Friday, April 6, 2012

Resepi : Pau goreng

Assalamualaikum :)

i've always love pasar malam because of its food.
i have this one habit which is listing the name of food
that i MUST buy.
to name ; apam balik, tau foo fa, yong tau fu (telur puyuh only. hehe)
and laksa penang. once i bought these items, only then
i can buy other food. if not, selamat tinggal romeo ;p
*padahal list tu pun dah membazir. hish.

anyway, i've never bought pau goreng before because
i don't really eat it. aaa, maybe pernah beli la kot.
tapi keras, takde rasa. jadi rasa macam sia2 je beli.
lepas tu trauma nak beli dah. untill one sweet day bak kata mariah carey,
i learn this super awesome recipe from my mum's friend, aunty ju.
thanks cik ju! sorry slalu dok tanye recipe je kalau cik ju dtg rumah.
takde benda lain dah agaknye akuh ni nak tanye. sobs. (-_-)

pau ni sy buat inti kacang merah. paste beli je dekat bakery, jimat masa.
kalau rajin, boleh juga buat inti sambal bilis or kelapa.
inti tu ikut pada kreativiti korang ye. apa yang penting, kulit pau goreng ni
lembut, super sedap.
p/s- buat chakoi pun boleh guna resepi ni sbb kulitnya mmg dah sedia sedap.

PAU GORENG

bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
3 sudu kecil maurippan (instant yeast)
3 sudu besar gula kastor
3 sudu besar marjerin (panaskan atas dapur supaya dia cair, then letakkan dlm mangkuk)
1 sudu kecil garam
1 cawan air suam (tapi kurangkan dalam 2-3 sudu besar. it should be
diantara 3/4 - 1 cawan)
4 sudu besar susu tepung
red bean paste

cara-cara :
1. dalam satu gelas, campurkan air suam + maurippan + 1 sudu besar gula kastor.
kacau dan biarkan sampai nampak buih. buih tu means yeast korang masih sihat wal'afiat.
eh tapi jangan la lama sangat tunggu buih tu sampai jadi macam buih air gas pulak. ni bukan
nak buat eksperimen biologi pun.
2. masukkan campuran air td dalam bekas untuk uli/machine bread maker. ikut korang
nak uli atau nak guna machine. sy gune mixer je tapi pastikan mixer tu pada kelajuan
minima. kire macam bawak 40km/hour. dah masukkan campuran air, masukkan semua
bahan2 tadi. biarkan mixer sebatikan bahan2 tu. or if uli, make sure uli
sehingga sebati. kalau rasa adunan terlalu lembik, tambah tepung gandum siki
t2.
3. bila dah jadi macam adunan, keluarkan dan letakkan di atas dulang yg ditabur tepung gandum.
uli2 sikit bagi rata.
4. bahagikan adunan kepada pieces kecil2. saiz ikut citarasa masing2 ye.
5. ambil adunan kecil tadi, jadikan bentuk bulat seperti bola kemudian leperkan adunan tu.
masukkan inti kacang merah dan tutup semula. buat untuk semua, untill jadi macam kat
bawah ni :

6. bila dah siap, biarkan pau2 ni rehat dan mengembang dalam 15 minit.
7. agak2 dah kembang, bolehlah goreng dengan api yang super perlahan.
sentiasa balik-balikkan supaya warna jadi sekata and cantik :)
8. siapp!:D


hope you guys love the recipe.
thanks for reading!
take care and have a nice weekend :)

14 comments:

  1. Igtkn paung goreng inti ikan td..huhu

    ReplyDelete
  2. nak buat jugakk... inti chocolate.. mesti sedap.. can't wait..!!

    ReplyDelete
  3. Aww you changed to this song back. Quando quando quando.... Love it!

    Selalu bila bukak blog ada lagu terus cari player nak pause. Masa you guna terukir di bintang pun sama. Maybe sebab terukir dibintang dah muak dengar kot.

    This song make me stay at your blog :)

    ReplyDelete
  4. sedap nampak kuih tu. Kak Fatin Suhana boleh masakkan untuk saya? hehe

    ReplyDelete
  5. woww, sedapnye, mesti cube ni :)

    ReplyDelete
  6. fatin kalau kat tempat kami roti goreng namenye :)

    ReplyDelete
  7. nampak sedap jer pau goreng tu yer... thanx utk resepi ni.. nak tryla..

    ReplyDelete
  8. susu tepung tu susu tepung brand ape yang best eh fatin ??

    ReplyDelete
  9. best nye kalau makan ptg2 dgn tea.
    thnx for the recipe . :)

    ReplyDelete
  10. pergh!
    pau-pau yang dimasak dengan penuh kasih sayang!
    nampak macam sedap.
    hehe...

    ReplyDelete