
1 biji cili merah besar
2 biji cili padi (kalau nak pedas, tak letak pun okay)
garam
air sup rebusan ayam

cara-cara :

1. first sekali kena buat sup ayam dahulu. panaskan minyak.bila minyak dah panas, masukkan bahan kisar yang bertanda *. masukkan juga 2 batang kayu manis dan 2 bunga lawang. tumis hingga naik bau. then letak air, ayam, kiub ayam, kentang dan sedikit garam.  make sure air tu letak banyak ye. sebab air ni nanti akan digunakan untuk masak nasi dan juga sambal. jadi kena pandai anggar untuk : nasi, sambal dan sup. bila ayam dah hampir2 masak, keluarkan dan toskan. ketepikan.

2. untuk nasi pula, masak nasi seperti biasa. tapi gunakan sup ayam untuk masak nasi. also, masukkan 1 kayu manis dan 1 bunga lawang ke dalam rice cooker. tutup dan biarkan nasi masak macam biasa. bila nasi dah masak, ambil 1 sudu butter dan gaul dengan nasi tu. biarkan butter meresap pada nasi dlm rice cooker. hmm. macam pelik pulak ayat tu. tssk. but you get what i mean kan :')

3. untuk ayam pula, masa bawa kuar ayam dari sup tu, letakkan ayam dalam tray. kemudian letak kicap + sos tiram (tak perlu banyak) + bawang putih dan halia yang telah  dipotong halus. gaulkan ayam dengan bahan2 tadi. sy suka lebihkan kicap supaya ayam tu nanti tak kering sangat. bila dah gaul (kalau ada masa, blh marinate dlm 10-20mins), masukkan ayam dalam oven untuk 15-20 mins dan set pada 140C.

4. in the meantime tunggu ayam masak, boleh buat sambal. kisar semua bahan2 untuk sambal sekali dengan sedikit air sup ayam tadi.

5. kalau agak2 suka kicap, boleh buat kicap+sos tiram+halia+bawang putih, digaul dan kacau rata. sama bahan macam ayam tadi.

6. potong timun, salad dan letakkan daun sup pada sup ayam tadi.

7. serve cantik2 dan boleh makannnnn :)

kalau ada tak faham apa2 boleh tanya di ruangan comment ye. thank you. selamat mencuba :)


Sunday, November 2, 2014

checklist diri sebelum nikah

Assalamualaikum and hi :)

pejam celik pejam celik dah nak dekat 3 bulan rupanya nikah. tak sangka dulu masa kenal darjah 6, gaduh2 keliling kelas tiba2 jadi suami. tiap2 hari bangun pagi, pemandangan pertama adalah suami kat sebelah. bahagia Alhamdulillah :)

Haritu ada tulis dekat instagram berkaitan kahwin/nikah. maksud sy dalam instagram tu adalah jika mampu, maka percepatkanlah nikah. tapi iyalah, semuanya bergantung pada kuasa Allah S.W.T. tak semua orang diberi nikmat kawin muda. sy sendiri tak merasa nikmat tu. takde lah tua, tapi by 25 baru nikah. kata orang sedang2 elok.

ada banyak perkara yang kita kena buat checklist sebelum nikah. yang pertama, 'dah sedia ke kita' ni untuk menjadi suami atau isteri seseorang. sigh! part ni sebenarnya kalau nak kira dah sedia ke tak.. sampai bila2 pun tak akan sempurna. tapi berdoalah. berdoa agar jodoh kita dipercepatkan dan jika kita masih lagi kurang yakin dengan diri ini.. maka dekatkan diri pada Allah S.W.T. kalau checklist kita tu penuh demand : nak beriman, jadi imam, hafaz quran, bangun tahajud tengah malam, etc.. check balik diri sendiri.. kita sendiri macam tu tak? kalau sekadar cakap nak, tapi diri sendiri tak usaha untuk menjadi seseorang yang sesuai untuk didampingkan.. susah juga nak dimakbulkan doa tu kan? :')

