Wednesday, December 21, 2011

why personality?

Assalamualaikum.

dah lama tak update blog. rinduu. tapi tak berkesempatan nak menulis,
sibuk dengan assignments, presentations, tests sume. minggu ni dah last
week untuk study. lepas ni dah study week, final, then practical. pastu habis degree.
macam tak caye je budak kecik ni da na habis blaja.
harap segalanya dipermudahkan.. Aminnn!

ok lah. sebenarnya hari ni nak discuss dgn korang about this one topic.
it's about personality. how far can personality influence our success.
can personality alone lead the success. n how to enhance good personality
in ourself. susah ke senang eh sebenarnye? *rase mcm diri ni motivator pulak. eheh ;p
apa yang sy nak kongsi ni semuanya based on my reading thru some books,
people's experience n the practicality to use it for most of the people :)

so sebenarnya mcm mana nak ada personaliti yang ohsem lagi hebat sampai
orang tengok pun meremang bulu roma?
heh. tu hiperbola. sobs.
but yea, mcm mana sebenarnya nak ada personaliti yang hebat n make
people respect us? coz once people respect you, it means they trust you.
and trust, is not something u can easily get. u have to work hard for it.
first of all, what u need is focus. focus on what u want and u know
that thing would benefits u later on.

tapi macam mana nak fokus?

ok here's the thing. list down what are your current responsible
and things that u like, that u want to do.
for instance, i'm a student but in the same time i do like modelling and
doing business online.
*i know my drawing sgt menyedihkan. but u get the idea kan? :)

so based on the picture above (rase cam jawab soklan exam plak), it shows
that eventhough we have a lot of things to do, and sumenye penting,
we HAVE to identify which one of 'em all is our priority.
modelling n on9 business tu penting lah jugak, sbb tu minat kan.
tapi study tu mmg tak boleh nak dialihkan kemana2.
lagipun, yang tu lah nanti akan menjamin masa depan kite kan :)
don't concentrate on too much unrelated things coz we might end up
not focus on things that we should give our priority on. to make our life
even better n tak hilang fokus, apart from study try to find other things
that you want to focus. n it should be something that u like and love.
u will enjoy doing it. kalau dah suke edit gambar ke, memancing ke.
buat je. serius. tapi fokus lah.
jgn hangat2 tahi ayam je okeng? ahah.

second is perseverance in personality.
this is actually more important than genius, talent or even high education.
once u have the perseverance, u have nothing to worry about.
passion tu penting. coz without passion, u will not enjoy things
that you do and it might only last in a short period.
even kalau makan takde passion pun, kita akan rasa
makanan kita tu so-so je. takde lah sedap mana.
cube kalau org bg fave food kita, mmg tak hengat dunie
kite makan kan. sbb kita minat. n we have passion for the food.
*asal la bg contoh mkanan. uhu.

but how to persevere?

do things that u know u're good at and doing more and more of it!
did you know that the more you do, the easier it becomes?
yeap! sbbnye, dalam otak kita ni ade baaaaanyak sgt neuron.
neuron ni bentuk dea mcm berudu sket. so once kita buat kerja,
neuron ni akan bersambung thru litar-alike antara satu sama lain.
for instance, belajar masak.
masa mula2 nak belajar masak, neuron ni punyelah susah nak
bersambung sbb tak familiar dgn pergerakan kita.
but bile kite dah selalu buat, neuron2 ni akan cepat je bersambung antara satu sama lain.
sbb litar tuh dah ada myelin, yg mempercepatkan proses
neuron2 ni bersambung.
sbb tu kalau kite tgk chef yg hebat2, dey all wat keje cepat je.
takde la fikir na masukkan ingredients apa pulak lepas tu.
tapi apa2 pun, chef2 tu sume start mcm kita jugak.
slowww jugak mula2. but as long as we have the passion,
and consistent on what we do,
Insya-Allah, u can be whatever u want :)

third, social skills.
yg nih paling penting di alam semesta.
aa. sume pun penting. tapi social skills ni kira add-on lah
kalau sapa2 ada.
sometimes, social skills perlu kita belajar dari org.
tak semestinya org tak tegur kita, kite ni dah ok.
to enhance our personality, we have to enhance our social skills.
kalau dlm business, kite kene ade our own core competencies.
we need to have something to makes us different and unique from others.
tak perlu lah gaya ala2 lady gaga pun, since our attitude shows
our personality.
appearance, just keep it simple yet elegant.
u will never goes wrong with that, trust me :)
some social skills that i've learnt :

1. always have that positive look. (smile). we never knew
people that will greet us. mana tahu dea nak ambil keje ke,
peluang business ke.
2. when other people talk, listen n focus. don't play
with your phone. *pantang betul org mcm neh.
3. sometimes, agree with people's opinion. kadang2 mungkin kita
rasa idea dey all tak sama dengan kita, but why not just agree with it
if kalau argue pun tak kemana. example : kite salesman nak argue
ngn customer. mmg tak dpt jual barang la. sobs.
4. be patient. jangan nampak gopoh sangat. sbb nampak
macam tak prepare. so keep calm, n smile :)

banyak lagi actually, tapi nanti2 lah sy tulis lagi.
nak sambung buat assignment pulak. dlm planner dah
nak sampai limit dah ni utk tulis belog ;p

btw, thanks to part3 retail students UITM Shah Alam coz
jemput sy utk bg talk that day.
sumpah gugup tp alhamdulillah.
ingatkan skejap je ckp, last2 sejam lebih tak berhenti ckp.
sorry! n u guys mmg awesome!
siap nyanyi lagu happy birthday n bg cake with candles.
huaaa.. terharu tahu :')







thank you :)

till then, have a nice day people!

11 comments:

  1. fatin, ni talk 13.12.2011 kan? i saw u at the banner. :)

    ReplyDelete
  2. nice tips sis

    jom try menu sihat, untuk yg nk berdiet kat sini

    http://fatihahanapi.blogspot.com/2011/12/resepi-snek-sihat-kesari-pandan.html

    ReplyDelete
  3. sgt bgus entry ni... smbung lg ye nant! :)

    ReplyDelete
  4. Salam & Hi, Was browsing through and came across the article above. Pardon me, the three components contributing to a holistic personality actually overlooked ONE important critical essence in being a humble person - belief and submission to the great One. At most, we must always place Allah S.W.T ahead of every good intention for now and after. Am saddened to witness many view events in life from a materialistic point and missed the BIG ONE. Intellectual discussion with Islamic base is indeed food for soul of all Muslim ladies!
    BTW, when we embrace Islam remember it means "Addin" Wasalam.

    ReplyDelete
  5. actually im one of the listeners yg ada dlam bilik tu masa u buat talk ...nice talk btw =)..byk bnda bagus u ckp aritu...and yg besnya, i boleh tak tido masa tu..normally klu ada talk mmg pengsan la..nak tanya soalan actually kat u masa haritu tapi tak sempat...

    ReplyDelete