Sunday, February 24, 2013

samun bersenjata.

Assalamualaikum and hi.

Since esok adalah hari bekerja, haruslah sangat busy masing2 kan. wanna share something with you guys. ini sekadar peringatan dan contoh agar korang semua ambil perhatian dan sentiasa berjaga2, terutamanya para gadis.

last 2 weeks, sy disamun oleh lebih kurang 8 lelaki. mereka menaiki 4 motor (kurang pasti motor apa). at that moment i was alone in the car. 2 of the motorcycle blocked at the back of my car. and the other two, both of them open the left and right side of my car.

yang belah kiri terus ambil handbag sy, dan yg belah kanan pegang besi sambil ugut suruh diam. i was shocked n i screamed. but nothing happened. this horrible incident took less than 1 minute. after they ran away, i drove the car and tried to chase them but most cars drove so slow and macam buat tak faham je (which i know, of course la dey all tak faham). but what makes me cried is because, there are people who saw the whole incident and they just didn't do anything.

after that, i went to police station, make a report.. and the normal procedure goes on.

so. to make it short :

ALWAYS lock your door. 
ALWAYS put your belongings in different area in the car 
(example, purse : drawer, hp : bawah seat driver/sisi, handbag : bawah seat, etc). 
ALWAYS bring protection with you. 
HON kereta nonstop bila org ceroboh
TINTED kereta.

ramai yang bagi nasihat. Alhamdulillah.. thank you for your kind advice :') i am actually a very protective person. sy sentiasa akan pastikan kereta sy ada pepper spray, pisau kecil. sentiasa letak purse dan hp berasingan dgn handbag. sentiasa pastikan kereta berkunci. sampai kalau siblings, close friends yang masuk kereta sy rasa annoyyed sebab sy suruh dey all cepat2 lock kereta, etc. tapi itulah, like what umi said.. kalau benda dah nak jadi.. memang macam tu. kadang2 orang yang sangat berjaga2 akan terkena. kadang2 orang yang careless takkan apa2. 

jom amalkan doa ini selepas kita baca doa naik kenderaan ok? :)
Alhamdulillah.. sy banyak berdoa supaya sy diberikan peluang kedua untuk bertemu dengan 8 orang lelaki muda itu (anggaran lepasan SPM). entah macam mana, sy ditunjukkan jalan. siasat punya siasat tahulah sy dan beberapa kawan rapat sy bahawa mereka semua orang temerloh (nak jugak asal pahang eh. tssk). report semua dah diberikan kepada pihak polis. Polis pun terkejut macam mana dalam tak sampai seminggu kami jumpa mereka ini. tapi itulah.. berkat doa semua :) doakan mereka mendapat pengadilan yang selayaknya agar menjadi pengajaran tak semua benda yang kita mahukan ini mudah didapati (dengan mencuri). 

polis ketika ini sedang membuat pantauan bagi setiap dari mereka. Alhamdulillah.. pihak polis juga sgt banyak membantu. kiranya 8 org tu sedang diperhatikan dari segenap segi. Insha-Allah, jika semuanya tak ada masalah.. berjumpalah lagi sy dengan mereka semua. tapi kali ini, di balai polis. 

for the meantime.. sesiapa yang ada contact number sy bolehlah message sy di nombor lama. i've lost all of your number :'( thank you and take care okay? :)

32 comments:

  1. nasib baik akak xape2.. nnt xde sape nk update blog nie lg.. sy nk bc ape? :P *just kiddding* btw, alhamdulillah akak selamat :)

    ReplyDelete
  2. Fatinnnnnnn, alhamdulillah awak selamat dan dh jumpa semua bdk2 tu..

    Ya Allah plg risau bila berkait dgn nyawa kita, sy pernah diragut, agak trauma. kita sbg perempuan kena selalu bhati2..

    Take care fatin.. =')

    ReplyDelete
  3. Alhamdulillah yang penting fatin selamat

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah. yang penting fatin selamat

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah syukur fatin tak apa2... takpa lah, Allah dah lindungi fatin... syukur atleast yg hilang tu handbag not nyawa... hati2 ya fatin :)

    ReplyDelete
  6. May Allah protect us always..always remember it might be kaffarah for our previous mistakes..Wallahualam..

    ReplyDelete
  7. itulah..org melayu ni selagi tak kene baru tak beringat tak berjaga kan..

    hmm..xpe..alhamdulillah sume dah ok
    so adik..takecare ok :)

    ReplyDelete
  8. Skrg ni mcm2 blaku...nyawa manusia ni dh mcm xde nilai....
    pe2 pn alhamdulillah, fatin selamat...tp still mesti kena sntiasa bjaga2...

