Tuesday, January 4, 2011

elok lah tu.

assalamualaikum..

hye2 guys! maaflah lame tak menulis.
sebenarnya banyak saje benda yang nak ditulis.
even dah tulis, tp delete balik.
sebabnye. sy pun tak tahu sebabnye.
aiseh.
sorry.. wuu.
*sambil buat muke comel yang sangat menganjing.
eh ade ke camtuh?
ok. biarkan.


sy sebenarnya masih ada menyimpan perasaan
marah-haku-tgh-hangin-nak-baling-tisu-
eh-bukan-nak-baling-kipas.
sob. sob.
maafkan diri ni sebab tak dapat tahan.
tp apalah sgt yang sy boleh buat kan.
ok2. biar sy crite ye.

kepada sesiapa yang dah tahu, sem ni sy
berpindah rumah sewa di shah alam.
masih di seksyen 7, tp tempatnye lebih elok.
(lebih elok means maknanya ada security. bukan dok kondo
mewah 5 bintang ye rakan2)

rumah sewa dulu ok, best aja.
cuma persekitaran kureng sedikit.
n byk kes curi. so, bahaya la utk kami berempat ni.
tempat baru ni not bad.
alhamdulillah.. umi abah bg sy decorate bilik
sendiri. makanya mmg ikea la kan!
sanggup pegi sorang2 tempah katil, almari,
bookshelf sume.
makan pun sorang2 kat sane.
hebat tak? hebat tak?
tp masa nak bayar tu, my bro ada la.
hehe ;p
*ok tak paham kat mane perasaan marah tuh melanda.


so bile dah start class, kami semua pun
pindah la ke rumah baru ni.
n disebabkan kami berempat masing2 bwk kereta,
kami pun nak lah apply sticker n access card.
coz kalau tak, tak boleh masuk.
ok lah, bab tuh bagus la sebab nak security kan.
then kami dpt tau only 2 cars je yg boleh dpt sticker n access card
per house.
sy agak pelik lah sebab certain apartment bg je, as long as you pay pet month/
per year.
dan juge, parking lot kat sini teramatlah banyak nye. macam sama rata je, parking
yg ade kereta dengan yg tade kereta.
so.. okay, dlm notis cakap, kene buat sticker b4 29 jan (if i'm not mistaken).
so in the meantime, boleh je la kan?

then malam semalam sy keluar.
tonton wyg bersama incik jantung hati.
balik2 tuh, sy masuk la macam biasa.
then guard tuh tahan n tak bg masuk.
i was.. okay..
n sy cerita kat dea yg owner rumah sy masuk hospital.
so baru amik petang td all the documents utk apply
sticker tuh kat hospital where kak afni kene admit.
apa yg sy geram, he doesn't even looked at me.
n being quite rude.
he even talk wif his friends.
sape tak marah kan.
so i reversed my car n park outside the apartment which
is waaaayy farrr.
dlm hati, sabar fatin. sabar.sabar.
tibe-tibe.
*tears.
aduh. nih susah ni kalau time marah je nak nangis.
buat lah time happy nangis kan.
marah bukan sebab tak dapat masuk,
tp marah sebab org berperangai rude n
boleh cakap2 dengan kawan dea lagi.
then sy call incik jantung hati,
sy terus jd emosi dan crite semua kat dea.
sy dengan dea je boleh ada perasaan nak crite semua.
then dea suruh bersabar n ambil air smayang n byk2 kan berzikir.
it helps me.
but faham lah kan, hati perempuan ni tak menentu.
sekejap ok. lepas tu tak ok balik.
malas layan perasaan mcm tu, sy tdo.

then hari ni lepas ke kelas, sy pergi la office nye.
pukul around 3:30 macam tuh.
tgk2 office tutup, kate org kat situ..
pekerja dea pergi bayar bil.
i was like.. haaa?
time keje macam ni boleh tutup office utk pergi bayar bil?
ok. sekali lagi sy cakap fine.
da pergi ke kelas.
kelas nasib baik skejap je, by 5 mcm tuh sy dah ade kat office tu balik.
smpai2, sy tgk pintu berkunci tp lampu n pekerjanya masih ada.
sy macam nak balik je. malas dah rase.
tapi my housie, fatin, pergi ketuk pintu.
due kali ok. aha.
then dea bukak.
so sy ckp la nak buat sticker.

pekerja : ouhh.. owner je yang boleh buat.
sy : dah kalau owner masuk hospital mcm mana?
pekerja : emm.. sy dah nak balik ni..
sy : sy tanya ni.. kalau owner msk hospital mcm mana? n kete sy pun kene park
kat luar. n ade due date pun utk sticker ni. mcm mana?
pekerja : emm.. awk datang esok la.. sy nak balik ni.. patutnye dah tutup ni..
sy : *nak je cakap pergi bayar bil time keje boleh pulak. nak layan customer? susah sgt.
tp sy ckp- so esok sy sniri boleh datang lah?
pekerja : boleh..


