Monday, November 7, 2011

my raya.

Assalamualaikum :)

walaupun raya dah lepas, still, selamat hari raya Aidiladha people :)
how's your raya?
sy kat kuantan ni biasa2 aja. sebenarnya sy baru tahu
yg culture beraya Aidiladha di pantai timur ni lain dari negeri2 lain.
err. well. if i'm not mistaken la.
if di sini, kami tak banyak ziarah2 rumah org.
rutinnye, selepas solat raya kami semua balik rumah n makan2.
lepas tu tukar baju n for guys, bersiap utk sembelih binatang korban.
while ntuk perempuan, kami akan masjid gak, gotong royong utk masak
ramai2.
pagi tu buat nasi lemak utk bagi tenaga kami semua bekerja.
lepas semua dah makan, buat lauk utk lunch pulak sementara
yg laki korban binatang n lapah2 semua.
mmg letih, tapi best! sbb buat ramai2. ahah.

n after dah selesai semua, kami pun balik rumah.
n seperti biasalah kan, online fb.
rase cam pelik gak la knape time raya Aidiladha org2
sume pakai baju lawa2 giler, beraya rumah org, mcm
raya Aildilfitri.
coz sy tak pernah mcm tu. wuu. ayat cam sedih je. ;p
of course la pakai baju kurung gak, but raya korban biasanya
mmg di surau aja n tak berziarah. just knew that negeri2 lain
mmg akan ziarah semua. bestnyee. rase mcm nak join je. ahah.
tapi takpe, mana2 negeri pun best. there's no place like home :)

btw, currently sy sedang bercuti! seminggu okayy.
time kasih kepada uitm sbb bagi cuti midsem!
i really need a break since last 2 weeks byk assignment, tests semua.
hoping that i can get back to uitm with a new spirit!

till then people, gambar raya takde. sbb dok sibuk kupas mempelam,
bwg bagai. ahah.
catch ya later! :)

17 comments:

  1. hee.
    kita kat johor nih pun take ziarah semua dear.
    tuh time raya puasa jew.
    raya haji masak untuk saudara mara and makan makan dengan saudara mara jew.
    cuma pagi raya lepas solat ada tahlil sikit.
    :)~

    ReplyDelete
  2. sy pn braya mcm akak jgk . rya kat tmur . ahak .. emm, pkai bju krung pn skjap jep :(

    ReplyDelete
  3. kelantan meriah kalau raya haji,tapi tahun ni onie beraya di puncak je,sadis di situ.....

    S A L A M A I D I L A D H A :D

    ReplyDelete
  4. eheh.. the same goes with selangor.. xde melawat2 sgt, cuma ada certain je buat open house aidiladha. tpi dlm satu dua rumah je. haa...

    ReplyDelete
  5. situasi kite same ler bile time raye aidiladha.
    btw,salam aidiladha =)

    ReplyDelete
  6. dgr cite kelantan n terengganu mmg meriah time raye korban nie,smpai 2,3 hri smbut..rse cam nk join je..huhu..:p

    SALAM AIDILADHA :)

    ReplyDelete
  7. wahhhh..nampak fatin suhana kat ecm td.selisih sebelah je.tp segan nak tgur :)

    ReplyDelete
  8. saya pun orang pantai timur. Memang sama je budaya kita, except kami lebih senang buat makan-makan kat rumah je. Hehe. Btw, selamat hari raya korban.

    ReplyDelete
  9. slamat ari raya aidiladha wat kakak fatin suhana... :)kami kat kedah nie, kalu yg x wat korban, mcm raya aidilfitri gak,kami akan ziarah kubur n ziarah umah sedara n kwan2...

    ReplyDelete
  10. selamat hari raya aidiladha juga..!taun nie umh sy rye meriah bab frst tme korban kt umh.dpt tgk lembu kne sembelih,tgk jp bab tkot pening..haha

    ReplyDelete
  11. good ordinary fatin suhana

    ReplyDelete