Wednesday, August 24, 2011

resepi : kacang panjang tumis kicap asam.

Assalamualaikum.

hari ni buat spaghetti bolognese utk berbuka.
tp sbb tok ada di rumah, harus masak nasi n lauk2 simple jugak.
takut tak kenyang katanya makan spaghetti. ahah.

just na share this simple recipe utk masak sayur.
masak kobis or kacang panjang sesuai utk resepi ni.
super simple. cepat. n sedap kalau makan panas2.
oh kalau makan ngn bubur pun sodapp.


(utk 3-4 org makan)

bahan2 :
kacang panjang
1 senduk bawang mesin
1-2 senduk cili mesin (org panggil cili boh la kot)
gula n garam
1/4 cawan air asam jawa
kicap manis

cara2 :

1. tumis bawang n cili mesin sampai naik bau.
2. masukkan gula n garam secukup rasa.
3. letak air asam jawa n biar mendidih.
4. masukkan kacang panjang n gaulkan dgn tumisan td.
5. letak sedikit kicap.
6. biarkan sekejap.
7. siap!!

*boleh je kalau nak letak bwg merah yg dipotong, cili besar, ikan bilis,
ayam yg dipotong kecil, etc. ikut kreativiti korang.

resepi ni mudah. i guess ramai je tau.
tp niat sy hanya nak share. so, selamat mencuba!
:)

8 comments:

  1. tq 4 sharing.tgh nk cr ilham for new recipe n suddenly awak ada wat sl simple recipe.thnx:)

    ReplyDelete
  2. sedapnyerrr...da r mang favourite kacang panjang :)

    ReplyDelete
  3. nak try buat la esok..heeee ;p

    ReplyDelete