Friday, February 12, 2016

Resepi : Simple Italian Pizza

Assalamualaikum and hi :)

Been trying lots of new recipe almost everyday. sebab asyik sama je makan kadang2 bosan jugak kan. harini try buat Italian Pizza ala2 Margarita Pizza tapi bahan2 lebih meriah :)

Sebenarnya baru berjinak jinak untuk try guna fresh herbs tapi susahnyeee nak dapat. dah la harga boleh tahan. rasa2 nak kena tanam dalam pasu kot. senang bila nak je, boleh petik. tapi apa yang bestnya, fresh herbs ni guna sikit je. rasa dia kuat. for instance, i've been using fresh basil for Tomato Passata. n letak dalam 3 helai daun je. rasa dia just nice :)

Ok dah, jom tengok resepi!

SIMPLE ITALIAN PIZZA

Untuk Doh Pizza :
2 1/2 -3 cawan tepung gandum/ tepung serbaguna
1 cawan air
1 paket yis 11g
1 sudu kecil gula
secubit garam

Tomato Passata :
2 biji tomato size sederhana diblender -make sure masak ranum
mixed herbs - sy guna brand masterfood
oregano -sy guna brand masterfood
3 ulas bawang putih- dicincang halus
3 helai basil leaves
garam

Topping Pizza :
3-4 ulas bawang putih dicincang
1/2 lada benggala dipotong dadu -sy guna warna kuning
2 biji sosej lada hitam dipotong
1/2 biji tomato dipotong dadu
mozarella cheese -sebanyak mana yang korang suka
buah zaitun dipotong bulat2
basil leaves
mixed herbs
oregano
black pepper coarse 

Cara-Cara :

1. Mula-mula kita buat doh dahulu. masukkan semua bahan tu dan uli dengan tangan sampai sebati. agak2 kalau lembik sangat tambah tepung sikit lagi. biarkan dalam setengah jam (lagi lama lagi bagus). ketepikan

2. Panaskan oven 180c. Then kita boleh la buat Passata sauce. kalau malas boleh je beli pasta sauce dalam tin kat mana2 groceries. tapi kalau rajin skit boleh la buat sendiri. mudah je sebenarnya. The origanal Passata ni dgr kata hanyalah menggunakan tomato yang masak ranum. tu je bahannya. tapi for me, kalau campur a bit of other ingredients pun sodapp.


3. Panaskan periuk dengan olive oil. then letak bawang putih. agak2 dah naik bau, masukkan semua bahan2 utk buat sauce ni tadi. tak perlu tunggu mendidih. bila dah agak2 panas boleh tutup dapur. rasa tau ok ke tak sauce ni. it should be very light n a bit masam from tomato.

4. Bila sos dah siap, ambil pan pizza or mana2 loyang yang korang ada dan ratakan doh tadi. kalau boleh buat senipis yang mungkin sebab nanti pizza ni naik jugak doh nye. tapi sebelum letak doh, make sure letak olive oil skit atas pan untuk doh tu tak melekat bila dah masak nanti.

5. Bila dah ratakan, boleh letak Passata sauce. ratakan jugak.



6. lepas tu boleh la letak segala topping yang ada. sy suka extra cheeseee. i put some smoked cheese with herbs. kalau takde pun takpe. boleh guna mozarella shj :)


7. dah hias cantik-cantik boleh la masukkan dalam oven. suhu 180c selama 20 minit. depends dengan size pizza, after 20 mins tu korang check la ye dah masak ke belum.


8. Siappp! please makan panas2 okay. meleleh cheese tu tak tahan. ditambah dengan Olive, capcicum , garlic, herbs.. memang confirm korang akan buat banyak kali lepas ni. ahah. topping tu boleh tukar2 ikut kreativiti korang sendiri :)


Pengkritik tetap dekat rumah. thank you husband :) ok dah boleh try buat Pizza ni ! omnomnom, kbai nak tengok dapur ada bahan apa untuk buat kek memalam buta ni. 

take care people ;)

Saturday, January 2, 2016

2016.

Assalamualaikum and Hi :)


2015 merupakan tahun menjadi matang. I learn a lot from 2015. lebih lebih lagi mengenai rumah tangga. i learn that give and take between husband and wife is really important. you will not solve any problem if both of you wants to win everything. semua nak menang.. manyak songeh. hehe.

Last year too, i had my misscarriage. it took me few months to be 100% fine actually. siapa tak sedih kan bila kita sendiri dah excited. but everything happens for a reasons. i learnt that, never stops to pray. I still remember i pray so hard on getting pregnant and suddenly i was pregnant at that moment. how Allah listens :') after that incident, my belief and love towards Him grow unconditionally. 