checklist kedua, restu ibu bapa. terus terang perkara ni adalah perkara yang terpenting kalau nak nikah. sebab tanpa restu mereka, kita ibarat macam menderhaka. but that's for me la. kalau kedua ibu bapa kita kurang berkenan calon kita.. jangan cepat putus asa. kalau kita dan si dia betul2 mahu mendirikan masjid, kejar restu ibu bapa. daripada tak suka, boleh jadi menantu kesayangan.. who knows kan ? :) antara benda yang kita boleh buat, give them time. kadang2 ibu bapa terkejut kita cakap nak kawin. ada parent tindakan refleks mereka marah2, padahal sebenarnya mereka tak bersedia lagi nak lepaskan anak kesayangan mereka. jadi, slow2. tak perlu rushing, tak perlu paksa mereka terima terus. give them time.

checklist ketiga, kira kos kawin dan kos selepas kawin. ini penting ye. lepas kawin lagi penting. rumah, bil elektrik, air, internet, bahan masak, etc. kena kira perkara2 ni cepat2 jadi masa sebelum kahwin pulun kerja habis habisan supaya masa dah kawin nanti tak terkejut kenapa banyak sangat guna duit. lagi bagus kalau before kahwin dah plan perbelanjaan bulanan macam mana. guys kadang2 tak tahu perbelanjaan isi rumah macam mana. so samada the girls boleh bagi roughly idea berapa nak spend utk bahan mentah (masak) atau buan pertama tu jadikan eksperimen. by second and 3rd month tu dah boleh estimate :)

keempat, isteri bukan beban. tapi teammate untuk berjaya. seboleh bolehnya, sebagai isteri jangan jadikan alasan dah ada suami boleh spend sesuka hati ataupun minta suami belanja suka2. but it doesn't mean that si suami buat2 tak faham taknak belanja isteri ye. hehe. btw, what i am trying to say is that, apa yang boleh jimat. berjimat. contoh kalau isteri masak di rumah, dalam seminggu mungkin suami boleh tetapkan 2 kali makan di luar. kiranya off day untuk isteri masak. ataupun, bila suami ada banyak kerja di office, bersihkan rumah, cantikkan diri sendiri. supaya bila husband balik rumah dia akan rasa tenang :)

sindrom lepas kawin mmg naik badan kot? :')
harap2 pada yang tengah cari ilham ke, cari courage untuk nak nikah, nak bagitau parent and all.. may Allah ease your journey! percayalah pada Allah, kun fayakun, semua boleh jadi :)

take care lovelies :)


Friday, October 24, 2014

Trip to Brunei

Assalamualaikum and hi :)

Haritu masa lepas kawin dan reception belah lelaki, a week after that kami ke Brunei. sambut menantu my lovely cousin, Kak Long Ain. Kawin and reception belah perempuan before puasa,  now sambut menantu selepas raya. kami sedara mara punyalah excited sebab first time dalam family kawin  dengan orang overseas uolls. tehehe.

Kami stay di Times Hotel. ok la, sebab same building with shopping mall. tak besar sangat tapi just nice. me n husband siap taktahu nak buat apa, kitaorg gi tengok late night movie. hewhew.


dalam bas nak ke rumah Aiman.
sebelum majlis betul2, hari sebelum tu ada majlis berbedak. adat orang Brunei la kiranya. tepung tawar tapi powder nya warna warni.



Rumah family Aiman besaaaar sangat. Ruang tamu ada dalam 3 kot, each of them is really spacious. i don't really into the house actually, i am soo into the food! ya Allah sedapnya makanan2 orang Brunei ni. bertuah kaklong boleh belajar masakan brunei lepas ni. hee.


kaklong soo pretty :')

excited okay.

umi, abah, farah, suami dan ye, sy yang pendek dan gembira ituu.

with my lovely cousie, Hana n Faris. dey all sweet sangat2, sengih je tengok. ahah.

