Thursday, August 11, 2011

how to mix n match your long skirt.

Assalamualaikum.

one of my hobby is to mix n match things.
lebih2 lagi baju.
for me, fashion is trend. but style is something that people sees in you.
try to avoid wearing things that u think u're not comfortable
but u've tried hard because it's a trend.
it's a big NO for me.
kenapa perlu ikut orang kalau kita sendiri tak selesa kan?
jadi diri sendiri lagi seronok.
well, reference tu perlu.
yang sesuai, kita ikut.
yang agak2 kureng sesuai, tak perlu lah ikut :)

di bwh ini adalah mix n match baju2 menggunakan main,
blue black maxi skirt.
bagi sy, long skirt tu perlu bagi setiap gadis.
sebabnya dea boleh bagi pelbagai ilusi optik pada org yg memandang. ;p
cth seperti sy yg memiliki sepasang peha drumstick yg besar lagi comel,
pemakaian skirt dpt mengurangkan rasa terkejutnya rakan2 sekeliling
dengan kehadiran peha drumstick sy. makanya risiko utk
rakan2 terdekat terkena serangan jantung semasa date bersama sy dpt dikurangkan.
(-_-)



this is more to formal wear. agak2 nak melawa skali skala kat
office, apa salahnya pakai mcm ni kan. kalau pegi class pun okayy :)


habis keje, cabut belt. keluarkan baju ke luar. ni utk santai2
n hang out tgk movie bersame2 rakan2 pd lewat malam ataupun pd hari ahad.
hmm. sy slalu set dlm fikiran yg hari sabtu adelah hari berpakaian cantik2.
dan hari ahad adelah hari yg loose, santai, menikmati sarapan pagi smbil baca paper.
jadi gaya begini adalah gaya pada hari ahad. ;p


if nak pakai mcm diatas. disarankan warna baju kat dalam
match dengan tudung. baru naik seri.
lagi menarik kalau tudung tu bercorak since baju dah kosong.
bercorak tak semestinya bunga2 ye. abstrak pun boleyy. aha.

for those who wants something fresh. cuba pakai warna yg terang
n defined. sesekali, pakai tudung bawal pun comel bila pakai long skirt ni.
:)

tired of wearing batik everytime pakai kebaya?
cuba try dengan long skirt korang :)

last but not least, lace. i always love laces. konon perasan sendiri, ada
effect classic n elegant di situ walaupun org tak pandang pun kite. eheh.
tp apa2 pun, once da pakai baju laces, elakkan pakai skirt/ tudung/ accesories
yg sarat/ berwarna warni.
make it simple. yet exclusive. :)

cadangan2 di atas hanyalah pendapat dari sy.
sy bukanlah professional dlm bab ni, but it's what i think
n i would love to share it with people around me :)

till then,
nite people!

36 comments:

  1. nice....tips yg berguna...like3..:)

    ReplyDelete
  2. love the idea wear skirt with kebaya.. saye segan lah kalau nak masuk kan baju dalam kain.. but most people did.. bile buat mcm tu, i feel like i'm wrapping my body, not covering it.. bile dah tak reti nak bergaya tu, saya prefer cuci mata tengok perempuan cantik, pandai bergaya mcm awak.. (i think i sound like a lesbian.. oh no!)apepun, selamat bersahur :)

    ReplyDelete
  3. chumell..sy ni jns tkot nk pakai skirt..tkot x sesuai..tp nk try lah ngn gaya fatin nih..tanx syg sudi share :)

    ReplyDelete
  4. kakak...tips yg mnarik...ske2...btw...akk cmel la...ske tgk...sme cam kak aza n kak fatin liyana..

    ReplyDelete
  5. maya suuuuka sangattttt ^^ mekasih ye ~ jemput jemput akak datang blog Maya ye kak ^^

    Maya hargai !

    ReplyDelete
  6. i selalu pakai kebaya dengan maxi skirt.sbb bila pakai dengan batik rasa susah je nak jalan.lol!.


    nice fatin;)

    skirt u tu tak mcam maxi skirt yang ada sekarang.yang kembang mcam princess maxi tu..ni beli mana ye?rnr?

    ReplyDelete
  7. paling sadis bile bdn gemok camni ... langsung taley nak dress chanteq2, uwaaaa~~

    ReplyDelete
  8. tq for the tips...hihi bru nk berjink2 pkai skirt..

    ReplyDelete
  9. ateen-- susah nk post comment sbb nk ada 1 bnda kacaw..verification code tu.. tukar setting ble? huhu..tapi, kalau xnak pon xper.jz nk gtaw jer <3

    ReplyDelete
  10. wahh..suka2... slaloo2 la share tips ye, sis!!XD

    ReplyDelete
  11. saya plg tkt utk pki skirt...u know wat....i feel not confident...xtau npa...ur ideas make me change my mind...try something new...anyway, thanx.

    ReplyDelete
  12. kak fatin selalu beli long skirt kat mane?? macam yg kat atas tuu... saye ssh laa nak beli, sbb tggi sgt kut,,,, around 174 cm,.. ade idea x , nak beli long skirt kat mane, minat sgt...

    ReplyDelete
  13. suka tgk fatin pakai long skirt sbb nampak cantik sgt2..saya pun ska pakai tp kurus so x bape terletak haha...gaya yg 1st plg cantik.

    ReplyDelete
  14. nice tips sbb sy pun suka pkai long skirt wlaupun diri ini pendek hik3 :D

    ReplyDelete
  15. q fatin..

    sy ni kurus jgk la orgnye..org ckp sy sng nk berpakaian..tp..sy rs sy x..sy ad skirt labuh uh..tp bukn yg ni..yg kmbang ckit..
    mtk tlg akak bg tips pemakain skirt ni bg org kurus cm sy leh??sy x taw baju cmne yg leh match ngn skirt labuh sy ni..n xnk la nmpk kekurusn sy sgt..ASAP!!
    sy tnggi 158cm berat 46kg..18thun..huhu..

    ReplyDelete
  16. Dah dapat inner neck.. thanks fatin =) hmm.. thanks =)

    ReplyDelete
  17. hye faten! sgt suke lace jugakk!!

    ReplyDelete
  18. lawa..ske tudung corak2..=D
    sis, pasnh kalu leh wt la cadangan fesyen tok raye..hee..tema thn nh wane ape ek..^___^

    ReplyDelete
  19. nice tips:)
    tp kan kalau tak bape nak tinggi tu sssuai ke pakai long skirt erk? huhu

    ReplyDelete
  20. suka.suka.suka. sy slalu prob bila nk pakai long skirt.. xtau nk match kan dgn baju apa

    ReplyDelete
  21. nice..sy suka the kebaya mix with skirt...it lo0k fantastic + elegance

    ReplyDelete
  22. cara nk matching kn warna bju n skirt tu ?

    ReplyDelete
  23. cara2 nk pkai bju n skirt yg belainan color tpi matching . acanee ? bolee tnjuk skit . "_"

    ReplyDelete