Sunday, December 19, 2010

and the winner goes to...!

assalamualaikum ;)

hye2! maaf sbb lambat mengumumkan nama pemenang bg
contest reSEpi.
so now let me tell you who's the winner;)

kasi musik sikitttttttttttttt!!!

ehem. ehem.




n the winner goes to..





cik manis!


tahniah cik manis! respi anda sgt3 berkhasiat! dan mudah disediakan.
plus, sedap juge ;)
nak tahu apa resepi cik manis?
jom, kite zoOom!


Fish steak.

Bahan- bahan :

2 keping ikan tenggiri (ikan guna keping ke?)

2 sudu besar lada sulah

2 sudu sos ikan (optional)

Sos black pepper (sukatan ikut keperluan nak buat kuah banyak or sikit)

1 sudu kecil tepung jagung

200ml air

Garam secukup rasa

Salad

2 biji ubi kentang dibelah 4 dibalut dengan aluminium foil

Kobis putih

Kobis ungu

Lobak

Mayonis


11. Perapkan ikan dengan black pepper lada sulah, garam, sos black pepper dan sos ikan selama 5-10 min.

2. Grill kan ikan tersebut di atas pan. Setelah masak dan garing, angkat letak ke atas pinggan.

3. Ubi kentang dibalut dengan alumninium foil dan dibakar di dalam oven selama 10 minit.

4. Kobis putih, kobis ungu dan lobak dihiris halus dan digaulkan dengan mayonis.

5. Hidangkan bersama steak tadi dan siap dimakan :D


bak kata cik manis.. resepi ini healthy kerana :

Ini antara resepi berkhasiat sepanjang tempoh saya berdiet. Resepi ini mudah, cepat ringkas tetapi sedap dan memenuhi semua keperluan pemakanan manusia. Anggaran memasaknya hanya dalam 20-30 minit. Asalnya resepi ini menggunakan daging, tetapi memandangkan saya ingin berdiet, saya telah mengubah suai resepi ini dengan menggantikan protein daging kepada protein ikan. Ikan kurang berlemak dan lebih cepat dimasak. Selain itu, kaedah memasak dengan cara “grilling” sudah pastinya bebas minyak dan lebih sedap. Ubi kentang yang dibakar mewakili komponen makanan karbohidrat sebagai penyumbang tenaga manakala salad membekalkan pelbagai jenis vitamin, khasiat dan serat untuk keperluan tubuh badan dan pencernaan. Diingatkan lagi bahawa resepi ini bebas minyak yang sudah pastinya baik untuk semua pencinta makanan yang ingin berdiet.


so apa lagi guys. marilah kite cube resepi cik manis ni. to cik manis.. thanks for joining! ;)

*baru lepas buat choc cake ntuk family n anak sdare, damia. presentation yg kureng pro ;p

14 comments:

  1. nyna : try2! rugi tak buat ;)

    fatin : tak pun. seriously ;)

    ReplyDelete
  2. aloloo cinonet je kek nyee macam damia jugak hihi ;)

    ReplyDelete
  3. adiela : yurp2.. congrats!

    zarifah : ahah.. tuh la pasal. saje je buat kecik. ntuk budak kecik kann. ehehe.

    ReplyDelete
  4. wah nuce one la d choc cake...moist sgt nampak

    ReplyDelete
  5. comel kek utk damia tu. hehe.
    btw resipi tu mcm best. dlu penah wat potato baked in oven jugak, tp bezanye belah sikit kentang tu and tarok jagung tin kt dlm dia. sedap! :D tp utk diet x sesuai la kot sbb jagung tu manis XD

    ReplyDelete
  6. wahhhhhh tak sngke tak sngke.
    tenkiu so much sis fatin. sobsob :')

    ReplyDelete
  7. ouhhh..cam sodappp bangat..! nak try jugak ler..! hehe

    ReplyDelete
  8. choc cake tu mmg sedap! amek resepi dr myresepi.com saje ;)

    sile2 mecube resepi cik manis. congrats ya cik manisss! ;))

    ReplyDelete