Tuesday, August 16, 2011

recipe : kentang masak sambel indo.

Assalamualaikum.

been quite stress n i know,
masak adalah terapi utk diri sy.
so berbuka kali ni mcm biasa, masak lauk2 aja.
pencuci mulut kalau rasa nak makan.

btw hari ni nak share ngn korang resepi kentang masak sambel indo.
harus tulis lelaju sebb skang dah pukul 7. eheh.


bahan2 :
5 biji kentang
4 biji cili merah (ditumbuk)
4 biji cili hijau (ditumbuk)
bawang mesin (yg dah dikisar)
halia (sikit saja, ikut korang)(ditumbuk)
1 helai daun limau purut (disiat2)
gula
garam

cara2 :

1. kupas kentang n rendam sekejap dlm air. (just
na bg rangup n tak lembik sgt time masak)



2. potong kentang ikut kreativiti korang.
aaa. paling senang buat cam bentuk wedges tu je la kot?
aha.
then goreng n ketepikan.



3. dalam kuali, panaskan minyak. minyak nak lebih sikit pun takpe sbb nanti dea
sebati dgn pedas cili n meresap dlm kentang. *but not good. huu.
4. bila minyak dah betul2 panas, masukkan 2 senduk bwg mesin.
5. kacau n bila dah naik bau, masukkan bhn2 yg korang dah tumbuk td tu.
masa tumbuk ngn lesung tu, masukkan terus gula n garam. biar rasanya nanti sebati
dalam perencah tu :)
6. kacau lama2 sket. bila dah naik bau, masukkan kentang td n daun limau purut.
7. kacau n biarkan selama 3-4 minit. tutup api.


8. siapppp!

kalau yg jenis suka pedas, disarankan tambah lagi cili tuh ye.
yg ni version mild2 je. wink.
till then, selamat mencuba
n selamat berbuka! :)

19 comments:

  1. harus cubaa. dapnyeee dapnyeee

    ReplyDelete
  2. awesomeness. me love cooking too :D

    ReplyDelete
  3. nk cubala... suka mkn kntg yeay!

    ReplyDelete
  4. cedap!!!sangat suke sambal2 camni!

    ReplyDelete
  5. Looks yummy! Benda macam ni kalau lagi pedas lagi sedap :D

    Selamat berpuasa fatin! ^^

    ReplyDelete
  6. Salam fatin.Suka kentang ya. kalau suka kentang cuba stuff potato resepi kat blog aunty.Mesti fatin suka.Nini kirim salam.

    ReplyDelete
  7. hiihii.. kentang!!!
    saya sukerrr...
    klo dekat kafe.. harus beli utk lunch!!

    ReplyDelete
  8. wah sukanya...sbb simple...ehe~
    bakal cuba dlm bulan puasa...weee~
    tq fatin

    ReplyDelete