Wednesday, August 31, 2011

recipe : chocolate cheese cake n oreo cheesecake.

Assalamualaikum.

selamat hari raya korang! so how was your raya?
mine, mmg meletihkan. pukul 5 petang dah tertdo dan terbangun pukul 7.
malam melayan tetamu n tgh malam td start buat kek kuih muih semula since
2 cakes n 1 tupperware besar mcm kenduri utk puding laici dah sold out.
happy tahuu :')

semalam ada yg bertanya resepi kek yg sy buat smalam.
my oreo cheesecake tu buat resepi seniri yg nasib baik menjadi.
chocolate cheesecake ni mmg super sedap, tapi leceh dan sgt penat membuatnya.
so kalau betul2 istiqamah, baru boleh buat. cehh.
ouh ya, choc cheesecake ni rasanya similar sgt ngn cake secret recipe. :)

so girls (or maybe boys), here's the recipe :


chocolate cheesecake. (4 layer)
*sy dah ubah resepi ni supaya tak manis sgt since family tak suka manis sgt.


bahan2 :

base :
2-3 paket kecil biskut tiger. (hancurkan. sy letak dalam plastik n tumbuk dgn lesung)
butter (prefer buttercup)

lapis atas :
250gm cream cheese philadelphia. (lembutkan)
80gm gula kastor
2 keping biskut tiger (hancurkan. kalau nak lebih blh je. tp jgn la byk sgt)
150gm dairy whipping cream
1 1/2 gelatine (prefer gelatin from brand halalgel. blh cari kat giant)
80ml full cream milk.

chocolate mousse :
250gm whip cream
1 tbsp vanilla essence
1 sb serbuk gelatine (campur ngn 6 tbsp fresh milk n letak dlm microwave smpai
gelatine cair)
50gm serbuk koko + 50gm gula icing
1 sudu kecil nescafe + 1 1/2 air panas
susu pekat (if bile da campur2 adunan ni n rasa pahit, baru letak susu pekat)

chocolate ganache :
35gm serbuk koko
50gm gula kastor
150gm whipping cream
80gm chocolate masak
30gm mentega
some dark chocolate yg yr fave. (prefer brand cadbury)

cara2 :
1. base - hancurkan biskut tiger. kemudian campurkan ngn butter yg tlah dicairkan.
tekan rata dalam pan yg boleh buka tepi. (teknik : if tekan ngn sudu lagi mampat berbanding
tekan ngn tgn berbalut plastik). dan rata, masukkan dalam peti.
*na tahu butter byk mana guna, tgk biskut tuh dah sedikit berminyak. jgn bg kering sgt sbb nanti bila potong jadi pecah2.

2. lapisan atas - pukul cream cheese n gula kastor sehingga licin. masukkan bahan lain pukul sebati (biskut tiger yg tlh dihancurkan, whipping cream)

3. campurkan gelatin & full cream milk n letak dlam microwave smpai gelatin tuh cair.
around 40 second. kalau nak masak atas dapur pun blh. tp cam leceh je? ;p
tuangkan gelatin tu tadi dalam adunan cheese. then adunan tu tuangkan ke atas biskut tiger yg
tlh disejukkan td. masukkan dlm peti sejuk sehingga cheese tu agak2 keras. (lebih kurang 2 jam.
tp sy biar 5 jam ;p)

4. chocolate mousse- pukul whipped cream n masuk semua bahan utk mousse. if adunan rasa
pahit, tambah skit susu pekat. then tuangkan ke atas lapisan cheese yg dah keras n masukkan
dlm peti sejuk utk keraskan chocolate mousse.

5. chocolate ganache - masukkan semua bahan n masak secara double boil. masak smpai
ganache pekat. sejukkan dulu n tuangkan atas chocolate mousse yg dah keras. masukkan
dlm peti. biarkan at least 8 jam or semalaman utk dapatkan hasil kek yg cantik n keras :)

6. siapp!



oreo cheesecake.


bahan2 :
500gm cream cheese philadelphia (kalau nak 250 pun blh. sy buat ni
sbb nak bg cake tu tinggi)
100gm gula kastor
2 paket biskut oreo biasa. buang cream kat tgh, just ambil biskut dea je.
butter
100gm whipping cream
1 bekas kecil natural yogurt (yg utk sorang mkn tu)
1tbsp vanilla essence.
50gm fresh milk
1 1/2 gelatine mix ngn 6 sudu besar fresh milk (panaskan dlm microwave)

cara2 :

1. base - hancurkan biskut oreo n mix ngn butter yg dah cair.
agak2 dah nampak hitam legam lagi berminyaks, mampatkan dalam pan.
sejukkan dlm peti sejuk.

