Monday, August 16, 2010

teladan.

assalamualaikum rakan2 ;)
so how's yr puasa so far?
ok tak?
pada yang masih penuh berpuasa, congrats!
*sy puasa penuh lagi tauu. hee.

hari ni tiba2 rasa tergerak nak menulis mengenai
apa yang pernah terjadi pd sy.
ramai juge yang tak tahu, well i guess.
kwn2 rapat saje yang tau.
tp bila dah lama berlaku dan sy rasa sy sudah dpt menjalani
kehidupan yg biasa,
i think it's time for me to share n let past be the guidance for me n others.
Insya-Allah.

from all of my siblings, sy antara yg paling cepat sakit.
sy ade tekanan darah rendah, a bit of asthma n cepat pening2.
even kalau travel kemana2 guna kereta,
sy akan pening, nak pengsan sume.
nak cakap gedik, tak la jugak sebab dah habis macho utk tahan kuat.
tp tidak berhasil.
isk.
tp bila da selalu mcm tu, i've came out with a solution.
sampai je ke destinasi,
sy akan rehat sepenuh2nya. biar la org lain g berjalan kemana2.
sy stay.
so selepas itu i'll be okay ;)

it all starts during i was in my diploma.
or maybe, form 2?
di rumah, kejadian2 pelik mmg sudah biasa berlaku.
kami satu keluarga sudah hampir terbiasa.
tp semenjak thn lepas, ianya menjadi2.
*skip apa yg terjadi pada family members yg lain.
as for me, it all starts early this year.
bila di uitm, sy sgt3 nyenyak.
di rumah, sy seperti orang yg tiada perasaan.
sgt letih. tp tidak boleh tidur.
sepertinya, ada yang perhatikan sy sepanjang malam itu.
puas sy tidur, baca ayat2 lazim.
namun, bila mahu saja nyenyak..
dengusan sesuatu terdengar disebelah.
mungkin umi abah tak tahu, sy sampai menangis sbb
tak tahan diperlakukan begitu. sentiasa.
bila rasa dah cukup kuat utk buka mata, sy ke office abah *tujuan tak tahu kenapa.
bukak saja pintu, dengusan itu ada di dalam.
ok. tutup. wrong room.
last2, sy tidur di bilik farah.
n ya, sumtimes sy akan kejutkan umi dan abah sbb tak tahan ;(

tp at least sy bersyukur sbb di uitm sy ok.
but. last sem tidak begitu.
mungkin makhluk2 itu tidak lagi mahu menonjolkan mereka.
they end up with making me suffering in every happiness i had.
bila sy sakit dan kemudian sembuh. akan ada sakit lain.
n akan berulang sampai sy mcm rasa mahu tersungkur.
nasib keluaraga banyak bg support dan juga teman2 di uitm.
lebih2 lagi ninie, leena n aina.
thanx babe, me loves u ;)
dalam relationship pula.. terlalu banyak masalah.
n semuanya berpunca dari sy.
sy seperti benci sama si dea.
rasa mahu buang jauh2.
tp bila berzikir n beristighfar..
sy sedar.. sy sebenarnya sayangkan dia.
n dea sebenarnya terlalu banyak menolong dan
TERLALU banyak bersabar.
i'm glad he still want me, n happy with it.
ada jodoh, Insya-Allah wak.. ;)

anyway, sbb sakit2 sy tak pernah baik even sy ambil ubat doktor,
aqupunture dan lain2.
umi suggest panggil ustaz.
alhamdulillah.. lepas ustaz tuh dtg dan berubat ngn dea,
i feel a lot better.
sakit2 sudah tiada.
ustaz sempat keluarkan 3 jin dalam badan.
suasana dirumah masa tu mmg macam dlm cerita hantu.
sy rasa mcm nak peluk ummi time tuh, tp sy kene kuat.
masa lepas siap semua, sy tak rasa apa2 pun sebenarnya.
takde la rasa kuat ke, happy terlebih ke.
cuma lepas tu sy tidur.
dan bila bangun esoknya, sy tersangat2 letih.
dan lemah.
macam orang tua pun ade. wuu.
ummi ckp mungkin sbb tu, dulu sy jarang sgt3 tidur.
jarang tidur n masih bertenaga.
sbb ada benda lain dalam badan.
sumpah scary bila ummi ckp cemtuh.
tssk.

but now, alhamdulillah..
i think i'm good.
thank god to Allah ;)
n kepada sesiapa yg berhasrat mahu 'hantar'
apa2 yg tidak patut kepada org lain,
fikirlah.
what do u feel when it happens to yr family members.
or maybe yr future wife, kids.
jgn berfikiran kolot.
i hate to say this. but. sayangilah bangsa kita sendiri.
bangsa melayu.
jgn disebabkan rasa iri hati, cemburu,
kamu berbuat sedemikian.
itu syirik namanya.
semoga Allah mengampuni dosa kamu ;)

till then.
nite all.
*jgn lupe sahur ye. ;)

