Wednesday, September 3, 2014

Tips penjagaan kaki/tapak kaki

Assalamualaikum and hi :)

korang percaya tak, makin banyak kita berdiri makin cepat tapak kaki kita menebal. kadang2 boleh bawak sakit lutut (hmm. bukan sindrom sebab dah tua. bukan. bukan). dah la sakit kaki, tapak kaki pulak makin tak cantik sebab kering dan lebam. disebabkan kebanyakan gadis2 mahupun pria2 di luar sana kurang ambil kisah terhadap kaki mereka, maka marilah saya kongsikan tips2 untuk kecantikan tapak kaki. thank me later. ehem.

1. Wear shoes that fit
ini penting. semasa nak beli kasut tu kena check. try dulu barulah beli. sebab kadang2 tak semua kedai size nya sama dengan kaki kita. kedai A mungkin 5. kedai B mungkin 6. lagi2 bila pakai kasut yang sedikit ketat dengan kita. lama2 boleh luka dan membuatkan tapak kaki kita lebam. my advise, bila beli new heels atau kasut yang sedikit ketat... it takes time to make it loose a bit. you can wear it but make sure don't wear it 3 days in a row. by this way, your feet have ample time to recover ;)

2. Soak your feet often
Bila balik kerja kadang2 kita stress ataupun penat sangat kan. why not ambil besen besar then letak air suam dalam tu. sambil korang rehat kat sofa, rendamkan kaki kat dalam air suam tu. kalau ada sea salt, boleh letak few tea spoons in it.  if not, letak olive oil or other essential oil like rose oil pun best. memang absolute theraphy. you just need to close your eyes and relax. set alarm for 10-15 minutes. after that boleh lap2 kaki dengan towel and walla! your feet will look more refresh ;)

3. Scrub, Scrub and Scrub! or just use, SCHOLL VELVET SMOOTH
you have two options here. after dah rendam kaki dengan air suam yang best itu, boleh pilih samada nak scrub dengan scrub pilihan atau gunakan Scholl Velvet Smooth yang super mudah dan berkesan. lepas dah lap kaki dengan towel, boleh guna scholl velvet smooth dengan hanya tekan satu button. nak tahu cara2 gunakan Scholl velvet smooth ni boleh ke youtube dan search scholl velvet smooth. mudah sangat cara penggunaannya. 



4. Trim your nails to a suitable length
kuku kaki ni kalau kita tak jaga, mudah jadi gelap. boleh disebabkan faktor kasut, kerja berat, pemakanan dan banyak lagi. so make sure potong kuku kaki bersesuaian dengan length yang sepatutnya.

5. Moisturizing treatment
if you want your feet to be soft and beautiful, make a habit by using a good foot cream or natural oils. logically, our feet needs thicker cream than the rest of the body  as the skin on our feet is also thicker. choose a cream that have Vitamin E or coconut oil. boleh juga jadikan rutin, lepas sapu cream dan urut2 skit. pakai stokin dan tidur. u're feet will feel a lot better the morning after :)

make sure try these tips ya! and u might need Scholl Velvet Smooth ;)

More Info on velvet smooth - www.velvetsmooth/com.my
Scholl official site - www.scholl.com.my

till then, take care people!



5 comments:

  1. baek! selalunya timm guna bio-oil utk kaki..
    tapi ya ampun, pemalas btol, klau ingat je apply..huhu..

    ReplyDelete
  2. Kadang kadang tumit ni bermasalah betul

    ReplyDelete
  3. betul... cepat kalau gosok tumit sendiri kt betis tu kan alahai... kasar sungguh...hhuhuhu... saya guna cream herbal blend dr shaklee. sangt bagus dan berkesan. pecah2 kt tumit pun cepat hilang...

    Jemput dtg blog saya <a href="http://zinziemeewah.blogspot.com>Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta></a>

    ReplyDelete
  4. Rendam kaki and scrubbing memang relaxing! :3

    ReplyDelete