Emir and Qayyum, both adik Kak Long. antara cousin yang rapat since kecil :)

gigih tailor iolls siapkan baju ni sepasang dengan suami. suka sangat :)



esoknya, pagi2 kami ke Pasar Tamu Kianggeh. Pasar ni macam pasar tani kita. best sebab banyak makanan2 dan buah2 pelik jumpa kat sini. antara buah yang first time makan, Buah terap. dari luar macam cempedak. bila kupas, rasa dia macam durian belanda. unik and sedapp.



pegi dengan Kak nana kebetulan dia baru transfer kerja kedutaan di Poland ke Brunei. so Kak Nana lah yang bawa kami gi jalan2. kalau time dia kerja, mueiz pinjam van and bawa kami the cousins jalan2 sekitar brunei. best betul Brunei sebab tak besar :)

Abah excited siap beli belacan 2 sebab bentuk dia macam bom. huhu


behind the scene, abah lah photographer kami. sayangg abahh :))

konon candid tapi macam tak jadi je. tapi suka. eheh.

breathtaking beautiful mosque.
 malam esoknya, kami ke wedding kaklong and Aiman di ICC (International Convention Centre).


baju hana ni custom made BFS buat tau :) mine from Nawy Aris. 

creativo photography. wedding kami pun video mereka yang shoot. puas hati :)

minta2 baby macam ni nanti. Aminn. Aminn.




harap maklum sy jadi mak andam masa tu. kekok betul sebab kaklong dah lawa sangat :')


that veilll people, that veillll

both are so sweet together :)

mak mak dan akak2 sedara :)





kami lagiii :D




to kaklong, I wished you the best in life. Moga Allah sentiasa melimpahkan kebahagiaan, murah rezeki, panjang umur dan zuriat yang soleh dan solehah. I know u're happy there and I am so glad that you finally found someone worth to love and bring to jannah. I love you :)

Monday, October 20, 2014

My honeymoon trip :)

Assalamualaikum and hi :)

I know it's been too long since I wrote something about my current self. so sorry!  life has been quite different after I got married, in a good way of course. Alhamdulillah. Doing the house chores, cooking, working for my dear Byfatinsuhana and all.. I need some time to settled this. and I hope I already am. 2 bulan dah kot kawin! aha.

now let see.. I don't know where to start. which moment should I share first.. well i guess, honeymoon would be nice to start off. I love my honeymoon trip! First time trip oversea dengan bukan family yang selesa.  previously kalau ke mana2 with friends I prefer backpacking sebab lebih adventure. asked my fiancĂ© (at that time) if he wants backpacking but he refused. well obviously lah kan.. honeymoon pulak nak bawak beg galas sebesar alam then dok hostel. agree agree. sobs. maybe next trip. *hopefully suami baik dan baca blog ni. Aminn. :')


I choose Bali for my honeymoon. too cliche? it's okay ;p I always love Bali. dekat pun dekat dengan Malaysia. I went there for 4 Days and 3 Nights.  went there during September since konon2 nak celebrate birthday husband di sana. tehee.





Sampai2 bali terus ke sini sebab orang cakap tengok sunset kat sini cantik. kami kesini untuk tengok sunset je. nak stay kat sini tak mampu, around RM2k per night. menangis je la tengok orang2 yang stay sini. huhu. it's AYANA Resort and Spa, Bali.

Masha-Allah.. sangat cantik ciptaan Allah.

gambar sekeliling sangat kucar kacir. tapi kami felin2 pulak situ. tssk.

We stayed one night at Kuta Beach Heritage Hotel and 2 nights at Villa Kubu, Seminyak .

