Sunday, July 17, 2011

sardine ring.

Assalamualaikum ;)

td umi suruh sy check, stock tuna chunks ade tak kat rumah.
check2, dah habis!
sy sgt malas nak kuar hanya utk membeli tuna chunks.
tapi esok, farah na bwk bekal ape kat skolah?
tssk.

n nasib baik teringat sardine ring ni.
sgt senang. n sedap.
effortless kate orang.
resepi ini juge sy belajar dari blog mak bestie sy, ninie.
tehee. my family suka mkn ni.
cuba lah try, mana tau family korang pun suke ;)


bahan2 :
1 tin kecil sardin
1-2 biji bwg merah
1 biji lada merah (besar)
asam jawa
roti paratha (digalakkan pakai jenama kawan. tp brand ni je ade kat rumah skang)

cara2 :

1.mula2 korang bahagikan roti paratha ni kepada dua.
sekeping roti paratha blh dpt 2 sardine ring,
so ikut korang lah nak berapa byk ringsss kan. ahah.

2. kemudian, potong cili dan bawang. tumis bhn2 tu.
masukkan sardin n lenyekkan isi ikan supaya hancur.
tp jgn lah hancur sgt. biar ade chunks sikit.
then letak air asam jawa sikit. n sedikit garam ikut
citarasa korang sume. dah masak, sejukkan sekejap.
(make sure sardin korang pekat ye, tamo kuah2 bagai)

3. then letakkan sardin tu macam di atas ni :)

4. slowly, gulung tuna tu.

5. gulung sampai jd mcm ni! macam kuih rokok arab da gaye.
*mengidam. tssk.


6. kemudian temukan kedua2 hujung td supaya jd bentuk mcm ring. yeay!

7. so dea akan jadi mcm ni. sy buat 4 je pun. boleh la farah share ngn kwn2 dea esk.
ahah. sy ta goreng terus, so sy letak sardine ring ni dalam tupperware dan letak
dalam peti. tp kat chiller aje lah. so, esok pagi bibik boleh goreng dan siapp!

korang boleh cuba buat ni utk makan petang
or just for lunch. sbb bile dah goreng,
nampak gaye mcm pastry pun ade gak.
kenyang sebenarnya.wink.

till then korang,
selamat mencuba!
;)

30 comments:

  1. huhuhu.. gud recipe.. nk try la.. hehehe..

    ReplyDelete
  2. Ololololo cweetnyaaa kakak che wan! :D
    macam sedappp.nak trylahh :D

    ReplyDelete
  3. dari slalu makan roti canai kan, try la buat sardine ring neh. hee. cube tau! :)

    ReplyDelete
  4. wahh,,nampak sedap,,senang pun senang ,,leyh buat esok tuk sarapan,,^^

    ReplyDelete
  5. finally, ada idea baru with paratha! hehe. thank you fatin! just nk tny, paratha tu, before letak sardin tu, fatin tekan2 make it bigger or memang size paratha tu besar? anis punya kat rumah ni, macam tak sebesar tu. huhu

    ReplyDelete
  6. wowww...mcm senang je nk buat...nk try lah

    ReplyDelete
  7. baca entri ni pukul 2.30am. argh menggulupur terus. LAPAQ. fatin jahat. :P
    mamak la jawabnya

    ReplyDelete
  8. adoii... terus tliur!! nmpak sedappp je ^_^

    ReplyDelete
  9. nampak yummy!..tq for sharing this.. bleh wat resepi bfast pasnih :D

    ReplyDelete
  10. wah...
    menarik nye..
    confirm nak kene cube nie....
    donat sardine ..ehhehe

    ReplyDelete
  11. wahhh boleh buat time buka posa nnati hihik =)

    ReplyDelete
  12. wow donut prata sardin fatin..

    ReplyDelete
  13. waah thanks for the recipe fatin suhana. will try to make it(: xDxD

    ReplyDelete
  14. fatin skrg banyak recipe baru :D nak try jugak !

    ReplyDelete
  15. dah try dah td..^_^...tp sy gune kawan nye brand utk roti tu..tp hasilnya mcm x besar sgt mcm dlm gambar tuh...T_T..tp sedap.....thanx for the recepi....=)

    ReplyDelete
  16. sedapnyaaa nampak . nk try ...

    ReplyDelete
  17. hye awak! i adore you! hehe.. saya dah cuba resepi nih. betul la awak cakap. famili saya suka! semua kata sedap! tenkiu awak! nanti promote resepi yang mudah mudah lagi ye. teeeheee.. :)

    ReplyDelete
  18. hye fatin..
    i dh try wat sardin ring ni.
    tp paratha i pecah! huwaaa..!!! :(
    x sempat gulung abes dh pecah and paratha i x besar mcm dlm pic pun. huhu.
    hmm, maybe i gne yg murah kot. 2 yg jd gtu. huhu.

    < ija >

    ReplyDelete