2. campurkan cream cheese, gula kastor, whipping cream, fresh milk, vanilla essence
n yogurt. pukul bahan2 tu sume sampai sebati. patah2kan biskut oreo (quantity
ikut korang) n campurkan dalam adunan tu. last skali letak gelatine yg dah dimasak
ngn susu. pukul dlm seminit utk bg rata.

3. tuangkan kat atas base. sejukkan dalam peti sejuk semalaman.

4. dah keras, decorate kat atas tu guna lebihan oreo. siappp :)



sekian, itu sahaja dari sy.
hari raya pertama pakai baju biasa je pun sbb
sibuk di dapur tak blh na bergaya kang terkene minyak ke, sambal ke
kuah soto ke. tssk.
makanya baju raya yg curlass disimpan tak tahu pakai bile.
uhuh.

entry raya nanti2 la kite buat eh.
thanks for reading! :)


26 comments:

  1. suke2.......thnks 4 the sharing....
    btw selamat hari raya.......(^_^)

    ReplyDelete
  2. tengs 4 da resepi..haha bj rya yg meletupps hrus dismpn dlu 1st raya pkai yg biasa2 jer dlu

    ReplyDelete
  3. wah..pandai masak,nti leh la kawen cepat2 na..hihi

    ReplyDelete
  4. selamat hari raya too :)

    alahai.. biasa2 aja. yg tu pun recipe ambil dr orang. share2 :)

    ReplyDelete
  5. chocolate cheese cake tu menyelerakan betol.. i think i should try it.. :))

    ReplyDelete
  6. sayang~ terliur nye kite tgk cake tu syg. nak sepotong. wait! cukup ke one slice? hehe

    thanks for sharing comel :)

    ReplyDelete
  7. slm fatin ;)
    slmt hari rye.
    thnks share resepi2..i loike ;)
    fatin nk tnye nih..cream chease gne jename laen boleh ke yek? actually sy cri cream cheese brand tue dkt 2 3 tmpt x jmpe..huhu..
    kt mmg kene gne vanilla essence yek? takley gne perisa laen..

    ReplyDelete
  8. yeaaa!!! nak try buat. hihi.thanks kak fatin for the recipe =)

    ReplyDelete
  9. kak fatin,agak2 modal untuk sebiji kek tu berapa ek ?

    ReplyDelete
  10. double boil tue mcm mane ek ? ^_^

    ReplyDelete
  11. thank you bila la dapat buat kek cam ni..kek biasa pun kureng

    ReplyDelete
  12. ntk oreo cheesecake,butter tu berapa byk?

    ReplyDelete
  13. fatin, ade beza eh dairy n non-dairy? kalau guna same whipping cream utk 2nd and 3rd layer boleh x?

    ReplyDelete
  14. fatin, akak amik resepi nih yerk....walaupun akak dah ade banyak resepi cheese cake..tp tetap nak amik jugak...at least teringin jugak nak try...tq..kalo jadik buat nnt n dapat di post kat blog akak kredit kan fatin yerk...

    ReplyDelete
  15. slmt ari rya gojess:)
    kte amik ye resepi...huuuu:)

    ReplyDelete
  16. nak tanya boleh tak kak fatin omel ? hee. boleh tak lau kte panaskan ats api/msk je gelatine yg mix dgn susu pekat tuk buat oreo tu ? kalau tak nak gunakan microwave. bole tak, bole tak ? jawab yea. maaf ler. sy baru nk blaja memasak-,-
    tenkiuu kak ;D

    ReplyDelete
  17. nk tanye..kalo nk bli kek ni bole x? ;)

    ReplyDelete
  18. Wow, nice. Thanks for the recipe

    ReplyDelete
  19. Lawanye owner blog..:D

    ReplyDelete
  20. may i ask , utk oreo cheesecake tu kn , gelatin tu gune 1 1/2 kn , bole tak nak tahu exact sukatan die . most thanks .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Hasniza,

      baru perasan rupanya tak tulis sudu besar. maknanya 1 1/2 sudu besar :)

      Delete
  21. Salam Fatin ;) bolh bg angrn x,modal nk buat oreo cheesecke tuh?tq <3

    ReplyDelete
  22. Salam fatin.. nk tny 1 1/2 gelatin sukatan sudu ke apa ea..

    ReplyDelete