I traveled!  went to Makkah, Korea, Indonesia (Bali, Bandung, Jakarta) with hubby and it feels gooood. we also did some around kl hotel hopping. feeling2 tourist sikit kata orang. hehe. but it feels great when you didn't have much time but you in the need of small getaway.

Byfatinsuhana grew. in two years time BFS had become something that i really want it to be. we moved to a better place in Seksyen 7 Shah Alam around one month before Puasa and last 2 weeks, on 25th December we opened our second branch in my hometown, Kuantan. Alhamdulillah.. it is not easy but i am glad BFS consist of great team behind it and we manage to pull it off :)

Apart from that, i am looking forward to 2016. My focus now, is family. since husband is doing real great handling almost everything except choosing the materials and designs for BFS. so i think, i am going to enjoy this year. hehe. i mean, enjoy being a housewife and getting my body in shape againnnnn. i'm aiming for 2kg lost per month. Doakan!



What's your goal this year?

Friday, November 6, 2015

Tutorial : 4 cara berlainan memakai instant hijab.

Assalamualaikum and hi,

Sekarang ni banyak pulak tengok orang pakai instant shawl. Dulu tak minat sebab rasa macam satu style je boleh pakai. kadang2 jahitan tak kemas la, bentuk muka kembang la.. semua lah. ye la, nama instant kan, so dia tak personalized untuk muka kurus ke kembang. huhu.

So i came out with a conclusion, why not ByFatinSuhana (BFS) buat sendiri. yang memenuh citarasa. kain tak jarang, lembut, mudah dibentuk, boleh bagi ilusi pipi pau sebesar padang jadi slim dan didatangkan dengan 17 warna menarik. gituu ayat promote. hehe. tapi betul, baca sampai habis dulu tauu.

Ada banyak style yang kita boleh pakai instant shawl BFS ni. sebelum tu kite tengok mix n match dulu okay : 


padankan dengan dress LILY BFS lawaa


ataupun padankan dengan Roosevelt. pun menarik :)

So here are the tutorials for each styles. effortless sangat. pasni tiap2 hari pakai instant shawl. ahah






mudah kan? :) if you have similar instant shawl you can try these tutorials. or if you want to buy BFS instant shawl you can go to our instagram for more info. online release will be tomorrow at 11am and we will be selling these beautiful instant at our boutique next Tuesday. kalau datang butik weekend ni akan ada samples for each colours.

Price : 1 for RM45, 3 for RM 120
Material : Crepe

Seriously, antara benda yang paling sakit kepala nak buat. tapi bila dah jadi and pakai.. dah taknak pakai shawl sebab ni jauh lagi mudah dan terbentuk :')

till then, take care people!

Wednesday, November 4, 2015

ladies, what to expect after you get married. and how to deal with it.

Assalamualaikum and hi :)

Marriage is something that almost every woman excited for. tipulah kan kalau tak excited. when you met the one, and he ask for a hand of marriage..perasaan tu rasa macam nak berguling je :') been there done that. tapi ada juga a case yang family aturkan and she doesn't even know the guy. jumpa pun sekali je waktu kecik. tapi balik2 pada Dia, just be positive and keep on praying that everything's going to be great. balik semula pada my friend tu, she's now happily married with the guy. best dia kata sebab macam baru kenal orang baru tapi duduk serumah tapi halal. complicated betul bunyi wuwu, but as long as she's happy.. it means we can be happy too.. kita pilih jalan, Allah permudahkan :)

Ok now the zerious part. tak serious manalah tapi, still. serious. untuk mengelakkan sy tulis panjang2 yang merapu i decided to write it in point form : 

1. Marriage is not all about rainbow, marshmallow and unicorn.

- Ok lah, awal2 kawin memang semuanya.. alahaiii. kalau boleh nak bagitau semua orang best sangat2 kawin ni kenapa tak kawin dari lepas baligh (macam kenal ayat ni lolz). it is, because your partner is also excited and how haraam from halaal can be such a great adventure. bila start kerja after honeymoon mula sedih sebab sorang kerja tempat lain, sorang tempat lain. then update instagram/ facebook/twitter how sad or lonely you are.. hmm. it's okay. bagi can lah kan. everyone most probably macam tu bila awal2 kawin. but what happened after a year?

After a year, dia takkan jadi macam awal2 kawin. the sweetness is there. but it will disseminate in other form. kiranya, mungkin tak adalah panggilan mucuk/anje setiap hari depan orang. mungkin panggil sayang/you/baby. and it will be more on responsibility rather than sweet takde maksud. means, bila kite balik kerja lambat skit.. husband akan call tanya dekat mana. atau kita masak on weekend, husband makan sampai menambah2. dia yang habiskan lauk dan nasi semua. mungkin kita tak nampak.. tapi tu adalah cara lelaki trying to be sweet to us. so be grateful okay? don't compare your marriage life with others that you see in social media. somehow some people want you to portray them like that, but in reality.. we never know. or also, i always believe everyone have their strength and weakness. sama macam dalam perkahwinan. adalah kekurangan sana sini. tapi dah check belum kelebihan kita dan partner kita? :) 

2. He needs his own time too.

- Guys will always be guys. and his friends might be once, his everything. so don't argue with them about that. kalau dia cakap nak keluar dengan kawan2 dia. just let him be. once and twice a week wouldn't harm. as long as dia still tak neglect tanggungjawab dia sebagai suami.. siapalah kita nak ceramah bagai.. ye dak? 

