Tuesday, September 14, 2010

definisi persepsi. juga kesempurnaan.

assalamualaikum.
sorry guys for not posting any update about my puasa
n hari raya.
will update it soon, tomorrow maybe ;)
as for today, guess i'm going to write something that
came up from my heart.
usually i'll write it in my personal blog. the one that
i've privated it.
but. just wanna share it here.tak salah kan? ;)

mm. have u ever think about why u make
a perception about one's person?
contohnya, "eeeii. tak suke lah dea. gemukk.
kalau jalan dgn dea mesti langgar2 bahu. ishh"

pernah tak?
mesti pernah kan.
tak baik lah tipu.ummi ckp dosa ;p

i always stand by my own.
for me, there's always a reason for anything that happen.
but don't care it too much.
coz it ends up like we're searching for something perfect.
memang. betul.
manusia sukakan keindahan.
tapi pernah tak kita terfikir, setiap manusia dilahirkan
dengan kelebihan dan kekurangan masing2?

si A gemuk sangat2. tapi dia seorang yg baik dan penyanyang.
si B hitam legam. tapi dia bijak dalam study.
si C cantik sangat, tapi pemalas.

jadi, Tuhan itu Maha Adil.
dia takkan bagi semua kelebihan pada seseorang yg
tertentu sahaja.kunci utama, redha dengan kelemahan dan kekurangan diri
DAN
redha dengan kelemahan dan kekurangan orang lain.
BUKANNYA
mengutuk. mengumpat.
*cara cakap mcm sy tak pernah buat ketupat je kan.
bukann. muhasabah utk diri sendiri juge.
;)
"eeei. kaki dea banyak bulu. macam jantan dah tengok.
kalau i jadi laki konfem lari. haha"
"dea tuh gemuk sgt apesal aaa? akuh tengok serupa mcm
penguinn obesiti. agaga"hmm. then apa pulak perasaan korang bile
ada org ckp mcm neh kat korang :
"dea tuh kepoh sgt la. kalah posmen kat kampung akuh.
mesti cepat naik pangkat sbb mulut tak berhenti ckp.
macam ayam katik serama sume laa."
oh. oh. terasaa nyaaa.
kan.
jadi. tak perlulah kita cakap berlebih2.
kalau kita rasa kita patut tegur dea supaya berubah,
tegur depan2 dan dgn cara yang betul.
mudah-mudahan org itu akan berubah.
tak perlulah kita tegur sampai mengaibkan dea di depan semua org.
niat dah betul, tapi cara tak betul.
tak manis mcm tu kann.

sebenarnya. sy sedang menahan diri sy utk tidak menulis
terlampau byk.
sbb. takut terkeluar sbb2 sy tulis entry kali ni.
tapi. masih mahu menulis kerana inginkan pandangan.
ok. berbelit di situ. ;p
jadi. bagi kalian.. perlu atau tak, kita mencari kawan, teman, jodoh
yang sesempurna mungkin sehingga tiada yang lain yg lebih sempurna.
ataupun, mereka yang ada inilah.. harta kalian. baik buruk mereka kita boleh
perbaiki kerana setiap insan itu tiada yang sebaik malaikat. sempurnanya
seseorang itu dimata kita apabila kita selesa berkawan dan cukup.
utk hari2 yang mendatang. sempurna itu sederhana.
baik teman, baik jodoh.
apa pendapat kalian?


*gambar petang tadi. kami semua ;)

7 comments:

  1. salam fatin..
    cam ne raya?mesti best..

    erm..bagi sis kan..
    no one is perfect..
    mcm sis..byk kelemahan la..tp tunang melengkapi part tuh..and kelemahan dia,sis melengkapi part tuh..sebab Allah SWT cipta manusia sebaik2nya..
    saling melengkapi each other..contoh terdekat,maybe.umi n abah fatin..dats y sampai skrg bertahan sebab saling melengkapi kan..;)
    takkan nak cari yg sama cantik.sama pdn.sama bijak.sama hebat.nnti dua2 ego.sapa nak ngalah?sapa nak dgr gf die brckp kalo si bf pon nak brckp?
    kalo bab org ckp2 pasal org lain,
    mmg mulut orang tak ley tutup..
    but they suppose not to say other peeps..contoh la kan.."eh..apsal la awek die cun gile,tp bf die bese je..mcm xpadan lgsg"
    bg sis la..
    tgk diri sndiri dlu b4 ckp psl org lain..
    takde org sempurna dlm dunia.termasuklah diri kita..
    xbuat cheese cake ke raya ni?;p

    ReplyDelete
  2. agree with you. i pun pernah terkata camtu. thanks mengingatkan i. semua orang tak perfect. sama la dgn kita. baik dari segi teman, dari segi jodoh, terima la seadanya.

    i rasa last year pun you ada amik gambar kat tangga tu ramai2 kan? fatin always gorgeous :)

    ReplyDelete
  3. betol tuh. tak semua orang sempurna..
    so, sebelom cakap pasal orang laen dengan sengaja, better cermin dulu diri.sbb takde orang yang sempurna 100% !

    kadang2 orang2 yang wat ketupat nih cemburu je lebih, tak boleh nengok orang lebih dari die.kalo tuh da sikap die,ape boleh buat kan?
    die takde hak menghina orang laen kan..just ignore je ngan orang camtuh. Allah s.w.t bagi hanya yang terbaek untuk hambaNya.berdoa~

    btw, setuju ngan mardhia 100% !

    ReplyDelete
  4. semua dh twu xd yg sempurna
    tp kita selalu terlupa sbb tu akn terlepas ckp mcm2
    mcm mne pun,
    kalau kte bersalah
    kte mntak maaf
    tu lbih mudah kn?
    =D

    ReplyDelete
  5. likes this. agree with you. don't easily judge ppl since they don't really have NICE things. but consider their feeling too. respect each other. nobody's perfect kan? :)

    *selamat hari rayaa :D

    ReplyDelete
  6. Hahaha..mcm kau errr kecik tp comel cantik dan bergaya kalau kau tinggi2 aku rs kau da tak ngn muiz kot..ok jahatnya aku..
    Tde maksd aku..setiap org ada sbbnya dilahirkan bgtu n betol la semua org ada kelebihan dan kekurgn..
    Aku ske ejek org pendek sbb aku rs aku tinggi sgt..honestly aku xske tinggi2 ni..sbb tu jeles..hehehek..shhhhh! Rahsia kita berdua...:p

    ReplyDelete
  7. setuju sangat dengan ape yang kamu cakap:)
    susah untuk puaskan hati semua orang,
    sebab kite sendiri tak pernah puas dengan semua orang kan~~
    so just be ur self,
    jus ingat,kalau kita kata kat orang,
    tak mustahil,orang itu sedang berkata2 tentang kita:)

    selamat hari raya :)

    ReplyDelete