oh my.
ya Allah..
sanggup buat mcm tu kan.
rakan2 kalau nak jadi pekerja yg berjaya,
jgn contohi sikap sebegini.
betul. mungkin makan gaji.
tp awk perlu tunjukkan sikap yg baik.
supaya nanti org akan suka.
tak rugi tolong orang.
dalam HR. Bukhari dan Muslim sendiri pernah menyebut,
Rasulullah SAW bersabda :

"orang islam itu adalah saudara bagi org islam yang lainnya. kerana itu
janganlah seorang islam menganiaya saudaranya dan jangan membiarkan saudaranya
tersiksa. barangsiapa yg berusaha memenuhi hajat saudaranya, maka Allah
akan memenuhi hajatnya. Barangsiapa yg melepaskan kesusahan saudaranya sesama islam,
pasti Allah akan melepaskannya dari beberapa kesusahan di hari kiamat dan
barangsiapa yg menutup aib saudaranya, pasti Allah aan menutup aibnya pada
hari kiamat"


nite kalian ;)

p/s- awak, kalau buat blog nye page kt fb kan. org akan ckp sy mengada tak?

16 comments:

  1. tak mengada.wah perasaaan pulak awak tuh untuk aku.hahahaah

    ReplyDelete
  2. giler keji pekerja tuh. heee. tak ngade lahh buat page, buat aje. :')

    ReplyDelete
  3. menangis biler marah sangat?

    samer la kiter... :P

    ReplyDelete
  4. RS : ahah. betul lah. sy ckp kat awk. huhu. takpe2 ;p

    nurfatin : ntah la awak. belah kiri kate- gerammm. gerammm. belah kanan cakap- sabaaar. sabaaar. uhuhu

    ReplyDelete
  5. eee sgt tak efisyen la worker tu. patutnye die kene serve kite oke. dmi kesenangan pnghuni gak. mybe sbb die tgk kak fatin muda2 gi so die tak heran. so rude lah.

    ReplyDelete
  6. sabar jelah.
    itu je yang mampu bagi semangat.
    ^^,

    ReplyDelete
  7. SEFA : eh wak pun mcm itu. aha. jadi bagaimanakah kita mahu mengatasi permasalahan ini yang arif? ;p

    cik manis : idk lah kan. taknak komen byk. tp dia tak patut buat mcm tuh la. kalau esok dea buat perangai jugak. mmg sy panjat meja. wuu.

    kembatolo : thanks ;)

    ReplyDelete
  8. Memang selalu jadi eks camni.. masa saya duduk kat one condo kat equine park dulu pon jasdi kes camni.. punyalah susah nak apply sticker & pas kereta.. tak tahulah... aduii.. sabar banyak2 yer yang :)

    ReplyDelete
  9. rumah sy pn dpt 2sticker jek.. takprla, sabar jela kan.. isk3..

    ReplyDelete
  10. Nak buat mcm mane???
    sbr je la...
    x mau ngis2..heheh

    ReplyDelete
  11. siannye adik saya..
    sabar byk2 ye..
    sis pon sama gak..
    1st week kuliah da 'panas'..
    haih..senasib..

    ReplyDelete
  12. pastikan tisu ditangan selalu maka bila kejadian sebegini terjadi, taklah gabra nak cover macho bila kawan tanya apsal kiter nanges :P

    ReplyDelete
  13. fatin, buat la page... add fb fatin pun tak boleh :(

    yup, salu susah nak deal kalau bab2 macam tu... and paling saket hati bila mostly adalah melayu.

    ReplyDelete
  14. salam singgah,

    baru follow adik nye blog.. tak ngade ahh.. nanti akak like adik nye fan page ye.. sila buat dengan laju2.. wahh.. boleh pulak camtu ye.. hik hik.. ;)

    ReplyDelete
  15. fatin, saba banyak2 dear. i pun penah ade pengalaman sebijik cam nie masa duk uma sewa tyme belaja dulu. satu kete jer boleh limit park kat dalam. what? pdhal satu uma 2 ramai yang pakai kete.

    ReplyDelete
  16. salam,

    hehe kenal sgt awak duk mana bila tgk gambar bilik awak. danau kan? samalah kita :) rumahnya cantik, security tip top and pekerja pejabatnya yang grumpy. haha. blok saya pnnye pekerja pejabat kat bwh tu pun same je macam awak. org tak buat salah pun dia layan macam ape je. kitorng panggil dia grumpy girl cakap kuat2 bila lalu dpn pejabat haha sbb geram sangat. haha agak jahat la kan. tapi dia tak sedar dia hilangkan mood org bila dia buat macamtu kihkih.

    ReplyDelete