And guys will loveee you more if you understand him in this situation. lagi2 kalau yang minat bola. once in a blue moon tak salah kalau suami ajak his friends to come over for football match. you boleh tlg order kan pizza or kalau nak jadi isteri solehah with extra sayang from suami, cook simple dish for them. alah, mee goreng je. takpun goreng nugget. remember, cook with love :)

3. Your in Laws is your new family.

- Macam-macam mana pun, you have to accept this. suami akan excited kalau it is his turn untuk balik rumah parent dia. so we can choose, nak sedih sebab tak balik rumah kita atau nak join the fun with le husband? join the fun girl! bayangkan semua benda yang best2 dekat rumah in laws. boleh belajar masak, boleh korek rahsia husband masa dia kecik2, make sure ada bonding time with the in laws. tak perlu ikut husband sangat masa di rumah.. cuba sesuaikan diri. he loves that :)

4. What if he got mad?

- Langit tak selalunya cerah. macm tu jugaklah perkahwinan ni. kadang2 bukan sebab kita pun dia jadi bad mood. mungkin sebab kerja, financial, responsibility.. just so you know, lelaki ni banyak benda2 besar yang dia fikirkan jadi bila dah kawin memang berat tanggungjawab dia. so kalau kita dah dapat cam yang dia tengah bad mood.. what you can do :

                         I - offers him a massage. shoulder and head massage is a great way to release stress.        tak perlu banyak cakap dengan dia. senyap pun tak apa. 
          II - cook for him his favourite food. or kalau tak ada bahan, anything special. 
III- be his bestfriend. kalau dia macam nak bercerita, biarkan dia cerita semua. 
kita hanya mendengar. don't interrupt while he's talking. bila dia
tanya opinion baru bagi our opinion. if he still looks worried, hug him.
and tell him that everything's going to be fine. guys need motivation
from the one he loves.

Tapi kalau dia marah sebab salah kita? cepat2 minta maaf. kalau dia still marah, biarkan. lama2 sejuk la tu. hehe. but yang penting, kena minta maaf sehabis baik.

5. Give and take

- Bila dah kawin, kena banyak sangat bersabar. kadang2 sebab perkara kecil je.. tapi sebab nature perempuan suka berleter, suami boleh mengamuk kalah hulk. scaryyy. sebab tu lah dalam perkahwinan ni kena ada give and take. i always ask older people on what to advise for marriage life. most of them said, banyakkan bersabar. give and take. 

Sabar tu adalah benda yang palinggg penting and yet, in some situation paling susah nak buat. lagi2 untuk pasangan muda yang baru berkahwin. Love your husband like how you love your parent. macam2 mana pun you gaduh, cepat2 minta maaf. cepat2 hug suami. cepat2 cakap sayang suami. kadang2 ada jugalah salah suami, tapi sebab dia tengah bad mood takkan kita nak cakap, 'heyy salah uuu. i tengah tgk spongebob tiba2 u datang marah i sebab i tak buat pape'. NO, jangan please. kalau dia tgh marah jangan ambil hati. sambil2 dia tgh marah, fikir list barang dapur yang dah habis ke, mlm ni nak masak apa, esok nak lunch kat mana, nak pakai baju apa pegi kerja esok, etc. bila dia dah habis marah.. minta maaf dengan dia. hug dia cakap sorry. nanti bila dia dah sejuk dia pun segan agaknya sebab marah kita tak pasal2. hehe.

ok lah, setakat ni boleh fikir 5 main points ni je. korang rasa apa lagi yang perlu ada dalam list ni? share jom ;) for those yang dah nak kawin, congrats and good luck! marriage life is great. your life will never be the same. terima partner kita dikala baik dan buruk. sebab dia dah cukup matang untuk berkahwin dan terima baik buruk kita juga :)

okbai tetiba throwback :')



Monday, November 2, 2015

SKII R.N.A Power Radical Essence and Cream

Assalamualaikum and hi,

These few days has been quite hectic. i was surprised that we're actually already coming to the month of November, how time flies :') currently my days are packed with my clothing line business, new brand coming up, marriage life and opening new branches for my boutique.. phew! 

