Pregnancy Journey and Motherhood

Assalamualaikum and Hi,

It feels surreal when I first open my eyes on the first day of being a mum. Pengalaman bersalin memang tak ada galang ganti nya. Dah lama sangat rasanya peram cerita pasal pregnancy ni so.. let me begin :)

Tapi cerita ni panjang sikit la ye. with lots of pictures. don't say i didn't warn :p

Masa tahun ke 3 kawin i was a bit worried since dah 3 kali gugur. sedih sebab bila tengok kawan2 pregnant and finally give birth. me, cried in the toilet while looking at the blood during my misscarriage :'(

Then i started eat clean, change my diet. ambil makanan sunnah, ambil acid folic and went to gym. Alhamdulillah after 2 months betul2 komited, Allah gave the most precious gift. a month before i got pregnant, my parent brought me to perform umrah. kat sana memang berdoa supaya dikurniakan zuriat yang baik secepatnya. because at that moment i feel that i am ready enough to be a mother. plus, husband masa tu dah start suka kids. previously dia workaholic and enjoy being kid-less lol. but when he said he's ready, masa tu lah Allah kurniakan zuriat.

memang betul, rezeki tak pernah salah alamat :) jadi pada sesiapa yang masih lagi berusaha dan menunggu, remember that your time will come. berdoalah dan yakin bahawa Dia sebaik2 pemberi rezeki. fatin selalu amal ayat seribu dinar masa lepas solat. baca 3 kali. kemudian baca ayat ni (di bawah) 3 kali. then hembus dekat perut supaya ada rezeki anak yang soleh dan solehah. tak sangka Allah perkenankan doa. fatin suggest baca ayat seribu dinar tu sambil ingat maksud2 ayat tu. dan yakin dengan apa yang kita baca. In-Sha Allah.

AYAT SERIBU DINAR 3X



SURAH SAAD 3X



Masa dapat tau pregnant bersyukur sangat tapi sangat berjaga2 since ada history misscarriage. masa check up to 7 minggu tak nampak apa2 kot. setiap kali pegi jumpa doc rasa macam nak nangis sampai doc kata "if it is there, it's there. if it is not, pray for the best". doc tu sangat bagus sebab dia bagitau facts, tapi biasalah perempuan kan.. hati tisu huhu.

So every week lah Fatin n husband pegi DEMC untuk check baby. masa minggu ke-7 dah nampak and happy nya sampai nangis lagi. haha yes memang drama air mata je time pregnant. happy nangis, sedih pun nangis. tssk. masa minggu ke-9 kena ke London pula sebab ByFatinSuhana ada fashion show kat sana. everything dah book and bayar so dengan berat hati nya pergi after consult dengan doctor. doctor bagi ubat kuatkan rahim supaya perkara yang tak diingini tak berlaku.

First time masa dekat London tak rasa enjoy sebab dok kat rumah je tak kemana-mana. rasa pening sangat. nasib umi abah farah n syahmi ikut sekali. ada yang tolong bantu2 husband untuk preparation fashion show. rupa-rupanya masa dekat sana fatin baru start morning sickness. first time muntah masa kat sana and husband be like, " yeay sayang, u betul2 pregnant! u ada morning sickness!" and i was " really hubbyyyy". mungkin dia terlalu excited tengok bini dia muntah, bini lembik tapi dia sengih2. haha. seriously i don't know what is he thinking :')

My morning sickness agak teruk, Fatin turun 7kg. masuk 4 bulan baru okay ada selera. tapi tak boleh makan pedas n benda2 berminyak. hanya suka makan ikan, ayam n sayur. sangat healthy huhu. 


This picture was taken 4 hours before the contraction begins. perut tuuu haha. masa tu dah 40 minggu and doctor minta datang untuk check bukaan. sampai hospital UMRA pukul 10 malam and doctor check bukaan baru 1 cm. tapi tak ada contraction pun. so doctor cakap boleh balik once ada contraction boleh datang.

