Monday, August 26, 2013

my syawal this year.

Assalamualaikum :)

berapa lama dah tangguh nak tulis pasal raya ni tapi tak tertulis-tulis sebab, terlalu banyak sebab. pertama, time raya lupa nak bawak balik camera jadi gambar sume gune hp aje makanya feel tu kureng sikit. grr. kedua, melayan tetamu dari hari raya pertama hinggalah seterusnya yang tak henti2. lepas tu balik gannu. then balik kl dan busy untuk persiapan kawin cousin. dan last week, cousin kemaman pula kawin. makanya memang meriah syawal kali ni sebenarnya. tapi tu lah, semuanya memori dan tak sempat nak camwhore banyak2 dan malas nak bawak camera kehulur kehilir. padahal bukan dslr lagi tu.. baru sony nex5n... rasa2 mcm kecik dah. cemane lah nanti kalau dah ade anak kan. handbag pun dah tak bawak rasanya, rimas. tehehe. banyaknya merapu, tssk. ketiga sebab banyak keje mane ade mase nak bergambo bagai-hish. kadang rasa macam dah laaaa, perlu ke ambil gambar-padahal dia lah dok menyibuk amik gambar dgn hp dia tu. huhu.

oh harap maklong ye kalau bahasa macam pelik sikit sebab tulis ni masa dah nak tidur. sekarang ni awal betul tidur. pukul 11 lebih dah landing atas katil. pukul 12 tu mata dah terketar2 nak tutup tapi hati macam suh buat kije. last2 kepala atas laptop, badan kat bantal, kaki di luar katil. tak senonohnye (-_-')

i think i should start writing about raya now. kang lagi banyak menulis makin banyak keluar bahasa2 monolog dalaman yang super pelik yang kadang sy sendiri pun tak faham. okay!

persiapan sebelum raya tak ada apa sangat.. cuma abah confirm2 akan pasang lampu lip lap kat keliling rumah sementara umi, sy, farah n bibik akan kemas rumah susun meja untuk letak makanan esoknya.. sebenarnya tok kami baru meninggal masa bulan puasa baru2 ni.. jadi mood beraya pada awalnya memang tak ada sangat.. sebab masih lagi dalam keadaan sedih. i didn't prepare much. cukuplah apa yang ada. Al-fatihah untuk tok..

baiklah, nak tengok penangan lampu lip lap abah?





kann.. kami memang suka lampu2 macam ni. baru ada suasana kampung n raya. ehe :) then esoknya pula:





orang tak henti2 datang rumah. Alhamdulillah.. walaupun penat tapi hati suka sangat sebab dapat jumpa ramai orang sambil perut pun diisi makanan kannn. hehe. raya pertama masak soto sebab tu dah kira signature dish umi kalau raya. biasanya memang buat satu periuk besar macam kenduri tu. dan seperti biasalah, malam tu jugak habis licinnss.

raya kali ni umi suh sy buat kek awal2 so tak adalah menggangu sangat masa nak masak2 utk raya esoknya tu. so for this syawal i bake red velvet cake, moist chocolate cake with hazelnut truffle and chocolate cheesecake. Alhamdulillah.. habis juga :)

red velvet with cream cheese

moist chocolate cake with hazelnut truffle

chocolate cake jugak tapi version malas deco. huhu

the only cake i can eat when i bake. chocolate cheesecake, my fave!
 chocolate cheesecake tu tak ikut sukatan betul2 terus jadit ak berapa nak chomels. haih. kalau nak tahu resepi boleh tgk sidebar belah kanan bahagian resepi ye.

done with zhe food, hari raya pertama sy pakai baju dari BFS. of kos la kann. ehehe. it is a long peplum with crystal beading. this is my personal favourite design from byfatinsuhana. fyi, ada backout buyer for this piece tau, size L. kalau nak cepat2 ke byfatinsuhana.com.my ye :)


kemudian tibalah masa gambar rakan2 yang sudi datang time raya. thank you korang! walaupun jarang jumpa, walaupun kite whatssapp je slalu, tapi raya tetap berjumpa :')

geng kuantan yang ada tahun ni. sangat sikit :(
 tahun ni a bit sedih sebab geng kuantan tak ramai macam tahun2 sebelumnya.. sebab azri few days before raya kene pegi jepun atas arahan lecturer utk buat research rasanya, which is peluang keemasan kot! nadrah tak balik beraya dan beraya di bristol sebab exam ada masa raya keempat, tu pun sgt sedih. n few others yang tak beraya di kuantan sebab balik kampung. uhu.. but anyhow, we will try to meet with all of us later ya. maybe masa azri kawin. hihi :)