Alhamdulillah, my day is brighten by these two new products by SKII :) as a person who care less about skin, i just want the best product with just one brand. well you know, easier for me. pergi satu kedai then boleh beli everything from there and we know the product is very good. hehe.

Anyway, i was given these two new superpower SKII products :

SKII R.N.A POWER RADICAL ESSENCE
SKII R.N.A POWER RADICAL CREAM








R.N.A actually means Radical New Age. Likely to say, the new age of firmness and skin youthfulness. These products mainly focuses on enhancing the skin firmness and youthful. 

SK-II's new anti aging technology, Pitera X R.N.A is actually an absolute piece of product that you should have. it gives you multi-controller of firmness by rejuvenating skin cells and promoting structural protein in every cell.

The Pitera X Radical New Age Complex is a combination of SK-II’s signature Pitera with R.N.A. So you can imagine how good the products are ;)


This R.N.A Power Radical New Age Essence comes in this beautiful bottle and a pipette cap to ensure you can take out the product easily and without any mess. i used this during day and night before i went to bed. after 2 weeks using this, my skin feels hydrated and even more glowing. since this essence is quite thick for an essence, i just use small amount of it and still it work wonders on my skin. the texture is very light eventhough it is thick, it quickly absorb into my skin. oh and the scent is almost scentless, good news for those who's not fond of fragance smell products :)



Next is the R.N.A Power Radical New Age Cream. If you have oily skin, I recommend you to use this during the night or just put a little bit of it. if your skin is dry, this would be perfect. My skin is quite normal, by using this i can blend the foundation easily and gives more glow effect. something that i really like about this product. tehee.

blending in between beauty and material sample. lolz






The following R.N.A Power products are now available at all SK-II counters and boutiques. go get yours now dearies!

Radical New Age Essence - RM419 for 30ml 
Radical New Age Cream -   RM375 for 50g


For More info visit their Facebook Page & Official Website :
https://www.facebook.com/skii.malaysia
http://www.sk-ii.com.my/

Wednesday, September 23, 2015

That 3 words.



"My love towards you then is nothing compare to my love for you now.
i became fond of you each time, each morning, each smiles..
your imperfections makes you perfect. let's grow old together.."

i love you.

Sunday, August 23, 2015

15.8.2015

Assalamualaikum and hi :)

Last 15th August was my first year anniversary with hubby. Alhamdulillah for everything.. tak percaya dah kawin dan dah setahun! pejam celik pejam celik dah one year ;')

Marriage life is not easy. sometimes it looks so hard you think you can't handle it, but in other times it feels you're the happiest person in the world. i am a very sensitive person. and there is times when both of us is not in a good mood. so what did i do?

i cried for no reason and then banyakkan berzikir. i found it helps me a lot. i have this rules to myself that i won't get mad to husband when both of us are not in a good mood. so whatever husband cakap masa tu, i just dengar. masa bercinta boleh la nak marah2 merajuk2 balik. tp dah kawin wei, dosaaa. huhu. but trust me, sakit nya tuh di sini sangaaat bila first nak apply dengar cakap suami sedangkan kita rasa kita ni betul. tp cuba lah. lawan perasaan nak merajuk teruk2, marah2 tu. biasanya i akan pejam mata n cakap syaitan je semua ni.., tapi diingatkan bukan first time apply terus menjadi. kalau menjadi tu kira korang sangat penyabar. ahah. tapi once dah blh control Insha-Allah everything will be fine.

Suami ni sifat dia penyanyang pada isteri. mana boleh nak marah2 atau tak puas hati lama2. sedar2 dia dtg bagi bunga ke, tiba2 ajak dating ke, hug dari belakang ke. haa macam tu la. certain suami segan nak mengaku salah dia, tp tetiba buat baik dengan kita. so, maafkanlah. 

dan bayangkanlah kita dah blh control merajuk, marah, tak puas hati kita. instead kite dengar ke cakap dia. agak2 dia nak marah lama2 tak. hehe. 

Again, marriage life is not easy. but it's you who determine wether it is easy or not. I choose to keep myself positive. everything mesti ada sebab. so kadang2 kalau suami tegur, mmg tak puas hati. tapi cuba dengar je ckp suami. bila perasaan marah kita dah reda.. masa tu kita dah blh fikir rasional and fikir balik kenapa suami tegur. so give credit to him, "awak.. thanks tau tegur kite tadi. betul la awk ckp tu" "hubby.. u're right about just now. so glad you're concern about me..". Husband sure sengih bila kita cakap macam tu :)

ok dah pukul 3 pagi, pas subuh nak ke pasar tani pulak. till then dearies, i am so sorry i didn't write as much as i did previously. but i will write, definately. doakan me and husband cepat2 dapat baby ye! hanya Tuhan dapat membalas doa2 kalian. Aminn :)

Take care love.