Masa tu dah start berdebar, penantian selama 3 tahun hampir tamat. tak sabar, takut, excited semua ada. on the way balik rumah drive thru Mcd dulu walaupun sebelum ni tak ada lah suka sangat pun fast food, sebab takut mengidam time pantang nanti hehe.

Pukul 2 pagi tetiba rasa lain maciamm. asal senak sangat ni. tapi biar je dulu layankan tidur je lah. walaupun masa tu dah start rhytm tapi seorang fatin memang pentingkan tidur yang berkualiti huhu. pukul 4:30 pagi rasa dah tak tahan sangat dah sakit. kejut husband cakap sakit tapi selang 30 minit je. husband kata tahan dulu. dia ajak pegi lepas subuh. masa tu dah start tidur2 ayam sebab bila datang contraction boleh tahan sakitnya.

Lepas Subuh umi buat breakfast Milo, roti and ayam kampung mentah untuk tenaga. terus ke hospital and masuk ward. bila doc check, baru 2 cm. alahai lambat pulak buka nya. sambil menunggu bukaan buka, tetibe air ketuban pecah. masa baring tu rasa dah bunyi 'plop' tapi tak tau pulak air ketuban pecah. masa Fatin nak ke bilik air sebab nak ambil wudhu untuk solat Dhuha, terus keluar air yang sangat banyak.

Masa tu panik and nurse cepat2 datang and check bukaan, still 2cm. tssk. tapi nurse suh pegi labour room juga sebab air ketuban dah pecah n biasanya after pecah, bukaan akan buka cepat sebab sakit akan makin terasa.

I was at the labour room from 11am untill 5pm. masa 5 pm still 2cm, tapi sakit tu macam dah boleh nak beranak nak membuang je rasa. doctor check heartbeat baby setiap kali contraction makin rendah n she suggest to operate. masa tu sedih la sebab planning nak normal. tapi doctor cakap risky pada baby. bila dengar doctor cakap pasal baby, i terus redha.

n yes, i went for C-section. setengah jam je pastu baby pun keluar dengan kuatnya menangis hehe.


Alhamdulillah, lahirlah seketul Sophea Ayris Bte Abdul Mueiz pada 30 November 2017. berat 2.93kg. husband cakap masa doctor panggil suruh tengok baby dia macam terkejut sekejap sebab tak percaya and how cute she is. Alhamdulillah ya Allah.. baby sihat dan selamat. that is all i ask..

If u ask me how's motherhood. i would say it is very tiring but very exciting. rasa gap yang kosong dah ada fill in. penat menyusu, tapi puas. penat berjaga malam tapi suka. entahlah, tak paham jugak perasaan ni tapi best la. hehe. yang penting positif je. so apa2 yang mendatang, kita akan fikir dengan perkara yang baik2 sahaja :)

During her aqiqah masa habis pantang

Now, enjoy her pictures! my Sophea Ayris, kesayangan ibu dan daddy. i love you so much. so cheeky and playful. but very gentle and friendly. sangat mudah dijaga, tak memilih bab makan. Alhamdulillah Allah bagi Fatin n husband tunggu 3 tahun untuk dapat sebaik2 zuriat. moga zuriat2 selepas ni juga baik2 Aminn..

 














                



She's 10 months now and i am veryyy excited as it is only 2 months for her 1st year birthday. Ibu plan macam2 dah ni Sophea hee.

To all my friends and readers, percayalah setiap rezeki itu Allah bagi dengan kadar tertentu dan ada sebabnya. sentiasa lah tundukkan hati kita. kuatkan diri kita pada agama dan percaya 200% bahawa semuaNya datang dari Allah.

Thank you for reading this entry! lama tak menulis, sekali tulis terus panjang hehe. take care people :)

Comments

  1. Alhamdulillah, perancangan Dia yang terbaik. Dia lebih mengetahui segalanya. Tahniah Fatin & suami. Assalamualaikum Sophea =)

    ReplyDelete
  2. memang comel betul.. tahniah fatin :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular Posts