    ~Admin : QasehMuslimah-Munirah~
    http://qasehmuslimah-munirah.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah kak fatin takde pape. :) peringatan untuk semua kan, especially kita yg perempuan. :(

    ReplyDelete
  10. masyaAllah.
    tu yg paling risau kalau drive sorang2.
    nasib baik fatin selamat.

    http://ninimohd.blogspot.com

    ReplyDelete
  11. alhamdulillah kak ateng tade pape.....harta boleh dicari,nyawa hanya sekali ..

    ReplyDelete
  12. oh my god... seramnyaaaaa... thanks for sharing

    ReplyDelete
  13. ya Allah takutnya :( Alhadulillah kak fatin tak ape2..kan bagus kalau mesia buat hudud.

    ReplyDelete
  14. As salam...sangat ngeri bila dengar... Yang kena-hanya Allah y tahu betapa takutnya Fatin kan...Alhamdulillah...semua selamat...thnx ye fatin ats nasihat n tips...kita perlu berjaga-jaga ^_^ & byk berdoa mnx perlindungan...insyaAllah...

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah yg penting diri awak selamat. ada terbaca status fatin lewat mlm yg fatin kene samun tu. Risau je..

    Insyaallah sama² kita lbh peka keadaan sekeliling esecially bila kita sorang².. semoga kita semua dijauhkan dr bahana org yg x berperikemanusiaan ni..

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah..yang penting selamat, betul tu..kdg2x..yang berjaga2x kena..yg careless tak pulak..haha..sy pun camtuu..masuk je kereta mesti cepat2x kunci pintu..sentiasa beringat kan..well,..bende da pun jadi, so peringatan untuk next pulak la kan... Harap fatin okey..

    ReplyDelete
  17. yaa...walaupon kita terlalu berjaga2, but still kena jugak, ada hikmah atas apa yg jadi. apa sekalipun, Allah yang Maha Berkuasa. kita hnya mmpu berdoa, berusaha jaga diri, n yg selebihnya dengan perlindungan n kuasa Allah.

    alhamdulillah...kak fatin x injured.

    ReplyDelete
  18. Ya Allah, takut nya dengar citer Fatin ni. Alhamdulillah la diorg tak apa2 kan fatin. lepas ni Fatin boleh try gantung baju kemeja laki kat keta kalau drive sorang2.just advice je =)

    ReplyDelete
  19. Alhamdulillah , tapi dunia sekarang . Pfft .

    ReplyDelete
  20. sebagai orang temerloh, saya amat malu kejadian ini boleh berlaku. mohon maaf dari anak jati temerloh :(

    -koi anak temerloh-

    ReplyDelete
  21. This is scary.. Nasib baik akak ok kan.
    Smua harus jadikan ni pengajaran. Thanks akak sbb kongsikan tips2 ni..

    ReplyDelete
  22. ya Allah..nasib baik xde pape terjadi kat fatin..
    hati2 tau...

    ReplyDelete
  23. takutnya ! nasib baik kak fatin x kena pape . lepas ni kena beli pepper spray jugak la . balik skolah jalan kaki kot ;(

    ReplyDelete
  24. Orang memang tak letak handbag kat sebelah seat la dik...
    Bahaya.Akak rasa mereka dah perhatikan awak dari awal.

    ReplyDelete
  25. nak jugak orang temerloh..tssk :'(
    akupon "macam" dirompak semalam. satu kereta pajero kot block belakang kete ,waktu tu pas maghrib.dalam kete ada aku ngan mak aku je..dah ah pintu kete bukak..pastu mak aku terus tutup kete sume ,naikkan cermin, hidup enjin..padahal bebudak laki TU nak tarik kete dia yang parking kat sebelah sebab rosak je HAHAHHAHAHAH *diaorang sume muka brader2 woo..takuttt

    ReplyDelete
  26. sabar ep akak,,kwn sy pun pnh kena

    ReplyDelete
  27. Betol fatin, kalau nak jadi..ape-ape kita buat pun akan jadi gak.

    Ada satu hal saya perhati, belajar dan cuba sentiasa amal, kalau apa-apa kita buat dengan 'ingat Allah' melalui doa, insyaAllah akan selamat. Mcm ibarat rumah lengkap dengan CCTV, alarm, anjing etc, tapi kalau lupa nak serah semuanya pada Allah SWT, semuanya jadi sia-sia. Pasti kita tak selamat juga akhirnya.

    Mak ayah saya pernah kena kejar dengan orang jahat. Suruh berhenti kereta dekat area ampang. Memang ayah pecut laju giler dan mak plak tak putus-putus berdoa. Alhamdulillah, mereka selamat. Mak sampai sekarang fobia naik kereta tengah malam kat area KL.

    Alhamdulillah tertumpas jugak budak 8 orang tu ye. Moga kes dapat selesai secepat mungkin ya. Take care, fatin.

    -orang temerloh-

    ReplyDelete
  28. Memalukan org TEMERLOH saja...kalau xde duit...pie cari kerja.....:)

    ReplyDelete