17 comments:

  1. Salam Fatin,
    Subhanallah. Saya sekarang sedang mengalami apa yg Fatin alami. Tapi sebenarnya lebih teruk lagi. Sudah berbulan2.. malahan sebenarnya sudah bertahun. Saya baru balik dari berubat juga. Ustaz kata jin yg ada pada saya berlapis-lapis. Balik dari berubat malam tadi. Saya diganggu teruk. Memang saya pun macam Fatin. Sukar tidur malam.. selalu dihempap, dengar rengusan/dengusan. Dan selalu mimpi benda pelik-pelik. Bahkan... bila nak tidur jer.. kaki direntap dan dikilas macam tak kasi tidur.
    Boleh tak Fatin kongsi pada Ustaz mana yg Fatin pergi berubat tuh. Terima kasih...

    ReplyDelete
  2. siannye fatin...nasib da okey kan...

    ReplyDelete
  3. Org Melayu mmg mcm ni. Kadang-kadang sedih lah tngok bila bangsa kita lebih byk peduli bnda yg tk patut dipedulikan.
    Trlalu bpegang prinsip 'Klu aku tk dapat, jgn harap kau pun dpt'.

    Arwah ayah aku pun smpi dh tkda sbb kena bnda bnda mcm ni.

    ReplyDelete
  4. OMG serious? pateng,ko better bc pendinding diri nohh. bhya tau skrg org bkn bole caya sgt

    ReplyDelete
  5. heyy be strong girl.. baik mcm mana pon kita pasti ada yg iri hati. ini lah manusia.

    bagus lah kamu mendoakan dosa mereka diammpunkan. sakit kamu, kamu dpt 'kredit' dari Dia. sabar kamu, Dia akan balas dgn kebaikan dari segi lain. everything comes with a reason. doa sy untuk kamu :) love.

    ReplyDelete
  6. hey sweet gurl..sounds so creepy there..
    ape2 aje kn manusia yg hasad dengki mcm nie skali..
    subhanAllah,,minta djauhkan..
    glad to hear that u r occay;))
    keep it up..dun be weak as u r not rite;)
    muacxoxo <3

    ReplyDelete
  7. lina baca entry ni mlm2 meremang lak....
    seriously, x sangka fatin facing with those creepy stuff...
    but i noe, u strong enough nak berdepan dgn semua ni...tu la..manusia zaman sekarang ni mcm2 perangai ada....
    banyakkan bersabar.....ujian dari Yang Maha Berkuasa...

    ReplyDelete
  8. my gosh!takutnye dengar.be strong k

    ReplyDelete
  9. syukur ftn da ok...(^^,)

    ntahla...xfaham betul dgn segelintir people yg suka main2 dgn sihir nie...baik lelaki mahupun perempuan....asal apa dia nak tu xdapat...dia pun xnak owang lain dapat juga...
    iri hati,dengki...suma tu menyebabkan diowng gunakan sihir tuk puaskan hati sendiri....diowng xfikir ke...mn la tahu Allah SWT nak balas balik kat diowng melalui cucu2 diowng ke....

    slalunya yang jadi2 camni suma dari kalangan owng Melayu...sedey betul...huhu

    neway...kita sbgai perempuan mmg kna byk amalkan surah2 'pendinding' nie....sbb zaman skrng anythng bole berlaku...huhu~

    ReplyDelete
  10. meremang2..
    huhu..
    apa2pun..now fatin da ok..
    byk2kn bc ayat pelindung diri..
    insyaAllah..selamat..

    betul ke puasa penuh lagi neh??;p

    ReplyDelete
  11. samat berpuasa faten ;p
    saye harap awak tabah!

    ReplyDelete
  12. happened to my family before.. i guess u already know bout that rite... huhuhu.. now if smpai petengahan tahun je rasa cm risau, sbb till last year.. asal bulan 7 ye the same o' things happening again.. alhamdulillah, this year dh ok.. huhuhu...

    ReplyDelete
  13. byk2 la saba dear, org yg dengki mmg x puas hati dgn awk...
    be strong, smoge yg bersalah dpt balasan
    byk2 doa bulan puasa ni ;)

    ReplyDelete
  14. tabah ye che wan! ujian atas dunia.. org ckp bc ayat 9 surah yassin byk2.. slh satu ayat pendinding..applied to all cases yg mcm ni...huhu..hope it helps.

    ReplyDelete
  15. ye lah yang,tc k..
    jahatnye org yg nak musnahkan hidup org nie..
    byk kn bace ayat2 al-Quran taw..=)

    ReplyDelete
  16. saya ada perkara sama..untill now..
    anyway good for u sbb da ok..

    ReplyDelete