masa di rumah layan cite 3d sambil makan makanan raya. jadi sume pun pakai spek itam dengan penuh gaya. kelakar pulak bila tengok masing2 dalam gelap that day ;p


me, ghah n nadia ;)
 the next day pegi rumah nadia n jumpa kawan2 skolah rendah dulu, sk bukit sekilau. dah boleh jadi bapak2 orang dah sume. hoping dapat card dari mereka tak lama lagi. *berdoa dengan penuh tekun siang malam. Aminn*





anok branok. abg2 balik umoh bini sume. huhu
 petang tu terus balik gannu n the only pic i took was this :

dengan umi kesayangan kat chabang tiga. jubah dress kite coming soon from BFS :)
 balik2 tu ada several open houses tapi seperti yang ku katakan.. malas nak ambil gambar. adakah ini faktor usia ataupun sbb takde sape nak ambilkan gambar? tssk. dahlah taknak emosi.

thanks to my mek aina and ct yang dtg beraya malam2 n spent masa utk update kisah drama hidup ini. walaupun almost everyday update kat group whatssapp, tapi lain tau bile jumpe depan2. ahh.. already miss u girls :') n thanks to carl n belle juge, sorry ganggu waktu korang nak dating kat tc. dating kat rumah ai pun ok what. hee.

amik dari aina nye fb. hehe.

:)
begitulah.. the following week after that busy dengan wedding cousins pula. Insha-Allah next entry kite cite ye. till then, take care people n please make ur doa for our brothers n sisters who is suffering to make sure they keep alive, while we.. keep complaining about unnecessary things. Nauzubillah..

till then, take care people :)

24 comments:

  1. selamat hari raya kak atenggggg :D

    ReplyDelete
  2. slmt ari raya..hope next year more gojes n ohsome

    ReplyDelete
  3. Subhanallah...cantiknya fatin..

    rumah fatin pun sangat cantik..!!!
    suka tgk design camtu.. :)

    ReplyDelete
  4. dak fatin...hehe..cabang tiga katne..kite kat batu rakit..hehe

    ReplyDelete
  5. wow cantiknye rumah. hihi kt kuantan kan? hihihi sy pn org kuantan.

    ReplyDelete
  6. selamat haari raya kak fatin :)

    cantik sgt rumahhh suka design dia <3

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya kak fatin :)

    cantik sgt design rumah. sukaaaaa <333

    ReplyDelete
  8. Selamat hari raya Kak Atengg.. g ganung x singgah pun rumah kitewwwwwww hehehehehehehe =p

    ReplyDelete
  9. knpa muka akak nmpk senget je dlm gmbr?

    ReplyDelete
  10. besarnya umah kak fatin. cntik! then, ada tngga yg design mcm tu. masa turun tngga, boleh feeling ala2 princess. hehe... baju kak fatin pon lawa. simple but elegant. kak belle ngan abg carl pon ada? wahh...

    ReplyDelete
  11. kak fatin boleh bukak bakery online mesti best , suka tgk decoration kek kakak cantik and look yummy ehehehe.

    ReplyDelete
  12. kak fatin boleh bukak bakery online mesti best :D , suka sangat tgk kak fatin buat decoration cake tu cantik and look yummy ehee :)

    ReplyDelete
  13. Salam Aidilfitri kak fatin.. tak tahu la pulak kak fatin ada sedara kat cabang 3 ..huhu

    ReplyDelete
  14. Selamat Hari Raya, Anyway cantikya rumah tu and your cake look delicious.

    ReplyDelete
  15. selamat hari raya. rumah cantik , orang cantik. kek cantik , lampu lip lap cantik. semua cantik lah...

    follow you

    ReplyDelete
  16. Kek sumer nmpk sedap n fatin pon gojes maveles..nway slmt hari raya..

    ReplyDelete
  17. hidung akak ikut umi....

    ReplyDelete
  18. asal ganu ke? kite pn asal ganu..belah mak ke??? sbb mcm kenal..anyway meh la jemput dtg my blog.. :) http://inibelogcikgusuraya.blogspot.com/

    ReplyDelete