Masa nak check in di hotel di Kuta, kami ambil bilik paling murah sebab nak stay untuk satu malam je lagipun kami sampai dah malam. we just want to have a stroll nearby Kuta beach since 2 nights after that we went to Seminyak and have our own pool villa. jadi better ambil bilik yang biasa2 je dulu. if you guys are planning to go to Bali or any places, make sure korang dah booked bilk awal2 tau.

nak dijadikan rezeki sebab sabar.. masa nak check in ramai pulak orang dari Jepun dan Korea nak check in. jadi kami pun cakap la dekat staff dia, take ur time. kami jalan2 dulu. mungkin staff dia rasa serba salah dia bagi bilik paling mahal. kami tak tahu pun, masuk2 bilik tu terus rasa macam. is this the room that we booked?. umm. aaaa. wow. Alhamdulillahhhhhhhh :'))) tak salah kalau kita sabar, Allah kalau nak bagi reward sekejap je dia gerakkan hati orang untuk buat baik pada kita. :)

this is the room, maaf kami lupa nak ambil gambar sebab terlalu excited tak sempat nak bawa keluar camera. huhu. kami cari kat internet je.




breakfast di sini, the best :)

the next day we went to Bali Safari Marine Park! satu hari kat sana and I am highly recommend stay pegi sana. actually Mueiz nak buat water activity tapi harapan lah sebab bini dia berenang pun tak pandai. huhu. disebabkan both of us memang sukakan haiwan jadi kami decide untuk pergi zoo. sumpah zoo ni paling best. thought going to Australia harituh dah best, yang ni 4 kali ganda lagi best. kalau bawa anak2 pun best, sebab banyak sangat binatang2 and we can spend the whole day kat sana. lega okay tak perlu diving. hehe.

balik2 tu terus ke Jimbaran. makan seafood. lapar sangat katenye seharian berjalan2 kat zoo.





makanan seafood sangat fresh! kami makan banyak sangat2 and harga around RM90 macam tu. worth it sebab kalau makan seafood kat kuantan pun mahal ratus2 kadang2. sobs.

night view :)
and now di Villa Kubu pula. I love this place! kat sini la belajar berenang dengan suami walaupun tak lepas2 hanya boleh floating. nasib baik la Mueiz sabar dengan bini yang takut air. huhu.







best rupanya bercuti dok dalam villa je. rasa macam rejuvenate dan tenang :) tapi yang tak bestnya habis sunburn sebab dok dalam pool je. sigh.


then we had a beach stroll nearby the villa. jagung bakar tepi jalan the best!





another sunset, Masha-Allah :)



:)
later that night I made surprise candlelight dinner for husband's birthday :) gigih tau staff kat villa tu datang senyap2 and siap beli kek dekat luar sebab chef dia tak sempat buat. huhu. really appreciate it, korang kalau nak sambut anniversary ke, honeymoon ke, sangat recommend dekat sini sebab villa cantik2 and staff sangat friendly :)





leo yang sentiasa ada dengan kami since the first day kami kat sini. maybe dia tau kitaorg suka kucing. ingatkan malam tu je ada. esok pagi2 nak pergi tandas, tengok dia ada kat tandas dah. menjerit jap tengok sebab terkejut. kalau tak nampak dia, panggil je Leooo kuat2 then akan dengar dia dari luar villa, lompat2 pagar tembok masuk villa kami. comel sangaaaat. husband siap mandikan dia sebab dia suka tdo atas katil ngan kitaorang. so nak bagi dia bersih la kiranya. huhu.



i love you :)



harap maklum lepas ni semua gambar husband dengan Leo. manja bebenor Leo ni. tatau dah ni honeymoon kami atau kami ambil adopted cat. tssk. but we love it! :)




bangun pagi Leo terus cari Mueiz. tak menyempat sungguhh

In short, Bali is one of the best place to go for honeymoon. definitely will go here again. for those yang dah kawin, korang honeymoon di mana? heard that pulau perhentian cantik, maybe next trip tp tatau berani ke tak nak buat aktiviti air. huhu.


before balik. tak banyak gambar sendiri sebab diri sendiri jd photographer, haha. ok lah, till then, take care people! :)